Logo

FLiXBUS (D)

Fotografije voznih parkova i rasprave o prevoznicima iz ostalih zemalja Evrope.

Re: FLiXBUS (D)

Postod Goran sk » Čet Dec 28, 2017 7:13 pm

Iveco...
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm

Sponzor

Postod mate » Sub Jan 13, 2018 2:53 pm

Image
mate
Član

Pridružio se: Čet Jun 11, 2009 9:42 pm

Postod VTX » Uto Jan 30, 2018 11:45 pm

Marozzi Viaggi iz Italije otpusta 84 radnika,te se dovodi u pitanje opstanak firme.Direktno optuzuju Flixbus i njihov model,indirektno Vladu Italije koja ih nije zastitila,odnosno zabranila rad Flixbus-u.
Jedan intervju iz Njemacke s Flixbusom,u kojem navode da ''jeftinije cijene nisu tako vise bitne za privući putnika'',ali na pitanje da li ce doci do povecanja cijena tiho odgovaraju ''da ce doci do manjih promjena''..I da bi se trebao povecati kvalitet usluge.Medjutim,skoro svi analiticari predviđaju povećanje cijena..Sto je u neku ruku i logicno..
VTX
Član

Pridružio se: Ned Apr 05, 2015 2:43 pm

Postod Marko INN-NS » Sre Jan 31, 2018 2:57 am

Evo jedna odlicna Setra 431 DT EURO 6 , po njoj se vidi da je mnogo na putu ali bi mogli malo da se potrude oko odrzavanja spolja.
Setra 431 DT EURO 6 .
Prevoznik: Albus , Nemacka.
Image
Marko INN-NS
Član

Pridružio se: Pet Dec 09, 2016 6:30 pm

Postod mate » Sub Feb 03, 2018 12:46 am

Image
mate
Član

Pridružio se: Čet Jun 11, 2009 9:42 pm

Postod Goran sk » Čet Feb 08, 2018 8:29 pm

AS Konstanz ...slike od prosle godine :D
Image
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Postod Fipi 494 » Sub Feb 10, 2018 2:26 pm

Marko INN-NS je napisao:Prevoznik: Albus , Nemacka.
Image

Gledam po Nemackoj, Albus uglavnom pegla sa 431, imaju svega par TDX25 Astromega. Setri 431 imaju 15 minimum. :)
Setra S 431DT :)
Korisnikov avatar
Fipi 494
Otpravnik

Pridružio se: Čet Jul 18, 2013 1:37 pm

Postod Marko INN-NS » Pon Feb 12, 2018 3:28 am

Fipi 494 je napisao:
Marko INN-NS je napisao:Prevoznik: Albus , Nemacka.
Image

Gledam po Nemackoj, Albus uglavnom pegla sa 431, imaju svega par TDX25 Astromega. Setri 431 imaju 15 minimum. :)

Fipi 494 , imaju dosta 431 DT i nekoliko TDX25 Astromegi ali koliko tacno stvarno ne znam tesko je to sve uhvatiti kad oni pripadaju Dr. Richard Grupi koja je ogromna i vozila su rasporedjenja na cerke firme :D
Marko INN-NS
Član

Postod VTX » Uto Feb 13, 2018 1:03 am

Sutra(13.2) je 5 godina od prve zvanicne linije na kojoj su krenuli voziti (München-Nürnberg-Erlangen).Na petu godisnjicu,ova uvijek zanimljiva kompanija ima uvijek nekih vijesti koje su neocekivane,pa i pomalo preambiciozne.Jedna od tih je i da zele suradnju s Lufthansom.Friska informacija,jos uvijek ne zna se tacno sta zele i kako,jedino se zna da jednom kartom bi se mogli koristiti i Flixbus i Lufthansa avion na zeljenoj destinaciji.
Biljeze snazan rast,otvaraju se konstatno nove autobuske linije,a tu su i neke zeljeznicke linije,vozovi o kojima sam govorio(100000 karti vec prodali za voz).I tu najavljuju rast.2017 im je bila profitabilna.Najava sirenja u SAD,50 autobusa ocekuju ove godine da krene voziti u SAD.
Ono sto se dosta ljudi pita,ko stoji iza Flixbus-a?Odgovor je:
3 osnivaca oko 30%
General Atlantic grupa oko 30%
Holtzbrinck Ventures 15 %
Silverlake 10%
Daimler 5%
Ostatak manji investitori
Za svih ovih godina postojanja,zakljucak je definitivno,da,ukoliko ne shvatite ih ozbiljno,moglo bi biti problema za prevoznike.Bukvalno su i konkurenciju natjerali da se modernizuju(ovo sve govorim za zemlje EU,Balkan je ipak malo drugaciji).Mozda ovo zvuci i pregrubo,ali mnoge kompanije su osjetile gubitke ili se potpuno ugasile,tu prije svega mislis na ADAC Postbus,BerlinlinienBus,Megabus Europe,Touring/Eurolines(koji je sad Globtour preuzeo,ali skoro 80% je otislo u zaborav u izvornom obliku),neke firme jace su krenule da voze za Flix iako su imale i svoje linije(tipa Polskibus,Abildskou..).Neke su natjerali da se udruze(Sindbad/Eurobus; ALSA/Marino/National Express/Ouibus; i jos manjih primjera).Na sve ovo je Flix imao utjecaj.I moglo bi se jos mnogo o tom pricati.
40 miliona putnika prosle godine,1400 destinacija u 26 zemalja.Za sve one koji kazu da Flix ima 2 uposlena,Flix ima DIREKTNO 1400 uposlenih od tog 400 u Minhenu.Indirektno,vozaca ima 7000.Planiraju rast i na 100 miliona putnika godisnje.Dovoljno je pogledati njihovu ponudu posla na zvanicnoj sajtu.Link informacija:
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/f ... andingpage
VTX
Član

Postod Marko INN-NS » Uto Feb 13, 2018 2:19 am

VTX
Vozio je isto Postbus Nemacki dzabe putnike za Lufthansu ali su ovde bili i dalje slabo popunjeni dok su vozila Flixbusa bila prepuna.
Svakako ce biti zanimljivo videti dalji razvoj , ali je najveci plus sto su se zbog Flixbusa prodala velika kolicina novih vozila. :D
Marko INN-NS
Član

Postod VTX » Uto Mar 06, 2018 1:13 pm

Heheh zato su i napustili ovu scenu ako su vozili im dzaba :D
Da,ogromna kolicina vozila je prodata.Glavni uzrok je Flixbus direktno.Ne samo da je doslo u Flix,vec su i natjerali druge da kupe mnogo vise vozila nego inace.Tako da se godisnje sigurno proda hiljade autobusa koji su direktno namjenjeni za fernbus scenu cijele Europe.Nemoj samo da ko pogresno shvati,nabavljala su se i priej vozila ali ne u ovolikom broju.Msm da je Setra prije 1-2 mjeseca prodala 5000ti primjerak CC500.Fakticki 1000 godisnje.

Flixbus definitivno ima najveca m*uda u ovom svemu.Zasto,pa slika ce reci:
Image
O ovome sam pricao u proslim postovima,ali nije se znala da ce doci novi ''zeleni'' vozovi.HKX i Locomore koji su pokusali nastetiti DB-u su propali bili u ovom biznisu.Od 24. marta 2x dnevno izmedju Hamburga i Kelna,i linija između Štutgarta i Berlina.Kako kazu,nece ici rapidan razvoj kao kod autobusa zbog duzeg vremena cekanja dobijanja dozvola.Ne bi trebalo doci do medjunarodnih linija,samo unutar Njemacke znaci.Ostatak na linku ko zna njemacki,ko ne moze koristiti translate.Ja sam prevodio na engleski(jer jos nisam na tom nivou njemackog) tako da ako neko ima da ispravi,neka ispravi.
Licno,mislim da je im ideja preambiciozna,i da iako ce ponuditi jeftinije karte,nece bas uspjeti.Prvo,siguran sam da je politika vise na strani DB-a ipak je to njemacki ponos.Drugo,DB vozove sam koristio,organiziranost,tacnost sve na vrhuncu.No vidjeti cemo za koju godinu sta ce biti..
VTX
Član

Postod MILE » Uto Mar 06, 2018 5:55 pm

Nemaju oni šanse protiv DB da se bore. Autobusko tržište je bilo u samom početku kad su ušli pa su imali šansu da postave igru kako im odgovara.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod VTX » Sre Mar 07, 2018 12:00 am

Saglasan sam s tim.I uostalom,Flixbus i Meinfernbus su propali skoro bili,i onda dosli Ameri pa ih spojili.Mnogi kazu da im dobro ide sad (statistike,analize),sto i ja zaista mislim po svemu vidjenom u Njemackom.Ali,ipak vozovi su druga prica.I da link sam zaboravio u proslom,evo ga sada:
https://www.morgenpost.de/wirtschaft/ar ... ne-an.html
VTX
Član

Postod Goran sk » Čet Mar 08, 2018 6:06 pm

Zeleni na putu iz Minhena preko Stuttgarta i do zadnje desinacije Freiburg...
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Postod Goran sk » Pet Mar 09, 2018 12:13 am

Babic Biss-Tours Zenica,,,

Image
Image
Korisnikov avatar