Logo

Dobra i losa iskustva vozaca kamiona

Slike i rasprave o kamionima.

Postod volvos » Sub Feb 21, 2009 9:38 pm

Neka ova tema bude o svojim lepim i lošim iskustvima vozaca kamiona.Ja imam puno toga da pišem ali čim stignem,nadam se da će mi se kolege priključiti.Ja bih baš voleo da ova tema zaživi
Image
volvos
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 8:11 pm

Sponzor

Postod volvos » Sre Feb 25, 2009 10:59 pm

Evo da ispričam moje prvo vatreno krštenje u kamionu.N znam tačno ali to je davno bilo.Hteo sam da nadjem posao vozača ali gde god sam tražio posao svi su se smejali i samo mi rekli,mlad si ti još.Ali sreća je bila okrenuta meni,našao sam gazdu koji je tražio vozača,ne bitno godine i iskustvo.Odem ja na poziv i kad sam ušao u dvorište skamenio sam se.Stoji žuti MAN 650 njuškara.Da skratim ovaj deo priče.Krenem ja za Vrbas da tovarim industrijski krompir i da vozim za čipsaru u Bački Maglić.Krenuo sam za Vrbas i na putu sam se borio s kamionom da ga održim na putu.Sve čista mehanika,volan,kočnice,kvačilo.Dodjem u Vrbas,parkiram se ja pred nivu da vidim kako se to tovari.Kad sam video udjem u njivu.Pored mene se kretao traktor koji je vukao vadilicu i elevator koji tovari u tovarni prostor.Odjednom se smračilo i udari pljusak.U njivi blato do kukova.Moj kamion nije imao nikakave spore brzine,čista klasika.Ako idem prvom obilazim vadilicu,ako idem na kvačilu gori lamela.Elem,počne kamion da mi traza i da se gasi,nema snage u blatu.Ugasi se i više ni da mrdne.Ja,mlad,neiskusan puko bi od muke.Zakače mene sa drugim traktorom i tako ja natovarim moj kamio.Izvuku oni mene do kraja njive i sdada treba da idem dalje za čipsaru a kamion ni da bekne.Srećom,razumeo sam se tada malo u mehaniku i nadje da mi vuče falš vazduh na bosh pumpi na holenderu za luftiranje.Izluftiram ja i skočim u kabinu.Išao sam tako 100 m i kraj.Opet ista priča.Pocepam ja malo majice i namotam oko navoja na holenderu ne bi li mi to pomoglo,i jeste ali čitavih 200 m.I tako ja sa teškom mukom idem i na kraju promašim put i udjem u jednosmernu ulicu u nekom selu i nemam gde da se okrenem,kad sam došao do kraja puta tamo neki radovi,nema dalje.vratim se nekako u rikverc i nadjem put.Kiša pada sastavilo se nebo i zemlja.Dodjem do čipsare kad sam se pojavio na kapiju kad me nisu streljali kad su videli čime sam došao.Stanem ja u red na istovar.Ja veliki šofer idem napolje da pričam s kolegama.Dok sam im prilazio oni gledaju u moj kamion i nešto komentarišu.Idem ja prema njima i ne gledam u moj kamion.Kad sam se okrenu imao sam šta da vidim.Moj sanduk ili tovarni prostor se od težine krompira i kiše sav zaokružio kao lopta.Mislim se jaovo kipa neće podići.Nazovem ja gazdu da dodje i objasnim šta je problem.Dok su oni došli ja izgubim red skroz.Došao gazda sa majtorom za kipu i još jednim mojim poznanikom.Tamo je radilo negde oko 10-ak ljudi koji su prebirali nekako taj krompir,a fabrika kao fudbalski teren sve zelenilo,čisto,lepota za poči.Došao ja na red,treba da se parkiram u rikverc na neki levak,s tim da mi zadnji deo kamiona bude izdignut.Uključim ja kipu a meni krene prvo treći cilindar,pa prvi pa drugi pa padne 2 krene 4.užas.Dignemo mi nekako kipu a oni ni kila krompira da izadje,ono se u sanduku napravilo živo blato i ni da mrdne.Popnemo se mi gore da malo odguramo,nema šanse,dok mi guramo ispadne po neki ali slabo.sidjemo dole i kaže majstor za kipu.Ajde uključi,uključim ja i on nešto čačnu kad onoooooo........ :( :( :( Puko cilindar i sav teret padne na šasiju i promaši uške samo što sanduk nije pao pored kamiona a krompir ne mrda.Ulje koje je izletelo iz kipe i rezervoara za ulje je bilo po celoj fabrici,ljudi crni kao crnci u fabrici kao bomba da je pala.Trči obezbedjenje oće ljudi da nas APSE :lol: :lol: :lol: Smirilo se to malo i kažu oni nama da istovarimo nekako polako ali da ne uništimo ni jedan jedini krompir :P Istovarismo mi to lopatama i ašovima i napravili odma pomfrit :lol: :lol: :lol:

Eto to je moje prvo iskustvo za koje sam mislio da neću nikad više sesti u kamion,ali eto,nekako se mora probati i eto danas sam tu gde jesam.U Maglić više nikad neću otići :D :D :D
Image
volvos
Član

Postod joza » Sre Feb 25, 2009 11:48 pm

Svaka ti cast, dobro si ti i izdrzao tako mlad, ja bih pobegao jos kod njiva. :D :D :D
Korisnikov avatar
joza
Član

Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 1:54 am

Postod volvos » Sre Feb 25, 2009 11:49 pm

Pa to mi je bila životna želja,gde da pokleknem na prvoj preponi :D
Image
volvos
Član

Postod joza » Čet Feb 26, 2009 1:37 am

Obicno prva - najteza. Tako je bilo i meni, ali cu o tome sutra.
Korisnikov avatar
joza
Član

Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 1:54 am

Postod volvos » Uto Mar 03, 2009 10:37 am

Izgleda se samo meni čuda dešavaju...... :(
Image
volvos
Član

Postod s215hdh » Uto Mar 03, 2009 11:16 am

Ja nazalost nemam iskustva sa kamionom. Ja sam kamion vozio samo na polaganju. Zastava TurboZeta i to je to. Na tome sam polagao C, a E smo samo zakacili speditera za to i eto. Odmah sam upao na autobus. Neki kazu da je to lose, da treba imati prvo iskustvo na kamione, a opet neki kazu da nema nikakve veze. Znam dosta ljudi koji su isto odmah na bus upali i ne smeta im nista.

Zanimljiva prica, Volvose, doduse ja je vec cuo, ali tako nesto je uvek zanimljivo cuti/procitati....
s215hdh
Profesionalni vozač

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 5:47 pm

Postod volvos » Sre Sep 09, 2009 4:36 pm

joza je napisao:Obicno prva - najteza. Tako je bilo i meni, ali cu o tome sutra.

Jozooo brate,kad će to sutra,ja ne mogu više da čekam :twisted:
Image
volvos
Član

Postod volvos » Ned Mar 07, 2010 12:08 pm

Ovde sve šoferi a nikakve zanimljivosti iz kabine
Image
volvos
Član

Postod s215hdh » Ned Mar 07, 2010 12:22 pm

Pa to uputu soferima kamiona kritiku, ne nama busadzijama :D
s215hdh
Profesionalni vozač

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 5:47 pm

Postod najsporiji » Sub Jul 16, 2011 11:03 pm

Monodrama bez reci a moze i "Uskrs u kabini".Nista "lepse" nego provesti praznik u nekoj nepoznatoj selendri,sam,bez igde ikoga i par hiljada km.daleko od porodice.Ovo je neposredno pred uskrsnji rucak i jedino je vedar duh vecine nas,jedini spas od svih "nuspojava"u ovom poslu.
Image
najsporiji
Član

Pridružio se: Ned Jun 12, 2011 11:27 am

Postod boyan92 » Uto Jul 19, 2011 5:11 pm

Dajte ljudi da ozivimo malo ovu temu.
Vi stariji ,iskusniji vozaci sigurno imate neke dobre price :D
Korisnikov avatar
boyan92
Član

Pridružio se: Sre Apr 07, 2010 11:45 pm

Postod ivemaster » Ned Okt 16, 2011 11:49 am

najsporiji je napisao:Tako je i ma sta ko mislio,nikada nismo prosli jedan kraj drugog na putu da nismo pomogli jedni drugima ili da nismo stali da pitamo zasto stojis kamionom kraj puta.Nikada i to je bilo nepisano pravilo kod svih vozaca kontejnera iz Srbije koji su radili Solun,kolega se ni po koju cenu ne ostavlja na putu i ne staje jedan,stajemno svi tj.svako ko naidje.Nazalost,toga je sve manje.

Siera je napisao:E vidiš na Rusiji ti neće stati niko ili će stati onako kolko da ne bude da baš nije stao. Što dalje prema Sibiru to su svi spremniji na pomoć

najsporiji je napisao:Ne znam hoces li mi poverovati,nikada nigde nisam prosao pored naseg kamiona (vrlo cesto ni pored stranih)da stoji a da nisam stao da pitam,treba li mu pomoc.Nekada jesam ,nekada i nisam bio od neke velike pomoci ali sam bio tu za ne daj Boze kako se kaze, dok se problem ne resi i da se nadjem pri ruci.Iskren da budem,par puta sam i ja bio u problemu i ljudi su takodje sami stajali da pomognu,tako da mi jedne prilike u Grckoj nisu dali nista da pipnem,sve su sami odradili, mladi i sjani momci.Jedno od pravila,cini dobro dobru se nadaj jer pre ili kasnije,kako posejes tako ti i nikne.

Siera je napisao:Na putu prema RUS od transportera iz PL,LT,LV,EST,H,SK,CZ neće stati niko 99% eventualno neko od BY i poneki RUS. Što se dalje odmiče od Moskve ka istoku to više staju i pomažu. Na oko 4000km od Moskve više se kamion ne ostavlja ako ništa više vuče se. Ima deonica po 300-400km nema naselja ni signala za mobilni. Pre 2 zime na -30c mom vozaču je se probušila prednja guma, dugo je stajao dok nije naišao RUS i dao mu još jednu dizalicu da podigne prednji kraj da zameni gumu. Meni je pukla guma na ulasku na auto put u BY pored mene su proleteli Makedonac i jedan iz BGD opet sam imao problem da dignem prikolicu bila je vrućina i dizalica utanja u asfalt nemogu da skinem gumu fali mi 4-5cm ali ***CENZURISANO***, što je najgore tu je vladao temp režim i tada voze samo kamioni sa dozvolom, ali nekako sam rešio problem

najsporiji je napisao:Ne mogu da razumem ljude koji u narocito u nekoj vuko.....i prodju pored kolege, kao da nije tu kao zure ili ga nisu videli?To nikad' necu moci da razumem.

Siera je napisao:Toga ima koliko hoćeš

Siera je napisao:Imao sam priliku jedna firma iz BGD da nekažem koja sa Man TG u BY na putu temp -10c i ledi im nafta neće kamion da ide. Stao sam da vidim šta im je u pitanju i kad sam video šta je pozdravio sam se i otišao. Da bi uštedeli 50€ nisu sipali adekvatnu naftu, gorivo je počelo da ledi i eto problema bez potrebe. Bila 2 vozača pa nek rešavaju problem. Ne moram Ja da se mrznem zbog njihove gluposti

Aleks_BGD je napisao:Obicno su u pitanju velike firme kad se desavaju takve stvari.Takvi propusti kod manjih su retki,tj vozaci nisu toliko alavi..

Siera je napisao:Podvučeno im je da me ne zovu zbog problema te vrste da ledi gorivo. U zemlje gde ja idem na svakoj pumpi postoji jasan sertifikat o kvalitetu goriva koje se prodaje u tom trenutku i u tom momentu gorivo može biti samo boljih karakteristika od navedenih na dokumentu. Fala bogu nikakav problem te vrste još nije bio a bile su temp -42c

Aleks_BGD je napisao:Mi u MDu uglavnom sipamo na OMV i dosad nije bilo problema nikad.
ivemaster
Profesionalni vozač

Pridružio se: Sub Okt 11, 2008 11:43 am

Postod najsporiji » Ned Okt 16, 2011 12:02 pm

U pravu si Ivice,malo smo se "iza coska"raspricali ali sad' je ok,hvala i pozdrav druze.
najsporiji
Član

Pridružio se: Ned Jun 12, 2011 11:27 am

Postod Siera » Ned Okt 16, 2011 12:03 pm

Jutarnja kafa u zimskoj idili

Image

Ovako je bilo za Uskrs ove godine na Stupinskom u Moskvi

Image

Image
Siera
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Jun 27, 2011 7:26 pm