Logo

Gradski prevoz u Sarajevu

Slike i rasprave o gradskom prevozu u gradovima u Srbiji i regionu.

Re: Gradski prevoz u Sarajevu

Postod MILCHO » Ned Apr 27, 2025 2:10 pm

Nakon probnih vožnji od jutros je u funkciji linija 105 Vogošća-Trg Austrije

Image
Image
Image
MILCHO
Član

Pridružio se: Čet Maj 01, 2008 1:26 am

Sponzor

Postod MILCHO » Sre Apr 15, 2026 9:12 am

Image
Image
Image
Image

Prvi od 10 Solaris Trollina za Sarajevo

Slike: Klix.ba i radiosarajevo.ba

Što se tiče nekih novosti iz Sarajeva, do kraja ljeta bi trebalo doći 10 Solaris trolejbusa, 10 novih solo autobusa i 15 minibusa Isuzu. Treba doći nešto polovnih autobusa i trolejbusa.
Nedavno je došlo 5 zglobnih polovnjaka Scania ex Berlin.

Što se tiče tramvaja, u toku je rekonstrukcija tramvajske okretnice na Ilidži i spajanja s prugom prema Hrasnici.
Tramvaji rade samo na jednoj liniji 5 Nedžarići-Baščaršija i rade isključivo novi Stadleri, jer su nakon tragične nesreće u februaru povučeni svi stari tramvaji iz saobraćaja.
Što se tiče pruge za Hrasnicu, prije nekoliko dana je zavaren zadnji var, sad ostaje još kontakt mreža, uređivanje pojasa oko pruge i stanica, te spajanje sa okretnicom na Ilidži.

Nakon tramvajske nesreće mislim da su češki tramvaji u Sarajevu završili svoje.
Duewag i Satra će biti vraćeni u saobraćaj.
MILCHO
Član

Postod SGB » Ned Apr 26, 2026 6:36 pm

Juče u šetnji po Saraj'vu. Stadler me oduševio. Trolom se nisam vozio, ali mi se "spolja" svidela autonomija, delove trase iz nekog razloga prelaze na baterije.
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod MILCHO » Sub Jun 13, 2026 10:50 pm

SGB je napisao:Juče u šetnji po Saraj'vu. Stadler me oduševio. Trolom se nisam vozio, ali mi se "spolja" svidela autonomija, delove trase iz nekog razloga prelaze na baterije.

Kad se napuni baterija, često spuste trole i idu krug na bateriju. Lakše voziti.

Inače ima dosta noviteta.

Došli su autobusi 10 komada Isuzu Citiport. Prvi novi autobusi u Grasu poslije Ikarbusa IK-206 2009 godine.
Stiglo je i 15 minibusa za padinske dijelove Isuzu Novociti, 10 uključeno u saobraćaj 5 zadnjih čeka registraciju.
Prvi od 10 trolejbusa Solaris Trollino 18 je krenuo put Sarajeva.

Počeli su se vraćati i stari tramvaji, ali samo Duewag.
Simbol Sarajeva ČKD K2YU su nakon stravične nesreće povučeni i nažalost njihova bogata karijera duga 52 godine je završila na tragičan način.
MILCHO
Član

Postod SGB » Pon Jun 29, 2026 12:26 pm

MILCHO je napisao:Kad se napuni baterija, često spuste trole i idu krug na bateriju. Lakše voziti.

Kako to utiče na bateriju? Je li bolje da se povremeno upotrebljava, ili joj svaki takav ciklus punjenje-pražnjenje skraćuje radni vek?

Inače tramvajski podsistem mi je vrh, pogotovo sad sa rekonstrukcijom na Ilidži i izgrađenim i planiranim širenjem. Malo pomalo, sa onim što se ima, ide se ka respektabilnoj tramvajskoj mreži.

Vidim da prvi Solaris vozi probu, svaka čast.
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod MILCHO » Uto Avg 04, 2026 12:42 pm

SGB je napisao:
MILCHO je napisao:Kad se napuni baterija, često spuste trole i idu krug na bateriju. Lakše voziti.

Kako to utiče na bateriju? Je li bolje da se povremeno upotrebljava, ili joj svaki takav ciklus punjenje-pražnjenje skraćuje radni vek?

Inače tramvajski podsistem mi je vrh, pogotovo sad sa rekonstrukcijom na Ilidži i izgrađenim i planiranim širenjem. Malo pomalo, sa onim što se ima, ide se ka respektabilnoj tramvajskoj mreži.

Vidim da prvi Solaris vozi probu, svaka čast.

Izvini zbog kasnog odgovora.
Mislim da je svakako bolje da se povremeno i baterija upotrebljava.
MILCHO
Član

Postod MILCHO » Pon Sep 28, 2026 10:21 am

Nakon 50 godina priča, i godina obećanja konačno je tramvaj stigao u Hrasnicu
Linija 11 Hrasnica-Baščaršija
Image
Image
Image
MILCHO
Član