Logo

Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Diskusije

Postod choksi » Pon Jul 20, 2009 8:44 pm

OT. Danas čujem da otp banka daje kredit za uvođenje tramvaja u Nišu.
choksi
Član

Pridružio se: Ned Sep 14, 2008 6:13 pm

Sponzor

Postod markotar » Uto Jul 21, 2009 12:16 am

Uvek podržavam uvođenje tramvaja! Jeste da je skupo u početku ali je UVEK isplativo na duge staze. Nego, imamo na forumu deo koji se bavi Nišem pa napiši to tamo, tamo nije OT! :-)
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Marko » Uto Jul 21, 2009 10:33 am

Znači Nibus počinje da pravi tramvaje :lol: :lol:
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod igibgd » Uto Jul 21, 2009 12:56 pm

Čuvaj.... :lol: :D
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 9:06 pm

Postod oggich » Sre Jul 22, 2009 8:07 pm

Imam za vas jedno pitanje;izvinjavam se moderatorima ako je off-topic;Cuo sam pricu na TV-u pre univerzijade da su stavili na autobuse koji nisu pre imali,neke probne klima uredjaje.To veoma pozdravljam.Ali onda sam video da su za univerzijadu korisceni samo novi ikarbusovi niskopodni autobusi.Pa vas pitam gde su nestali oni sa tim novim klima uredjajima?
oggich
Član

Pridružio se: Sre Jun 04, 2008 6:29 pm

Postod amm8990 » Sre Jul 22, 2009 8:16 pm

Ne, to je probno stavljeno na jedan conecto, nema veze to sa univerzijadom!
amm8990
Član

Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:21 pm

Postod Stefan Bgd » Sre Jul 22, 2009 8:19 pm

Klima je stavljena samo na jedno vozilo,Conecto gar.broj 183 ju je dobio i koliko čujem nije se nešto Bog zna pokazala,tako da od daljeg ugrađivanja iste na ostale Conecte nema ništa. :wink:
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod markotar » Sre Jul 22, 2009 9:26 pm

Klime za taj jedan bus su zapravo bile poklon slovenačke firme koja ih proizvodi kao uzorak za probu. Postavljene su umesto luftera na krovu (dakle dve).
markotar
Član

Postod danilo » Sre Jul 22, 2009 9:47 pm

A prvo je bila priča da su zadovoljni kako se klima pokazala i da će se nastaviti sa njenom ugradnjom na ostala vozila.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod markotar » Čet Jul 23, 2009 12:59 am

I ja sam čuo da su zadovoljni. Ne znam odakle Stefanu to da nisu. Pre će biti da jednostavno nema para za to pa se sad izvlače...
markotar
Član

Postod Stefan Bgd » Čet Jul 23, 2009 1:08 am

Od vozača iz Kosmaja,lično...Kaže da vrlo slabo hladi,i da su one Konvekte na Ikarima zakon za nju. :roll:
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod markotar » Čet Jul 23, 2009 1:14 am

Pa dobro, to je poređenje baba i žaba. :-) Ne mogu da se porede klime na autobusima koji su projektovani da budu klimatizovani sa tim naknadno ugrađenim, gde se klimatizacija rešava po pitanju "štapa i kanapa". :-) N serija ima razvučene cevi za ventilaciju duž celog salona, a te male klime samo na lufterima. Jasno je da će rezultat da bude lošiji i ne treba od njih previše očekivati. Pitanje je samo da li te male klime koliko-toliko uspevaju da smanje temperaturu u salonu, da li je makar malo bolje sa njima nego bez njih. Ako uspeju da smanje makar upola kao u N seriji (uz ekvivaletno povećanje potrošnje goriva) po meni je to dovoljno. :-) Iskreno nisam se vozio tim busem, posebno ne po ovim vrućinama kada bi se efekat najbolje video, pa ne mogu da govorim iz iskustva.
markotar
Član

Postod igibgd » Čet Jul 23, 2009 10:50 am

Ja sam se jednom vozio sa 183 do Medaka i znam samo da je bilo zagušljivo.Bilo je svakako gore nego u Ikarbusovoj "n" seriji.Mislim da su lufteri i prozori zakon za vrućinu, jer kad god sam se vozio letgi po najvećoj gužvi meni je bilo prijatno, uostalom zato su napravljeni.Isto tako preporučujem uvođenje ventilatora u vozačke kabine kao i kod tramvaja, samo da su neki noviji i kvalitetniji :wink: Tada bi bila sasvim prijatna atmosfera u kokpitu kod vozača :)
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 9:06 pm

