hvalaman je napisao:ZF proizvodi svoje (intarder), telma, scania isto za svoje mjenjaиe prozivodi...
hvalaman je napisao:ZF proizvodi svoje (intarder), telma, scania isto za svoje mjenjaиe prozivodi...

Čenga,koje vozilo,ba? Ručice za aktiviranje retardera su ostale samo kod "šestica" koje nisu reparirane i kod IKA.Inače na Volvo "šesticama" je u pitanju Telma(objasnili ste na kom principu radi),zato što je motor na sredini(bliže početku)autobusa pa je samim tim kardan taj koji se usporava preko Telme. IKE(Ikače kako mi ih popularno zovemo) imaju uljni retarder zato što im je motor nazad i retarder se nalazi u menjaču.Obično je tako kod vozila sa automatskim menjačem.Znači imamo elektro magnetne usporivače(Telma) i Uljne usporivače,oba su retarderi(kod nas u firmi mi ih delimo na Telma i Retarder(Voith se teško izgovara pa smo mi uprostili) iako to nije baš ispravno).Kod ostalih autobusa retarder se aktivira samo na pedali kočnice(nemaju ručicu). Pitam te zato što imam odgovor na tvoje pitanje(i mene su hteli u remontu da driblaju pa sam im se na......o baba Đenđike).Inače naš bivši kolega kojeg su vratili u autoelektričare mi je i popravio i objasnio šta je u pitanju za oba tipa usporivača(kada retarder drži pa iznenada pusti i vozilo dobije ubrzanje).Za oba tipa retardera mi je objasnio.volvos je napisao:Sve je meni to jasno,zaboravio sam samo da vam kazem da su navodno menjali tri prekidaca,mada,sada sam vas malo zbunio,ponekad hoce da se desi i na rucnom da tako preskoci, ali u odnosu na nozno aktiviranje nije nista.mada se isto desava da cim naslonis nogu on ukopava kao lud
profa_chb je napisao:šta je odna intarder?
shakal je napisao:profa_chb je napisao:šta je odna intarder?
Ja mislim da je intarder nesto slicno retarderu, na nizbrdici valjda limitaras brzinu pomocu tempomata, a intarder se pobrine da vozilo ne ubrzava vec ide zadatom brzinom! Ako nisam u pravu neka me neko slobodno ispravi, ali trebalo bi da je intarder takodje vrsta usporivaca...

Tako je osnovna razlika izmedju retardera i intardera je to sto je INtarder u zajednickom kucistu sa menjacem a retarder je u zasebnom kucistu i koristi zasebno ulje inace funkcija mu je potpuno istaSiera je napisao:Na Setri 400 na istoj rucici je i intarder i retarder i tempomat.
Ne kažem da sve znam ali malo pojasniti neke stvari
Nisam naj sigurniji u ovo dostignuće tehnike možda to i ima ali...
Retarder je stariji tip hidraulične kočnice nalazio se obično izmedju motora i menjača. Za kočenje je koristio ulje koje se prilikom jačeg i dužeg kočenja veoma lako zagreje pa je samim tim ima i vodeno hladjenje od motora i svoj hladnjak za ulje. Znam nekoliko primera gde su vozači ne znanjem nizbrdo pregrejali motore i upropastili ih.
Intarder to su verzije iste kočnice samo je spakovana u menjač opet ima vodeno hladjenje, uljni deo sa hladnjakom to su sistemi koji su razvijeni zadnjih 10-15 godina ne znam baš tačno. Retarder postoji recimo od neke 88godine
Verovatno to što si pominjao ako je vozilo novije generacije ima intarder, ako je starije onda je retarder a taj III položaj mislim da je u pitanju motorna kočnica koja nema konstrukciono veze sa intarderima ili retarderima. Takvu motornu kočnicu poseduju danas skoro sva novija vozila.
Tempomat je uredjaj koji održava konstantnu brzinu vozila (dok može da je održava) On nije sve moguć ne može da se bori protiv zakona fizike.
Naj delotvorniji je u kombinaciji sa automatskim menjačima i recimo intarderom. Na putevima u našoj zemlji i okolnim zemljama motorna kočnica je sasvim dovoljna ukoliko se koristi pravilno.
Mada svi ovi uredjaji tehnički i konstrukciono su skoro isti na kamionima i autobusima.
U autobuse se mnogo ne razumem pa neka me neko ispravi ako sam negde nešta omašio.
Ovo je tačno. Imamo uljne usporivače:Retarder i Intarder.To je u principu ista stvar,Retarder je okačen na menjač spolja a Intarder je integriran u samom menjaču.trosmenac je napisao:Tako je osnovna razlika izmedju retardera i intardera je to sto je INtarder u zajednickom kucistu sa menjacem a retarder je u zasebnom kucistu i koristi zasebno ulje inace funkcija mu je potpuno istaSiera je napisao:Na Setri 400 na istoj rucici je i intarder i retarder i tempomat.
Ne kažem da sve znam ali malo pojasniti neke stvari
Nisam naj sigurniji u ovo dostignuće tehnike možda to i ima ali...
Retarder je stariji tip hidraulične kočnice nalazio se obično izmedju motora i menjača. Za kočenje je koristio ulje koje se prilikom jačeg i dužeg kočenja veoma lako zagreje pa je samim tim ima i vodeno hladjenje od motora i svoj hladnjak za ulje. Znam nekoliko primera gde su vozači ne znanjem nizbrdo pregrejali motore i upropastili ih.
Intarder to su verzije iste kočnice samo je spakovana u menjač opet ima vodeno hladjenje, uljni deo sa hladnjakom to su sistemi koji su razvijeni zadnjih 10-15 godina ne znam baš tačno. Retarder postoji recimo od neke 88godine
Verovatno to što si pominjao ako je vozilo novije generacije ima intarder, ako je starije onda je retarder a taj III položaj mislim da je u pitanju motorna kočnica koja nema konstrukciono veze sa intarderima ili retarderima. Takvu motornu kočnicu poseduju danas skoro sva novija vozila.
Tempomat je uredjaj koji održava konstantnu brzinu vozila (dok može da je održava) On nije sve moguć ne može da se bori protiv zakona fizike.
Naj delotvorniji je u kombinaciji sa automatskim menjačima i recimo intarderom. Na putevima u našoj zemlji i okolnim zemljama motorna kočnica je sasvim dovoljna ukoliko se koristi pravilno.
Mada svi ovi uredjaji tehnički i konstrukciono su skoro isti na kamionima i autobusima.
U autobuse se mnogo ne razumem pa neka me neko ispravi ako sam negde nešta omašio.
Velemajstor je napisao:MAN Pritarder je vodeni usporivač - princip rada je isti samo umesto ulja koristi rashladnu tečnost motora(voda ili antifriz).Nije smešten na menjaču već na prednjoj strani motora.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost