Logo

Pogon "Dorćol"

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Pogon "Dorćol"

Postod profa_chb » Uto Sep 13, 2016 7:01 pm

Tako ja već 2 dana vrtim telefone jer ni DJP, ni Sekretarijat ni GSP ne zna gde idu snimci, niti kome da se obratim... Ima čovek pravo da prijavi.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod branik » Sre Sep 14, 2016 9:50 am

Moze da se ljuti koliko ko hoce, ali cinjenica je da vozaci autobusa u svim vrstama prevoza neverovatno mnogo telefoniraju. Kao da im je u opisu posla telefon u ruci, a ne da je zabranjeno. Umrezeni telefoni su krivi za sve.

Послато са Lenovo A369i уз помоћ Тапатока
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod profa_chb » Sre Sep 14, 2016 11:53 am

Realno, svi telefoniraju. Besplatni minuti i fensi reklame su još veći krivac...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod SGB » Pet Sep 16, 2016 2:03 pm

Данас на линији ЕКО 1 Карабурмин #713. Поред све добре воље да Кинезима "дам форе" и оправдам овакве ствари као "дечије болести", све више верујем у то да смо купили прескупе кинеске играчке.
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod profa_chb » Pet Sep 16, 2016 3:13 pm

Ne zaboravimo sa su u pitanju vozila male autonomije koja zavise od infrastukture. Šta ako je bilo problema u snabdevanju punjača električnom energijom? Možda je autobus negde imao češanje, možda je imao problema sa nečim drugim što nema veze sa pogonom, itd. Dajte vremena :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod vuckomv » Pet Sep 16, 2016 8:09 pm

Pa i taj je ekološki, troši komprimovani zemni gas. Šalu na stranu, svakog dana ih gledam uživo, pošto prolaze pored mog ulaza. Fino oni idu, samo prozuje, a i narod se privikava na njih. Meni su simpatični, a moj klinac ih obožava, baš te plavo-zelene autobuse.
Korisnikov avatar
vuckomv
Član

Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:51 pm

Postod profa_chb » Pet Sep 16, 2016 8:11 pm

Čuo sam jednog kako usporava pored Hajata. Mnogo dobar zvuk :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod branik » Pet Sep 16, 2016 8:41 pm

Па не купујемо их ваљда зато што имају леп звук? Не разумем смисао такве, чисто електричне линије, која иде улицама пуним дизел аутобуса, путничких возила (сумњиве еколошке прихватљивости)... То има смисла као превоз у некаквој заштићеној, тихој амбијенталној целини, где би класични аутобуси нарушавали окружење и буком и гасовима, а тролејбуси је додатно ружили контактном мрежом.
Мислим и даље (а у сваком посту о њима, још од времена кад су само били идеја то сам и написао) да смо ''прерано кукурикнули'' увођењем једне такве линије. Шта имамо, осим штете, од чињенице да БГД први има такву, чисто електричну линију?
Осим података о броју километара које могу да пређу без допуне кондезатора, има ли негде податак о максималном времену између два пуњења, када ће самопражњење одрадити своје? Да ли ће остајати када, рецимо, западну у гужву у Булевари и тунелу и проведу двоструко или троструко више времена од планираног, или кад из разних разлога саобраћај буде преусмерен, па му се траса продужи.
branik
Profesionalni vozač

Postod profa_chb » Pet Sep 16, 2016 8:57 pm

Ne prazne se kondenzatori sami od sebe toliko brzo. Dok stoji ne troši, rade samo potrošači poput klime, grejanja, itd.

Slažem se da je sama linija bezveze, ali mora da se pravi atrakcija...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod branik » Pet Sep 16, 2016 9:09 pm

А и лепо звучи у медијима, посебно Д2.
branik
Profesionalni vozač

Postod vuckomv » Pet Sep 16, 2016 9:36 pm

Branik, možeš li mi objasniti pojam samopražnjenja kondenzatora, molim te? Evo ja se ceo život bavim tim poslom i još mi se ni jedan kondenzator nije samoispraznio.
Inače, sem punjača na polaznim stanicama, GSP poseduje i vozilo za "nužno" punjenje baterije na trasi. Kondenzator se puni veoma brzo i sa te strane su preduzete mere koje mogu da spreče ostajanje vozila na trasi bez pogona.
Ekonomski aspekt nabavke ovih autobusa mi je nepoznanica, ali znam da sam morao poslovnog partnera iz Minhena da odvedem do Belvila da se malo provoza elektro busom, čim je saznao da takva linija postoji.
Korisnikov avatar
vuckomv
Član

Postod branik » Pet Sep 16, 2016 10:24 pm

Hoces da kazes da se nikad nece sam isprazniti da ne moze da pokrene vozilo? Hoces da kazes da je ujutru posle visesatnog stajanja spreman da krene bez ponovnog punjenja?
Postavio sam pitanje o vremenu izmedju dva punjenja do kada bi kondezatori bili sposobni za pokretanje autobusa.

Послато са Lenovo A369i уз помоћ Тапатока
branik
Profesionalni vozač

Postod vuckomv » Pet Sep 16, 2016 11:05 pm

Da ne pišem definicije i ne zalazim u stručnu terminologiju, mogu ti odgovoriti ovako na brzaka. Hoće, isprazniće se onog trenutka kad se kratko spoje elektrode ili kad se aktivira potrošač. Dok god nije spojen, držaće struju. Mnogo više od nekoliko sati.
Sistem sa kondenzatorom kao nosiocem električne energije za pokretanje elektromotora ima, između ostalog, prednost u brzini punjenja. Nije to idealan sistem, baterije u nekim segmentima čine bolje rešenje, ali Bože moj, tako su procenili stručnjaci.
Sve u svemu, elektro bus je skupo kupljena stvar koja se može lepo koristiti. Stvar koja meni bode oči je kosooko poreklo, koje, lično, ne volim.
Korisnikov avatar
vuckomv
Član

Postod MILE » Pet Sep 16, 2016 11:10 pm

Da rešimo ovo za danas, 2105 je isključen pa je Karaburma poslala sasviom ptistojnu zamenu.....
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod profa_chb » Sub Sep 17, 2016 10:54 am

Trenutno se dosta bavim tom temom,i nailazio sam na podatak da kondenzatori imaju manju specifičnu energiju od baterija, i da kraće mogu da je skladište.

Ali, pretpostavljam da je to nekih par dana?
profa_chb
Mašinski inženjer

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu