Logo

Temsa

Diskusije posvećene turističkim i visokoturističkim autobusima.

Postod Aleks_BGD » Uto Apr 12, 2011 8:36 pm

joza je napisao:Sefa transporta za gusu, ne majstora, majstor kad nevalja, najlakse ga promeniti...Oces radis kako valja, neces, cao.
Ili posaljes da si prijavljivao kvar, a on nije resen i zbog toga si istrpeo dodatne troskove :twisted:
Ako je zvanican servis, da vidis kako se situacija menja :wink:

:roll:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Sponzor

Postod Nibus-ja » Uto Apr 12, 2011 10:13 pm

joza je napisao:Sefa transporta za gusu, ne majstora, majstor kad nevalja, najlakse ga promeniti...Oces radis kako valja, neces, cao.
Ili posaljes da si prijavljivao kvar, a on nije resen i zbog toga si istrpeo dodatne troskove :twisted:
Ako je zvanican servis, da vidis kako se situacija menja :wink:

U pravu si. Ali dok ti gazdi kao vozac objasnis da do tebe nije problem nego u sefu(jer gazda u sefa ima vece poverenje nego u vozaca) ode posao.
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod negas » Sre Apr 13, 2011 4:49 pm

joza je napisao:negas , a zasto se pali lampica za ABS.??
Mislim, ne kontas sta hocu da kazem.Ako je sve OK i autobus kvalitetan i
pouzdan, NEMA sta da se pali! Podrazumevamo da uzoporavajuce lampice nemaju veze sa kvalitetom instalacije, one upozoravaju na istrosenost kocnica, razne sisteme... itd....
badi, sa tobom se slazem. razumeo sam .

Ja recimo isto mislim da kod Iveca kvalitet i pedantnost razvedenih instalacija i vezova zica nemaju veze sa kvalitetom. Jako lose, non stop izolujem nesto ili cistim neke spojeve.....Ali to nema veze sa odrzavanjem ( kako vi spominjete za Autobanat ) nego sa SAMIM KVALITETOM iz fabrike.

Za ostalo, je ok.
Nemojte pogresno da shvatite ne pametujem ja, nego zelim da vam iz prakse na mom primeru objasnim.

Hm, lampa ABS-a se pali prilikom startovanja makine, i traje 10 sekundi, nakon toga ako je u sistemu sve ispravno se gasi! Ako ostane i dalje ukljucena, znaci da je doslo do nekog kvara u sistemu ABS-a!

Kvar moze biti razlicit! Jedan od kvarova je na primer senzor obrtaja tocka! To je obicno induktivni davac (radi na principu magnetne indukcije, tj magnetnog fluksa koji se javlja pri prolasku gvozdja u okolini magneta). To je cist elektronski deo sistema! Moze cak biti i ECU (kontrolna jedinica, i bilo koji njen deo, a ona je sva u elektronici, kao TV). Ostalo je modulator sa pumpom kao mehanicki delovi, i dobro ono ozubljenje na tocku za magnet. Svi ti sistemi, NISU proizvod FABRIKE AUTOBUSA, vec drugih firmi! Svaki elektronski deo NIJE proizvod fabrike automobila!
Ali stoji da mogu da ga ugrade kako PROIZVODJAC NIJE PROPISAO, pa onda dodje do kvarova-kao sto si napisao za IVECO, ono sto se tebi desava-i to je OK!

OK, nisam napisao da je Berkof losiji od Temze, i to stoji, a stoji i to sto kazes, da ako je NOVO ne sme da se pojavljuju kvarovi, i da tu NE UTICE ODRZAVANJE, e to stoji!

Ali pazi ovo, i VDL BOVA Magiq, izbacena iz Laste BG u Smederevo, jer nije mogla da dobaci ni do Zagreba, samo zbog raznih cipova i slicno, ostajala po autoputevima-dakle to je ono sto si napisao, los kvalitet proizvodjaca, tj nije ugradio tu elektroniku kako je trebao, ali je renomiran proizvodjac!
Dakle desava se i poznatijim firmama!

Ove Temze koje je kupila Veolia za Litas, koliko ih ja pratim, nit se gase, nit stoje na drumovima, vozio se dosta puta, jesu iz Turske, pa mozda imamo amonuzitet, ali brate idu kao lude!
Pogotovu, one prve tri sa 55 sedista i koje su automatik! Ma nista nije otkazalo na njima, izuzetno pouzdan auto!
E sad cena je verovatno velika, u odnosu mozda na renomiranije da kaz
zem proizvodjace!
Ali ove Temze koje tera Litas, su stvarno vrh!

Ali na kraju mislim da dolazimo do zakljucka, ne da li je neko u pravu ili ne, ali mislim da je ovako:

Kvarovi se javljaju zbog kvaliteta delova-u literaturi se kaze pouzdanosti, eto nek im bude, i odrzavanja! Pa te dve stvari su NEODVOJIVE, ko to moze da ospori!

Tako da ja prihvatam sve sto ste rekli za kvalitet-pouzdanost, jer to stoji sto ste napisali, cak vise, nego odrzavanja, ali i odrzavanje!

Da imam kintu ko sto nemam kupio bi jednu temzu onu nisku, ali da je mnogo jeftinija bar za 80 000 evrica od Berkofa, a ako ne, onda Bkof! :D :wink:

I jos nesto drugari, velika slova, nemojte da shvatite kao vikanje, tj dranje :D , vec kao nesto na sta zelim da obratite paznju! Pa se izvinjavam zbog toga! Meni ste svi Vi dragi, i lepo je kad pokusavamo da nadjemo istinu, a SVI nesto naucimo! To je bogatstvo, nase bogatstvo, plemenitih ljudi i kreativnih... :wink:
Poslednji put menjao negas dana Sre Apr 13, 2011 5:15 pm, izmenjena samo jedanput
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod negas » Sre Apr 13, 2011 5:02 pm

I jos nesto, drugacije su organizovane firme po zapadnim zemljama! Tamo nema velikih autobaza, vec se busevi kao i porodicni automobili voze u ovlascene servise u odredjenim periodima!
E sad tako razmislja i Veolia, pricao sa sefom odrzavanja, mnoge majstore su otpustili-otpremnina i slicno, jer idu na to da im svo odrzavanje rade ovlasceni servisi! Kaze, bavicemo se SAMO prevozom, pa u tu ruku ide se dotle da su cak i stanice autobuske prodavali, NI TO IH NE INTERESUJE, samo PREVOZ!
Kada sam ja bio u garazi, od majstora, je bio, verovali ili ne SAMO JEDAN mehanicar, i SAMO JEDAN elektricar!

Zato polako skidaju stare aute i ubacuju nove, npr intouro i slicno, koje nece da odrzavaju, vec imas intervale pa u ovlasceni servis, i to je to! Zato i ima onog GPS pracenja vozila, pored ostalih stvari...

Na primer njima se polomilo staklo na onom novom MAN-u, odmah ga popslali u Beokom, maj ok da oni to rade...***CENZURISANO*** tako je sada! A i citao sam jedan profa, sa saobracajnog faksa, je govorio, tj pisao o fenomenu odrzavanja voznih parkova, i pisao bas tako, da u evropi nema velikih sistema odrzavanja vec se sve svodi na ovlascene servisere!
E to ja primetih za Veoliju! Sad dal je tako preko, ne znam, ni sam bio :oops:

Na primer, ako ja kupim Berkof, imam servisnu knjizicu i sve mi radi LASTA VDL servis, a ja samo motam djevrek! To u neku ruku nije lose, ne lupas glavu da sam odrzavas, ali je ***CENZURISANO*** skuplje...
negas

Postod Nibus-ja » Sre Apr 13, 2011 5:31 pm

negas je napisao:I jos nesto, drugacije su organizovane firme po zapadnim zemljama! Tamo nema velikih autobaza, vec se busevi kao i porodicni automobili voze u ovlascene servise u odredjenim periodima!
E sad tako razmislja i Veolia, pricao sa sefom odrzavanja, mnoge majstore su otpustili-otpremnina i slicno, jer idu na to da im svo odrzavanje rade ovlasceni servisi! Kaze, bavicemo se SAMO prevozom, pa u tu ruku ide se dotle da su cak i stanice autobuske prodavali, NI TO IH NE INTERESUJE, samo PREVOZ!
Kada sam ja bio u garazi, od majstora, je bio, verovali ili ne SAMO JEDAN mehanicar, i SAMO JEDAN elektricar!

Zato polako skidaju stare aute i ubacuju nove, npr intouro i slicno, koje nece da odrzavaju, vec imas intervale pa u ovlasceni servis, i to je to! Zato i ima onog GPS pracenja vozila, pored ostalih stvari...

Na primer njima se polomilo staklo na onom novom MAN-u, odmah ga popslali u Beokom, maj ok da oni to rade...***CENZURISANO*** tako je sada! A i citao sam jedan profa, sa saobracajnog faksa, je govorio, tj pisao o fenomenu odrzavanja voznih parkova, i pisao bas tako, da u evropi nema velikih sistema odrzavanja vec se sve svodi na ovlascene servisere!

Na primer, ako ja kupim Berkof, imam servisnu knjizicu i sve mi radi LASTA VDL servis, a ja samo motam djevrek! To u neku ruku nije lose, ne lupas glavu da sam odrzavas, ali je ***CENZURISANO*** skuplje...

NEGAS-e to za redovno odrzavanje verovatno mislis na mehaniku,promenu ulja i filtera a sta ces da radis ako se autobus ugasi negde daleko od ovlascenog servisa i zbog elektronike nece vise da upali sto se desilo cini mi se na jednoj od TEMSI-litas-veolije :?:
Nibus-ja
Član

Postod shakal » Sre Apr 13, 2011 5:39 pm

ILIJA BOGOJEVIC je napisao:Pa verovatno da ima.Cini mi se da Lasta ima te nove Berkofe ali neznam ko ih uvozi :wink:

http://www.mta.rs/busgeneral.aspx?type=1
uvoznik VDL za Srbiju!
Eh da je B-2 Spirit off Misuri stvarno pao u Spacvanske sume...
shakal
Član

Pridružio se: Uto Avg 05, 2008 10:19 pm

Postod negas » Sre Apr 13, 2011 5:39 pm

Nibus-ja je napisao:
negas je napisao:I jos nesto, drugacije su organizovane firme po zapadnim zemljama! Tamo nema velikih autobaza, vec se busevi kao i porodicni automobili voze u ovlascene servise u odredjenim periodima!

NEGAS-e to za redovno odrzavanje verovatno mislis na mehaniku,promenu ulja i filtera a sta ces da radis ako se autobus ugasi negde daleko od ovlascenog servisa i zbog elektronike nece vise da upali sto se desilo cini mi se na jednoj od TEMSI-litas-veolije :?:

Pa tad dodje ekipa iz svog servisa, ali ima mozda-ne znam, resenja, da opet dodje ekipa iz ovlascenog servisa, kao za kamione, ono prvi DAF servis i oni stizu...jer ako ti rikne bus u Parizu, gde ce potegnu ovi nasi, pre ce ovlasceni servis...ali ja to pricam, pisem na osnovu onoga sto sam procitao, a ne na osnovu iskustva :(

Citao sam za Vovlo kamione da ima svuda ovlascene servise, i ako riknes bilo gde u evropi, prvi najblizi ti pomaze, po istim cenama!
negas

Postod Nibus-ja » Sre Apr 13, 2011 10:18 pm

negas je napisao:
Nibus-ja je napisao:

Pa tad dodje ekipa iz svog servisa, ali ima mozda-ne znam, resenja, da opet dodje ekipa iz ovlascenog servisa, kao za kamione, ono prvi DAF servis i oni stizu...jer ako ti rikne bus u Parizu, gde ce potegnu ovi nasi, pre ce ovlasceni servis...ali ja to pricam, pisem na osnovu onoga sto sam procitao, a ne na osnovu iskustva :(

Citao sam za Vovlo kamione da ima svuda ovlascene servise, i ako riknes bilo gde u evropi, prvi najblizi ti pomaze, po istim cenama!

Ma za inostranstvo nisam razmisljao nego sam mislio na SRBIJU
Nibus-ja
Član

Postod Mustafa YJM » Uto Apr 19, 2011 12:25 am

Image
Korisnikov avatar
Mustafa YJM
Član

Pridružio se: Ned Feb 07, 2010 3:38 pm

Postod negas » Uto Apr 19, 2011 4:09 am

BRAVO!!!
Mozes da je stavis i u temi Litas!

Zanimljivo ovaj bus, ali i garazni broj 1011 imaju isto reg tablu PO 007 pa druga dva slova!

Sta je iza buseva, jer neka provalija, ovako jezivo izgleda, mali off!?
negas

Postod Mustafa YJM » Uto Apr 19, 2011 10:36 am

negas je napisao:BRAVO!!!
Mozes da je stavis i u temi Litas!

Zanimljivo ovaj bus, ali i garazni broj 1011 imaju isto reg tablu PO 007 pa druga dva slova!

Sta je iza buseva, jer neka provalija, ovako jezivo izgleda, mali off!?

Hvala!

Ovo je parking u blizini Manastira Ostrog u CG...ovo se nalazi na planini a uspon traje i do dva sata. Put je jako uzak sa dosta oštrih krivina, opreznog manevrisanja itd...mimoilaženje skoro nemoguće.
Korisnikov avatar
Mustafa YJM
Član

Postod miham » Uto Apr 19, 2011 11:04 am

ima sad novi put koji je odradjen od strane Danilovgrada,bas je dobro uradjen,siroke dvije trake,mozes autom 120 da ides tuda koliko je dobar put.. :)
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod Aleks_BGD » Uto Apr 19, 2011 11:59 am

Mustafa YJM je napisao:Image

Jesi slikao ovu Tominu O 303(G&T Tours Vranje)?
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod Nibus-ja » Uto Apr 19, 2011 4:19 pm

Na nju lici :wink:
Nibus-ja
Član

Postod Mustafa YJM » Uto Apr 19, 2011 4:57 pm

Tu Mečku sam uspio odzada slikati, postavit ću u odgovarajućoj temi.
Korisnikov avatar
Mustafa YJM
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Turisticki, Visokoturisticki