Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod zumzum » Pon Jun 19, 2017 5:37 pm

Danas oko 10h videh ovaj medjugradski Ikarbus na auto putu kod predstavnistva Scania-e ide u pravcu prema Sidu. Ne znam da li je do boje ali mnogo lepse izgleda na fotografijama. Uzivo mi deluje nekako bedno,posebno sa prednje strane,a ni sa boka nije mnogo bolje, prilicno sam razocaran. Mozda je ipak stvar ukusa. :(
Kamionce je ko avionce, samo da mu je od Fapceta motorce :)
zumzum
Član

Pridružio se: Pon Avg 27, 2012 11:37 am

Sponzor

Postod Sloba » Pon Jun 19, 2017 5:38 pm

Ide u Star Import na isporuku pre inspekcije (PDI). :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod patrik » Pon Jun 19, 2017 9:35 pm

Jeste bio je danas u Krnješevcima .

Moram da pohvalim reportažu momci radite savršeno posao .
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod Aleks_BGD » Uto Jun 20, 2017 7:36 am

zumzum je napisao:Danas oko 10h videh ovaj medjugradski Ikarbus na auto putu kod predstavnistva Scania-e ide u pravcu prema Sidu. Ne znam da li je do boje ali mnogo lepse izgleda na fotografijama. Uzivo mi deluje nekako bedno,posebno sa prednje strane,a ni sa boka nije mnogo bolje, prilicno sam razocaran. Mozda je ipak stvar ukusa. :(

Nerazumem,pa sta si ti ocekivao od Ikarbusa,vidis da se muce da sastave jedan prigradski bus a sta bi onda tek bilo da treba da naprave turisticki.Mislim nije da oni neznaju da to urade,ali situacijom u zemlji,trzistu samoj firmi nemaju volju nizacim pa i to sto rade,rade na silu na neki nacin.Uporedi neki prigradski bus sa zapada i ovaj Ikarbus i sve ce biti jasno ko dan.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod Sloba » Uto Jun 20, 2017 10:32 am

Ne možeš nikako upoređivati bilo koji prigradski autobus sa zapada sa ovim Ikarbusom jer je razlika ogromna, kako u ceni, tako i u opremi i kvalitetu. Apsurd je porediti IK-312MB sa npr Setrom UL ili VDL Lexio.

Ono sa čim možeš da porediš bilo koji Ikarbus su autobusi koji se kupuju u Srbiji: Otokar, Temsa, MAZ i slični. Mada, ako uđeš u ovaj Ikarbus, videćeš da neki Intouro uopšte nije daleko od IK-312MB, a razlika u ceni ipak postoji. Kad sam već pomenuo Lexio, nov Ikarbus košta koliko i Lexio star dve-tri godine. ;)

Hvala Patriče! :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod blokovi » Uto Jun 20, 2017 11:52 am

Aleks_BGD je napisao:
zumzum je napisao:Danas oko 10h videh ovaj medjugradski Ikarbus na auto putu kod predstavnistva Scania-e ide u pravcu prema Sidu. Ne znam da li je do boje ali mnogo lepse izgleda na fotografijama. Uzivo mi deluje nekako bedno,posebno sa prednje strane,a ni sa boka nije mnogo bolje, prilicno sam razocaran. Mozda je ipak stvar ukusa. :(

Nerazumem,pa sta si ti ocekivao od Ikarbusa,vidis da se muce da sastave jedan prigradski bus a sta bi onda tek bilo da treba da naprave turisticki.Mislim nije da oni neznaju da to urade,ali situacijom u zemlji,trzistu samoj firmi nemaju volju nizacim pa i to sto rade,rade na silu na neki nacin.Uporedi neki prigradski bus sa zapada i ovaj Ikarbus i sve ce biti jasno ko dan.

Uporediti neki Inturo star par godina sa ovom skalamerijom je smesno za porediti, sto ti rece radi se na silu, jer katanac ne gine... Ovo ako je neki vid prigradskog autobusa (kad bi se gadjali tramvajima), ja sam Don Dzonson majke mi... Pa se onda gospoda pobunila sto nemaju dovoljno obezbedjenog posla... A gde su rokovi za postovanje isporuke? Koliko je ova isporuka kasnila Kosmaju? Zamalo i M M Transu da kasni, stvarno jako zalosno stanje, kljucne stavke remonta IK218N nisu reseni, ali nema veze... Radi se na silu, kako rece brat patrik nema nista na crtu? Pa izvini kupca to ne treba i ne sme da zanima, narucio je autobus, onda lepo odradi posao i ne zavlaci druge. Ova zadnja serija za Kosmaj nije lose odradjena, ali se konstrukcija sipki brzo rasrfafila. Nije sve motor i menjac, dokle god se ne ukapira to, Ikarbus ce biti u rangu radionice sa Ibarske...
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod Mickey » Uto Jun 20, 2017 2:26 pm

Sto se remonta tice sve zavisi sta je trazeno u opste. Kolko sam video GSP nikad nije trazio remont mehanike, vec samo karoserije

A kad pricamo o katancu, pa ko i svako drzavno preduzece, sve rade i nista ne rade, kasne plate, kasne uplate, kasne komponente, kasni razvoj, kasni sve zivo, pa izgleda kasni i katanac
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod FiuMAN » Uto Jun 20, 2017 3:41 pm

Kod nas se tako jedno brodogradilište vucaralo 20 godina (ex Titovo brodogradilište Kraljevica). Plaće slabe, zaradu od broda pojedu penali za kašnjenje isporuke......
Došla nova vlast negdje 2013. i rekla dosta je. Zatvaraj ! Dobili ljudi oko 1000€ otpremnine po godini neprekinutog staža. Nekima lijepo pred mirovinu sjelo 40 tisuća €. Pola godine sve bilo zatvoreno i napušteno. Došao privatnik, uzeo navoze, zaposlio natrag kvalitetne ljude i sad radi brodove za elitu. Nema više pijančevanja po halama, nema spajanja praznika sa vikendima, plaće 3 puta veće nego prije i brodovi se isporučuju na vrijeme.

Ponekad stvarno treba reć: DOSTA JE !
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod SGB » Uto Jun 20, 2017 4:25 pm

U slučaju Ikarbusa, čak se ne mora ići toliko radikalno, jer postoji realna potreba za karoseristom i remontnim centrom. Ipak je preskupo da grad od 1.6 miliona svaki šraf uvozi i plaća "napolju", tako da potreba postoji, samo treba prestati sa političkom zloupotrebom fabrike i privesti je realnoj svrsi. Dakle remont, karosiranje šasija, kakvi "međugradski" autobusi i slične gluposti.
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod Zet109 » Uto Jun 20, 2017 9:13 pm

Baš me zanima hoće li biti opcija sa automatskim mijenjačem. Inaće je meni lijep u ovoj boji. I volio bih da ZET ima par komada.
MAN kann.
Korisnikov avatar
Zet109
Član

Pridružio se: Sub Maj 07, 2016 10:56 am

Postod mishko-genija » Sre Jun 21, 2017 8:54 am

Pa, menjač dolazi sa šasijom kao gotova stvar
mishko-genija
Član

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:23 am

Postod Zet109 » Sre Jun 21, 2017 10:08 am

Pa hoće li biti u ponudi šasija sa automatskim mjenjačem to me zanima. Mislim da neće.
MAN kann.
Korisnikov avatar
Zet109
Član

Pridružio se: Sub Maj 07, 2016 10:56 am

Postod Sloba » Sre Jun 21, 2017 10:11 am

Ako kupac naruči automatik onda će ga i dobiti. :)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod blokovi » Sre Jun 21, 2017 11:30 am

SGB je napisao:U slučaju Ikarbusa, čak se ne mora ići toliko radikalno, jer postoji realna potreba za karoseristom i remontnim centrom. Ipak je preskupo da grad od 1.6 miliona svaki šraf uvozi i plaća "napolju", tako da potreba postoji, samo treba prestati sa političkom zloupotrebom fabrike i privesti je realnoj svrsi. Dakle remont, karosiranje šasija, kakvi "međugradski" autobusi i slične gluposti.

