joza je napisao:negas , a zasto se pali lampica za ABS.??
Mislim, ne kontas sta hocu da kazem.Ako je sve OK i autobus kvalitetan i
pouzdan, NEMA sta da se pali! Podrazumevamo da uzoporavajuce lampice nemaju veze sa kvalitetom instalacije, one upozoravaju na istrosenost kocnica, razne sisteme... itd....
badi, sa tobom se slazem. razumeo sam .
Ja recimo isto mislim da kod Iveca kvalitet i pedantnost razvedenih instalacija i vezova zica nemaju veze sa kvalitetom. Jako lose, non stop izolujem nesto ili cistim neke spojeve.....Ali to nema veze sa odrzavanjem ( kako vi spominjete za Autobanat ) nego sa SAMIM KVALITETOM iz fabrike.
Za ostalo, je ok.
Nemojte pogresno da shvatite ne pametujem ja, nego zelim da vam iz prakse na mom primeru objasnim.
Hm, lampa ABS-a se pali prilikom startovanja makine, i traje 10 sekundi, nakon toga ako je u sistemu sve ispravno se gasi! Ako ostane i dalje ukljucena, znaci da je doslo do nekog kvara u sistemu ABS-a!
Kvar moze biti razlicit! Jedan od kvarova je na primer senzor obrtaja tocka! To je obicno induktivni davac (radi na principu magnetne indukcije, tj magnetnog fluksa koji se javlja pri prolasku gvozdja u okolini magneta). To je cist elektronski deo sistema! Moze cak biti i ECU (kontrolna jedinica, i bilo koji njen deo, a ona je sva u elektronici, kao TV). Ostalo je modulator sa pumpom kao mehanicki delovi, i dobro ono ozubljenje na tocku za magnet. Svi ti sistemi, NISU proizvod FABRIKE AUTOBUSA, vec drugih firmi! Svaki elektronski deo NIJE proizvod fabrike automobila!
Ali stoji da mogu da ga ugrade kako PROIZVODJAC NIJE PROPISAO, pa onda dodje do kvarova-kao sto si napisao za IVECO, ono sto se tebi desava-i to je OK!
OK, nisam napisao da je Berkof losiji od Temze, i to stoji, a stoji i to sto kazes, da ako je NOVO ne sme da se pojavljuju kvarovi, i da tu NE UTICE ODRZAVANJE, e to stoji!
Ali pazi ovo, i VDL BOVA Magiq, izbacena iz Laste BG u Smederevo, jer nije mogla da dobaci ni do Zagreba, samo zbog raznih cipova i slicno, ostajala po autoputevima-dakle to je ono sto si napisao, los kvalitet proizvodjaca, tj nije ugradio tu elektroniku kako je trebao, ali je renomiran proizvodjac!
Dakle desava se i poznatijim firmama!
Ove Temze koje je kupila Veolia za Litas, koliko ih ja pratim, nit se gase, nit stoje na drumovima, vozio se dosta puta, jesu iz Turske, pa mozda imamo amonuzitet, ali brate idu kao lude!
Pogotovu, one prve tri sa 55 sedista i koje su automatik! Ma nista nije otkazalo na njima, izuzetno pouzdan auto!
E sad cena je verovatno velika, u odnosu mozda na renomiranije da kaz
zem proizvodjace!
Ali ove Temze koje tera Litas, su stvarno vrh!
Ali na kraju mislim da dolazimo do zakljucka, ne da li je neko u pravu ili ne, ali mislim da je ovako:
Kvarovi se javljaju zbog kvaliteta delova-u literaturi se kaze pouzdanosti, eto nek im bude, i odrzavanja! Pa te dve stvari su NEODVOJIVE, ko to moze da ospori!
Tako da ja prihvatam sve sto ste rekli za kvalitet-pouzdanost, jer to stoji sto ste napisali, cak vise, nego odrzavanja, ali i odrzavanje!
Da imam kintu ko sto nemam kupio bi jednu temzu onu nisku, ali da je mnogo jeftinija bar za 80 000 evrica od Berkofa, a ako ne, onda Bkof!
I jos nesto drugari, velika slova, nemojte da shvatite kao vikanje, tj dranje

, vec kao nesto na sta zelim da obratite paznju! Pa se izvinjavam zbog toga! Meni ste svi Vi dragi, i lepo je kad pokusavamo da nadjemo istinu, a SVI nesto naucimo! To je bogatstvo, nase bogatstvo, plemenitih ljudi i kreativnih...