Logo

GSP Beograd

Diskusije

Postod danilo » Sub Maj 24, 2008 2:10 pm

Ma to sam video i na 74 po njima mu je dovoljno da dođe sa kose do bogoslovije i da stoji izvesno vreme svega 40 minuta to je ne moguće, njemu samo za vožnju treba minimum 40 minuta, u špicu možda čak i 50 :!: Ne mogu da shvatim da to tako bezveze prave tablice kad je i više nego očigledno da mu treba više vremena :!: :? :evil: :evil: :evil: :?
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod avramovicsasa » Ned Maj 25, 2008 1:07 am

Sve se vrti oko guzve u saobracaju pa se turaze prave radi reda,ne mogu
da verujem da Beograd ne moze da se ugleda na gradove poput Ljubljane
Rima i dr.gde su ulice u Centralnoj gradskoj zoni iskljucivo rezervisane za
vozila JGP-a,za vozila stanara,komunalna vozila i dostavna u ogranicenom
vremenskom roku ostali saobracaj mora da zaobilazi grad pa i na ostalim
putevima vozila JGP-a su fizicki odvojena od ostalog saobracaja pa kada
korisnik putnickog vozila primera radi mora da parkira kola na Dusanovcu
pa 22 ili 26 da dodje u Centar grada vise mu se isplati da koristi taxi ili Gradski prevoz direktno od kuce i eto manje vozila na ulicama,ne bi bilo
lose vratiti par nepar spocetka 80-tih godina itd.onda bi i turaze od 40 min.imale smisla.
Recimo na lin.65 bila je turaza 37 min.a bilo je potrebno 60 min.ja sam se
kod mojih sefova borio za povecanje turaze koji su jedva odobrili 47 min
i sihtasima uveli smenu a neke trosmence pretvorili u dvosmence,naravno
time nista nije postignuto osim sto je bilo teze uklapati vozila jer je od Opstine pocinjala guzva.
Drugo moramo misliti i na vozace koji ne mogu da izdrze satima za volanom,Milose objasni kolegama koliko je tesko u guzvi drzati non stop pritisnuto kvacilo u sistemu kreni stani kao sto je bio slucaj sa lin.7A.
Velika je greska sto je Auto put Gazela smesten u samom gradu pa hteli
ne hteli moramo da je koristimo niko nije razmisljao o povecanju broja vozila od sedamdesetih godina do danas sada je vec i most preko Ade prevazidjen,zamislite koliko ce se povecati obim saobracaja do 2011.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod milos265 » Ned Maj 25, 2008 4:51 am

Kvacilo je smrt za guzvu i tuzno je sto na ovom tenderu automatski menjac nije trazen kao standard. 7a je bio luda kuca ali je spasavalo stvar to sto je bilo dosta vozila i sto se na z.stanici nije cekalo vreme. Uopste, tesna turaza je faktor rizika u saobracaju. Mozda to ne izgleda tako, ali kada non-stop juris vreme vece su sanse za gresku a svi znamo da se ovde greske skupo placaju! Cak i kad stizes knap, postajes nervozan jer ipak sedeti po 8 sati bez pauze za volanom u gradu je mnogo. I onda imas na 81 suludu situaciju! Otpravnika nemas ni na jednoj okretnici! Na Altini nema sanse da ispraznis bus jer je poslednja stanica ujedno i pocetna a linija je kruzna oko naselja tako da putnici ne izlaze iz busa. Znaci moras da krenes i ako kasnis, dok dodjes do otpravnika na Backoj ti si u jos vecem kasnjenju! I otpravnik onda nema resenje jer su putnici u busu, ti moras da nastavis a koliko ce se kasnjenje povecati do Bloka 70a to niko ne zna! I onda, posle svega, dodjes na blok, kasnis, otpravnika nema i moras da se snalazis. Procenis koliko treba da preskocis da bi se uklopio, ugasis displej, krenes, onda te usput vidi kontrola saobracaja, pa zove otpravnika na Backoj, pa pisu prijave, pa problemi a zasto??? Zato sto turaza ne valja, oni su izracunali da se ta kilometraza moze preci za toliko minuta i drze se toga, a kako ces ti to da ostvaris nije ih briga...
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod avramovicsasa » Ned Maj 25, 2008 6:44 am

Jeste sve je to nazalost tacno ali verovatno si primetio da dobar deo Otpravnika ne zna da radi svoj posao ili ne zeli da ga radi,da bi se obezbedio odgovarajuci interval Otpravnik i Vozaci bez obzira da li su to
GSP ili Privatnici moraju da saradjuju da se obavestavaju mobilnim telefonima o stanju i situacijama na liniji,verovatno si primetio da je dobar
deo Otpravnika jos uvek ne prijateljski raspolozen prema Privatnicima i da
ne zele saradnju iako im je to posao pa bez dogovora cela linija ulazi u kolaps pa se vozila prate a posle nema nijednog po pola sata.
Ja sam imao ne prijatnosti sa lin.81 dok nisam shvatio kako ta linija funkcionise,tesko je raditi sa prolaznim linijama poput 54,81,504 a Surcinske linije da ne pominjem pa je dogovor sa vozacima poput mobilne
veze jedini nacin da se olaksa saradnja.
Linija 77 je jedna od najtezih gde su svakodnevni poremecaji i to dobrim delom zbog ne zaintresovanosti Otpravnika,dok sam bio redovan u Cingrijinoj desavalo mi se da po sat i jace nemam polaske pa mi dodje po
6 autobusa zajedno samo sto kolega iz predhodne smene nije pratio situaciju vec je slao vozila na po 5 min.da se gomilaju u guzvi pa sam ih
onda poput sahovskih figura razmestao po gradu da bi bio kakav takav
interval.
Nemoj mnogo da se plasis Kontrole saobracaja to su ti 50%neznalice i praznoglavci koji su smetali kao Otpravnici(nazalost da kazem ali to se vidi)pa su zahvaljujuci vezicama napredovali,za tebe je vazno da saradjujes sa Otpravnikom koji preuzima odgovornost za vodjenje linije
i da obavezno popunjavas Putni nalog onako kako se vozilo krece narocito
kada su skracenja u pitanju tako ako nekome padne napamet da ti napise
prijavu bilo putnik ili Kontrolor tvoja firma ima pokrice zbog cega je vozilo
stajalo ili kraceno ali sta god se desava na liniji Otpravnik mora da zna kako bi objasnio ako ga neko zove preko stanice.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod profa_chb » Ned Maj 25, 2008 10:34 am

mislim da je bolje da imaju radio vezu kao taksisti, i da se stalno obaveštavaju o gužvama, a ne da ja čekam 20 min 2-icu, pa da mi dođu 3 za redom
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Marko » Ned Maj 25, 2008 11:05 am

Radio veza i GPRS su resenje , sa radio vezom je bio neki pokusaj pocetkom 90 -ih odredjena vozila su bila opremljena stanicama . Ali tu se stalo
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod profa_chb » Ned Maj 25, 2008 11:08 am

šteta, to je baš dobra ideja.... ali ipak gsp i privatnici zajedno nemaju toliko mnogo vozila da ne bi mogli da ih povežu radio vezom, mogli bi ponovo da razmisle o tome
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod danilo » Ned Maj 25, 2008 11:30 am

Neku vrstu radio veze vozača sa otpravnikom je bilo na trolejbusima ZIU-9 90-ih kad sam bio klinac, sežam se male antene na krovu trolejbusa, sećate se :?:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod urosjajo » Ned Maj 25, 2008 12:11 pm

Aaah, bese jednom davno (recimo u februaru 2008) u jutarnjem programu (cini mi se) Slaven Tica...-ne drzite me za rec. Uglavnom, neko relativno bitan i znacajan za javni prevoz.
Elem, rekose da bi do septembra trebali da naprave GPRS sistem pracenja saobracaja za najfrekventnije linije (16,95,65,56,53,23,47,48...) cime bi otpravnici prakticno bili nepotrebni, putnici bi mogli da saznaju kada imaju naredni autobus slanjem sms poruke sa sifrom stanice na kojoj se trenutno nalaze (koja bi valjda bila oznacena na samoj stanici, recimo na tabli - taj deo nisam bas the best skontao). Naglasio je da ce uredjaje testirali tokom leta, kako bi bili spremni za novu sezonu, a time i za novi zimski rezim saobracaja...
Postepeno, GPRS sistem bi se uveo i na sve ostale linije, ukljucujuci i seljobuse, jer (pa je dao primer) recimo stanari Zaklopace, u Ustanickoj cekaju 303 po vise od sat vremena, pa ce na ovaj nacin slanjem sms poruke za cas saznati jos koliko vremena im je ostalo do narednog polaska, te ce moci da se >>opuste uz pice u obliznjem kaficu ne strepeci da ce im i taj naredni "pobeci"<< :P (kao da Zaklopcani inace ne znaju napamet sve polaske...ali, never mind ;) )

Crazy, zar ne?! :D
A kada bi se to zaista desilo...-eeh, pa gde li bi nam bio kraj!? :lol:
urosjajo
Član

Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 12:31 am

Postod Senke » Ned Maj 25, 2008 12:13 pm

Ja se sećam.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod profa_chb » Ned Maj 25, 2008 12:39 pm

nešto se kroz maglu sećam toga sa gprs... a ovo za trole, viđao sam u kabini u gornjem levom uglu da ima neke čudne rupice na onoj kutiji, verovatno od zvučnika :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod milos265 » Ned Maj 25, 2008 12:47 pm

avramovicsasa je napisao:Jeste sve je to nazalost tacno ali verovatno si primetio da dobar deo Otpravnika ne zna da radi svoj posao ili ne zeli da ga radi,da bi se obezbedio odgovarajuci interval Otpravnik i Vozaci bez obzira da li su to
GSP ili Privatnici moraju da saradjuju da se obavestavaju mobilnim telefonima o stanju i situacijama na liniji,verovatno si primetio da je dobar
deo Otpravnika jos uvek ne prijateljski raspolozen prema Privatnicima i da
ne zele saradnju iako im je to posao pa bez dogovora cela linija ulazi u kolaps pa se vozila prate a posle nema nijednog po pola sata.
Ja sam imao ne prijatnosti sa lin.81 dok nisam shvatio kako ta linija funkcionise,tesko je raditi sa prolaznim linijama poput 54,81,504 a Surcinske linije da ne pominjem pa je dogovor sa vozacima poput mobilne
veze jedini nacin da se olaksa saradnja.
Linija 77 je jedna od najtezih gde su svakodnevni poremecaji i to dobrim delom zbog ne zaintresovanosti Otpravnika,dok sam bio redovan u Cingrijinoj desavalo mi se da po sat i jace nemam polaske pa mi dodje po
6 autobusa zajedno samo sto kolega iz predhodne smene nije pratio situaciju vec je slao vozila na po 5 min.da se gomilaju u guzvi pa sam ih
onda poput sahovskih figura razmestao po gradu da bi bio kakav takav
interval.
Nemoj mnogo da se plasis Kontrole saobracaja to su ti 50%neznalice i praznoglavci koji su smetali kao Otpravnici(nazalost da kazem ali to se vidi)pa su zahvaljujuci vezicama napredovali,za tebe je vazno da saradjujes sa Otpravnikom koji preuzima odgovornost za vodjenje linije
i da obavezno popunjavas Putni nalog onako kako se vozilo krece narocito
kada su skracenja u pitanju tako ako nekome padne napamet da ti napise
prijavu bilo putnik ili Kontrolor tvoja firma ima pokrice zbog cega je vozilo
stajalo ili kraceno ali sta god se desava na liniji Otpravnik mora da zna kako bi objasnio ako ga neko zove preko stanice.
Ma, za kontrolu saobracaja me boli uvo. Putni nalog i traka su dokaz a to sto oni klosare po coskovima i za to primaju platu nije moj problem. Vecina otpravnika je kao sa marsa da su pali, pogotovo ovi stariji. Cast izuzecima. Ali ima ljudi koji znaju i hoce da rade i sa kojima je milina raditi. Shvataju da smo svi vezani i da samo ako radimo kao tim mozemo da odrzimo saobracaj. Sigurno nije prijatno recimo, u podne na Vencu kad hiljadu ljudi stoji na stanici setati okolo sa motorolom ili sedeti u kucici a recimo 53-ke nema pola sata! I medju vozacima ima svega, sad kada nema jurnjave vidis ko je kakav. Nema veze nas ili gsp-ov. Ja licno volim da znam ljude ispred i iza sebe. Pratis saobracaj i trudis se da odrzis interval. Ako stignes kolegu ispred zbog guzve, prilazis da mu pomognes a ne krijes se kao k.... na pola stanice iza. Desavalo mi se da u takvim situacijama i obidjem pa kupim ispred a kad dodjemo na okretnicu uklapamo se. Naravno, ne razmisljaju svi isto. Kod ovih otpravnika koji su zarobljeni u nekim proslim vremenima turaza je zakon i oni sem blejanja u cifre slabo sta znaju. I onda dodje sa pitanjem- kako je ovaj ispred tebe stigao a ti kasnis??? A onda iza tebe svi poispadaju a on se nadje u cudu! Pre par godina sam na Pancevcu jednu otpravnicu spasio linca jer je svojom pamecu napravila rupu od pola sata na 48 u spicu. Miting zena napravila i seta sa motorolom i da je nisam ubedio da udje kod mene u bus i da pobegne na Dunav stanicu pojeli bi je!
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod markotar » Ned Maj 25, 2008 8:03 pm

Pre par dana vozim se 75-icom sa Kose i slusam razgovor dvojce vozaca ili radnika GSP-a, nisam prisluskivao ali nije ih bilo tesko cuti, koji su bukvalno ogovarali svoje kolege sa 74 i pricali o haosu na toj liniji!
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod CKD-KT4 » Pon Maj 26, 2008 2:02 pm

avramovicsasa je napisao:Velika je greska sto je Auto put Gazela smesten u samom gradu pa hteli
ne hteli moramo da je koristimo niko nije razmisljao o povecanju broja vozila od sedamdesetih godina do danas sada je vec i most preko Ade prevazidjen,zamislite koliko ce se povecati obim saobracaja do 2011.

Moj stari je bio deo ekipe koja projektovala auto-put od ''Zmaja'' do petlje na Autokomandi (on je projektovao opremu, tj. znakove, ograde itd.), pričao mi je da u početku nije bilo planirano da gradski busevi idu po ''Gazeli'', već je trebao da se izgradi most preko Ade kod današnjeg nasipa prema Adi (tamo gde je Tobogan). No kaže da sadašnja lokacija mosta koji treba da se gradi je bolje rešenje, jedino je problem što nije predviđena stanica iznad Ade za buseve (i budući LRT), možda naknadno dodaju.

Inače, možete da primetite da su saobraćajne trake na ''Gazeli'' uže od traka na ostatku auto-puta, jer je projektant projektovao most sa tri trake u svakom smeru, a ne autoputski most. Mada ova deonica od cca 10 km je najbolje projektovana (osim ovog dela sa mostom, jer zbog razloga gore-pomenutog) na celom autoputu, ima denivelisane raskrsnice i pešačke nadvožnjake na svaki kilometar, što nije slučaj kada krenete od Autokomande prema Plavom mostu.[/b]
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod avramovicsasa » Pon Maj 26, 2008 8:58 pm

U Vreme kada je izgradjena Gazela mislim da je radila samo linija 17 a gle sada koliko ih ima,pitaj Starog da li je taj most uopste predvidjen za ovoliki broj vozila danas narocito sto se tu dobrim delom nalaze autobusi
i kamioni.
avramovicsasa
Otpravnik

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije