Logo

Fotografije autobusa iz aktuelnog voznog parka (2)

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Novom Sadu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Fotografije autobusa iz aktuelnog voznog parka (2)

Postod Sloba » Pon Apr 06, 2020 11:01 pm

Da dam jedan doprinos ovoj temi nakon dugo vremena. Pošto slike nisu mogle da nastanu ovih dana, kačim jednu mini-reportažu koja je nastala tokom nekog od letnjih meseci 2010. godine. :)

Jedno popodne tog letnjeg raspusta sam proveo u autobusu na prigradskim linijama i sa Milanom se vozio skoro celu smenu. :D Zbog toga što je ovo bilo pre deset godina, neki podaci možda nisu potpuno tačni, te se unapred izvinjavam.

TURNUS
------------------
16:05 Novi Sad -> Futog (53)
16:50 Futog -> Novi Sad (55)
18:25 Novi Sad -> Kisač
19:10 Kisač -> Novi Sad
20:00 Novi Sad -> Budisava
20:40 Budisava -> Novi Sad
21:45 Novi Sad -> Gospođinci (kroz Telep u Temerinu)
22:30 Gospođinci -> Temerin
------------------

Redovno vozilo tada na turnusu je bio Ikarbus IK-201 sa garažnim brojem 867, koji je veći deo karijere proveo na noćenju u Temerinu. Nepisano pravilo je bilo da vozila, koja noće u prigradskim naseljima, moraju biti najpouzdanija u sistemu. Isto to se primenjivalo na vozače, pa je većina vozila bilo za primer. :)

Posle vožnje do Futoga na liniji 53, dolazimo na okretnicu ispred "Arome". Zbog letnjeg raspusta gužve nema što na putu, što u autobusu. Pre nego što se okrenemo i vratimo za grad na liniji 55, nastaje fotka autobusa. :)
ImageIkarbus IK-201 by Slobodan Kostic, on Flickr

Povratak ka gradu je bio još lakši jer je uporedo išao i polazak na liniji 53, pa su i jedan i drugi autobus bili prilično prazni. Ipak, po ulasku u Novi Sad, Ikarbus protestuje protiv vrućine i počinje da kuva. Zbog pauze od dolaska u Novi Sad do polaska za Kisač, odluka je pala da se #867 vozi za garažu i uzme drugo vozilo za ostatak smene.

Na moju veliku sreću, u zamenu stiže #729, rekarosirani Volvo B10MA iz 1997. godine - prvi zglobni autobus koji sam vozio. :) Zbog neplaniranog odlaska za garažu, nije bilo vremena za fotkanje pa ostaje samo slika unutrašnjosti vozila. Tog leta su samo Volvoi 7000 imali klimu, tako da je promaja u autobusu jedini način smanjenja vrućine u autobusu.
ImageVolvo B10MA / Neobus by Slobodan Kostic, on Flickr

Po dolasku u Kisač, većinski slovačkom naselju, nastaje prva prilika da se #729 uslika. Dok Sunce lagano kreće u zalazak nad Panonskom nizijom, nastaje više fotki ovog autobusa, tada tinejdžera. 8)

Lagano se vozimo ka Novom Sadu i uživamo u zvuku legendarne kombinacije desetolitarskog Volvo motora i četvorobrzinskog Voith menjača. Bez neplaniranih situacija ulazimo u grad, ispuštamo putnike i spremamo se za polazak ka Budisavi. :)

Polazak u 20:00 ka Budisavi je inače pun srednjoškolaca, koji se kućama vraćaju iz grada. Pošto je letnji raspust u toku, njih gotovo i da nema pa vrlo brzo izlazimo iz grada i putujemo ka Kaću, odakle nastavljamo ka Budisavi. Po dolasku na okretnicu, na izlasku iz Budisave, pauza je nešto veća od deset minuta, pa ima vremena za fotkanje ove mašine. Ipak, Sunce je već zašlo, tako da se slabo šta može učiniti. :)

Radno mesto i najlepše sedište u ovom autobusu. :)

U povratku preskačemo dosta stanica a putnike brojimo na prste. Dok pada mrak nad Novim Sadom, ulazimo u grad i stižemo na terminal kod železničke stanice. Displej se okreće za poslednji polazak ka Gospođincima, odakle će vozač voziti autobus do Temerina na noćenje. Uz ovu sliku se pozdravljamo. :)

Nadam se da je bio lep format i da ste uživali u tekstu i slikama. :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Sponzor

Postod Uroš___ » Uto Apr 07, 2020 12:51 am

Predobro Slobo , može se reći i Fantazijaa 8-), a u ovoj temi si svakako dobrodošao sa svojim fotkama ;-)
Korisnikov avatar
Uroš___
Član

Pridružio se: Pon Dec 26, 2016 12:15 pm

Postod Sloba » Uto Apr 07, 2020 8:24 pm

Super. Nastavljamo dalje sa slikama iz naftalina. :)

Ovo su slike sa isporuke prvog Neobusa 501G za JGSP "Novi Sad". Nastale su 26. avgusta 2005. godine i na slici je autobus koji je poneo garažni broj 816 u voznom parku. Nažalost, nemam podatke o tome ko je autor fotografija, ali potiču iz Neobusove arhive. :D

Na prvoj slici vidimo delegaciju ispred autobusa. Cone će verovatno prepoznati više ljudi, a od meni poznatih, svi u sredini, tu su su:

Okrenut licem ka kameri: Njegova ekselencija, Jan Lundin, tadašnji pomoćnik ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori, a današnji ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji
Okrenut leđima: Nenad Lužanin, direktor Volvo Buses za Srbiju
Okrenut bočno, visok sa brkovima: Zoran Kijac, predsednik Upravnog odbora u Neobusu
Image[2005] Delivery of first Volvo B7RLE / Neobus 501G by Slobodan Kostic, on Flickr

Još uvek bez ikakvih nalepnica i registracije, #816 je došao u JGSP "Novi Sad" sa probnim tablicama. Ono što mi je zapalo za oko jeste da su šipke na vratima sa mnogo većim razmakom, kao i da su pod blažim uglom nego na ostalim autobusima. To je izmenjeno pre puštanja vozila u saobraćaj. Isporuka ostalih 24 primeraka i njihov ulazak u saobraćaj desio se tek krajem septembra iste godine. :)
Image[2005] Delivery of first Volvo B7RLE / Neobus 501G by Slobodan Kostic, on Flickr

Na ovoj slici sa leve strane vidimo stare zglobne autobuse: IK-160B i TAM 260 A 180 M sa garažnim brojem 690, koji je identifikovan uz pomoć reklame. :)

Što se tiče zadnje maske autobusa, za oko prvo zapada to što je plastična maska za usis, uz poklopac za nalivno grlo rashladne tečnosti, bila u RAL 1015 boji. Pre konačne isporuke, ove maske su ofarbane u crno. Tek nekoliko meseci posle isporuke, na zadnjem levom ćošku je stavljen veliki komad gume da spreči usis prašine u motor.

Putnički prostor manje-više svima poznat, iako su sivi rukodržači nestali u međuvremenu. Ostali autobusi iz ove serije nisu imali četvrtaste već jednostavnije rukodržače u obliku kaiševa.

U zadnjem delu vozila je konfiguracija sedišta bila 2+1 na svim autobusima osim na #820, na kom je sedenje bilo u 1+1 konfiguraciji. Taj autobus je bio "sajamski" primerak koji je, sav u RAL5015 boji, bio predstavljen na Neobusovoj prezentaciji u Banja Luci. Takođe, #820 je jedini iz serije koji je imao katadioptere. Osim #820, na sajmu automobila u Novom Sadu je bio izložen i autobus koji je imao 2+2 raspored sedenja u zadnjem delu, ali nismo utvrdili garažni broj.

Vozačko radno mesto bez pulta za mašinicu. Zadnji deo kabine sa kutijom za osigurače je iskopiran od Heuliez GX-44 autobusa, koje je grad Nant poklonio Novom Sadu 2003. godine.

Na tahografu se, pod jačim zumom, vidi da je vozilo prešlo samo 21 kilometar. :D

Bonus fotka! Ovu sliku nisam nigde video do sada, ali sam je našao u jednoj od prezentacija Neobusovog proizvodnog programa. Na slici je treći isporučeni autobus, sa garažnim brojem 840. Neobus je uvek obeležavao autobuse za JGSP po garažnim brojevima na tablicama ispod prednjeg branika. :) Ako se ne varam, drugi isporučeni je nosio garažni broj 839.
Image
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod cone » Čet Apr 09, 2020 9:11 am

Fantastično podsećanje na isporuku od pre 15 godina! Kako su se lepo sijali ovi autobusi... :)

Sloba je napisao:Cone će verovatno prepoznati više ljudi... Okrenut leđima: Nenad Lužanin, direktor Volvo Buses za Srbiju...

Skroz levo je Borko Lukač, generalni direktor Neobusa, pored njega je Duško Savić, mislim da je tada bio tehnički direktor JGSP-a.
Nisam siguran, ali čini mi se da je taj mršavi skroz desno okrenut leđima Rajko Pejić, tadašnji generalni direktor JGSP-a.

Sloba je napisao:Bonus fotka!Na slici je treći isporučeni autobus, sa garažnim brojem 840.

Za volanom Momo Ković, prepoznatljiv po jedinstvenom zelenom radnom mantilu... :lol:
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod nautilusNS » Čet Apr 09, 2020 12:09 pm

Pronađene fotografije Neobusa 501G sa rasporedom sedenja 2+2 u zadnjem delu.
Izvor: Phototrans.eu
http://phototrans.eu/24,1535,0.html
Poslednji put menjao nautilusNS dana Čet Apr 09, 2020 12:22 pm, izmenjena samo jedanput
nautilusNS
Član

Pridružio se: Čet Nov 24, 2011 7:29 pm

Postod Sloba » Čet Apr 09, 2020 12:20 pm

Slikao Cone. :)

Moguće je da je ovaj autobus dobio konfiguraciju 2+2 na konto toga što je na #820 bilo 1+1.

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Uroš___ » Čet Apr 09, 2020 1:08 pm

Raspored sedišta 2+2 ima koliko znam jedino #821.
Korisnikov avatar
Uroš___
Član

Postod cone » Pet Apr 10, 2020 1:52 pm

Sklonićemo te printscreen slike i stavićemo original. :D

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod nautilusNS » Pet Apr 10, 2020 8:38 pm

Slažem se.
nautilusNS
Član

Pridružio se: Čet Nov 24, 2011 7:29 pm

Postod cone » Sub Apr 11, 2020 2:16 pm

Evo ga taj Neobus 501G kojeg sam fotografisao na NS Auto Show 2005. godine u Novom Sadu, sa 2+2 konfiguracijom sedišta pozadi. :)

Image
Image
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod cone » Sub Apr 11, 2020 2:18 pm

A ovo je drugi isporučeni Neobus 501G, Sloba će znati garažni broj. :)

Image
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod Sloba » Sub Apr 11, 2020 9:02 pm

Drugi bi trebalo da je #839. :)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Uroš___ » Ned Apr 12, 2020 12:50 pm

Evo #820 uhvaćen na Google maps :lol: , snimak iz 2014. godine.
Rekao mi je prijatelj što živi u Lugu da je #820 dobio raspored sedišta 2+2 oko 2013. godine jer ga je tih par godina aktivno koristio kao putnik , a i bilo mi je nelogično da svakodnevno ide vozilo sa manjkom sedišta od ostalih na neke od najdužih linija u sistemu...
Image
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Uroš___
Član

Postod Uroš___ » Sre Apr 15, 2020 8:53 pm

Mašine u iščekivanju radnog zadatka 8)
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Uroš___
Član

Postod Sloba » Čet Apr 16, 2020 1:02 pm

Dok zglobovi čekaju radne zadatke, solaši rade prevoz radnika Čistoće. :)

Na slici je #1007 po izlasku iz garaže, ne znam u kom pravcu. Video sam dva autobusa koji rade prevoz iz Kovilja i Begeča. Svi imaju prelepljene trake kod prednjeg reda sedišta, a radnici koriste srednja i zadnja vrata za ulaz i izlaz. :)

Image

Takođe, u prolasku pored garaže sam video da su uključeni motori na sve i jednom Neobusu 501G, a prošao sam dva puta u razmaku od sat i po vremena. Ima li neko ideju šta bi to moglo da znači?

Korisnikov avatar
Sloba
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Novom Sadu