Postod Marko » Čet Jul 23, 2009 3:30 pm

BEOGRAĐANI će se od sledeće godine voziti novim tramvajima,ali još se ne zna čije proizvodnje. Agencija za investicije će možda već do kraja nedelje odlučiti od koga će Beograd naručiti 30 novih tramvaja. Na nedavno završenom tenderu, međutim, javile su se samo dve kompanije - provereni španski "CAF" i debitant na tržitu - hrvatski "Končar elektroindustrija".
Tendersku dokumentaciju preuzelo je čak 14 kompanija, ali su u trku ušle samo dve. U Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd" kažu da su očekivali više ponuđača. Bilo kako bilo, biraće se između proizvođača "CAF", čiji proizvodi uveliko "špartaju" šinama svetskih gradova i komšijske firme, koja mimo Hrvatske, nigde nije uspela da udomi svoj proizvod - "Krotram".
- Lično sam očekivao da će na tenderu učestvovati najmanje pet do šest firmi - kaže Radoslav Nikolić, generalni direktor GSP-a. - Zašto su se javile samo dve, ne znam. Agencija za investicije bi mogla do kraja nedelje da donese odluku. Mi ne želimo da im se mešamo u posao. Ponuđači su španski "CAF" i hrvatski "Končar". Oba imaju kooperante iz Srbije. Procenjena vrednost nabavke je oko 60 miliona evra. Rok za isporuku prvog tramvaja je godinu dana od potpisivanja ugovora. Vozi se tri meseca da se vidi kako radi, a onda se ulazi u serijsku nabavku.
Beograd je trenutno jedna od retkih šansi hrvatskim proizvođačima tramvaja. Niskopodni tramavaj TMK 2200, proizvod konzorcijuma "Krotram", koji čine "Končar" i "Gredelj", trebalo je da bude najbolji hrvatski izvozni proizvod. Mediji su najavljivali mnogobrojne poslove i otvorena tržišta. Delovalo je da će voziti ulicama Mađarske, poljskog Lođa, Sofije i Helsinkija, ali je kompozicija krenula u drugom pravcu.
Iz "trke" za mađarsko tržište Hrvati su ispali su zbog širokih koloseka. Bugari su, u međuvremunu, rešili da 26 novih tramvaja budu marke koja se već vozi nekim gradom u Evropskoj uniji, što je isključilo "Krotram". Slično se desilo i na nadmetanju u Poljskoj.
Poslednji pokušaj "Krotrama" je Helsinki. Ni na ovom konkursu ne stoje baš najbolje, jer su njegovi građani tokom promotivnih vožnji izneli nekoliko primedbi. Putnici su se, kako su preneli njihovi mediji, žalili na funkciju vrata, manjak sedišta, nedovoljno mesta za noge i buku. Hrvati sad slamku spasa traže u Sarajevu i Beogradu, koji još nisu u EU i nemaju "visoke" standarde.
Španski "CAF" tramvaji se voze, između ostalog, u Edinburgu, Hjustonu, Lisabonu i Valensiji. Ova firma proizvodi i vozila za izuzetno brze pruge, više vrsta lokomotiva, vozove za manje udaljenosti, kao i kompozicije za metro (u većini španskih gradova, Meksiku, Vašingtonu, Rimu, Hong Kongu).

VOZNI PARK
GRADSKO saobraćajno preduzeće "Beograd" trenutno ima, ukupno 218 tramvaja. Od toga je najviše zglobnih - 190. Tri su solo i 25 je prikolica. Što se starosti tiče, najbolje stoje zglobni tramvaji. Njihov prosek je 25 godina. Solo, u proseku broje 27, a prikolice čak 56 godina.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... 20tramvaji
Evo i adrese CAF-a
http://www.caf.net/ingles/home/index.php
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod markotar » Čet Jul 23, 2009 4:10 pm

Znači ipak se predviđa proba tramvaja od 3 meseca!! To je svakako veoma pozitivno i mogu reći da su se ipak urazumili! A što nije bilo više ponuđača... hmm... pa možda zbog fingiranih uslova tendera... No dobro...

Mali OT, kažu da imamo 3 solo tramvaja (kao da nam nešto koriste u saobraćaju), jedan je K4D, drugi je Be 4/4 a treći?
markotar
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije