Pa vidi Senke to je već Filozofsko pitanje,Svaka Firma ima svoju poslovnu tajnu pa i GSP Beograd ali koliko se ja bar razumem poslovna tajna bi trebala da se odnosi na sledeće stvari:
1.Kretanje Finansijskih sredstava u GSP-u
2.Planovi poslovanja za narednu godinu koji još uvek nisu završeni a samim tim nisu za Javnost.
3.Planiranje novih linija,stajališta,Konkursi,Tenderi itd
Ovo su neki primeri o kojima ne može javno da se priča zbog zaštite od Konkrencije itd.a opet bilo bi ne umesno kada bi građani imali uvid u celokupnu dokumentaciju jer šta bi onda radila Finansijska inspekcija koja bi kontrolisala da li se izdvojeni novac ulaže u ono zašta je izdvojen iz budžeta a šta bi građani preduzeli kada bi primetili korupciju,krađu itd
ako ne bi bilo inspektora koji bi to prijavili Policiji.
Druge situacije: Saobraćajne nezgode usled teh.ne ispravnosti,ispadanje
iz vozila usled labavih gelendera,propadanje kroz truo patos,padanje reklama na putnike,ne ljubaznost saobraćajnog osoblja je Poslovna sramota svakog prevoznika a ne tajna kao što mnogi prevoznici žele da predstave.
Bivši Generalni Direktor Slaven Tica je počeo delimično da ruši taj Tabu što je izazvalo veliko zaprepašćenje u Javnosti i delimično je bio u pravu jer svaki Putnik koji plati Markicu recimo 2000 dinara + Porezi ima pravo
da zna zašto ulazi na -10 u autobus bez grejanja,zašto vozač kasni sa polaskom 5 min kada je u redu vožnje itd a opet izneo je veliku sramotu
najvećeg gradskog prevoznika čiji čelnici ranijih godina nisu mnogo poklanjali pažnju nekim stvarima koje ne traže visoka finansijska ulaganja.
Sve u životu ima mač sa dve oštrice pa i ova priča,GSP nema odgovarajuća finansijska ulaganja jer se Grad puno oslanja na Lastu i Privatne prevoznike koji su odlična alternativa svojim novim autobusima
pa razni feleri kojih smo svi svedoci prolaze ali kada bi GSP izvozio 1300
vozila u saobraćaj koja bi bila opterećena 20 sati dnevno,ni pod tačkom razno ne bi imali autobuse stare preko 15 godina u raspad sistemu što je dokaz iz 70-tih i 80-tih godina kada su se kupovala stalno nova vozila.
Razni feleri i nedostatci određenih delova se pokrivaju velom poslovne tajne koja ne sme da se otkriva Građanima jer bi to pokrenulo mnoga pitanja a stara vozila moraju da izlaze u saobraćaj kako bi građani imali prevoz,nije sve tako crno jer kada se desi određeni kvar vozila koji je opasan za bezbedan prevoz isto odlazi samo ili se vuče za garažu van pameti je da vozač vozi ne ispravan auto i zbog sebe a kamoli zbog putnika.
Mislim Senke da sam ti detaljnije objasnio zašto Građani ne mogu da znaju sve i da je bolje da postoje poslovne tajne pre svega iz psihološkog
značaja i zašto se ovi krševi sve više farbaju i remontuju?
Zamisli da nema poslovne tajne i ti čekaš autobus na stanici i stiže ti gr.br.1165 i ti znaš da ti je neko rekao pre neki dan da je tom autobusu pukla šasija i da postoji opasnost da mu otpadne nosač spona ili curi mu gorivo i postoji šansa da se zapali,da li bi ušao u takav autobus ili kako bi se osećao u vožnji takvim vozilom-mislim daleko bilo toga nije bilo ni kod Braće Krstić-šalu na stranu.
[/b]