Logo

Avioni

Sve teme vezane za bilo šta. Samo ime kaže :)

Postod miki222 » Ned Jun 07, 2009 11:57 am

Sloba je napisao:To, Miki care!
I ja isto obožavam A380. Baš je moćan kad stane na pistu. :D
Inače, od Airbusovih modela mi se sviđaju i: A300-600ST (Beluga), A320 i A340. :wink:

hvala :wink: , ma ja obožavam sve modele AIRBUS-a, najlepši su
inače sam lud za avionima kao i za busevima i tramvajima, obožavam da
putujem sa njima, a životna želja mi je sa ovim A380 da proputujem 8)
miki222
Član

Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 10:46 pm

Sponzor

Postod Iosis » Ned Jun 07, 2009 2:28 pm

Jovan je napisao:http://www.jatfa.com/active/sr-latin/home.html

Jeste li razmisljali o ovome meni se svidilo dok nisam procitao matematika, fizika,... :lol:

Razmisljao sam ja o tome, ali kad bolje razmislim nisam ja za toga previse je to tesko za mene. :D
Toliko laži oko jedne mačke...
Ako si vozač, uvjek si kriv, bez obzira na pravila...
Iosis
Član

Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 2:37 pm

Postod Iosis » Ned Jun 07, 2009 3:19 pm

Moram da vam prezentujem najveci avion na svjetu i avion koji moze najvise da ponese.

Radi se o avionu Antonov AN-225.

Image

Prvobitno napravljen da bi nosio ruski Space Shuttle.

Image

Ali raspadom SSSR-a avion prelazi u ''obicni'' transportni avion, ako takav avion moze da bude obicni. :)

Image

Prvi put je poletio 1988. Dva An-225 su bila narucena ali samo je jedan zavrsen. Avion se sada nalazi u Ukrajini.

Tehnicki podaci aviona:

Duzina: 84 m
Raspon krila: 88.4 m
Visina: 18.1 m
Povrsina krila: 905 m2
Tezina praznog aviona: 175 t
Nosivost aviona: 250 t u unutrasnjosti ili 200 t na gornjoj strani aviona
Maximalna dozvoljena tezina aviona pri poletanju: 600 t
Zapremina tovarnog prostore je 1.300 m3
Motori: 6x turbomlazni motor potiska 229.5 kN
Potrebna duzina za poletanje pri max opterecenju: 3.500 m

Max. brzina: 850 km/h
Normalna brzina leta: 800 km/h

Domet:
- max. kolicina goriva 15.400 km
- max. opterecen 4.000 km

Max. visina: 11.000 m

Evo ovde slika cisto radi poredjenja sa nekim drugim avionima.

An-225 se sada iznajmljuje kao transportni avion i neke od misija su:

Transport velikih generatora i lokomotiva od 150 t, 2003. je prevezao u Iraq veliku kolicinu humanitarne pomoci. Kanada i SAD ga unajmljuju za prevoz vojne opreme i zaliha za vojsku u Irak.

A sad malo slika da parite oci. 8)

Image

Tockici...

Image

Tovarni prostor.

Image

Image

Image

Image

Image

Kokpit aviona.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Iosis
Član

Postod Jovan » Ned Jun 07, 2009 3:47 pm

Iosis je napisao:
Jovan je napisao:http://www.jatfa.com/active/sr-latin/home.html

Jeste li razmisljali o ovome meni se svidilo dok nisam procitao matematika, fizika,... :lol:

Razmisljao sam ja o tome, ali kad bolje razmislim nisam ja za toga previse je to tesko za mene. :D

Ja mislim da bi meni bila teza arhitektura :wink: Zanimljivo je, gledao sam neki forum niko nije rekao da je nesto posebno tesko, ali ipak kad razmislis kolika je odgovornost. Ali opet ja uopste nisam upucen u to, zasad :wink:
Korisnikov avatar
Jovan
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 1:42 pm

