Logo

Beovoz - BG Voz

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod oskar2215 » Sre Dec 07, 2011 5:21 pm

@Sasa
Po mojoj nekoj proceni ne mogu zbog izduvnih gasova (pogotovo zbog stanice Vukov spomenik), a za sirinu sinobusa stvarno ne bih znao...
Korisnikov avatar
oskar2215
Student saobraćaja

Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:14 am

Sponzor

Postod SGB » Sre Dec 07, 2011 5:33 pm

avramovicsasa je napisao:znači da recimo Goša,MIN,Šinvoz naprave nešto potpuno novo a može ga pokretati elektromotor umesto dizela ili neka kombinacija.

Nikako domaći! :D
Kada je domaća industrija (GOŠA + MIN) poslednji put pokušala da napravi elektrogarnituru, završilo se time da smo kupili RVR-ove. Domaći voz je bio nezgrapan, predloženo rešenje elektrovuče tehnički zastarelo (nisam stručnjak za elektrotehniku, ne znam detalje), dizajn prepotopski, i sve to dok je domaća industrija bila na zavidnom nivou i u korak sa svetom (početkom 80ih), a vrhunac bruke je bio to što je ta garnitura bila duplo skuplja od RVR-a. Mislim da prototip u poluraspadnutom stanju i dalje stoji na nekom koloseku negde u Šumadiji. Tako da, što se tiče vozova, samo kupovina od braće Rusa. :D

Malo odoh sa teme... Što se tiče BG voza, koristim ga više puta dnevno, u jutarnjem špicu jeste pun i ujutru se već u Zemunu ne može naći mesto za sedenje, ali se i ne stoji na jednoj nozi i nema gaženja jednih preko drugih (kao npr. u 15ici), tako je da je prihvatljivo, a s obzirom na to da sam u centru grada za 20 minuta bez presedanja, stajanje nije problem. Što se tiče reda vožnje, jeste malo glupo što se taman naviknemo, a oni ga menjaju, ali dobro, čija pruga, njegov i red vožnje. :D
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod danilo » Sre Dec 07, 2011 6:29 pm

Dizel garniture ne mogu da saobraćaju kroz stanicu Vukov Spomenik baš zbog izduvnih gasova, jer na ovoj stanici postoji sistem koji se sam uključuje kada detektuje izduvne gasove i pušta vodu za gašenje požara.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod profa_chb » Sre Dec 07, 2011 7:15 pm

što na remontu ne skrate neku garnituru za vagon ili dva, pa da probaju sa time?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod baki ZS » Sre Dec 07, 2011 10:15 pm

profa_chb je napisao:što na remontu ne skrate neku garnituru za vagon ili dva, pa da probaju sa time?

Zato što je to tehnički neizvodljivo,jer bi to bila skupa budževina u prevodu skuplja dara nego mera. Garnitura je u sastavu dvoje motornih kola (412) i dve prikolice (416) na kojima se nalaze pantografi i dosta elektro opreme,tako dabi skraćivanje bilo skoro nemoguće.
baki ZS
Član

Pridružio se: Sre Maj 19, 2010 12:40 pm

Postod profa_chb » Sre Dec 07, 2011 10:54 pm

aaa, ok, nisam znao, slabije se razumem u vozove :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod baki ZS » Sre Dec 07, 2011 10:56 pm

SGB je napisao:
avramovicsasa je napisao:znači da recimo Goša,MIN,Šinvoz naprave nešto potpuno novo a može ga pokretati elektromotor umesto dizela ili neka kombinacija.

Nikako domaći! :D
Kada je domaća industrija (GOŠA + MIN) poslednji put pokušala da napravi elektrogarnituru, završilo se time da smo kupili RVR-ove. Domaći voz je bio nezgrapan, predloženo rešenje elektrovuče tehnički zastarelo (nisam stručnjak za elektrotehniku, ne znam detalje), dizajn prepotopski, i sve to dok je domaća industrija bila na zavidnom nivou i u korak sa svetom (početkom 80ih), a vrhunac bruke je bio to što je ta garnitura bila duplo skuplja od RVR-a. Mislim da prototip u poluraspadnutom stanju i dalje stoji na nekom koloseku negde u Šumadiji. Tako da, što se tiče vozova, samo kupovina od braće Rusa. :D

Druže,bez ljutnje,ali ovde si naveo niz netačnih informacija. Prvo naš EMV (Leteći Šumadinac) inače proizvod Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, je za ono vreme što se tiče svih karakteristika za RVR bio spejsšatl. Imao je bolje ubrzanje,bolje kočenje,udobnije oslanjanje,kvalitetnija obrtna postolja,tiristorsko-asinhrono upravljanje itd,itd...... za razliku od ove ruske kanturine koja se zaukava 3 dana,kočioni sistem koji je pretrpeo niz modifikacija i opet ne zadovoljava naše uslove pa je Vmax garniture sa 120 skinuta na 95km/h,ima analogno-diodno upravljanje sa klasičnim biračem napona koje je u to vreme bilo zastarelo,preko 80 km/h počinje sav da se trese,a što se udobnosti tiče suvišnan je svaki komentar. Generalno taj voz je kod nas pretrpeo bezbroj modifikacija radi efikasnijeg funkcionisanja,što nije bilo nimalo jeftino tako da nas je RUS koštao mnogo više od početne cene. Drugo,što se tiče dizajna Šumadinca,to uopšte nije bio konačan dizajn. Urađena su dva prototipa i data na probu tadašnjem ŽTP-u Beograd radi ispitivanja u uslovima eksploatacije,i pokazao je izuzetne rezultate,čak je i bila doneta odluka o nabavci ovih vozova,što je iznenada stopirano i kupljene su ove kanturine,sistemom mi vama gaće vi nama vozove (naturalna razmena,koja je tada važila između SFRJ i istočnog bloka),što je našu mašinsku industriju bacilo na kolena,jer je izgubila kontinuitet u konstruisanju i razvoju voznih sredstava. Treće,ostaci EMV-a JŽ410 ili Letećeg Šumadinca nalaze se u krugu fabrike ŠINVOZ u Zrenjaninu.Izvinjavam se svim članovima na davljenju i velikom OFF TOPPIC-u. Drugar SGB,nemo se ljutiš
:D .
Veliki pozzz :D :D :D
Poslednji put menjao baki ZS dana Sub Sep 21, 2013 1:20 am, izmenjena samo jedanput
baki ZS
Član

Pridružio se: Sre Maj 19, 2010 12:40 pm

Postod SGB » Sre Dec 07, 2011 11:35 pm

@BakiZS
Ma nema ljutiš, u svakom slučaju nema ništa loše u tome da sagledam tu priču iz novog ugla, a što se tiče mog teksta, "pošto kupio, po to prodao", ovaj lik koji mi je to rekao je bio neko *autocenzura* u Železnicama, pa sam ga računao kao ozbiljan izvor. Jedino što mu apsolutno verujem je dizajn, video sam slike onog čuda, RVR je mis univerzum za njega, ali naravno, o ukusima se ne raspravlja. :D
Pozzz i hvala na info, uz izvinjenje ostalima na OT.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod Daree » Čet Dec 08, 2011 8:19 pm

Bg voz kod Pancevackog mosta
Image
Image
Daree
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2011 10:22 pm

Postod avramovicsasa » Pet Dec 09, 2011 1:54 am

Šteta što nisu uveli jedinstveni broj linija za Beovoz i BG voz.

npr:

Metro - M1 , M2 ....

BG voz - BG 1, BG 2 ....

Beovoz - B1, B2 .....
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod Marko » Ned Dec 25, 2011 10:24 pm

Image
BG voz čeka vreme pa da se postavi na kolosek
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod Ikaca201 » Ned Jan 29, 2012 6:40 pm

Da napisem RVR 412-017/018 ociscen od grafita.Lepse izgleda,no bilo je tu posla... :roll:
Ikaca201

Postod Ikaca201 » Čet Apr 12, 2012 8:00 pm

Da oživim malo ovu temu.Neki dan sam malo čekao na polazak voza,pa hajde da ih malo uslikam,dok mi je kamera bila pri ruci.
RVR 412-082/089 na železničkom stajalištu ''Batajnica''.

Image

Naravno kakav bi bio voz u Srbiji,ako nema besmislenih grafita. :twisted:

Image

Od napred,tj.od pozadi. 412-079

Image

BUSPL(j)US u BG:VOZU

Image

Image

Ali ipak ostaju automati,niko ih nije dirao. :D

Image

I za kraj,RVR 412-017/018:

Image

Image

Image
Ikaca201

Postod Daree » Čet Apr 12, 2012 8:11 pm

Imam utisak da su im vozovi u nesto malo boljem stanju da nisu bas toliko izvrljani al naravno trebalo tu jos da se radi kako bi bili lepsi vozovi inace vozio sam se juce sa BG vozom od Pancevackog mosta do Tosinog bunara mozda je isti broj nisam zagledao ali i ovom mom vozu su validatori polomljeni i skinuti i ovaj moj je imao isto automat
Image
Daree
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2011 10:22 pm

Postod Ivan » Čet Apr 12, 2012 8:35 pm

Ikaca201 je napisao:Naravno kakav bi bio voz u Srbiji,ako nema besmislenih grafita. :twisted:

Image

Ja ne razumem ljude koj volu te ***CENZURISANO*** grafitje :evil:

U mojem starom razredu polovina muskarca su to strasno volili i bili su "fascinirani" od tih gluposti. Ja licno mislim da oni ugrozavaju grad i unistaju izgled od kuca, vozila,... :x
Korisnikov avatar
Ivan
Član

Pridružio se: Pet Mar 16, 2012 8:21 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu