Logo

Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Diskusije

Postod cone » Pon Avg 17, 2009 9:56 am

Današnji broj "24 sata" o CAF tramvajima za Beograd:

Image

Image
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Sponzor

Postod crobus » Uto Avg 18, 2009 11:01 pm

Inače, ako se pažljivo pogleda, ovi tramvaji imaju veeelike mrtve kuteve naprijed kao i Crotram.. Koma za vozače.
crobus
Član

Pridružio se: Sre Jul 16, 2008 7:31 pm

Postod avramovicsasa » Sre Avg 19, 2009 1:52 am

nadam se da će imati ugrađene kamere unutra i spolja umesto ogledala
što će pomoći vozaču da prati putnike unutra i spolja.
Nego nigde nisam pročitao koliko zglobova će imati.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod CKD-KT4 » Sre Avg 19, 2009 11:12 am

Ta priča sa kamerama nije baš najbolje ispala u Zagrebu. Crobus i Ivan_ZG mogu da potvrde. :roll:
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod markotar » Sre Avg 19, 2009 2:45 pm

crobus je napisao:Inače, ako se pažljivo pogleda, ovi tramvaji imaju veeelike mrtve kuteve naprijed kao i Crotram.. Koma za vozače.

Slažem se. No pošto CAF za svaki grad pravi tramvaj koji različito izgleda, dakle sam grad bira spoljni dizajn, verovatno će to biti otklonjeno. Naravno pod uslovm da naši to traže od proizvođača jer, ko što rekoh, oni sve rade na zahtev kupca, dok je platforma ista. :-)

Uzgred u tom članku iz 24h (kao i u još nekim novinama) se nalazi jedna teška glupost, a to je da Edinburg ima sličnu mrežu kao i Beograd. Edinburg TRENUTNO UOPŠTE NEMA TRAMVAJE već ih tek uvodi!! A i ta mreža neće biti ni nalik beogradskoj...

avramovicsasa je napisao:Nego nigde nisam pročitao koliko zglobova će imati.

Imaće 5 modula i 4 zgloba, biće dugačak 32 m i imaće 6 vrata, biće 100% niskopodan i klimatizovan. Bar su to bili uslovi tendera.

Najbolji primer kako će verovatno izgledati je tramvaj iz Vitorije u Španiji, koji je rađen za 1m kolosek i koji je te dužine, pa ja lično verujem da će se i beogradski sigurno raditi na toj bazi. Tramvaj je jako sličan onom u Bilbau (njima upravlja ista kompanija, EuskoTram) samo što je duži i nešto uži. Dakle biće isti raspored modula i isti raspored vrata i ista dužina. Naravno, računajte da će možda promeniti prednju i zadnju stenu, takođe vrata će sigurno biti samo sa desne strane i imaće jednu upravljačnicu (ovaj u Vitoriji je dvosmeran, pošto oni nemaju okretnice). Takođe pantograf će morati da bude na prvom modulu, zbog skretnica...

Image
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod avramovicsasa » Sre Avg 19, 2009 4:05 pm

meni je strava kada je pantograf na sredini inače možda mogu da izvedu
otvaranje skretnice unapred iz vozačke kabine bez prekidača na mreži a
pantograf sobzirom da neće imati konopac može imati automatsko podešavanje na mreži i spuštanje.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod markotar » Sre Avg 19, 2009 4:16 pm

I meni su super pantografi na sredini ali ne verujem da će tehnički moći tako nešto da se izvede kod nas. Jednostavno je predaleko, udaljen je čak 16m od "nosa" tramvaja, to je skoro pa cela Katica...

Većina gradova u Evropi koji su u poslednjoj deceniji kupovali jednosmerne tramvaje imaju pantografe napred baš iz tog raloga. Iz istog razloga se pantografi na dvosmerne tramvaje ugrađuju ili na sredini, da bi bili podjednako udaljeni od prekidača ma u kom smeru se tramvaj kretao, ili imaju 2 pantografa, na svakoj strani po jedan.

Pantograf na tom tramvaju ima motor koji ga spušta/diže. E sad, pitanje je kako će to izvesti kod nas, tj, da li ćemo se opredeliti za automatsko ili starinsko ručno spuštanje. Ko što rekoh, sve po želji kupca. :-)
markotar
Član

Postod Milos » Čet Avg 20, 2009 8:21 am

Korisnikov avatar
Milos
Član

Pridružio se: Čet Jul 10, 2008 8:22 pm

Postod markotar » Čet Avg 20, 2009 12:42 pm

Zvanično nije gotovo, još EBRD treba da da konačni sud hoće li dati kredit ili ne, kao što je već ovde rečeno. :-) Međutim, odmah se da predpostaviti da će evropska banka dati pare za kupovinu vozila iz EU...
markotar
Član

Postod Ivan_ZG » Pet Avg 21, 2009 8:06 am

CKD-KT4 je napisao:Ta priča sa kamerama nije baš najbolje ispala u Zagrebu. Crobus i Ivan_ZG mogu da potvrde. :roll:

Pa, i ne mogu jednoznačno potvrditi, zapravo kamere dosta dobro funkcioniraju, imaju možda i malu prednost pred retrovizorima, npr. imaju i noćni pogled koji radi kako treba, monitori su dosta veliki, nisam još čuo prigovore na njih.

Zanimljivo je kako su novine ovih dana onda baljezgale, stvarno divno.

Inače, Hrvatska uskoro ulazi u EU tako da pretpostavljam da neće EBRD baš ići na nož prema Končaru... Bilo bi ipak malo licemjerno, medijske spekulacije su završile na potpuno netočnim glupostima, pa ne znam ni zašto bih vjerovao što pišu o tome što EU misli o ovim tramvajima. Jednostavno ne vjerujem da će EBRD, dok se istovremeno trudi iskorijeniti korupciju i promovirati slobodno tržište na istoku, vršiti takvu protekciju.

Imam osjećaj da je ovdje nemoguće dobiti pravu informaciju, makar bila i javna i lako provjerljiva. Nevjerojatno, mediji se kolektivno osramote pa nisu niti osramoćeni nego će zajedno probati zataškati glupost (ili namjernu štetu) koju su napravili, na kraju su svi dobili ispunjenje redova za potpuno netočnu priču, strahota. A novine koje ostanu po strani i izvijeste točno kao Danas neće biti niti primijećene, i mase će i dalje kupovati smeće... Našim balkanskim novinarima koji su očito povećom većinom ***CENZURISANO*** sa osam razreda škole bih poručio Image. Dobio ili ne dobio posao, Končar bi trebao okupiti dobar odvjetnički tužiti ih po redu. :evil:
Korisnikov avatar
Ivan_ZG
Član

Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 4:56 pm

Postod avramovicsasa » Pet Avg 21, 2009 9:11 am

Nedoumice je lako rešiti uzme se jedan TMK 2200 i jedan CAF na probu
pa se vidi koji Beogradu više odgovara.
Inače kada je GSP Beograd dobio kredit od Evropske banke za kupovinu
150 autobusa,kupljeno je 35 Mercedesa znači iz zemlje koja je u EU dok
je 75 Ikarbusa rađeno pod kontrolom i standardima EU.

Inače Ivane ja ne bih mnogo verovao novinarima jer oni rade uvek po sistemu Rekla-kazala,sami danas prave vesti pa posle demantuju,sa koliko reči pohvale su predstavili TMK 2200 kao podvig domaće fabrike a
koju godinu kasnije ga pljuju.
Za novinare je to samo vest a za Končar i Gredelj je životna šansa,mislim
da nema tog kvara koji se ne može popraviti i ne pravilnost otkloniti u saradnji sa stručnjacima ZET Zagreb,u ovoj kontrakampanji protiv TMK učestvuju sigurno i drugi proizvođači jer brane svoja dugogodišnja tržišta.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Ivan_ZG » Pet Avg 21, 2009 10:00 am

Inače, još jedna stvar, u hrvatskim novinama povremeno vole (ako im za priču ne treba napadačka strana priče) gurati priču da je 2200 ponosni proizvod hrvatske pameti i ponegdje novine švrljaju da je 70% opreme iz Hrvatske, a istina je da je većina opreme uvozna (realnije procjene kažu obrnuto, 70% uvozno). I to ne treba zaboraviti, ide od toga da, osim Končarevih elektromotora, praktički sve mehaničke komponente radi nekoliko njemačkih firmi, do toga da su stolice španjolske. Toliko o tome da industrija (sadašnje) EU nema interesa u 2200 (a kad se Slovenci smire i Hrvatska će ući)...
Korisnikov avatar
Ivan_ZG
Član

Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 4:56 pm

Postod avramovicsasa » Pet Avg 21, 2009 10:14 am

Tačno tako treba spomenuti da je prateća industrija iz zemalja EU mada
Končar može osvojiti tržište kvalitetom i nižim cenama a njegovi predstavnici trebaju biti velike diplomate jer su novi na tržištu.

Meni se odpočetka svideo TMK 2200 i radovao sam se vestima da će doći
u Beograd na probu,negde sam pročitao da je na gr.br. 2282 otklonjeno
mnogo nedostataka o kojima se toliko priča što znači da ako trka još uvek
nije završena za Beograd možda Končar napravi Beogradski tramvaj jer
koliko sam čuo od starijih kolega ovaj model je zamišljen još 1990 godine
i da su se u Beogradu mnogo nadali.

Potajno priželjkujem da se ostvare stari tračevi da Beograd otkupi od Zagreba stare Đure i prikolice koje obožavam.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Senke » Pet Avg 21, 2009 10:27 am

Ja se nadam da će GSP otkupiti od ZETa ČKD T4YU.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod CKD-KT4 » Pet Avg 21, 2009 10:46 am

Ivan_ZG je napisao:Pa, i ne mogu jednoznačno potvrditi, zapravo kamere dosta dobro funkcioniraju, imaju možda i malu prednost pred retrovizorima, npr. imaju i noćni pogled koji radi kako treba, monitori su dosta veliki, nisam još čuo prigovore na njih.

Koliko me sećanje služi, Nikola i Ogi sa Željeznica (oni su vozači tramvaja u ZG za one koji nisu učlanjeni tamo) su se žalili na kamere, pogotovo na 2281, nije li tako :?:
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije