Prošli četvrtak sveže remontovani gar.broj 1355 je gostovao na
4/18, i tom prilikom se ko poručen namestio za vožnju do
Medakovića i fotkanje na okretnici. Nažalost vremena za odmor na okretnici nije bilo previše, pa sam isto iskoristio i sačekao kolegu da okrene bus i namesti ga barem za par dobrih slika:

Živo me je interesovalo kakav je posle skorašnjeg generalnog remonta u
Ikarbusu, i na samom početku moram da kažem-potpuno drugačiji bus u odnosu na ranije. Zaista odličan posao je urađen po pitanju sanacije enterijera, počev od kompletno postavljenog novog podolita, sa gumenim lajsnama umesto ranijih metalnih, zatim nove
LED rasvete, novog vozačevog sedišta, novih roletnica u kabini, kompletno prefarbanih šipki i rukodržača u crvenu nijansu i ostalim detaljima koji su itekako podmladili bus. Duž celog busa postavljeni su novi grejači, i prefarbane su zaštitne mrežice-poklopci. Vrata su odlično sređena, jako dobro dihtuju i fino se otvaraju i zatvaraju bez ikakve pojave škripanja. Takođe ranije iritantan zvuk struganja harmonike i njenih lajsni o asfalt predstavlja prošlost, pošto je postavljena nova koja se barem za sada odlično ponaša u vožnji. Unutrašnji paneli nisu menjani, uglavnom su dobro pričvršćeni, ali nažalost nisu oprani, baš kao ni sedišta, pa sve to kvari ukupan utisak remonta. Ugrađeno je novo
LED osvetljenje iznad vrata, ali pošto su posao povezivanja elektrike ostavili
GSP-u, isto nažalost nije u funkciji. Uz to ono što me je isto neprijatno iznenadilo jeste to što u busu fali par pregradnih stakala kod vrata, iako sam očekivao da ih kompletiraju pri remontu. Tokom vožnje bus se odlično ponaša. Amortizacija i oslanjanje odlično rade posao, bus je znatno tiši, ne trese previše kao ranije, i manje se osećaju neravnine a takođe je i visina jako dobro iznivelisana. Spolja nova oplata, sveža farba (doduše sada u crveno-beloj nijansi), nova, čista i kompletna svetlosna signalizacija, kao i prepoznatljive oznake
Ikarbusa vraćaju nas u period kada su ovi busevi bili novi i kada ih je daleko više bilo u saobraćaju. Meni se iskreno ovaj originalan dizajn više dopada od pomalo monotonog
Bredinog Avancity-ja, posebno po pitanju prednje maske, i u ovoj kombinaciji ih je zaista lepo videti u punom sjaju. Doduše kolor-šema je mogla bolje da se uskladi, posebno pozadi, no dobro, i u ovom izdanju je podnošljiva. Voleo bih kada bi i ostale iz ove serije poslali na remont, ispravnih i sređenih vozila svakako fali, stari
ik-201 su odavno zreli za zasluženu penziju a ovi bi im taman došli kao zamena. Svakako se više isplati uložiti u njih, premda da još mogu da posluže.