Logo

Tramvaj u Novom Sadu, da li je izvodljivo?

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Novom Sadu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod cone » Pet Mar 14, 2008 3:02 pm

Reše se pravni odnosi, nije to problem...
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Sponzor

Postod leif aka paparazzo » Pet Mar 14, 2008 5:30 pm

cone je napisao:
leif aka paparazzo je napisao:mislim da je taj plan sa Miselukom malo prevazidjen, s obzirom da tamo nije niklo naselje, a po pitanju tramvaja u Kamenici sam vrlo skeptican, zbog konfiguracije terena i uskih ulica

sa druge strane pravac ka Veterniku i Futogu deluje puno optereceniji

Planirano je iskorišćenje trase pruge za Beočin.
:wink:

i to mi je palo na pamet, samo nisam znao da je i njima, zanimljiva ideja
Korisnikov avatar
leif aka paparazzo
Član

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 2:58 am

Postod leif aka paparazzo » Uto Mar 25, 2008 4:28 pm

cone je napisao:Beogradske "katice" su već odavno napunile 25 godina! Sad kada urade remont, kažu da će da žive još najmanje 20. :? :cry: :evil:

Našao sam cenu budimpeštanskog Combina: € 3.450.000,- po komadu, odnosno €138 miliona za ukupno 40 komada!

O ovakvim investicijama mi možemo samo da sanjamo...
:cry:

ovaj ako se planira uvodjenje tramvajskog saobracaja, mora se pod hitno razmisljati o takvim investicijama

dobro NS ne treba 54m Combino sa 2 pantografa, za njega se mogu kupiti 2 NT 2200 od 32m koji bi po meni takodje bili preveliki za NS (osim mozda za 7
u tramvajskoj varijanti), dakle 25m tramvajski od oko 1.2-1.3 miliona evra po komadu, bi bili sasvim razumna investicija :D (mastaj Stevane, samo mastaj, vozice se ove ikace i citte jos 30 godina, ako ne nestane nafte pre)
Korisnikov avatar
leif aka paparazzo
Član

Postod leif aka paparazzo » Pon Mar 31, 2008 11:27 pm

u urbanistickom planu do 2021. pise da ce tramvaji biti uvedeni do 2013. i to na glavnim gradskim deonicima, medju nista konkretno i javno nije uradjeno

deni je pricao o potencijalnom razvoju tramvaja i drugih vidova sinskih sistema u NS nesto po modelu nemackog S-Bahn-a, ali to je nestalo sa padom foruma, pa bi ga zamolio da napise ponovo, ako ga ne mrzi
Korisnikov avatar
leif aka paparazzo
Član

Postod markotar » Pon Mar 31, 2008 11:40 pm

Pa da li pise valjda koji su buduce trase na kojima ce se razvijati tramvajski saobracaj??? Da li postoji neka mapa??? U GUP-u se po pravilu odmah MORAJU rezervisati trase za sav buduci razvoj. Ako kazu samo "na glavnim gradskim deonicama" to je toliko neodredjeno da neodredjenije ne moze biti...
Poslednji put menjao markotar dana Uto Apr 01, 2008 12:47 am, izmenjena samo jedanput
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod leif aka paparazzo » Pon Mar 31, 2008 11:43 pm

Bulevar Oslobodjenja, Futoska ulica, Jevrejska, Preradoviceva, Narodnog fronta ... (stvarno su vrlo sture informacije)
Korisnikov avatar
leif aka paparazzo
Član

Postod cone » Uto Apr 01, 2008 9:02 am

Ja sam još kao klinac sredinom 80-tih prisustvovao jednom predavanju "Uvođenje tramvaja u Novi Sad" gde je izlagao tada najveći pobornik tramvajskog saobraćaja inženjer Vladimir Crevar, koji je izložio planove po kojima do "daleke 2001. godine" treba da bude već 6 tramvajskih linija.... Ja se ponadao.

Tako da se ne držim puno ni za 2013. godinu. :( :?
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod Milanche » Uto Apr 01, 2008 7:44 pm

Lično mislim da od toga nema u skorije vreme ništa! Molio bih da me pogrešno NE protumačite! Daleko bilo da imam nešto lično protiv Novog Sada i tramvaja (i za jedno i za drugo imam samo reči pohvale). Sve me ovo podseća na priču o niškom GUP-u i o njihovim planovima vezani za tramvaje, šinske sisteme i sl. I.... Naravno da od toga neće da bude ništa (Sada govorim za Niš, mogu da potpišem da u narednih 10, možda i 20 godina u Nišu neće ni da krene izgradnja nekog takvog "čuda"). Taj GUP... :D
tamo je sve lepo, i kada se ono čita pomisliš da će se pojaviti neko sa čarobnim štapićem i ...ćiribu-ćiriba eto ga tramvajski sistem, eto bulevara...
Po GUP-u iz 1970 god. za Beograd je predviđena izgradnja metroa, a šta imamo danas? Opšti haos na ulicama, čak su se i priče oko LRT-a stišale i ko zna da li će i kada će on poščeti sa gradnjom. Ej...Beograd "centar Sveta" kako ga ovi ovde nazivaju...a šta da kažemo tek mi iz unutrašnjosti!?

Još jednom bih molio da me neko pogrešno ne protumači...nemam ništa protiv nikoga, ali budimo realni...Da li bi Beograd dozvolio da neki drugi grad dobije nešto što on nema!? Svaka čast za EXIT i Novi Sad, to je izuzetak...
Jeste mali OT, ali izvinjavam se...morao sam ovo da napišem!
Milanche
Član

Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 2:54 am

Postod leif aka paparazzo » Uto Apr 01, 2008 8:27 pm

kad prestane beogradizacija Srbije pocece i ostatak unutrasnjosti (mrzim ovu
rec) da se razvija, a dotle ...

toliko od mene, bolje nemojmo dalje

a ako ce makar i protokolarno drze GUP-a, vec bi naredna gradska vlast morala ozbiljno da poradi na projektima i pocetku izgradnje, pa da kazemo 2013. da imamo 5 km pruge recimo i zacetak voznog parka (10-tak vozila)
Korisnikov avatar
leif aka paparazzo
Član

Postod volvos » Čet Sep 25, 2008 12:49 pm

Nisu trebali uklanjati te stare sine nikad
Image
volvos
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 8:11 pm

Postod ferdinand » Čet Sep 25, 2008 2:22 pm

kad smo kod sina i tramvaja, da li neko zna hoce li se rusuti onaj cosak jevrejske, gde je bio tehnometal?
Korisnikov avatar
ferdinand
Član

Pridružio se: Sub Feb 16, 2008 4:26 pm

Postod Karlito » Uto Mar 10, 2009 10:26 am

Sloba je napisao:Da ali pruge Petrovaradin-Beočin koja je od Železnica Srbije.

Некада се трамвајска пруга у Сарајеву користила за снабдевање центра, али у много већем Лос Анђелесу се пруга лаког метроа користи као индустријски колосек до магацина у ноћним сатима. Електрификација пруге за Беочин са 25киловолти нема оправданост, и уколико би та пруга била електрификована са 700волти једносмерне за трамвај не би било никакве штете. Мислим да је ово добро, рецимо, урадити и од Ветерника према Футогу, јер је и на тој прузи електрификација за железницу под знаком питања.
Karlito
Član

Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 10:51 pm

Postod cone » Uto Mar 10, 2009 10:35 am

O ovome se dosta pričalo decenijama unazad i iznova pokretalo. Urađeno je nekoliko studija koje su pokazale opravdanost uvođenja tramvaja u Novi Sad i to je to.

U gradu nadležni trenutno nisu zainteresovani za tramvaj, čak ni za nivo izrade generalnog projekta, a još nema naznaka da će se nešto u tom stavu promeniti.
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod brzi » Uto Mar 10, 2009 9:18 pm

Za Novi Sad bi bio idealan tramvaj-voz (tram-train), npr. linija koja bi od centra išla za Petrovaradin i bila povezana sa postojećom prugom Petrovaradin-Beočin. Nešto poput ovoga:
[url]http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=481537][/url]
brzi
Član

Pridružio se: Sre Okt 15, 2008 2:30 pm

Postod Iosis » Uto Mar 10, 2009 9:44 pm

Uvodit tramvaj je velika investicija, zato mislim da bi bilo bolje sredstva koje bi se ulozile u izgradnju infrastrukture za tramvaj, potrosit za kupovinu jos gradskih autobusa i tako pojacati sadsnje linije i uvesti nove, ako vec postoji potreba za vecim kapacitetom prevoza putnika u gradu.
A drugo resenje koje bi bilo lakse izvodljivo, ekoloski vise prihvatljivo nego vozila sa SUS motorima je trolejbus. Lakse je samo postavit instalacije iznad ulice i koristiti postojece ulice za kretanje trolejbusa, nego kopat ulice i zauzimat ih sa sinama.
Vidio predloge da tramvaj ide kroz Jevrejsku ulicu, neznam samo kako jos tuda proturit i tramvaj kad je ionako guzva.
Iosis
Član

Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 2:37 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Novom Sadu