od danilo » Uto Dec 13, 2011 12:11 am
Današnja kontrola, samo jedna, ali na vozilu koji zaista ne pamtim kada me je poslednji put vozio, tako da tim pre time je i interesantnija.
U pitanju je auto sa GB 1233 (IK-203), auto koji je već duže vreme rezerva, a danas je saobraćao na 3/75, kao zamena za redovan auto sa ovog polaska, auto sa GB 1301.
Njime sam se vozio od Bežanijske Kose pa do terminusa Zeleni Venac, u toku II smene.
Najpre spoljašnje stanje vozila. Onako, osrednje, nije loše. Oplata se drži kako tako, nije mnogo propala, nisam primetio da ima tragova korozije, na par mesta ima manjih oštećenja, ali ništa posebno. Ovako jeste prav, prikolica prava i zanosi.
U vožnji me je ovaj auto totalno razočarao. Uopšte nisam znao da je toliko trom. Kada polazi iz mesta (polazi, naravno iz druge brzine), treba mu jako mnogo da krene. Užasno je trom, jako, jako sporo ubrzava i to mu se još stisne papučica gasa do kraja, u patos. Nisam znao da je takva mrcina, ono je užas, iza Brankovog mosta nas je već stigao auto sa 4/75.
Ima manuelni menjač i šalta se dosta lako, koliko sam primetio, ne lupa, ne krči i ne izbacuje iz brzine. Dosta se i brzo šalta, nema nikakvih poteškoća. Koliko sam primetio ima kombinovano (hidro-pneumatsko kvačilo).
Koči dosta dobro, ispravna je nožna komanda retardera.
Sada malo o instrumentima na komandnoj tabli.
Tahograf je marke „Novatronic“, inače bez ugrađenog obrtomera. Brzinomer i sat su ispravni.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru ima, ali isti ne radi, jer je kazaljka stalno na nuli. Voltaža na oko 24 do 25 V. Pritisak ulja u motoru je na leru na oko 2 bara. Temperaturu vode u motoru je držao stalno na oko 85 stepeni C. Pritisak vazduha u bocama na oba kočiona kola na ravno 8 bara.
Panel kod vozača radi, a i validatori u autu. Grejanje mislim da nije bilo uključeno, mada niam siguran, ali realno nije ni bilo potrebe, jer je spolja bilo toplo.
Mirko GSP