Logo

Priče iz GSPa

Diskusije

Postod avramovicsasa » Uto Dec 15, 2009 6:14 pm

dobija on na desetine prijava mesečno ali to se obično lomi na leđima vozača koji ne mogu da postignu turažu kada su snežne padavine a do sada koliko znam nijednom Privatniku zbog lošeg održavanja linije nije oduzeta ista,postoji mogućnost da izgubi liniju samo ukoliko se podigne prašina pa se uzbune Novinari,Predsednik Opštine,Sekretarijat za Saobraćaj pa da se nešto preduzme da bi se smanjila tenzija drugačije osim nekih kaznica i manje isplate poluobrta slaba vajda a sve nažalost na štetu putnika koji trpe svaki put kada padne sneg ili kiša.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod avramovicsasa » Sre Dec 16, 2009 2:01 am

Stojim ja sinoć kod Sava Centra i čekam tramvaj kad priča jedna žena sa svojim prijateljicama:

,,Znate koliko čekam onaj E6,zezaju se a treba da voze na 17 minuta,,-
kad nadzire se jedan Minibus u III Bulevaru na semaforu.
,,Nadam se da nije E1,to bi bio već peti od kada sam ja ovde,nadam se da
je E6,,-nastavlja ona.
Utom dolazi 201-289 i ulazi u stanicu kao za baksuz taj minibus je bio E6
koji videvši da tramvaj stoji u stanici dodade gas i nestade ljudima,izgubio
je 400 dinara jer nije znao da ga čekaju baš tu verni putnici,nešto mi bi žao te žene jer čeka pola sata i to uzalud. :(
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Momcilo (putnik) » Sre Dec 16, 2009 2:49 am

E malera. Baš je bezobrazan što nije stao. :x Verovatno je žurio da stigne pre 7-ce da bi pokupio što više putnika.
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

Postod avramovicsasa » Sre Dec 16, 2009 9:13 am

često sam bio svedok da oni biraju stanice gde će stati u Citybus-u iako ima putnika koji bi išli sa njima dok je Domiko druga priča,sve mi se čini da je to promašen vid prevoza iako je solidno interesovanje u zavisnosti
od cene prevoza,ipak vozače treba disciplinovati da staju na predviđena stajališta kao i sva ostala vozila.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod markotar » Sre Dec 16, 2009 2:40 pm

Verovatno ne staju zato što niko ne izlazi, a sa druge strane se često dešava da niko ni ne ulazi, pa vozač samo prozuji; govorim uopšteno, ne mislim na konkretnu stanicu. Taj prevoz je ionako dopuna ostalom javnom prevozu, ne subvencioniše se iz budžeta, pa su verovatno kontrole istog znatno blaže.

Po mom mišljenju ta vozila sigurno ne bi trebala da staju na svim stanicama jer to je besmisleno. Možda bi bilo najbolje da se uvede kompromis, da putnik koji čeka na stanici mora da signalizira vozaču da stane, npr. da podigne ruku. Tako će vozač znati da ima nekoga ko želi da uđe, a sa druge strane neće gubiti vreme bespotrebnim zaustavljanjem ako niko ne ulazi/izlazi. To bi bio pravi smisao tih mini ekspres linija, uostalom baš tako i funkcioniše u brojnim (uglavnom istočnoevropskim) gradovima. :-)
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod CKD-KT4 » Sre Dec 16, 2009 6:13 pm

markotar je napisao: npr. da podigne ruku. Tako će vozač znati da ima nekoga ko želi da uđe, a sa druge strane neće gubiti vreme bespotrebnim zaustavljanjem ako niko ne ulazi/izlazi. To bi bio pravi smisao tih mini ekspres linija, uostalom baš tako i funkcioniše u brojnim (uglavnom istočnoevropskim) gradovima. :-)

Tako se u Londonu radi za svaku autobusku liniju! Tamo mi se desilo da sam propustio 2 busa, zbog toga što nisam znao da to trebam da uradim. :lol:
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod markotar » Sre Dec 16, 2009 8:39 pm

Pa u dobrom delu Evrope autobisi staju na stanicu samo ako ima putnika, u suprotnom koja je logika zaustavljati se, samo usporavaš saobraćaj! :wink:

Ma ja bih nešto slično uveo i kod nas, posebno na prvim jutarnjim i kasnim večernjim linijama. Uostalom, čemu služe svi oni STOP tasteri u novim autobusima? Zašto su uopšte ugrađivani? :-) Najbolje bi bilo da putnici sami otvaraju vrata kao na Švajcarcima. Da ne govorim da se svakim bespotrebnim otvaranjem vrata šteti i klimatizaciji vozila, kako leti tako i zimi!
markotar
Član

Postod milos265 » Sre Dec 16, 2009 9:29 pm

avramovicsasa je napisao:često sam bio svedok da oni biraju stanice gde će stati u Citybus-u iako ima putnika koji bi išli sa njima dok je Domiko druga priča,sve mi se čini da je to promašen vid prevoza iako je solidno interesovanje u zavisnosti
od cene prevoza,ipak vozače treba disciplinovati da staju na predviđena stajališta kao i sva ostala vozila.

Dobar deo vozaca Citybusa se ponasa prilicno bahato! Secam se, u vreme kad smo mi radili na 7A umesto tramvaja, znaju lepo da udju u stanicu, na 2-3 metra ispred stanicnog stuba, pa krenu sa naplacivanjem karata a iza se naredjamo mi ili jos gore, ljudi sa 95 koji vecito moraju da forsiraju da bi stigli turazu, i niko ne moze da otvori vrata dok oni ne odrade svoje. A putnici naravno gundjaju :twisted: Na E6 sam par puta cak doziveo (kao putnik) da majstor preleti dva lezeca ispod Zvezdarske sume bez kocenja! A one Mecke su tvrde, pa te mozak zaboli kad udari...
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod amm8990 » Sre Dec 16, 2009 9:51 pm

markotar je napisao:Pa u dobrom delu Evrope autobisi staju na stanicu samo ako ima putnika, u suprotnom koja je logika zaustavljati se, samo usporavaš saobraćaj! :wink:

Ma ja bih nešto slično uveo i kod nas, posebno na prvim jutarnjim i kasnim večernjim linijama. Uostalom, čemu služe svi oni STOP tasteri u novim autobusima? Zašto su uopšte ugrađivani? :-) Najbolje bi bilo da putnici sami otvaraju vrata kao na Švajcarcima. Da ne govorim da se svakim bespotrebnim otvaranjem vrata šteti i klimatizaciji vozila, kako leti tako i zimi!

To da putnici otvaraju vrata dodatno usporava ceo proces. Video sam to u Beču, vozilo se bar po meni nepodnošljivo dugo zadržava na stajalištima, pa je i vožnja time duga. Moje mišljenje je da je princip da stop taster signalizira da ima izlaza, te da vozač može zaustaviti vozilo i on otvoriti vrata, još bolja varijanta kad bi se otvarala samo ona vrata kod kojih je pritisnut taster. Naravno da se selektivno može odabrati režim otvaranja.

btw. kada je prazan bus na 35, većina vozača samo pogleda da li iko stoji pored vrata i ako nema nikog ne zaustavlja vozilo, tako da brže stižem do grada 8) Naravno ovo važi samo za Višnjičku, pošto taj deo nema stabenih zgrada, no sledeće godine kad se budu u toj ulici izgradili oni svi silni shopping centri, biće gužve :lol:
amm8990
Član

Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:21 pm

Postod avramovicsasa » Čet Dec 17, 2009 3:28 am

Danas šou na Medaku,gr.br.1318 nije mogao da smota u Autobusku okretnicu pa je produžio prema trolama ali ne očišćena ulica je učinila svoje pa ga je ukrstila prikolica i počela gurati prema ne propisno parkiranim vozilima,vozači su na snagu zaneli Pežo 207 i Mareu ali nikako
toliko je izvukao harmoniku da je zablokirao i više ni makac.
Jedina pomoć je bio Vučko 604 koji ga je izvukao na čistinu i Pauk koji je stigao da nosi kola koja smetaju kao i Pandur koji je jurio kroz okretnicu bar da vuča prođe jer kada bi nosili sva kola trebao bi im šleper a ne jedan pauk koji su poslali zbog zastoja.

Inače još jedan incident,napao me je verbalno Moj Kolega iz II smene jer
sam mu zakasnio 40 minuta jer nije bilo prevoza na liniji 18 iz Zemuna,
Čovek ima Privatni biznis i jedva čeka da ide kući i nervozan je što nisam došao na vreme.
Od 16:33 do 17:02 nije prošlo nijedno vozilo na liniji 18 prema Medakoviću preko Sava centra dok su 17,74,88,94 bili najbrojniji,napokon
posle 30 minuta stiže 5824 i 1320 zajedno koje su polomili putnici a nazovimo ,,Kolega,, me je brže bolje prijavio Šefu da kasnim iako nije pratio dolaznost vozila.

Pratite sada kako su išli polasci prema Medaku.

11/18-gr.br.1348 stigao u 16:49 na smenu;
18/18-gr.br.1323 stigao u 17:00 na smenu(Bačka-Autokomanda prazan)
12/18-gr.br.1325 nije bio jer je van vremena.
13/18-gr.br.1190 u kvaru-uključio se u 17:03 sa Medaka sa 1296.
14/18-gr.br.5824 nije stigao u 17:10 jer je kasnio 30 min.
19/18-gr.br.1315 nije došao na Medak u 17:17 jer je išao prazan iz Bačke
15/18-gr.br.1317 nije došao u 17:24 jer je kasnio 40 min.
16/18-gr.br.1296 nije došao u 17:25 da se isključi jer je bio odavno u kvaru.
20/18-gr.br.1320 kasni na smenu u 17:30
1/18 - gr.br.1351 kasni na smenu u 17:37

Ja dolazim sa 1320 u 17:40,što znači da Moj Kolega nije iz pravca Zemuna
imao dolaznost od 51 minute što je sramota za Čoveka koji je Otpravnik
već 35 godina (kao i za Koleginicu koja radi više od 15 godina) i još ima pravo da se ljuti,napisao sam mu šaru kao vrata i još nisam ispravljao njegove greške u našoj Evidenciji pa će morati da se šeta do Šefa da ispravlja,kada sam ga upitao čime da dođem rekao mi je da ga ne zanima
što ja nemam prevoz već da kupim kola pa da se vozim :idea:
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Pet Dec 18, 2009 12:00 pm

juče sam jedva stigao na posao,od 16:22 do 16:57 nije prošla nijedna 18-ca prema Medaku tako da sam morao sa 17-com sa 5830 do Šumica pa pošto nisu radile trole tamo mi naiđe gr.br.214 na liniji 50 koji je pravim čudom bio poluprazan tako da sam išao do V.Ilića pa peške i bukvalno stigao na Medak isto kada i famozni 1317,pitam čoveka kako sam uspeo da ga stignem kaže po 5-6 minuta je stajao na svakoj stanici.

Inače na okretnici da ne spominjem zbivanja,uvrede,pljuvanja to je u opisu našeg radnog mesta ali bilo je najstrašnije posle 21h kada je po neki autobus sa linije 20 svraćao na Medak i saopštavao da ne ide u
V.M.Lug.
Oko 21:45 dođe neka Žena na terminus,ona se toliko svađala sa nama da se čini mi se ceo kvart orio,ja sam se toliko iznervirao da sam joj svašta izgovorio jer mi je zasmetalo što priča gluposti kako mi Otpravnici
sedimo pored grejalice i pijemo tople čajeve dok se Gosp.Đilas smrzava
sa narodom i izvršava svoj poziv časno.

Još dodaje neka ide autobus u V.M.Lug pa neka se zaglavi pa neka ga Beograd Put izvlači,ljudi su počeli da gube vezu sa realnošću što je ozbiljna psihoza u društvu na koju se slabo obraća pažnja.
Inače oko 22:30 morao sam da zatvorim Objekat jer više nisam mogao da radim svoj posao od napada a bio sam potpuno sam.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Pet Dec 18, 2009 12:29 pm

Ćutao i trpeo kao što radim već 7 godina pošto je moja ulica slepa i ne ide
saobraćaj i nečisti se a na kraju me čeka uspon pa kad je poledica onda je tek interesantno.
Uveravam i tebe i sve ostale da GSP radi svoj posao punim kapacitetima ali da je slaba saradnja sa Beograd putem koji izađu na teren tek onda kada saobraćaj zahvati zastoj,sa druge strane nijedan vozač koji na osnovu svog iskustva proceni da nije bezbedno za vozilo i putnike neće ići
a ja nemam prava da ga nateram što je i rezultat Zakona o Bezbednosti
saobraćaja,Politike Prevoznika da za svaku štetu na vozilu ili putu krivicu
snosi isključivo vozač sa starim pitanjem ,,Šta si tamo tražio,,a to pojedini
putnici ne mogu da shvate i samo se dernjaju bez potrebe i žale se na pogrešnoj adresi.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Smiley » Pet Dec 18, 2009 12:43 pm

Pa,dobro,i oni su ljudi-kriv im je Beograd put,pa GSP,pa tek onda ti,ali,šta ćeš,kad si najbliži... :mrgreen:
Smiley
Član

Pridružio se: Ned Avg 16, 2009 12:34 pm

Postod avramovicsasa » Pet Dec 18, 2009 1:13 pm

Ja sam to negde već objasnio da su Otpravnici kao pioni koji se najlakše žrtvuju.
To je tragedija što se mi i po važnosti radnog mesta i po plati rangiramo sa čistačicama a to mnogi putnici ne znaju da se naše mišljenje retko uvažava pa su česta uvredljiva pitanja ,,Čemu služiš,, ,,Zašto sediš tu,, itd
a veruj mi ponekada i ja sam sebi postavim to pitanje jer su vozači čini mi se sada najmoćniji koji čak vređaju i Direktore prostačkim izrazima u lice,svaka čast svima ali ovde se misli na određene ljude-sirovine koje svi
dobro poznajemo u svom okruženju.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod markotar » Pet Dec 18, 2009 3:43 pm

Ja bih još dodao još jednu kariku u lanac, da Beograd put slabo sarađuje sa Republičkim hidrometerološkim zavodom! U ovakvim vremenskim uslovima oni bi morali stalno da budu u kontaktu sa meterolozima da im ovi jave bar pola sata pre početka padavina kako bi se spremili na vreme i postavili vozila za čišćenje snega na odgovarajuća mesta u gradu. Ali kod nas je još uvek naučna fantastika da sve gradske službe koje su od vitalne važnosti i koje bi morale da rade zajedno zapravo i rade zajedno...
markotar
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije