Logo

Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Diskusije

Postod igibgd » Čet Jul 23, 2009 4:14 pm

1. Be 4/4
2. Čičica
3. gbr.1004
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 9:06 pm

Sponzor

Postod gvozden_BG » Čet Jul 23, 2009 4:20 pm

jaka trojka, nijedan nije u funkciji :lol:
gvozden_BG
Član

Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 11:56 am

Postod markotar » Čet Jul 23, 2009 5:17 pm

Gvozdene, uze mi reč iz usta! :lol: :lol: Pa zar i Čičicu u da računaju! :lol:
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod igibgd » Čet Jul 23, 2009 5:26 pm

...bar ih imamo :lol: Nadam se da će u dogledno vreme (posle SEKE) da nam poprave te legende, doduše na prvo mesto bih stavio Čičicu :D On je u stvari jedan jedini solać u Srbiji (koji je najduže radio), ovu dvojcu smo dobili kroz donacije :wink: Mada nije loše ni njih imati kao antikvitete :)

I jedan KT (KontraToppic :P ): evo mog spiska legendi koje treba ovekovečiti:

Autobusi:
(Lejland - on je već prepariran)
228 - Sanos
234 - Ikarbus 111
1153 - Ikarbus 161
Trolebusi:
1 - ZiY9
Tramvaji:
xxx - Čičica
123 - koliko znam to je Đ.Đ.

Mislim da je to jedan lep i simboličan način za prelazak na nove tehnologije, naime 100 novih autobusa , 70 novih trolejbusa i 30 novih tramvaja 8) Sigurno se slažete :wink:
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 9:06 pm

Postod choksi » Čet Jul 23, 2009 5:53 pm

Ako se i tramvaji "pokažu" kao i n serija onda bolje da sačekamo donaciju iz bazela :D
choksi
Član

Pridružio se: Ned Sep 14, 2008 6:13 pm

Postod zeka » Čet Jul 23, 2009 7:35 pm

Image
Мало глупо написан чланак јер се ЦАФ хвали и својим референцама везаних за шинска возила а Кротрам где лепо пише конзорцијум Гредеља и Кончара сврставају у произвођаче млинова за кафу јер се нигде не помиње мноштво локомотива, вагона и шинобуса везаних за ове фирме.
Једно питање: шта се дешава ако се трам након пробе покаже као промашај а уговор потписан?
zeka
Član

Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 1:40 am

Postod markotar » Čet Jul 23, 2009 8:25 pm

Pa očigledno je da je tekst napisan u najmanju ruku neprofesionalno, da ne uporebim neku težu reč, jer ne treba novinar da donosi neke paušalne zaključe niti da favorizuje jednu stranu. No nisam to hteo da prokomentarišem... Da ne govorim o teškoj pravopisnoj grešci, jer ako se već piše ćirilicom, koja je fonetsko pismo, onda se ne piše "ЦАФ" nego "КАФ", pošto se ime tog proizvođača tako izgovara (CAF = Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles).

Inače, i ja bih hteo da znam odgovor na to tovje pitanje, a ono što me mnogo više zanima je krajnja cena tih vozila.
markotar
Član

Postod zeka » Čet Jul 23, 2009 8:45 pm

60 мил / 30 ком = 2 мил
Ово је аматерска рачуница.
Много параметара нећемо сазнати-колики је рабат на количину, провизију фирме представника...
Колика је уопште малопродајна цена?
zeka
Član

Postod markotar » Čet Jul 23, 2009 8:54 pm

Evo za reper da uzmemo TMK 2200 je Zagreb koštao oko 2,4 miliona evra po komadu. Pod uslovom da kupimo kraću verziju onda bi oko 2 miliona zvučalo realno.

E sad, ono što je meni smešno, a što većina vrlo brzo zaboravi, su one čuvene izjave gospodina Nikolića, kada je rekao (lupio) kako će kupovati niskopodne tramvaje za 1-1,2 miliona evra. :-) Ja sam odmah tad rekao da nema šanse, bićemo srećni ako prođemo ispod 2 miliona po komadu!
markotar
Član

Postod miki222 » Pet Jul 24, 2009 11:36 am

na kraju ispade bolje da smo remontovali još 60 tramvaja u Goši, i da smo mirni
kolko tolko, stizaće i "švajcarci" , i eto preguraćemo nekako :?

oni CAFovi uopšte nisu za BG , ono je više za laki i teški metro, a mi ga nemamo
mnogo su glomazni tramvaji koje oni proizvode, i na kraju će Hrvati nama
da uvale kosku, nikom nisu prodali tramvaj, pa ae nama idiotima, svi pametni
su ga vratili sa proba, mi će ga uzmemo i posle probe :evil:

neko je rekao ovde sad ne znam ko, imamo tu Gošu ispred nosa samo malo
neka je i malo više ulaganja u nju, da se dovede u red, zašto bi kupovali
tuđe kad možemo da pravimo "naše" tramvaje :roll: :evil:

na kraju su "švajcarci" zakon, idem da polažem obuku za njih 8) :twisted:
miki222
Član

Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 10:46 pm

Postod danilo » Pet Jul 24, 2009 12:26 pm

Da, ali nije mi jasno stvarno. Bio TMK 2200 na probi u Helsinkiju i dobro pitali putnike šta im ne odgovara na njemu (lepo što pitaju putnike, a ne kao kog nas :evil: ) i oni kažu kao sedištrai šta ti ja znam. Pa taj rapored sedišta i me sta za noge mogu da se koriguju kako kome odgovara. Hoću da kažem da kupac može da bira raspored sedišta i proizvođača sedišta i ostalo, to sve može da se koriguje, kao i ona glupost oko prednjeg stakla, mogu oni da naprave u u obliku kvadrata, a ne u obliku slova U, ako nekome to ne odgovara. Tako da nije baš jasno to sve, da li je neko od stručnjaka iz Helsinškog prevoznika našao neku tehničku neispravnsot ili neku tehničku manu tbog koje taj isti tramvaj nije za taj grad i slično. Ako su jedine zamerke biče one koje su putnici izneli (što piše gore u onom članku) ondaje to čista glupost koja se vrlo lako da srediti.
Ne znam, ako Končar ne može da proda svoj tramvaj u EU iz nekog drugog razloga koju su stručnjaci uočili (a nama ta mana nije poznata) onda je to druga priča.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod amm8990 » Pet Jul 24, 2009 12:33 pm

Ma pisalo je svašta, tako da nismo sigurni šta je i da li je od toga šta istina:

CROTRAM: Od 107 tramvaja koji voze Zagrebom, 73 neispravno?
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr

ZAGREB - Norveška banka, čije je ime proglašeno poslovnom tajnom, otkrila je tehničke pogreške na modernim hrvatskim tramvajima konzorcija CROTRAM, zbog kojih bi mogao propasti cijeli posao prodaje 40 hrvatskih tramvaja Helsinkiju u Finskoj.

Više na http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/transpor ... 41043.html
amm8990
Član

Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:21 pm

Postod markotar » Pet Jul 24, 2009 4:10 pm

Slušajte, nije nikakva tajna da neko vodi medijsku kampanju protiv Crotrama. Pogledajte samo stil u kome je taj članak pisan, toliko favorizovanje odnosno omalovažavanje... Setimo se samo one totalne gluposti oko slova U. Više se pričalo kako je to simbol ustaštva, a niko nije pomenuo mnogo važniji problem da se tako vozaču smanjuje vidljivost!! Ljudi su skloni nekim praznim pričama, a važni detalji se zaboravljaju...

Možemo mi ovde da raspravljamo do sutra ali na kraju jedini način da se vidi da li je ili nije neki tramvaj za BG je da se DETALJNO ISPROBA na našim šinama, ne onako kako su probani autobusi, 5-6 dana već nekoliko meseci! Bez probe sve ostalo ne znači apsolutno ništa i sve je prazna priča. Ja bih bio srećniji da je proba obavljena pre kupovine, kao što to rade drugi pametni gradovi i to nekoliko različitih tipova tramvaja, međutim bolje išta nego ništa. Ako bi se tramvaj probao 3 meseca mislim da je to sasvim dovoljno da se pokažu sve prednosti i nedostatci.

Uzgred, CAF pravi i "normalne" tramvaje (ne laki metro). Npr. tramvaj u Bilbau je za metarski kolosek kakav je i nama potreban. Takođe, CAF je pre koji mesec pobedio na tenderu za tramvaje za Edinburg, Škotska (taj grad ih ponovo vraća na svoje ulice posle nekoliko decenija). Evo kako izgleda 1:1 model, slika je sa Wikipedije:

Image
markotar
Član

Postod zeka » Pet Jul 24, 2009 8:09 pm

Занимљиво је да највећи део тих негативних прича долази од хрватских новинара тј. земље произвођача.
zeka
Član

Postod CKD-KT4 » Sub Jul 25, 2009 7:15 pm

markotar je napisao:Uzgred, CAF pravi i "normalne" tramvaje (ne laki metro). Npr. tramvaj u Bilbau je za metarski kolosek kakav je i nama potreban.

Problem je taj sto su ti tramvaji u Bilbaou 2,5m, tako da u BG-u sigurno ne mogli da voze.

Tramvaji:
xxx - Čičica
123 - koliko znam to je Đ.Đ.

Malo si pobrkao loncice, no nema veze. :wink:
22 - Cicica, koji je ustvari DjDj, tip 101 (koji su inace nosili brojeve 61-70);
27 - BBC (jos se zove i 'jasenica'), koji je isto karoserisan u DjDj-u, u medjuvremenu je dobio 'skodinu' elektroopremu, detalje cete naci na Railserbia;
Be 4/4 (ne znam mu g.b.).

I jedna ispavka Markotara, naime nije K4D, nego T4D(g.b. 1004). :wink:

I svi ovi tramvaji su solo. :wink:
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije