od Kesha » Pet Jan 13, 2017 9:05 am
Prema podacima AMSS iz Septembra meseca prošle godine, Srbija je bila ubedljivi lider po ceni nafte u regionu. Zanimljivo mi je da sam i u Grčkoj sipao naftu osetno jeftinije nego kod nas. Kretala se u proseku oko 1.06 evra po litru, a o Makedoniji da i ne govorim (80 evro centi u proseku). Takođe, Srbija je jedna od tri evropske zemlje, gde je nafta skuplja od benzina. Velika Britanija je jedna od njih, a druga ne znam koja je. Ne znam kakve su danas cene goriva u Evropi, jer je u međuvremenu cena nafte skočila, ali verujem da ne zaostajemo mnogo u odnosu na zemlje gde je gorivo tradicionalno najskuplje, Velika Britanija, Švedska, Italija. Shvatam da su akcize na gorivo veliki izvor prihoda, ali preterivanje sa oporezivanjem evro dizela predstavlja direktan udar na inače slabu privredu. No, kako se kod nas niko ne buni već duži vremenski period, ne treba da nas čude paradoksalne pojave među kojima su nepotrebno visoke cene goriva. Mada, ruku na srce, benzin nam je relativno jeftin, a to je još jedna nelogičnost u nizu. Moderni automobili sa malim benzinskim turbo motorima troše malene koliko i dizelaši, pa je veliko pitanje koliko se isplati kupovina novog dizelaša kod nas, imajući u vidu skuplje gorivo, a i više cene delova i redovnih servisa.