Postod Iosis » Ned Jun 07, 2009 5:44 pm

Jovane nisam mnogo upucen sta treba za pilota ali sam ja nesto sebi umislio, a mozda i jeste. Imao sam zelju ad postanem pilot ali me to proslo, mada kako si ti ovo sada postavio malo me skakilja. :lol: Ali sad sam krenuo na drugi fax tako da mozda za pilota bi isao poslije ali nista posebno cisto da imam neku dozvolu (ako se to rangira po velicini aviona) za neki mali avioncic.
Iosis
Član

Postod PEX » Ned Jun 07, 2009 6:16 pm

Iosis je napisao:Jovane nisam mnogo upucen sta treba za pilota ali sam ja nesto sebi umislio, a mozda i jeste. Imao sam zelju ad postanem pilot ali me to proslo, mada kako si ti ovo sada postavio malo me skakilja. :lol: Ali sad sam krenuo na drugi fax tako da mozda za pilota bi isao poslije ali nista posebno cisto da imam neku dozvolu (ako se to rangira po velicini aviona) za neki mali avioncic.

Škola i obuka za pilota ima u Vršcu,traje 5 godina i košta od 40.000 do 50.000€...Kad se dodje u školu zaboravlja se na Srpski jezik(iako si u drzavi Srbiji)jer se apsolutno sve obavlja na Engleskom...Jeste da je skupo skolovanje,ali se otplati nakon 2-3 godine od pocetka zaposlenja na mestu pilota u nekoj avio-kompaniji... :wink: Da napomenem da cifre nisu izmisljene vec su iz prve ruke...
PEX
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Apr 02, 2009 1:37 am

Postod Jovan » Ned Jun 07, 2009 6:20 pm

PEX je napisao:
Iosis je napisao:Jovane nisam mnogo upucen sta treba za pilota ali sam ja nesto sebi umislio, a mozda i jeste. Imao sam zelju ad postanem pilot ali me to proslo, mada kako si ti ovo sada postavio malo me skakilja. :lol: Ali sad sam krenuo na drugi fax tako da mozda za pilota bi isao poslije ali nista posebno cisto da imam neku dozvolu (ako se to rangira po velicini aviona) za neki mali avioncic.

Škola i obuka za pilota ima u Vršcu,traje 5 godina i košta od 40.000 do 50.000€...Kad se dodje u školu zaboravlja se na Srpski jezik(iako si u drzavi Srbiji)jer se apsolutno sve obavlja na Engleskom...Jeste da je skupo skolovanje,ali se otplati nakon 2-3 godine od pocetka zaposlenja na mestu pilota u nekoj avio-kompaniji... :wink: Da napomenem da cifre nisu izmisljene vec su iz prve ruke...

Malo sam trazio po forumima uglavnom se pominje ta cifra sto po meni i nije skupo za takvu skolu. Ali uglavnom pricaju da skolovanje traje dvije god. Isto tako pominju i duplo jefitnije privatne skole koje isto posjeduju neke licence

Poznajes li nekog ko je zavrsio, koliko je teska teorija i obuka u koliko je tesko naci posao :?:
Korisnikov avatar
Jovan
Član

Postod Iosis » Ned Jun 07, 2009 8:37 pm

Auuu brate 50k€ pa sto toliko? More naucit cu ja to sam nema tu mnogo kvacilo, gas, kocnica kad treba sletiti malo prikocim i gotovo, a sto se tice teorije i navigacije, pa orjentisat cu se pomocu zvjezda.

A sad sam ozbiljan, nije to mnogo za tako nesto. Neznam kolika je plata pilota ali siguran sam da nije mala, tako da bi se to brzo odplatilo.

Sto se tice skola ne bi u privatnu jer sta ja znam, bojim se da je i sa tom skolom isto kao i sa privatnim fakultetima, tj. privatni fakultet upise i onaj ko je u srednjoj prolatio dvojkama, a na faksu ima devetke i desetke. :?
Iosis
Član

Postod PEX » Ned Jun 07, 2009 8:53 pm

@Jovan:
Malo sam trazio po forumima uglavnom se pominje ta cifra sto po meni i nije skupo za takvu skolu. Ali uglavnom pricaju da skolovanje traje dvije god. Isto tako pominju i duplo jefitnije privatne skole koje isto posjeduju neke licence

Poznajes li nekog ko je zavrsio, koliko je teska teorija i obuka u koliko je tesko naci posao :?:[/quote]

Bio sam lično na Vršačkom aerodromu sa ćaletom,i pricao sa likom koji je neki predavač,tako nešto,i sve je lepo objasnio...Škola je dosta teška,i kad platiš 50.000€ ti nisi osigurao da ćeš je završiti,to je problem...Djaci se zovu "PITOMCI" i dolaze iz raznih zemalja da se školuju u Vršcu... :wink:
PEX
Profesionalni vozač

Postod Jovan » Ned Jun 07, 2009 8:57 pm

PEX je napisao:@Jovan:

Poznajes li nekog ko je zavrsio, koliko je teska teorija i obuka u koliko je tesko naci posao :?:

Bio sam lično na Vršačkom aerodromu sa ćaletom,i pricao sa likom koji je neki predavač,tako nešto,i sve je lepo objasnio...Škola je dosta teška,i kad platiš 50.000€ ti nisi osigurao da ćeš je završiti,to je problem...Djaci se zovu "PITOMCI" i dolaze iz raznih zemalja da se školuju u Vršcu... :wink:[/quote]

Da nasao sam negdje na internetu da je doslo dosta Indijaca da se skoluje u Vrscu. Tamo pise da odmah na pocetku polazes matematiku,fiziku i engleski ali jesi li pricao kako dalje ide :?:
Korisnikov avatar
Jovan
Član

Postod PEX » Ned Jun 07, 2009 9:06 pm

@PEX:
Bio sam lično na Vršačkom aerodromu sa ćaletom,i pricao sa likom koji je neki predavač,tako nešto,i sve je lepo objasnio...Škola je dosta teška,i kad platiš 50.000€ ti nisi osigurao da ćeš je završiti,to je problem...Djaci se zovu "PITOMCI" i dolaze iz raznih zemalja da se školuju u Vršcu... :wink:[/quote]

@Jovan:
Da nasao sam negdje na internetu da je doslo dosta Indijaca da se skoluje u Vrscu. Tamo pise da odmah na pocetku polazes matematiku,fiziku i engleski ali jesi li pricao kako dalje ide :?:[/quote]

Pa ništa,jako je stoga škola i vlada neverovatna disciplina,ako imaš 3 prekršaja u jednoj godini letiš napolje iako si platio npr 10.000€ za tu godinu...Pitomci su tu u karantinu,niko ne sme da izlazi niti da ide kući,valjda samo jednom ili dva puta mesecno,tako nesto..Onda ima dva simulatora gde se obučavaju,bio sam pored njih ali nisam imao dozvolu da udjem,onda moras da budes apsolutno zdrav(mozda je smesno ali moras da imas 32 zuba,ne sme ni jedan da ti hvali)...i tako...Sve u svemu,jako jako tesko i nazalost malo ljudi kod nas moze sebi da priusti ovu školu...
PEX
Profesionalni vozač

Postod djole » Ned Jun 07, 2009 9:36 pm

A jel ima na toj akademiji stjuardesa ? :D
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod PEX » Ned Jun 07, 2009 10:14 pm

djole je napisao:A jel ima na toj akademiji stjuardesa ? :D

Ni jedne jedine :D
PEX
Profesionalni vozač

Postod Jovan » Ned Jun 07, 2009 10:20 pm

PEX je napisao:
djole je napisao:A jel ima na toj akademiji stjuardesa ? :D

Ni jedne jedine :D

Ma bice ih u avionu kad zavrsimo akademiju :wink:
Korisnikov avatar
Jovan
Član

Postod miki222 » Ned Jun 07, 2009 11:20 pm

izvinite što prekidam dijalog, al me interesuje nešto u vezi aviona
ANTONOV AN-225, jel on može da bude i putničkog karaktera ili samo transportnog :?:
miki222
Član

Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 10:46 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Pricaonica