Logo

Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Diskusije

Re: Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Postod Fipi 494 » Čet Maj 25, 2017 12:27 am

Ima Lui Travel dva solo MAN-a. Jedina im je mana što su u firmi gde je predobro održavanje, pa su u stanju kao da iza sebe imaju milionče.
Setra S 431DT :)
Korisnikov avatar
Fipi 494
Otpravnik

Pridružio se: Čet Jul 18, 2013 1:37 pm

Sponzor

Postod Sloba » Čet Maj 25, 2017 8:47 am

Sloba je napisao:kupio nove autobuse

Polovnih imate, i to u malom broju. :?
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod kraspeed » Ned Jun 25, 2017 2:40 pm

Image
http://rs.n1info.com/a278434/Vesti/Vest ... obuse.html
Novi autobusi za prevoz djaka. Ispravite me ako gresim, ali ovo valjda nisu prvi, vec neko vreme voze beli Iveko/Irisbusi sta je vec na prevozu djaka? Ili ce kao CNG mazove da ih prefarbaju u novu semu da deluje da su novi :roll:
Korisnikov avatar
kraspeed
Član

Pridružio se: Ned Avg 09, 2015 3:03 pm

Postod becks89 » Ned Jun 25, 2017 9:43 pm

Ovo nije Iveco, ovo je Feniks bus na Iveco šasijama. Totalno drugi proizvod.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod branik » Ned Jun 25, 2017 10:22 pm

Obuci ga u sta hoces, on ostaje iveco.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod profa_chb » Uto Jun 27, 2017 7:53 pm

Iveco šasija... Nije isto da li je Ristić, Feniks, Rayan, Politek :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod blokovi » Sre Jun 28, 2017 12:33 am

Кад стижу ови М? На велика врата најављивано као "вансеријски" подухват, а бојим се оног излљгања што је тросменац излагао... Ако ја њих дочекам до првог дела зимског одмора(новембар) биће супер...
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod Kesha » Sre Jun 28, 2017 10:25 am

Što se solaća tiče, nema nekih naročitih problema koliko čujem, pa ne znam što bi onda sa zglobovima bilo. I čemu sad špekulacije o velikom kašnjenju kad ni jul još nije, a oni najavljeni za septembar ili oktobar. Mislim, ne kažem da će u roku biti isporučeni, ali bar za sad je zaista glupo govoriti o bilo kakvom kašnjenju.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Postod Sloba » Ned Jul 02, 2017 8:41 pm

Još je u maju Vučić izrazio želju da se ukine trolejbuski podsistem i uspostavi mreža elektro autobusa po gradu.

Analiziramo da li je to potrebno. :)
http://www.autobusi.net/beograd-trolejb ... ektrobusa/
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Шоми303 » Pon Jul 03, 2017 12:30 am

Фин текст, надам се да ће одустати од те лудости.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod Kesha » Pon Jul 03, 2017 6:45 am

Slažem se, dobra analiza, a i jako dobra tema za raspravu :) Činjenica je da vreme trolejbusa uveliko prolazi sa usavršavanjem elektro buseva, ali taj prelaz učiniti naglo i na prečac već spada u ludost. Sigurno je da je jednostavnije postaviti par punjača, nego održavati onoliku kontaktnu mrežu, koja zaista i ruži grad. Koliko se samo puta desilo da nemali deo mreže padne na ulicu (sa tramvajskom se to ne dešava, em je manje glomazna, em pantograf teško da može da otkine vod), a onda neretko imamo i priličnu materijalnu štetu, uz mogućnost da bude i povređenih ili ne daj bože stradalih. No, ipak još uvek nedokazana tehnologija koja pogoni elektro buseve uz osetno veću cenu, itekako ide u prilog trolama, a tu je i pitanje kapaciteta, poprilično ograničenog kod elektro buseva zbog osetno veće mase. Videćemo šta će biti kraju i nadam se da će se tome nadležni ozbiljnije posvetiti. Bolje da se neke autobuske linije učine električnim za početak i time omogući više vremena da se ti busevi dokažu, a onda eventualno njima zameniti trole. Nažalost, baš kako je u analizi napisano, trole su već u godinama, pa nam to ostavlja malo vremena, ako se želi kompletan sistem menjati.
Kesha
Član

Postod Sloba » Pon Jul 03, 2017 10:32 am

Najgore od svega je što najveću elektro flotu u Evropi danas ima London sa 51 vozilom. A mi "hoćemo" da napravimo duplo veću flotu preko noći. :?

Moje lično mišljenje je da treba napraviti veliku obnovu trolejbusa u narednih 5 godina, kada bi se kupilo 100 vozila, i terati narednih 10-15 godina. U međuvremenu kupovati elektrobuse (do 10 godišnje) i jednu po jednu trolejbusku liniju ukinuti. Međutim, treba imati na umu da će do tad isteći i rok trajanja Higerima, kada će verovatno biti isplativije uzeti nov ceo autobus nego nove kondenzatore. Rok trajanja takođe ide u prilog trolama. :)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Шоми303 » Pon Jul 03, 2017 1:52 pm

Колики је рок трајања тих кондензатора?

Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod Kesha » Pon Jul 03, 2017 2:11 pm

Sloba

Tvoj predlog je naravno racionalniji, ali gradu Beogradu racionalno rešenje nije prioritet očigledno. Isplativost je pod velikim znakom pitanja kod električnih autobusa. Kao što si i sam rekao, bili u pitanju kondenzatori ili baterije, i jedno i drugo ima vek trajanja, koji je skoro sigurno kraći od samih agregata koji pokreću vozilo. U odnosu na trolu, teško da elektro bus može biti isplativiji, ali naravno treba gledati i u budućnost. No, mi ipak nebi trebali da ih testiramo, niti da idemo ispred mnogo bogatijih od nas. Svakako da je mnogo bolje kupovati po desetak električnih autobusa godišnje i postepeno ih uvoditi, nego to odraditi odjednom, pa ako se ne pokažu shodno očekivanjima, šta posle. Mada, Kinezi ih imaju na hiljade u svojim gradovima, pa se ne može reći da ih je mali broj proizvoden. Ne znam koliko su godina kod njih u eksploataciji. Beogradu su pride i klasični autobusi problem, a sa tim smo većinom upoznati, pa bi ipak trebalo malo bolje da odrede prioritete. A gde je tek pitanje železnice ili ne daj bože metroa. Kod nas se nažalost, mnogo šta radi na vrat na nos, i kreće se od kraja, a ne od početka.

Шоми303 je napisao:Колики је рок трајања тих кондензатора?

To bih i ja voleo da znam, a naravno interesuju me i troškovi njihove zamene.
Kesha
Član

Postod MILE » Pon Jul 03, 2017 2:20 pm

I obočni autobusi su poprilično kritični, samo 60 vozila ima manje od 300.000 km na satu, ceo GSP treba detaljno pretresti i srediti pa tek onda razmišljati o elektro autobusima.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije