Logo

Privatni prevoznici u Beogradu

Stare i zaključane teme

Postod Marko » Sub Jun 14, 2008 8:43 pm

Image Banbus na lin 52
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Sponzor

Postod Marko » Sub Jun 14, 2008 9:46 pm

Image autokodeks na lin 704
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

Marko
Član

Postod avramovicsasa » Ned Jun 15, 2008 4:16 am

na linijama 604 i 605 Autokodeks je dobio po jedan polazak.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod milos265 » Ned Jun 15, 2008 4:58 am

Uboli su premiju sa tim polascima. Odmor za vozaca, jos voze automatike i sta ces bolje?!
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod avramovicsasa » Ned Jun 15, 2008 8:43 pm

Oni jesu ali na 604 su se žalili putnici svakodnevno na mali kapacitet vozila polazak u 6 ujutru ostajalo je dosta za sledeći autobus pa su ljudi
kasnili na posao nakon mnogih žalbi na 604 i 605 uveli su još po jedan GSP polazak,to je trebalo odmah da urade a ne da gase GSP zglob da bi
ubacili privatni solo to je van pameti,nažalost Direkcijom za Javni prevoz
upravljaju ljudi koji ne bi znali da voze kolica do pijace a kamoli da prevoze ljude.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod milos265 » Ned Jun 15, 2008 9:52 pm

To jeste. Ja sam jednom isao sa mojim busom umesto gradskog zgloba u to vreme i vec u Becmenu je bio raspad sistema. Ali tuzno je to sto su tamo godinama samo krsevi isli pa su se ljudi odusevljavali zimus kad smo mi uskakali. Dodje bus a unutra toplo i ne duva kroz vrata...
milos265
Profesionalni vozač

Postod avramovicsasa » Pon Jun 16, 2008 3:18 am

Sve je istina,GSP Beograd je uvek bio neprijateljski nastrojen prema Prigradskim linijama naročito Surčinske i okolina,prisetimo se kakav je bio
Surčinski put do pre 5 godina,kao da su po njemu tenkovi prelazili,godin-
ama su se tamo upućivala loša i stara vozila,dobro trebala su i ona da budu ispravna i topla ali to je već poznati propust,sada se malo situacija menja pa su na 601 pored novog vozila ostala solidna,603 ima nove autobuse,čujem da su lin.604 i 605 obogaćene sa po jednim IK-218N,602
služi kao lokal pa su vozila solidna sada tamo nema razloga da rade krševi.
Zemun je planirao da dolaskom novih vozila,Surčinske linije ojača novijim
autobusima iz serije IK-201 (345-350)ali videćemo.

Što se tiče solo privatnih autobusa tu je propust DJP jer uslovi tendera nisu bili jasni prema strukturi vozila,poeni su išli za nove i domaće autobuse tu već malo bolje može da objasni Miloš.
Iskreno putnici ne vole solo autobuse naročito na linijama 53,56,65,75,88
gde su velike gužve,mislim da je bar 50% voznog parka kod svih trebalo
da čine zglobovi,jedino Liaz i Sanos 213 dobro podnose gužve,i Cobra može da prođe iako je ona više prigradskog karaktera.
U početku smo imali velikih problema sa Privatnicima kada su počeli da
voze nove autobuse.
Jednom mi se dogodilo na Bloku 37 kod P.P Dumeco,tek su doterali nove
MAZ 103,dogodilo se da ispred njega nije bilo pola sata autobusa i čovek
nije hteo da vozi,došao je drugi MAZ neće ni on,puna stanica putnika a 2
vozila stoje,dolazi GSP zglob neće ni on jer privatnici nisu išli pa tako stiže
i četvrti,ja poludim i krenem u objekat da pozovem Dispečera i Generalnog direktora da prijavim ovo iživljavanje kad tek onda su napravili strategiju da nakon sat zezanja ljudi krenu svi neki ubrzano a neki sputnicima,i 10 minuta je mnogo za 65 a kamoli sat vremena.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Sloba » Pon Jun 16, 2008 8:10 am

