Logo

Tramvaji u svetu- razno

Slike i rasprave o tramvajima, vozovima, metroima i drugim šinskim vozilima.

Milano (I)

Postod Miki » Ned Dec 15, 2019 2:49 pm

Stari tramvaj na liniji 1 slikan ispred milanske Skale. Naravno imaju i ove moderne tramvaje, poput Bombardier Flexity Outlook, koji saobraćaju na drugim linijama. Ovo je jedina slika iz ovog grada. 8)
Image

I ajd' i ova, mada je kriminalna. :lol:
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Milano (I)

Sponzor

Amsterdam (NL)

Postod Miki » Pon Dec 30, 2019 7:21 pm

Posle kraće pauze red je da nastavim reportažu. Posle Nemačke i Italije, na red je došla Holandija. O Amsterdamu ne treba trošiti reči. Prelep grad, ali za moj ukus i prilično naporan. Previše ljudi, uski trotoari, biciklista na sve strane koji ne paze na pešake... Gradski prevoz u ovom gradu obavlja GVB, a ja sam uspeo da zabeležim deo autobuskog i tramvajskog voznog parka. Vremena za vožnju, nažalost, nije bilo. :)

La Brugeoise et Nivelles 12G

Stari tramvaji belgijskog proizvođača iz Briža. :)
Image

Od linija koje kreću sa glavne železničke stanice, voze jedino na liniji 24. :)
Image

Na mostu preko jednog od mnogobrojnih kanala. 8)
Image

Sve tramvajske linije pored broja imaju i odgovarajući kvadratni simbol. Tako je simbol za trasu linije 24 kvadrat čije su boje zelena i bela, podeljene po dijagonali. :)
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Re: Tramvaji u svetu- razno

Postod Goran sk » Čet Feb 20, 2020 3:26 am

Nekoliko slika iz grada Karlsruhe
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm

Postod Goran sk » Čet Feb 20, 2020 3:30 am

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Postod Mare66 » Pon Mar 23, 2020 1:23 am

Šteta što u Beogradu nije ovakav razmak izmedju šina .
Mare66
Član

Pridružio se: Uto Dec 01, 2015 7:02 pm

Postod sanos_a » Čet Jul 29, 2021 11:50 pm

Kassel, DE
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.
Image
Prof. Dr. Sanos Avtobusovski redoven profesor na univerzitetot AUTOBUSI.NET
sanos_a
Član

Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 11:40 am

Postod roadcrasher » Uto Avg 03, 2021 6:06 pm

Mare66 je napisao:Šteta što u Beogradu nije ovakav razmak izmedju šina .

Sto?
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod Goran sk » Sub Jan 22, 2022 3:04 am

Karlsruhe
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Arad (RO)

Postod Miki » Sub Apr 20, 2024 7:14 pm

U aprilu prošle godine posetio sam Arad. Nažalost, zbog prevelike gužve na granici, kao i (po meni) prekasnog polaska za i preranog odlaska iz Arada, nije bilo puno vremena na raspolaganju da se na miru uživa u ovom lepom gradiću severozapadno od Temišvara. Ograničeno vreme nije dozvoljavalo ni da se više isproba gradski prevoz, pa se vožnja svela na par stanica "tamo i nazad", kako bi se zaista nešto videlo za kratko vreme. :)

Što se tiče gradskog prevoza, isti obavlja Compania de Transport Public Arad (CTP Arad) i okosnicu čini tramvajski podsistem. Tramvajske linije se dele na gradske koje saobraćaju kroz sam grad, i prigradske koje povezuju Arad sa mestom (selom) Giorok na istoku. Tu su i autobusi koji ne saobraćaju kroz sam centar, tako da o ovom podsistemu  ne mogu ništa da napišem. Takođe, ne postoje informacije o stajalištima i linijama na Google mapama, što je sada zaista retkost i za rumunske gradove. :)

Da krenem sa slikama. Kao što napisah, imao sam dodira samo sa tramvajima, tako da u nastavku znate šta sledi. :D
Image

Duewag GT6ZR

"Zeleni" Bulevar revolucije sa prelepim drvoredom. Duž ovog bulevara su smeštene skoro sve znamenitosti ovog grada. Nažalost, ne postoji pešačka staza duž ovog središnjeg ostrva, pa u istom možete uživati isključivo iz tramvaja ili se šetati obodom ulice pored zgrada. Za početak jedan klasik kada su rumunski gradovi u pitanju - polovni "Divag" iz Nemačke (Vircburga). 8)
Image

Image

Tatra T4D

Od polovnih tramvaja iz Nemačke, tu su i nama dobro poznati tramvaji iz Halea, mada ih ovde ima mnogo više i saobraćaju i dalje. :D
Image

Tramvaj sa linije 6 tokom čekanja vremena polaska. Kako vozilo terminira u sred kružnog toka, malo je nezgodno za vozača ako hoće da izađe da protegne noge. :lol:
Image

Astra Imperio Civitas

S obzirom da se u ovom gradu nalazi poznata fabrika šinskih vozila "Astra", sasvim je logično što svi novi tramvaji odatle. :D
Image

Glavna tramvajska linija je linija 3 koja prolazi kroz ceo Bulevar revolucije i povezuje Novi Arad preko reke Moriš sa starim jezgrom grada. Na ovoj liniji uglavnom rade novi tramvaji. 8)
Image

Ovo su i jedini tramvaji kojima sam se vozio i koji deluju više nego pristojno. Ipak, bila je poprilična gužva u njima te subote, tako da mi nije jasno zašto nisu kupili tramvaje većeg kapaciteta, mada je i interval vikendom zaista preveliki. :)
Image

Astra Imperio Arad

Model Imperio je zastupljen u brojnim gradovima u Rumuniji. S obzirom da su za različite kupce (gradove) pravljene i različite serije tramvaja u skladu sa njihovim zahtevima, u ponudi su i različite verzije koje se u nazivu razlikuju po imenima gradova. 8)
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Magdeburg (D)

Postod Miki » Čet Dec 26, 2024 9:08 pm

Alstom NGT8D

Ukupno 83 primeraka saobraća magdeburškim ulicama i predstavljaju jedine niskopodne tramvaje u gradu. To će se promeniti vrlo brzo, s obzirom da će od naredne godine putnike prevoziti i 35 novih NGT10D tramvaja. :D
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Arad (RO)

Postod Miki » Ned Maj 18, 2025 7:26 pm

S obzirom da je zbog gužve na granici prošla poseta Aradu bila veoma kratka, početkom maja sam ponovo bio u ovom gradu, ovaj put u privatnoj režiji. Neke podatke o gradskom prevozu već dva posta iznad, tako da nema potrebe ponovo da pišem. Jedna od novina koju sam saznao je da je petkom gradski prevoz besplatan sa ciljem da se ljudi podstaknu da više koriste održive vidove transporta u odnosu na putnički automobil. Nažalost, to sam saznao od ljubaznih putnika u tramvaju tek kada sam pokušao da očitam karte koje sam kupio. :lol:

Esslingen GT4

Krećemo sa slikama iz zelenog Bulevara revolucije i jednim "starkeljom" koji je pre Arada saobraćao u Ulmu. Inače, svi polovni tramvaji imaju garažne brojeve nasleđene iz nemačkih gradova iz kojih su došli, tako da oznaka ovog tramvaja 01 ne znači da je najstariji u floti. :)
Image
Image

Astra Imperio Arad

Tramvajski vozni park je prošle godine uvećan za još šest vozila ovog modela i sada ih ukupno ima 16. U odnosu na prethodnih deset (ovaj sa slike), razlikuju se po prednjoj i zadnjoj masci koja je preuzeta sa kraćeg dvodelnog Imperio Civitas modela. Nažalost, nemam fotografiju. :)
Kao ljubitelj sporta, primetio sam da veliki broj vozila gradskog prevoza, ali i putničkih automobila, ima zakačenu zastavicu lokalnog fudbalskog kluba UTA Arad na vetrobranskom staklu. :D
Image
Image

Slika enterijera jednog od novopridošlih tramvaja. Za razliku od starijih koji su imali drugačiju unutrašnjost, novima je i enterijer identičan Civitas modelu, odnosno ovaj tramvaj sada predstavlja samo njegovu trodelnu varijantu. Kao što vidite, ima ista besmislena sedišta za neodređen broj ljudi kao i Bozankaya. :|
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Marko » Čet Okt 16, 2025 3:20 pm

Image
Bombardier Flexity Swift A32
Image
Alstom Citadis
Tramvajska linija T1 Kabataş–Bağcılar
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Prethodni

Povratak na Šinska vozila