Logo

Vesti

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Novom Sadu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Vesti

Postod cone » Čet Jan 29, 2026 2:56 pm

Da, evo i članka iz Dnevnika:

(FOTO, VIDEO) VETERNIČANI DOBIJAJU NOVU AUTOBUSKU LINIJU
Neće više biti pešačenja od kilometar i po do prvog stajališta

Ekipa Dnevnika prisustvovala je ispitivanju trase za buduću autobusku liniju koja bi trebalo da poveže Novo naselje i Veternik, prolazeći kroz ulicu Dragoslava Srejovića, gde je primetna velika potreba za javnim prevozom.

Domaćin nam je bio direktor JGSP „Novi Sad“ Milan Balać.

Produžavanjem Bulevara Jovana Dučića i njegovim povezivanjem sa Ulicom Dragoslava Srejovića, kao i izgradnjom novih stambenih kompleksa, broj stanovnika u ovom delu grada značajno je porastao. Zbog toga je JGSP „Novi Sad“ započeo analizu i razradu modela kako da ovaj deo grada bude priključen na gradsku autobusku mrežu.

„JGSP Novi Sad već duže vreme prati urbanistički razvoj ovog potesa. S obzirom na to da je Veternik spojen sa Bistricom, uz novoizgrađene stambene zgrade, javila se potreba za javnim prevozom, jer postojeća autobuska stajališta nalaze se na udaljenosti koja je prihvatljiva za pešačenje, ali nije dovoljno praktična za sve građane“, objašnjavaju u JGSP „Novi Sad“.

„Zajedno sa Mesnom zajednicom Veternik i građanima utvrdili smo da tu živi oko 5-6 hiljada ljudi koji svakodnevno pešače više od kilometar i po do prve autobuske stanice“, rekao je Direktor JGSP „Novi Sad“ Milan Balać.

Kako je rekao, GSP je pre nekoliko meseci ozbiljno pristupio rešavanju ovog problema.

„Obišli smo trase, merili podatke, te je zahtev za otvaranje nove linije predat je Upravi za saobraćaj. Ostalo je još da obeležimo autobuska stajališta, što će biti završeno u kratkom roku, na zadovoljstvo građana Veternika“, rekao je Balać

On ističe da je Veternik poslednjih godina narastao na više od 20.000 stanovnika, te da JGSP konstantno prati potrebe građana i prilagođava autobuske linije i termine polazaka kako bi javni prevoz bio dostupniji i praktičniji za sve.

Izvor: Dnevnik.rs
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Sponzor

Postod Aleksa083 » Čet Jan 29, 2026 6:45 pm

Jelačić je napisao:Kako oni misle da četvorka preživljava sa solo busevima? Za ove dve nedelje koliko idu solo busevi, posle univerziteta nema gde igla da padne…nadam se da je ovo samo privremeno dok se zglobovi ne poprave/kupe jer ovo nije održivo.

Stanje u katastrofa…4 je prepuna, ljudi komentarisu zašto idu solo busevi, a mejlovi od firme prepuni….
Trenutno je stanje sa ispravnosti zglobnih autobusa jako loše, više od pola zglobnih BMCa je zaribalo, i čeka se da se sklope poslovi da im motori idu jedan po jedan na generalni remont kod ovlašćenih servisera….mislim da kada bi ti rekao koliko ih je pocrkalo da bi se šokirao…
Od 1.1. je po rasporedu i 5 potpuno zglobna medjutim ne može da se pokrije svaki polazak sa zglobom, dok je 9 od 1.2. zvanično po mesečnom rasporedu u zglobnim turnusima tako da ona zvanično postje zglobna linija (bila je i do sad, ali su je vozili vozači koji su po rasporedu na solo lokal i sa električnih).
Trenutno je linija 4 u fazi testiranja sa električnim autobusima.

Što se tiče nove linije, plan od proletos je bilo da ta linija nosi broj 50 i ide samo od Novog Naselja preko Dragoslava Srejovića do Veternika. U probnom periodu treba da ide na pola sata, da li je to sada po planu ne znam. Planira se još jedna nova linija, pominje se nešto preko Bulevara Evrope i Bulevara Patrijarha Pavla.
Sva prava zadržava Aleksa083. Upotreba mojih fotografija u medijima je zabranjena bez moje pismene saglasnosti. Za više fotografija —> https://www.flickr.com/photos/189767500@N03/
Korisnikov avatar
Aleksa083
Član

Pridružio se: Ned Nov 24, 2019 11:08 pm

Postod cone » Čet Jan 29, 2026 7:23 pm

Pa kakva bi tek situacija sa zglobovima bila da nam nije palo ovih 35 zglobnih solarisa i skanija sa neba? :roll:
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod Aleksa083 » Čet Jan 29, 2026 10:29 pm

Pa BMC-ovi su i iskljuceni (“na vreme”) jer su dosli ovi kao donacije…inace bi jos vozili pa dok ne crku skroz
Sva prava zadržava Aleksa083. Upotreba mojih fotografija u medijima je zabranjena bez moje pismene saglasnosti. Za više fotografija —> https://www.flickr.com/photos/189767500@N03/
Korisnikov avatar
Aleksa083
Član

Postod cone » Pet Jan 30, 2026 10:46 am

BMC 》》》Rashod! :P
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod Jelačić » Pet Jan 30, 2026 2:12 pm

Ispade da su 18 godina stari hess-ovi bolji i pouzdaniji od 5-6 godina starih BMC-ova…
Jelačić
Član

Pridružio se: Ned Sep 22, 2024 9:21 pm

Postod miljkovac » Pet Jan 30, 2026 9:12 pm

Linija 4 ima taj problem što je krcata uvek kada su smene po srednjim školama, međutim u doba dana kad to nije onda i nema uvek gužve. Juče sam išao polaskom u 17:33, ušao sam kod Fut. pijace i izašao na Limanu IV. Iako je radni dan popodne, nije bilo gužve a pride je i solo vozilo u pitanju.

Takođe, ta linija je jedina u JGSP sistemu koja nema nijedno stajalište koje samo ona koristi, svako deli sa bar još 2 linije.
Od Limana IV pa do Univerziteta deli trasu sa 11 a/b, a do Mosta Slobode te od Fut. p. do MAS/ŽS i sa 7 a/b (+ još dosta linija :D )

takođe sam video i da na 7 a/b nekad ide i poneko solo vozilo :?
Moji postovi na ovom forumu predstavljaju moje lično mišljenje, iskustva, preporuke ili kritike i savete.
miljkovac
Član

Pridružio se: Ned Feb 19, 2012 9:45 am

Postod amidzaa » Pet Jan 30, 2026 9:18 pm

Боље да иде соло возило на четворку него на линије попут 7 и 8 на које су једно време слали соло... О 9 да не причам.
amidzaa
Član

Pridružio se: Čet Jul 24, 2025 7:45 pm

Postod Aleksa083 » Sub Jan 31, 2026 2:54 am

Na liniju 4 se vraćaju zglobovi, nije ovo trajna mera. Zbog neispravnosti zglobnog voznog parka trenutno su “restrikcije”, a zbog takvog neodgovornog ponašanja preduzeća ispaštaju sami putnici. Danas sam bio u 4, ostali ljudi napolju, ne mogu da udju.
Korisnikov avatar
Aleksa083
Član

Postod Aleksa010 » Ned Mar 08, 2026 12:52 am

Prevoznici RT Travel, Bečej prevoz i Saobraćaj Žabalj su podneli zahtev za preuzimanje linija za Temerin, Gospodjince i Vrdnik.
Predlozi za red vožnje su od 1. oktobra 2026. do 30. setpembra 2031. godine :roll:
Aleksa010
Član

Pridružio se: Čet Nov 21, 2024 5:19 pm

Postod miljkovac » Pon Mar 09, 2026 2:34 pm

Vala i neka su :mrgreen:

Gospođinci i jesu u opštini Žabalj, JGSP NS nema šta da traži tamo.

Nadam se da će se u slučaju da drugi preuzmu navedene relacije, gradski prevoznik više fokusirati na sam grad.
Moji postovi na ovom forumu predstavljaju moje lično mišljenje, iskustva, preporuke ili kritike i savete.
miljkovac
Član

Pridružio se: Ned Feb 19, 2012 9:45 am

Postod cone » Sre Mar 11, 2026 2:44 pm

Nema privatizacije prigradskih linija u Novom Sadu, GSP o obmanjujućim navodima

Građanski pokret "Bravo" saopštio je da su dve kompanije podnele zahteve za "preuzimanje" polazaka na određenim prigradskim linijama. Iz JGSP "Novi Sad" demantuju te navode.

Ceo članak OVDE.
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod Jelačić » Ned Mar 15, 2026 6:38 pm

Ima li nekih vesti hoće li i kad dolaziti nova tura solarisa iz Beograda? I jesu li krenuli da šalju zglobne BMC-ove na popravku?
Jelačić
Član

Postod Aleksa083 » Pon Mar 16, 2026 10:26 am

Za sada nema nista od Solarisa jer GSP Beograd ni sada nema dovoljno vozila a kamo li za donacije, a novih vozila nema jer im obaraju svaki tender.

I da, zglobni BMC su krenuli da popravke, 1049 i 1053 su već izašli na linije, na redu su 1042, 1045 i 1057.
Korisnikov avatar
Aleksa083
Član

Postod Jelačić » Pet Mar 20, 2026 1:26 am

Direktor Balać o stanju voznog parka i neodrživosti (sednica grada) :
"Svesni smo da je vozni park na izmaku snaga. Prosečna starost vozila je takva da održavanje postaje ekonomski neopravdano. Svaki dinar koji uložimo u popravku starih autobusa je 'rupa bez dna', ali bez tih intervencija i subvencija grada od 3,4 milijarde dinara, javni prevoz u Novom Sadu bi stao za tri dana."

O novim autobusima i kreditima:
"Što se tiče novih autobusa, planovi postoje, ali budimo realni – JGSP sa trenutnim poslovnim gubitkom (blizu 813 miliona dinara) nije u poziciji da samostalno ulazi u velike kreditne aranžmane kod EBRD-a. Svaka nova kupovina zavisi isključivo od garancija Grada ili promene modela poslovanja."

O rešenju kroz privatno partnerstvo (JPP):
"Ispitujemo model javno-privatnog partnerstva. To je način da građani dobiju nove, klimatizovane autobuse, a da se preduzeće dodatno ne zadužuje preko mere. Partner bi preuzeo obavezu nabavke vozila na određenim linijama, čime bi se rasteretio naš sistem koji je trenutno pod ogromnim pritiskom."

Ukratko: jpp je veoma verovatno “rešenje” a kupovina novih autobusa za jgsp je malo verovatna, za sad smo spali na puko preživljavanje.
Jelačić
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Novom Sadu