Logo

Dvozglobni autobusi

Diskusije posvećene ostalim kategorijama autobusa.

Postod volvos » Ned Apr 20, 2008 2:20 pm

Kako mislis svaka prikolica mora biti upravljiva :?: Mislis samo na autobuske prikolice ili :?:
Image
volvos
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 8:11 pm

Sponzor

Postod s215hdh » Ned Apr 20, 2008 2:36 pm

Nemaju svi dvozglobni upravljivu na prvoj prikolici i ne bi se lomio na kontra, zasto bi se lomio?
s215hdh
Profesionalni vozač

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 5:47 pm

Postod Nibus-ja » Ned Apr 20, 2008 2:58 pm

volvos je napisao:Kako mislis svaka prikolica mora biti upravljiva :?: Mislis samo na autobuske prikolice ili :?:

Samo na autobuske prikolice :!:
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod s215hdh » Ned Apr 20, 2008 3:19 pm

Nije tacno da moraju biti
s215hdh
Profesionalni vozač

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 5:47 pm

Postod sasa-74 » Pon Apr 21, 2008 9:43 pm

tema pregledana od strane moderatora sasa-74
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm

Postod cone » Uto Maj 20, 2008 11:17 am

Nibus-ja je napisao:Svaka prikolica mora da ima upravljivu osovinu kako bi skretao sta mislis da je samo zadnja kao sto ti kazes lomio bi se na prvu harmoniku kontra.

Ne mora da znači. Zavisi od zahteva tržišta. Kod Volvo B12M Bi-Articulated za brazilsko tržište uopšte nema upravljive osovine na prikolicama. Volvo 7500 dvozglobni ima upravljivu osovinu na drugoj prikolici, dok Van Hool AGG 300 ima upravljive osovine na obe prikolice.
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod Nibus-ja » Uto Maj 20, 2008 3:44 pm

cone je napisao:
Nibus-ja je napisao:Svaka prikolica mora da ima upravljivu osovinu kako bi skretao sta mislis da je samo zadnja kao sto ti kazes lomio bi se na prvu harmoniku kontra.

Ne mora da znači. Zavisi od zahteva tržišta. Kod Volvo B12M Bi-Articulated za brazilsko tržište uopšte nema upravljive osovine na prikolicama. Volvo 7500 dvozglobni ima upravljivu osovinu na drugoj prikolici, dok Van Hool AGG 300 ima upravljive osovine na obe prikolice.

Zavisi od modela gde ce se na kom prostioru voziti?
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod WeljaBG » Čet Jun 05, 2008 11:49 am

ovaj post sam premestio iz sekcije "crtezi autobusa" ;)
ovo je pravo mesto za to, odnosi se na crtez dvozglobnog ikara ;)

ma sto se mene tice imao bi 1 mali motorcic od 150 "konja" i to skroz pozadi (ne bi on vukao autobus nego bi samo radio kao generator) i proizvodio bi struju za svaki bogovetni tocak na busu, svi tockovi bi bili pogonski (elektromotori) a na krovu nekog od segmenata bi se nalazio rezervorar, za gas, metan, dizel, biodizel, hidrogen, gorivne celije, bilo sta i da napomenem da bi svaka felna predstavljala rotor dok bi poluosovina bila stator! amin! sto da se trosi pola busa za glupu motorcinu koja iskoriscava energiju goriva od svega 45% kad moze da se uradi elegantnije pouzdanije resenje koje crpi 98% struje na trenje pneumatika o asfalt (to su trole, ovo bi vuklo jos vise jer su sami tockovi motori, pa nema vratila itd...)
WeljaBG

Postod suikar » Čet Jun 05, 2008 11:56 am

WeljaBG je napisao:ovaj post sam premestio iz sekcije "crtezi autobusa" ;)
ovo je pravo mesto za to, odnosi se na crtez dvozglobnog ikara ;)

ma sto se mene tice imao bi 1 mali motorcic od 150 "konja" i to skroz pozadi (ne bi on vukao autobus nego bi samo radio kao generator) i proizvodio bi struju za svaki bogovetni tocak na busu, svi tockovi bi bili pogonski (elektromotori) a na krovu nekog od segmenata bi se nalazio rezervorar, za gas, metan, dizel, biodizel, hidrogen, gorivne celije, bilo sta i da napomenem da bi svaka felna predstavljala rotor dok bi poluosovina bila stator! amin! sto da se trosi pola busa za glupu motorcinu koja iskoriscava energiju goriva od svega 45% kad moze da se uradi elegantnije pouzdanije resenje koje crpi 98% struje na trenje pneumatika o asfalt (to su trole, ovo bi vuklo jos vise jer su sami tockovi motori, pa nema vratila itd...)

Lepa zamisao.:)
Ali nije za IKARBUS.Budimo srećni,ako uopšte usvoje ovu koncepciju dvozglonog autobusa.
suikar

Postod WeljaBG » Čet Jun 05, 2008 12:06 pm

e, pa da, ti se bese nacrtao taj bus?
upravo ovo resenje bi bilo najbolje za bg, jer je taj mali "motorcic" necujan u odnosu na pravi autobuski motor, a da ne govorim o tezini!, bukvalno zamisli bus sa 300 ljudi da ide na motor od passata LOL! al to je naravno opticka varka (ili bolje receno "zvucna varka" :lol: ), on samo pravi struju za preostalih 8 elektromotora koji svi zajedno stvaraju peak power od preko 700 "konja"! to ni 1 jedini dizelas ne moze ni u najludjim snovima! zato bi to bio "superbus"!

taj koncept treba mercedes da ostvari kod novog hibridnog citara G koji ulazi u serijsku proizvodnju 2009te, ikarbus bi trebao da iskoristi priliku i da napravi jeftiniji bus sa mnogo vecim kapacitetom na "jeftiniji" pogon ali da ima vise alternativnih vrsta goriva, to bi bilo cool

i upravo ta takav koncept treba neterati ikarbus! imamo i sever suoticu, za motore, i informatiku iz beograda, i novatronic iz novog sada, ceo bus bi mogao biti potpuno srpski proizvod, i to nikad boli! 8) ah, bilo bi to veoma lepo, ponosio bi se domacom autobuskom industrijom! (namerno necu da kazem autoindustrijom jer ona to nije!) :lol: :lol:
WeljaBG

Postod profa_chb » Čet Jun 05, 2008 12:52 pm

da to može baš tako svi bi to radili.... jednostavno ne možeš da sa tako malim motorom oproizvedeš dovoljno struje za ostale motore.... x puta sam pričao o tome sa ćaletom, on je završio etf pa mi je sve objasnio u vezi toga, bilo bi previše gubitaka
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod WeljaBG » Čet Jun 05, 2008 1:27 pm

pa dobro neka ima 250 ko obican 405n pa je o5 malo u odnosu na 500 konja kolko bi mu trebalo da ima "na svakom cosku vrata" i da ima izbaceno 20 sedista, pa da stane 300-350 ljudi skoro ko multice (multiplicirane katice) :lol:
WeljaBG

Postod WeljaBG » Čet Jun 05, 2008 1:30 pm

jer kaze da ce taj motor od novog citara imati samo 4, 4,5 litarski motor, on nece sigurno imati vise od 200 konja, doduse on ce davati struju na 4 elektromotora...tako da o5 ne mora da bude jak ko bik da bi proizveo tolko struje, dosta toga zavisi i od ostalih elektronskih komponenti za generator, zar ne?
WeljaBG

Postod sasa-74 » Pet Jun 27, 2008 9:46 am

evo dvozglobnih Ikarusa

Image

Image

Image

Image
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm

Postod Sloba » Pet Jun 27, 2008 9:48 am

model 293
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Ostali