ГСП не попушта ни пред армијом ђака
И ДАЉЕ РИГОРОЗНА КОНТРОЛА КАРАТА У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ
Почетак нове школске године донео је градском превознику и повећан број путника. Уведени су и ђачки поласци,
а због јесењег реда вожње који је стартовао у уторак, на улицама је и тридесетак аутобуса више. Путника ће бити све више у аутобусима, поготово када лепо време буде замењено јесењим кишним данима. Дакле гужве ће бити неизбежне. Упркос томе у Градском саобраћајном предузећу "Нови Сад" кажу да неће ништа мењати у недавно уведеној пракси контроле карата. И даље ће инсистирати на томе да се улази на прва врата и да путник обавезно при уласку у возило покаже карту. Из аутобуса ће моћи да се изађе тек када сви путници буду ушли на предња врата или када се формира колона за улазак на предња врата.
Контролори ће и даље бити у аутобусима, али на првим вратима. У ретким случајевима, радиће и на средњим, али само на појединим приградским линијама. Додатно упошљавање контролора, који би радили, на пример, на свим вратима, кажу, био би им велики трошак.
Путници су до сада углавном били толерантну, уз мало гунђања углавном их је служило стрпење док возач не отвори врата за излазак из аутобуса. Колико ће дуго цупкати док возач не отвори врата зависи углавном од спретности возача. Они истоворемено раде више послова, прегледају и продају карте и мотре када је време да се отворе врата за излазак путника. Јер и њих контролише градски превозник. У фирми ради унутрашња контролора која проверава како возач спроводи упутства предузећа, те како се опходи према путницима.
Оно што посебно иритира путнике ових дана јесте чињеница што је градски превозник прибегао још једној новини, а све како кажу ради заштите путника, а у ствари због својих интереса. Уз претплатнички број на показној карти убудуће ће писати и број личне карте путника. Тако да ових дана радници задужени да купују својим запосленима месечне маркице морају да градском превознику доставају и бројеве личних карти својих радника.Они који и тај податак треба да доставе градском превознику прилично су револтирани. Питају се шта ће градском предузећу бројеви личних карти корисника услуга.Сматрају да је довољно што плате карту. Али наше Градско саобраћајно предузеће на то не мари. Наглашава да све што ради чини у договору с градским оцима.
З. Делић
АНКЕТА
Улаз на предња врата пише школарцима изостанке
Ново правило које је увело Градско саобраћајно предузеће, иако је неко разумно време за адаптацију већ прошло, и даље изазива муке у свакодневном функционисању просечног Новосађанина који за превоз користи возила овог предузећа. Нова школска година тек што је почела, а школарци се вајкају да већ имају забележено кашњење на час, често управо због градског путешествија, које сада траје много дуже но раније.
Зоран Бјекић (Електротехничка школа): - Никако ми не одговара овај нови принцип уласка и изласка из аутобуса. Користим скоро све линије градског превоза и врло често се дешава да закасним због тога што сам морао да чекам да се отворе врата аутобуса.
Стефан Јелачић (Електротехничка школа): - Мени се дешава да практично сваки други дан закасним на час због аутобуса. Раније је све било брже, а сад морамо да чекамо да сви уђу на прва врата па тек онда да изађем напоље. И онда мораш да објашњаваш професорима шта се десило, наравно да нису баш убеђени да говорим истину, али шта да радим кад је ситуација заиста таква.
Јелена Миљуш (Уметничка школа): - Ево, управо касним. Заиста немам ништа лепо да кажем за овај нови начин рада. Прво су сви били збуњени па је била гужва али ни сада, кад се људи већ навикавају, није ништа другачије. И даље кад видим ред испред првих врата знам да ћу морати доста да сачекам како бих изашла из аутобуса.
Алена Клаћик (Грађевинска школа): - Од Петроварадина до центра града ми треба буквално пола сата вожње. Некад ми је толико требало да дођем на други крај града, а сад чекање на једној станици, па на другој, и док стигнем до школе, час је одавно почео. Више ми одговара да идем пешке али некад једноставно нисам за пешачење, а онда опет кад се сетим тог новог система, у аутобус ми се и не улази.