Prilikom svoje posete Beogradu, na jednom FAP-u(privatnom) na Zelenjaku sam primetio da piše
701 Zemu umesto 704 Zemun Polje.
:lol:
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod markotar » Pon Jun 16, 2008 7:09 pm

Sloba je napisao:Prilikom svoje posete Beogradu, na jednom FAP-u(privatnom) na Zelenjaku sam primetio da piše
701 Zemu umesto 704 Zemun Polje.
:lol:

701 je nocna linija koju je taj FAP sigurno radio.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod milos265 » Pon Jun 16, 2008 9:11 pm

Nije moguce da je FAP bio na nocnom 701. Nocni 701 drzi LUI TRAVEL a oni imaju iskljucivo Ikarbusova vozila.
milos265
Profesionalni vozač

Postod danilo » Pon Jun 16, 2008 9:14 pm

Mislim da noćnu 75-icu drže FAP-ovi :wink:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod Marko » Pon Jun 16, 2008 9:20 pm

Auto - Kodeks drzi nocne , 26, 75, 401, mozda i 15.
LUI TRAVEL 29,31,32, ,202 301 304,511, 701
PRESTO 47,48,51
CURDIC 56,68
Moguce da sam neke zaboravio , ove linije krecu sa Trga Republike .

Marko
Član

Postod milos265 » Pon Jun 16, 2008 9:27 pm

avramovicsasa je napisao:Sve je istina,GSP Beograd je uvek bio neprijateljski nastrojen prema Prigradskim linijama naročito Surčinske i okolina,prisetimo se kakav je bio
Surčinski put do pre 5 godina,kao da su po njemu tenkovi prelazili,godin-
ama su se tamo upućivala loša i stara vozila,dobro trebala su i ona da budu ispravna i topla ali to je već poznati propust,sada se malo situacija menja pa su na 601 pored novog vozila ostala solidna,603 ima nove autobuse,čujem da su lin.604 i 605 obogaćene sa po jednim IK-218N,602
služi kao lokal pa su vozila solidna sada tamo nema razloga da rade krševi.
Zemun je planirao da dolaskom novih vozila,Surčinske linije ojača novijim
autobusima iz serije IK-201 (345-350)ali videćemo.

Što se tiče solo privatnih autobusa tu je propust DJP jer uslovi tendera nisu bili jasni prema strukturi vozila,poeni su išli za nove i domaće autobuse tu već malo bolje može da objasni Miloš.
Iskreno putnici ne vole solo autobuse naročito na linijama 53,56,65,75,88
gde su velike gužve,mislim da je bar 50% voznog parka kod svih trebalo
da čine zglobovi,jedino Liaz i Sanos 213 dobro podnose gužve,i Cobra može da prođe iako je ona više prigradskog karaktera.
U početku smo imali velikih problema sa Privatnicima kada su počeli da
voze nove autobuse.
Jednom mi se dogodilo na Bloku 37 kod P.P Dumeco,tek su doterali nove
MAZ 103,dogodilo se da ispred njega nije bilo pola sata autobusa i čovek
nije hteo da vozi,došao je drugi MAZ neće ni on,puna stanica putnika a 2
vozila stoje,dolazi GSP zglob neće ni on jer privatnici nisu išli pa tako stiže
i četvrti,ja poludim i krenem u objekat da pozovem Dispečera i Generalnog direktora da prijavim ovo iživljavanje kad tek onda su napravili strategiju da nakon sat zezanja ljudi krenu svi neki ubrzano a neki sputnicima,i 10 minuta je mnogo za 65 a kamoli sat vremena.
Ceo taj tender je bio veliki rizik za sve privatnike. Od onog haoticnog vremena rada na karte uslo se u its i ubrzo nakon toga postavljeni su rigorozni uslovi po pitanju starosti vozila i infrastrukture a sve to je trbalo odrzavati naplatom iz gradske kase. Neki, pametniji su odustali od posla i orijentisali se na drugi vid saobracaja dok su ostali usli u rizik ali su se drzali solo vozila jer su jeftinija a svi su isli na kvantitet odnosno trudili su se da imaju sto vise vozila. Direkcija je propisala na koje linije idu iskljucivo zglobovi i gle cuda tu expressno ulece Lasta i pravi totalnu zbrku jer po svojoj vlasnickoj strukturi nije bila privatno preduzece. Sto se tice ovih rupa u saobracaju koje pominjes, to su one kriticne situacije kada sve zavisi od ljudi, odnosno od dogovora. Ja sam na 37 u takvim situacijama radio ovako - sacekas da dodje jos jedno vozilo iza mene, nebitno, nase ili gsp-ovo, dogovorim se sa kolegom i idemo u stanicu zajedno! Napune se oba busa i krenemo polako jedan za drugim i pomazemo se. Onda obicno stigne trci polu-prazan pa obidje obojicu i tako pomalo haoticno se otkotrljamo po liniji ali prevezemo putnike i nema stajanja. Onda kad prodje guzva sledi uklapanje. Znas i sam, neko preskoci 5-6 stanica, neko ode prazan, neko ohladi malo i postepeno se saobracaj vrati u normalu.
milos265
Profesionalni vozač

Postod markotar » Pon Jun 16, 2008 10:40 pm

Ispravite me ako gresim, mislim da je tu Lasta napravila mali ali potpuno legalan trik. Osnovala je "cerku firmu" koja je bila registrovana kao d.o.o. i sa njom je isla na konkurs. Bez obzira sto je "majka firma" drzavna, "cerka firma" je u tom slucaju privatna i sve je cisto kao suza. To je inace praksa koja se u svetu cesto primenjuje u svim privrednim granama, najcesce da bi se izbegli neki restriktivni uslovi ili prosto izbegao visok porez.

Evo malog OT kako se to radi u nekoj drugoj bransi. Kad je bio konkurs za nacionalne TV frekvencije uslov je bio da njih mogu da dobiju samo domace firme. Kako je Fox strana firma ona je lepo registrovala cerku firmu u Srbiji (pod istim imenom, ali ime je nevazno u toj prici) i sa njom je konkurisala i dobila frekvenciju. Bez obzira sto je vlasnik stranac, firma je domaca i sve je cisto, uslov ispunjen.

Naravno, ne ulazim u motive i pozadinu tako ekspresne odluke da se Lasta pojavi na tom konkursu.

Kako god da je bilo, Direkcija je planiranje linija odradila katastrofalno. Nikako nije smelo da se dopusti da na linije kao sto su 27, 56, 65, 75, 88 i sl. stave solo autobusi!

Na kraju krajeva, iako to cesto zaboravljamo da li zbog sujete ili nekih drugih interesa, prevoz u gradu postoji zbog zadovoljavanja potreba i udobnosti putnika a ne obrnuto!!

Nevezano za pricu oko Laste, ozbiljno pitanje, da li je neko od privatnika nameravao da ozbiljno kupi zglobove u znacajnijem broju (mislim da je jedna od firmi kupila samo 2 komada) pre nego sto je Lasta usla u pricu?
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod avramovicsasa » Uto Jun 17, 2008 1:14 am

Ugovori između Grada i Privatnika potpisani su na 7 godina koliko je i vek jednog gradskog autobusa kada će se odlučiti da li privatnici ostaju u saobraćaju i da li će se GSP Beograd privatizovati ako ostane sve po starom biće napravljena nova podela linija i nadam se da će tada tražiti
zglobove.
Linija 88 je trebala da bude dodeljena Lasti sa zglobnim vozilima,privatnici
se izvlače na ovoj liniji bežeći od gužve,GSP daje loša kola a i dobrim delom su ne odgovorni vozači tako da je na toj liniji haos,ljudi pate a ne može im niko pomoći.
Dva zgloba je kupio M&M Udruženje koji rade na liniji 88.
avramovicsasa
Otpravnik

PrethodniSledeća

Povratak na Arhiva