U aprilu prošle godine posetio sam Arad. Nažalost, zbog prevelike gužve na granici, kao i (po meni) prekasnog polaska za i preranog odlaska iz Arada, nije bilo puno vremena na raspolaganju da se na miru uživa u ovom lepom gradiću severozapadno od Temišvara. Ograničeno vreme nije dozvoljavalo ni da se više isproba gradski prevoz, pa se vožnja svela na par stanica "tamo i nazad", kako bi se zaista nešto videlo za kratko vreme.
Što se tiče gradskog prevoza, isti obavlja Compania de Transport Public Arad (CTP Arad) i okosnicu čini tramvajski podsistem. Tramvajske linije se dele na gradske koje saobraćaju kroz sam grad, i prigradske koje povezuju Arad sa mestom (selom) Giorok na istoku. Tu su i autobusi koji ne saobraćaju kroz sam centar, tako da o ovom podsistemu ne mogu ništa da napišem. Takođe, ne postoje informacije o stajalištima i linijama na Google mapama, što je sada zaista retkost i za rumunske gradove.
Da krenem sa slikama. Kao što napisah, imao sam dodira samo sa tramvajima, tako da u nastavku znate šta sledi.
Duewag GT6ZRLokacija:
Podgoria"Zeleni" Bulevar revolucije sa prelepim drvoredom. Duž ovog bulevara su smeštene skoro sve znamenitosti ovog grada. Nažalost, ne postoji pešačka staza duž ovog središnjeg ostrva, pa u istom možete uživati isključivo iz tramvaja ili se šetati obodom ulice pored zgrada. Za početak jedan klasik kada su rumunski gradovi u pitanju - polovni "Divag" iz Nemačke (Vircburga).

Tatra T4DLokacija:
Gara C.F.R.Od polovnih tramvaja iz Nemačke, tu su i nama dobro poznati tramvaji iz Halea, mada ih ovde ima mnogo više i saobraćaju i dalje.

Piața RomanăTramvaj sa linije 6 tokom čekanja vremena polaska. Kako vozilo terminira u sred kružnog toka, malo je nezgodno za vozača ako hoće da izađe da protegne noge.
Astra Imperio CivitasLokacija:
PrimărieS obzirom da se u ovom gradu nalazi poznata fabrika šinskih vozila "Astra", sasvim je logično što svi novi tramvaji odatle.

PodgoriaGlavna tramvajska linija je linija 3 koja prolazi kroz ceo Bulevar revolucije i povezuje Novi Arad preko reke Moriš sa starim jezgrom grada. Na ovoj liniji uglavnom rade novi tramvaji.

Ovo su i jedini tramvaji kojima sam se vozio i koji deluju više nego pristojno. Ipak, bila je poprilična gužva u njima te subote, tako da mi nije jasno zašto nisu kupili tramvaje većeg kapaciteta, mada je i interval vikendom zaista preveliki.
Astra Imperio AradLokacija:
TeatruModel Imperio je zastupljen u brojnim gradovima u Rumuniji. S obzirom da su za različite kupce (gradove) pravljene i različite serije tramvaja u skladu sa njihovim zahtevima, u ponudi su i različite verzije koje se u nazivu razlikuju po imenima gradova.