Logo

Autobuske nesreće

Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.

Re: Autobuske nesreće

Postod Шоми303 » Sre Dec 26, 2018 1:09 am

Невезано да ли је крив возач или машиновођа мени не и даље несхватљиво да је аутобус преполовљен. Гледао сам разне снимке где воз удара у зглобни аутобус или у шлепер и ни у једном случају нисам видео да се приколица откачиње, а овде је аутобус преполовљен при релативно малој брзини!

Послато са SM-G960F уз помоћ Тапатока
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Sponzor

Postod SGB » Sre Dec 26, 2018 3:26 am

Koliko sam uspeo da shvatim iz raznoraznih priča svih ovih dana, tome su kumovale bandere sa obe strane pruge na koje je naguran, zato nije ni bila potrebna ne znam kakva brzina da bi ga voz prepolovio. Zvuči bizarno, ne znam je li tačno, ali ima neke logike, sam autobus je pružao otpor jer se kretao "neprirodno" pri guranju i konstrukcija je trpela ozbiljan stres, dve tačke oslonca u kontra smeru, koliko god bile objektivno slabe, bi ga relativno lako slomile, tj pomogle pri lomu.
Što reče branik, postade ovo najaktivnija tema:
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... u-Beograda
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod negas » Sre Dec 26, 2018 6:18 am

branik je napisao:
branik je napisao:Rebić je korigovao svoj stav o isključivoj krivici vozača, uvodeći mogućnost da ih ima još, pre svega u železnici. Dirnuo je Zoranu u živac. Sikće kao zmija od ljutine i brani železnicu kao da je njena.

Evo teksta koji pokazuje da su i na nekim drugim mestima počeli da razmišljaju kao i mi ovde da vozač nije isključivi krivac. Baš smo tako diskutovali kako piše tu:
REKONSTRUKCIJA PAKLA NA NIŠKOJ LINIJI 25 Ko je kriv što je vozač autobusa petoro putnika umesto do škole i posla ODVEZAO U SMRT http://www.blic.rs/9l5snm9

Ovo iz Blica je jezivo, tj ako je tačno da vozač busa nije ni stao. To nije nemoguće, često se dešava da voziš auto a misliš o nečemu petom, voziš "po automatizmu" i upadaš lako u situaciju da prođeš na primer kroz crveno, često sam video i pešake i ljude autom, onako zamišljenje. Moguće da se to moglo desiti vozaču, ok samo nagađamo za sada. Malo su mi čudni i povici putnika "ide voz", moglo je i "stani, koči ide voz", kako baš da ga svi primete kada su nagazili na pragove.

Malo mi je čudno da nema više informacija do danas, pogotovu od ovih 20 relativno dobroprošlih iz udesa. Moguće da nisu ni gledali spolja u tom momentu, ili u tel, ili pospani, svakako da im je pažnja i motoričke osobine bile na minimumu a ima i efekat šoka. Moguće da se film kasnije odmota tim putnicima u glavi.

Isto zabrinjava da svi čekaju vozača busa da da izjavu, što i ja želim, jer će to značiti da se oporavlja, ali dugo se čeka i na izjavu mašinovođe! Verovatno zbog stanja šoka. Mašinovođa će možda moći najbolje da objasni šta se desilo, jer je imao najbolju preglednost. Tačno će možda raći da li je bus stao, ili se "zaglavio" na pragovima i sporo se kretao...Po meni su on, i vozač busa ključ za istinu, plus izjave putnika.

Шоми303 je napisao:Невезано да ли је крив возач или машиновођа мени не и даље несхватљиво да је аутобус преполовљен. Гледао сам разне снимке где воз удара у зглобни аутобус или у шлепер и ни у једном случају нисам видео да се приколица откачиње, а овде је аутобус преполовљен при релативно малој брзини!

Ako je ovaj Šinobus išao 68, u to je velika brzina, nije ni čudo što ga je presekao.

SGB je napisao:Koliko sam uspeo da shvatim iz raznoraznih priča svih ovih dana, tome su kumovale bandere sa obe strane pruge na koje je naguran, zato nije ni bila potrebna ne znam kakva brzina da bi ga voz prepolovio. Zvuči bizarno, ne znam je li tačno, ali ima neke logike, sam autobus je pružao otpor jer se kretao "neprirodno" pri guranju i konstrukcija je trpela ozbiljan stres, dve tačke oslonca u kontra smeru, koliko god bile objektivno slabe, bi ga relativno lako slomile, tj pomogle pri lomu.

Ako su betonske, onda je to tačno 100%, to je ko stena a ako je cev, to nema šanse, to Šinobus pokupi u sekundi. Brzina Šinobusa je tu bila presudna.

I sada za nas autobusdžije sa ovih tema, a u ovoj nesreći najmanje važno za svakog jeste činjenica da je dobro da nije bio nibus. Jer da se nibus polomio na dva dela, bilo bi drvlje i kamenje i na faktor marke vozila i onog koga je pravio. Ovako barem tu okolnost nemamo za dijalog, što je ok. A u tom momentu niko ne bi ni pomišljao, pa čak i ja možda, da bi se to isto desilo gotovo svakom busu i renomiranog proizvođača (Setra, MAN, mercedes...) ove konstrukcije u kojima je bus "otvoren" potpuno po sredini, i koji se sigurno gotovo isto ponašaju na udar u tom delu kosdtrukcije.
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod negas » Sre Dec 26, 2018 6:36 am

Sin bio u "autobusu smrti"

Slika koja je obišla Srbiju je slika Natašinog šesnaestogodišnjeg sina Petra Jankovića u zagrljaju oca.

Petar je u petak ujutro krenuo u školu. Do škole nije stigao. Umesto toga doživeo je ogroman šok i ostao bez majke... Majke, koja se u trenutku strahovitog udara voza, nalazila u autobusu sa njim i koleginicom. Petru je juče majka, Nataša, umirala pred očima. Petru je otac juče jedva, pred novinarima, u hodniku pune bolnice, saopštio da je ostao bez majke. Tu scenu pamtiće svi koji su se zatekli na licu mesta, ali i oni koji su o njoj čitali.

- Nije pogledao pre nego što je krenuo preko pruge. Tek kada se popeo na nju pogledao je prvo desno. Ljudi su vikali: "Voz, ide voz!" Onda je pogledao levo i video ga - prepričava ovaj mladić.

Kako kaže, vozač je tada dodao gas.

- Mislio je da će uspeti da pobegne i spasi ljude, ali voz je bio brži i udario je autobus tačno po sredini - ovako je Petar opisao dramatične trenutke strašne saobraćajne nesreće u donjem Međurovu, u kojoj je poginulo petoro ljudi, dok je 27 povređeno kada je voz na relaciji Niš – Prokuplje udario u autobus i prepolovio ga.

Strašna nepažnja, tj pisao sam u predhodnom postu kada radiš po automatizmu a mozak ode negde drugde...jezivo! Žal ostaje da ga niko ne "probudi" pred prelaz da vidi voz, mada otkud pretpostavka da ga vozač ne vidi.

Iskreno, ne libim se da upozorim vozača busa kada sedim na prvom mestu kada nešto tako vidim i na sreću nikad mi vozači nisu zamerili, uvek je bilo - hvala znam, ili samo hvala ali u prijateljskom tonu. Jednom nije znao da je postavljen ležeći policajac, i vidim "leti" ne mari na 100m pred njim sam mu to rekao, i odmah na kočnicu - kaže da mi nisi rekao, preleteli bi ga...

A kada sam išao na regrutaciju, da ne poverujete, vozi me S315 Niš-ekspres, ja na prvom iza i gledam u njegov retrovizor da kunja, ali ga ja "puštam" i čekam svo vreme da ga zviznem po ramenima, ali se izborio. Viđao sam ga da radi do pre koju godinu, možda je još u NE. Možda Vam deluje kao lovačka priča, ali je istinita 100%.
https://www.blic.rs/vesti/hronika/zasto ... uz/83q1gbh
negas

Postod branik » Sre Dec 26, 2018 4:06 pm

Da, slažem se kakva bi priča ovde bila da je bio nibus kojim čudom. Svakako, udarac je dobio na najranjivijem mestu, po sredini i ni jedan deo strukture oko osovina nije mogao da apsorbuje energiju. Negde sam pročitao da ga je tako bočno gurao desetak metara, dok ga nije sa obe strane naslonio na bandere (sačinjene od mreže metalnih profila da drže kontakti vod i trpe silu baš po pravcu udara) i onda jednostavno prošao kroz njega. Ne mogu nigde da nađem podatak o masi tog 711 voza. Nije ona velika za voz, pretpostavljam oko100 tona. U momentu udara bio je sigurno sporiji od tih 70. Najvažniji je podatak o vidljivosti u trenutku nesreće jer od toga zavisi i trenutak kad je mašinovođa počeo da koči, i da li je počeo odmah da koči ili je prvo nekoliko sekundi puta19m/s svirao?
A to što se autobus raspao, kao i to što ga je izvesno vreme gurao, mislim da je baš spasilo veliki broj putnika, jer je dozvolilo apsorbovanje određene količine energije udara, kao što se na vozilima i prave deformabilne zone za upijanje te energije. Nepovoljno je i to što je autobus niskog poda, niži od voza koji ga je praktično istisnuo na obe strane, skoro kao što bi gnječio auto. Sa druge strane, voz nema zonu deformacija, osim nešto površinskih lima napred, a najistureniji deo je i strukturno najjači - kupila, koja je direktni nastavak šasije, tako da se udar podužno rasporedi na ceo prvi deo. Kupla je na vrhu zašiljenog dela i to se kao klin zabilo u zonu poda. Oko stakala autobus i nema neku veliku čvrsrtinu. Tek nešto jača konstrukcija dolazi pod krovom. Rascepio ga kao sekira drvo.
Ne bi me iznenadilo da se Mercedes zainteresuje za olupinu, jer ovo može da bude koristan putokaz u budućem konstruisanju vozila. Ne verujem da je ijedan citaro imao realniji kreš test.
Na Blicu danas nastavljaju razmišljanje i kako vreme prolazi i glave se hlade, sve jasnije se vidi da ima krivaca i izvan sedišta vozača. Tačno je da ima mnogo prelaza, ali siguran sam da nema onih preko kojih prelaze autobusi a da nema branika. Ne može se, jasno je, staviti rampa na baš svaki prelaz svakakvog puta preko pruge, ali se mogu za ne mnogo para, bolje obezbediti. Desetak metara pre prelaza treba postaviti usporivače (ležećeg polocajca ili nešto slično) što bi prisilno usporilo vozilo, a vozaču dalo vreme da razgleda, stane i opet krene. A sam prelaz mora da bude potpuno ravan i i u istoj ravni sa kolovozi, kako bi vozilo što pre prešlo i kako se vozačeva pažnja ne bi preusmeravala na grbe i rupe na samim šinama, umesto na primarnu opasnost. Baš to mislim da je ovde bilo. Uz možda i opšti pad koncentracije, nedovoljnu vidljivost i nepovoljnu konfiguraciju samog izlaska na šine za niskopodni autobus, ispunili su se uslovi za katastrofu. Jeste kriv, nije stao, nije kao na ispitu upadljivo pogledao na obe strane, ali ako je vidljivost bila slabija od 250m, nije ni mogao da izbegne nesreću. Još jedan podatak nam je neprecizan: tih sedamdesetak km/h, da je pik brzine pred kočenje, ili brzina u momentu udara? Ne mogu na netu nigde da nađem snimak koji sam pomenuo pre nekoliko dana, na kom beli citaro posle nesreće baulja preko. To traje, ljudi! Pa koliko je voz mogao da pređe otkad je čovek koji metar pre prelaza gledao, a onda se polako uspinjao na šine, brinući da ne zaljulja putnike i ne ošteti autobus.
Nije svejedno ni odakle je gledao. Ako je gledao neposredno uz šine, mogao je da vidi samo čeoni deo voza koji zbog dvobojnosti i ne male sive i staklene površine i nije upadljivo u jutarnjem sivilu magle. Ako je gledao ranije, pre prelaza, mogao je da vidi dužu bočnu stranu, ali bez svetala. Napravite eksperimente. Pogledajte kako su vozovi označeni svetlima. To nije uočljivo, uopšte. Ovaj voz ima led svetla i ona jesu nešto bolja nego na starim, ali ne osvetljavaju, nemaju nikakav snop, već su jako difuzna, i ona samo označavaju voz, možda nešto više od pozicionih na drumskim. Za osvetljavanje pruge oni koriste moćni, centralni far (farove).
Mnogo mi je žao tog mladog čoveka koji će osim sa teškim povredama morati da se bori sa mnogo čim. Biće kažnjen, odležaće, i doživotna prođe, što bi rekao ŽL, ali ostaje velika trauma. O porodicama poginulih, prekinutim mladostima, invalidnostima da i ne govorim. Strašno! Raspisao sam se možda previše, ali od prvog momenta vidim da postoji još i direktnih i indirektni krivaca i krivica, osim njegove.
"U ŽELEZNICAMA SAMO GASE POŽARE" Za četiri godine poginulo je 28 ljudi na pružnim prelazima, a tek SVAKI ČETVRTI IMA RAMPU http://www.blic.rs/ds018x6
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Zoki-AS035 » Sre Dec 26, 2018 6:38 pm

Šta se toga jutra na tom pružnom prelazu stvarno dogodilo, sam bog će znati.
Evo šta je ostalo od autobusa Mercedes Citaro #62, da ostane kao podsetnik i lekcija, kako prolaze godine, da se više nikada i nigde ovo ovako ili slično nešto ne ponovi. Vozači bilo kog vida saobraćaja, vozite pažljivo, budite oprezni i poštujte saobraćajne propise svo vreme dok učestvujete u saobraćaju. To je osnov za sigurnu i bezbednu vožnju u saobraćaju.
Image
Image
Image
Image
Image
MaestroAria
Zoki-AS035
Član

Pridružio se: Pon Okt 12, 2015 7:59 pm

Postod Sashco » Sre Dec 26, 2018 8:40 pm

MB Citaro, ex Bergkvarabuss, Švedska.
Image
Korisnikov avatar
Sashco
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 2:59 pm

Postod Шоми303 » Sre Dec 26, 2018 9:33 pm

SGB je napisao:Koliko sam uspeo da shvatim iz raznoraznih priča svih ovih dana, tome su kumovale bandere sa obe strane pruge na koje je naguran, zato nije ni bila potrebna ne znam kakva brzina da bi ga voz prepolovio. Zvuči bizarno, ne znam je li tačno, ali ima neke logike, sam autobus je pružao otpor jer se kretao "neprirodno" pri guranju i konstrukcija je trpela ozbiljan stres, dve tačke oslonca u kontra smeru, koliko god bile objektivno slabe, bi ga relativno lako slomile, tj pomogle pri lomu.
Što reče branik, postade ovo najaktivnija tema:
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... u-Beograda
Искрено ни мало ми та прича не пије воду. То је колико сам видео на разним снимцима једноколосечна пруга која има бандере односно носаче км само са једне стране, не са обе. Друго нити је воз био теретни односно нема велика композиција, нити је ишао брзо колико воз може да иде. Ништа ми ту није јасно. Да се разумемо, за разлику од појединих чланова не покушавам да оправдам некога или нешто по сваку цену јер је то јадно, не могу да верујем да се толики ниско спуштате, само коментаришем да ми ово нема смисла.

Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod negas » Sre Dec 26, 2018 10:12 pm

branik je napisao:Da, slažem se kakva bi priča ovde bila da je bio nibus kojim čudom. Svakako, udarac je dobio na najranjivijem mestu, po sredini i ni jedan deo strukture oko osovina nije mogao da apsorbuje energiju. Negde sam pročitao da ga je tako bočno gurao desetak metara, dok ga nije sa obe strane naslonio na bandere (sačinjene od mreže metalnih profila da drže kontakti vod i trpe silu baš po pravcu udara) i onda jednostavno prošao kroz njega. Ne mogu nigde da nađem podatak o masi tog 711 voza. Nije ona velika za voz, pretpostavljam oko100 tona. U momentu udara bio je sigurno sporiji od tih 70. Najvažniji je podatak o vidljivosti u trenutku nesreće jer od toga zavisi i trenutak kad je mašinovođa počeo da koči, i da li je počeo odmah da koči ili je prvo nekoliko sekundi puta19m/s svirao?
"U ŽELEZNICAMA SAMO GASE POŽARE" Za četiri godine poginulo je 28 ljudi na pružnim prelazima, a tek SVAKI ČETVRTI IMA RAMPU http://www.blic.rs/ds018x6

Više verujem da su nagađanja, nekako mi je logičnije da ga je dobro opalio idući velikom brzinom, 68km/h a vidiš dobro si primetio, da je možda toliko išao u trenutku udara, postavlja se pitanje pre kočenja da li je išao 100 ili 90, nzm, ko se bolje razume neka napiše da li ovaj Rus na takvoj pruzi uopšte može približno 100.
Isto mislim da su i jedan i drugi kasno uočili bus i voz i da je ovaj koliko god kočio presekao ga na pola, jer je ipak išao brzo, a greška vozača busa što je verovatno bio neoprezan...
U suštini obavezno rampe na 90% prelaza i kamere. Kada je to ispravno onda je ok. Nije mi samo jasno kako se uključuju rampe u sadašnjim uslovima, treba viudeti kako je to rešeno u jačim zemljama, da li voz ima senzor koji na primer 1,5km pred rampu pošalje signal da se ista spusti, tipa odašiljač pored pruge kablom ukopanim u zemlju povezan do rampe, koji spušta/diže rampu i uključuje semafor. Tako nešto bi trebalo, i rampa i samafor i kamere.
Svako ko ubuduće strada na pružnom prelazu smatraće se budalaštinom ako ne uredimo prelaze, jednostavno što bi neko rekao "glupo" je tako stradati.

Zoki-AS035 je napisao:Šta se toga jutra na tom pružnom prelazu stvarno dogodilo, sam bog će znati.
Evo šta je ostalo od autobusa Mercedes Citaro #62, da ostane kao podsetnik i lekcija, kako prolaze godine, da se više nikada i nigde ovo ovako ili slično nešto ne ponovi. Vozači bilo kog vida saobraćaja, vozite pažljivo, budite oprezni i poštujte saobraćajne propise svo vreme dok učestvujete u saobraćaju. To je osnov za sigurnu i bezbednu vožnju u saobraćaju.
MaestroAria

Gde se sada nalazi? Vidim pandursku Škodu, moguće je da ga čuvaju dokle se ne završi istraga!?
Sashco je napisao:MB Citaro, ex Bergkvarabuss, Švedska.

Teško da će NE da sa 68 označi neki bus, verovatno će sačekati da prođe nekoliko godina, upražnjeno mesto...a možda i neće, videćemo. A i Koka-kola se izreklamirala skoro biazrne poruke sa busa se u toj situaciji mogle pročitati!
negas

Postod negas » Sre Dec 26, 2018 10:31 pm

62 :shock: . 68 zdrav ti nama bio!
Ako je Voz mogao da bira gde će da udari bus, ispada da je ovo bilo kod vrata ipak najbolje mesto za to, nažalost takva analiza ispada najbolja u ovom momentu iako nije lepo o tome diskutovati. To pokazuju i broj povređenih i stradali. Da je pogodio ispred vrata ili iza, tu bi oko 15 odmah na lice mesta poginulio zbog koncentracije broja ljudi u tim delovima busa...to je bila neka "povoljna" okolnost ovog stravičnog sudara ako tako sme da se nazove...
negas

Postod branik » Sre Dec 26, 2018 11:56 pm

I dalje traje zaokret. Na RTS večeras u Beogradsko hronici Stanisavljević je mucao kao nespreman djak. Ovde Vujanić, kao i Okanović kaže da Stop nema vrednost van raskrsnice. Samo semafor, zvono i branici.
Vujanić: Prelazi moraju da imaju uređaje koji najavljuju voz http://www.blic.rs/0p8fzz1
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod d.p » Čet Dec 27, 2018 11:30 am

Udes u Gracanici.Sudar se dogodio izmedju policijskog vozila i minibusa
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hr ... i-minibusa
VDL Berkhof Axial 100
d.p
Član

Pridružio se: Uto Apr 03, 2018 5:15 pm

Postod Miki Machak » Čet Dec 27, 2018 1:24 pm

negas je napisao:
Zoki-AS035 je napisao:Šta se toga jutra na tom pružnom prelazu stvarno dogodilo, sam bog će znati.
MaestroAria

Gde se sada nalazi? Vidim pandursku Škodu, moguće je da ga čuvaju dokle se ne završi istraga!?

Ovo je dvorište ETŠ Mija Stanimirović.
Miki Machak
Član

Pridružio se: Pon Jan 23, 2017 8:51 pm

Postod negas » Čet Dec 27, 2018 6:44 pm

Pročitao sam jutros u nekim novinama...Koje su to budale koje su ga tu postavile...!
negas

Postod negas » Čet Dec 27, 2018 8:11 pm

Kada krene suđenje, biće gonjen pre svega vozač busa i ovi koji treba da obeleže prelaz. I jedni i drugi će dobiti kazne.
Niš-ekspres verovatno snosi posledice za povrede putnika, ali to plaća Delta Đenerali Osigiranje. Vozač u svoju odbranu i ublažavanje kazne će imati argumente na njegovu u vidu nedovoljno obeleženog prelaza:

"Prema Članu 153 Zakona o bezbednosti saobraćaja definisano je da pružni prelaz mora biti obeležen na propisan način i u istom tom članu je definisano da se na ovakvom pružnom prelazu mora nalaziti semafor koji najavljuje da nailazi voz, a prema onome što je saopštenje Železnica nije se nalazio semafor. Jedino adekvatno obeležavanje ovog pružnog prelaza u smislu Zakona bi bilo postavljanje semafora - pojašnjava..."

Dakle po ovom članu će se kazniti i Želznica Infrastruktura, možda ima još nešto...Neće samo vozač biti kažnjen, ali će najverovatnije samo on biti u zatvoru a drugi će dobiti novčane kazne. Nijedan direktor infrastrukture neće. I vozač će biti maksimalno 3 godine, posle će biti pušten...ili nešto slično.

1990-te godine, autobus Laste kod Majdanpeka, na relaciji Madjanpek-Donji Milanovac, prelazi u oštroj krivini na putničko vozilo Lada u kojem ginu svih petoro putnika, dvoje odrasle osobe i troje dece! Vozač osuđen na 8 godina zatvora. 3 godine je bio u klasičnom zatvoru, nakon toga kao zatvorenik vozi zatvorsku maricu, dakle radi 8 sati, ali spava u zatvoru. Mislim da je izašao sa punih 8 godina tog "kombinovanog" zatvora.
Zanimljivo da je nakon udesa, verovali ili ne, posle samo 7-8 meseci opet vozio u Lasti na istim relacijama, čekajući suđenje, koje se završilo nakon dve godine kada dobija kaznu od 8 godina. Nakon izlaska, opet se vraća u Lastu, gde radi prvih godinu dana u garaži, zatim opet za volan.

Inače je kao čovek bio sasvim ok i nije negirao krivicu i želeo da se izvuče, već je bukvalno radio nakon udesa ono što je morao.

Nakon dve godine, ponovo ima udes, kada udara u neobeležen traktor i kada strada baba (izdahnula u bolnici) koja se vozila u pomoćnoj korpi. U toj nesreći nije bio kriv, istraga je pokazala, ali nakon toga više sam nije želeo za volan busa. Radio je sam sečenje ogrevnog drveta još 5 godina i vozio taj kamion svremena na vreme, kako bi dočekao penziju.

Vozio sam se nekoliko puta sa njim busom, i kao majstor možda će izgledati kontradiktorno, bio je vrhunski, u voznji apsolutno siguran, samopuzdan, vladao je autobusom kao putničkim autom...ali eto nekad se dese neke stvari, pođe naopako i to ti je. Danas je živ, u penziji, pošten čovek koga su te muke kroz koje je prošao dosta koštale, a pride mu se desila još jedna porodična tragedija u međuvremenu...

Bio je i ostao dobar kolega mog dede za volanom. I jednog i drugog mlađi vozači dosta respektuju, bez obzira na tragedije koje su se dešavale jer su od njih učili nekada posao za volanom...
negas

PrethodniSledeća

Povratak na Autobusi generalno