Ipak treba ici radikalno, jer spasa ocigledno nema, kupca ne intresuje da li su u fabrici strajkovi ili ne, ako je zainteresovan, ako se kuka sto nema posla i narudzbina, strajkovi moraju nestati iz glave zaposlenih, tesko se zivi i razumem ja sve to, ali nije ni potencijalni kupac kriv za stanje u fabrici i to mora da se zna. Ikarbus jedino u zivotu odrzava GSP sa narudzbinama, i to je to, da je Ikarbus za propuste koje je imaju na poslednjim serijama otisao na sud, mislim da bi sudbina IMTa bila realan ishod, ovako apsolutno ne vidim svrhu za postojanje doticne fabrike... Ili privatizacija, ili katanac.
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod Kesha » Sre Jun 21, 2017 5:40 pm

Teško da GSP iliti Grad održava Ikarbus u životu sa narudžbinama od tridesetak vozila godišnje, a i stvarno ne znam koji su to katastrofalni propusti Ikarbusa zbog kojih bi pomenuti trebao da završi na sudu. Ako i neki od isporučenih primeraka ide često u servis, to sigurno nije do Ikarbusa, već do proizvođača raznih komponenti od kojih je bus sastavljen, odnosno do onog koji je isporučenio gotove šasije za LE, M i ovaj poslednji 312MB, ako i sa njim bude bilo problema. Govoriš kao da velika imena uopšte nemaju propusta u proizvodnji, a o tome je toliko toga pisano, a oni te iste svoje proizvode masno i debelo naplate. Ulažu na desetine i stotine miliona evra i opet izbace automobile, kamione i naravno autobuse sa često nimalo naivnim propustima, pa se dešavalo da potpuno novi autobusi gore, a o konstantnim sitnim i krupnim kvarovima da i ne govorim. Niko ti više neće praviti bus kakav je MB 0405 recimo, pošto i taj vajni Mercedes mora da živi i od servisa i od prodaje delova.

Problem Ikarbusa se može rešiti, ako za to postoji volja i naravno interes. Misliš da ne bi prodali više autobusa da im kapacitet to dozvoljava? Vidim onoliki MAZ-evi se prodali, jer su svojim kvalitetom izrade prosto osvojili kupce na prečac. Kad bi se gledala samo završna obrada, MAZ bi se verovatno ugasio za tri dana. Ali, kako je pomenuti lako dostupan i jeftin, normalno je da ima i svoje kupce, koje je nažalost, našao i u Srbiji. Kao i svakoj fabrici, tako i Ikarbusu treba novac da bi funkcionisao, kao i koliko toliko zadovoljan radnik, ma koliko to nekome izgledalo nebitno. Ako već ne mogu da ga prodaju, neka ulože novac u modernizaciju fabrike, kao i povećanje broja zaposlenih. U protivnom mu i sleduje zatvaranje kad tad, ali to se sigurno neće desiti zbog "nekvalitetnih" proizvoda, jer Ikarbus nije ništa lošiji od većine niskobudžetnih proizvođača. Mi i ne možemo imati fabriku na nivou jednog Neoplana ili Setre, a to nam i ne treba, kao što su mnogi to već i istakli, ali zato itekako imamo uslove za opstanak jednog proizvođača kakav je Ikarbus, i pored tržišta sa i više nego ograničenim platežnim sposobnostima. Opet, mnogo zavisi i od prateće industrije, koja s druge strane zavisi od kontinuiteta proizvođnje finalnog proizvoda. Ipak, nešto se mora i uložiti da bi imalo šta da se vrati, a ovako, u mnogim sferama imamo jedno vrzino kolo iz kojeg se jako teško izlazi.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski