od Aleksa083 » Uto Jul 05, 2022 12:57 am
Koliko je Neobus uvek bio pojam za Ikarbus, uvek je bio 300 svetlosnih godina ispred. Dok su oni tih godina razvijali kvalitetne gradske buseve na sigurno među najkvalitetnijim i najsigurnijim šasijama u autobuskoj industriji, Ikarbus je predstavljao onu nesretnu N seriju koja im je i obeležila početak propasti.
Ja Neobuse 501G i dalje smatram najboljim proizvodom domaće autobuske industrije, ali Citte su bile baš wow kad su se pojavile. Ali su zapuštene od početka, pušteni su da propadaju bez trunke ulaganja. Da su umesto onog farbanja 2018. godine, prošli kroz pravi generalni remont, pa ti busevi bi i danas bili zapeti ko puške i svi na broju. Nažalost, bez ikakvih remonta, oni danas u svom enterijeru imaju više zakrpa nego neka oklopna vozila posle rata. Zato njihova brojnost danas ni ne iznenađuje, njihovo stanje je bilo i previše iskomplikovano da bi se još održavali u saobraćaju. Iz njih su isceđeni poslednji atomi, recimo 897 je vozio do dana kada su mu potpuno otkazale kočnice, a 891 dok mu nije pukla šasija. 885 je rashodovan zbog posledica od saobraćajke, dok je 884 bilo jezivo gledati u saobraćaju, bio je horor na točkovima do poslednjeg dana. I svaki je priča za sebe. A i ovi koji sada voze nisu ništa bolji, čekaju dolazak Solarisa da bi mogli da ih povuku sa ulica.
Održavanje 501G je dosta bolje, ti busevi su u dosta boljem stanju u svakom smislu. Remonti koje je radio JGSP su im lepo legli i stvarno oni koji su ga prošli izgledaju kao novi. Svi rade bez problema i iskreno se i ne sećam kada je neki imao neki teži kvar, sigurno ne nekoliko godina.
Neobus i Volvo su bili, jesu i uvek će biti neponovljiva i neprevaziđena kombinacija u domaćoj autobuskoj industriji.
Ono što je meni najžalije od svega što mi više nemamo nijednu fabriku autobusa u ovoj državi. Gledam ovu sliku i neka tuga me obuzme, ne znam. Želim da se to ponovi, novi Neobusi, autobusi u koje imaš višedecenijsko poverenje i sa kojima znaš da nećeš imati muke. A tvoje je, sastavljeno u tvojoj zemlji, u tvom gradu. Jesam umoran od naricanja za lenjim i inertnim domaćim firmama koje žive (odnosno živele) u iluzijama. Firme koje bi kao da zarađuju, a da prstom ne mrdaju. Nego ponekad izađu na sajam, imaju očajan menadžment, drže sajtove iz 90ih, prave maketice i "izložbene primerke"(bez diferencijala, enterijera, menjača, kao npr. FAP što je radio) i misle da opstaju tako što će da šalju poludovršene poluproizvode svojim političkim istomišljenicima u državnim preduzećima (GSP, Ministarstvo odbrane, komunalna preduzeća).
Ali pored svega toga opet nije mi svejedno kada gledam da svega toga više nema. Da se sve ono što je građeno decenijama, iz svih sfera, ruši i uništava bukvalno pred našim očima, polako ali tiho. Jako tiho.