A lopove jedan dobro citas i pamtis moje postove!
BRAVO!
-------------------------------------------------------------------------------------
Kada sam pre 20tak dana video sta se tamo desilo, htedo da me strefi slog.
Garaza Laste Beograd, OOUR Negotin je verovatno najjaci autocentar u sistemu Laste verovali ili ne! Tu garazu je ASNegotin nastavio da koristi od 91-god do 2005/6 kada su se prakticno ugasili, a Lasta ju je napravila 1976!
ASNegotin, je sve Lastine autobuse,
njih 80 prefarbao u ASNegotin, a samo su kupjena dva neobusa 1996-te kao ASNegotin izvorni. Sve ostalo jesu LASTINA vozila.
Djavo je te 1991-ve naterao direktore da odvoje Lastine profitne organizacije tada OOUR iz Negotina, Zajecara i Bora!
I eto, umesto da danas u tim gradovima bude Lasta firma za primer, od garaza u Boru i Negotinu nista, jedino u Zajecari radi Timas i Veolija gostuje!
Da se vratim na garazu Laste Negotin. Iako su odvojili se kao sto napisah, u garazi na svakom stoji iscrtan Lastin znak, ili natpis. Tako sam unutra zatekao natpis,
pogon za karosiranje vozila Lasta!
Zasto sam rekao da je garaza jedan od najjacih autocentara u okviru Laste!
Garaza ima 10 kanala, pokrivenih, sa automatskim otvaranjem i zatvranjem vratiju-elektro putem, ako dodje do pada napona, moze se otvoriti i mehanicki. Dalje, na kanalu broj 1, je dnevna nega autobusa. Na njemu crevo, koje se nakaci na auspuh autobusa, da kada su vrata garaze zatvorena sav dim ide kroz dimljak na krovu garaze.
Veliki dimnjak sa Lastnim znakom, koji i dan danas prkosi ( izgradjen dimljak i nacrtan znak jos od 1976-te godine,
punih 36 godina) je dimljak kotlarnice. Garaz je imala sopstvenu kotlarnicu i radijatore kako u samoj garazi gde su kanali, tako i u kancelarijama osoblja.
Postojao je i restoran drustvene ishrane, zatim elektro odeljenje, pazite sada mashinsko doeljenje u kome je postojao strug (i dan danas ga ima-naravno nesposoban danas za rad poskidali delove), nekada je sluzio za obradu dobosha na primer, i svih drugih delova.
Najzad postojala je i karosernica u kojoj su se radili limarski radovi na autobusima!
Dakle jedno pravo bogatstvo!!!
----------------------------------------------------------------------------
I onda:
Ja vidim ove godine garazu je kupilo komunalno preduzece, opstinska firma za 80 000 evra.
Dakle jedan veći stan toliko je vredila ova garaza i ovoliki prostor!
Kada sam video parkirane smecare i g...ovnare umesto autobusa, htedoh da padnem. Pa bar da su autobusi, da je dosao TopTurist, Nikolic prevoz, Moto boem, nis-ekspres, Veolija, pa i da kazes, ponovo ce ziveti garaza autobusa, ono usle smecare i g...ovnare.
Kako je tada bilo tužno u mojim očima, koje su tražile autobuse u toj garazi. Nisam mogao da verujem! I danas mi je stvarno teško, neverovatno, ali stvarno se osećam nelagodno. Ljubav prema autobusima je stvarno jaka i čudna!
Naravno, komunalcima zelim da ih služi, i svu im sreću želim naravno, ali je to garaža pravljena za autobuse, ne za komunalno preduzece! Velika je mnogo za komunalno preduzece. Ali naravno njima to ne smeta naprotiv. Ali opet kazem, da me pogresno ne razume,
u zdravlju da je koriste!
Molio sam i kumio direktore Laste, slao slike detaljne, slao Sovrovicu, razgovarao, ali nisu kaze imali interesa. Jes interesa, nisu hteli!
A kakav bi to povratak bio, bio bi
POVRATAK OTPISANIH.
Steta sto
negas tamo ne rad u Lasti BGi! Sada bi Lastini autobusi preplavili tu garazu. Steta i mene kao inzenjera za motore i vozila Lasta a i mnogi drug ne žele. A šta bih sve radio...
Znam da se sada ne kupuju autocentri, ali ipak je to Lasta napravila, i čuveni direktor tadasnje Laste Negotin, Pera Stefanović. Ali uvek to ide tako, Jedan gradi, drugi ruši!!!
Sami vidite iz moje priče koliko je to jak objekat! Bice slika. Trebalo bi da pošaljem za Lasta reviju slike, kako bi napisali o propasti ovih pogona!
Zato pokušajte da ne kačite ovu sliku na fejsbuku i slično, da napravimo eksluzivu za neke ljude!
U Negotinu i dan danas, iako od 1991-ve Laste nema, niko Vam ne kaže kod garaže AS-a ili nešto tako slično, nego Vam kažu, pa eno ondfe preko pruge pa kod Laste i slično...a i dok je ASN postojao, zvali su ga Lasta! Kao što Veoliju ne zovu Veolija u PO i tim krajevima nego Litas...
------------------------------------------------------------------------------------
Ne znam kako izgleda Lasta Zajecar tj TimAS garaza, da li je ovako dobro uradjena kao ova! U njoj su makar autobusi TimAS-a i Veolije. Zanimljivo je videti dal tamo ima Lastinih obelezja.
Na primer kada idete po timočkoj krajni, i stanete u nekom selu gde ima neko stajaliste, često na njemu stoji sada vec onako yardjao ynak, autobusko stajaliste Lasta! Neke sam uslikao, ali nisam hteo da skidam, neka! U Knjazevcu na primer na pečurkama čak stoje natpisi Lasta!
Garaža u Boru koliko znam nije bila na nekom nivou, ali iskreno ne znam, neka me ispravi onaj ko zna!
I pitanje za mladje kolege, da li bi mogli da prepoznate sta je ovo na slici da Stefan nije rekao, sta bi milsili da je?
Lasta Negotin:
10 KANALA, radijatori, drustvena ishrana, elektro odeljenje, masinsko odelnjenje sa strugom, jaka struja-trafostanica, kotlarnica, SVE, pravo BOGATSTVO!!!
Jel zna neko kakve su ostale garaze Laste na primer u Pazovi, Obrenovcu?
Ja vidjam u Mladenovcu nije loša, a pazite pa ova u BG-U pa nema skoro 10 kanala!
Jaka je i ova u Lazarevcu!?
Treba otvoriti jednu temu, propali autocentri, i da vidimo kako to sve izgleda sada širom srbije nažalost. Jugoprevoz Jagodina, pa Raketa, pa i ASKG osta bez čuvene garaže u stanovu...sve će to biti objekti za neku treću namenu...
Mada za Negotin čak i ima nade da se vrate autobusi. Ako se privatizuju komunalna preduzeća, a hoće. a to uradi tamo Veolija, eto joj i garaže i komunalnog prteduzeća. Sve je moguće u zemlji Srbiji, ali je ovo ipak manje verovatno, ali...
-------------------------------------------------------------------------------------
Opišite Lastine autocentre koje znate. Meni se ovaj auto centar U BG-u ne sviđa, ovaj u NG-u da može da se preseli u BG bilo bi vrh!
I opet:
Pitanje za mladje kolege, da li bi mogli da prepoznate sta je ovo na slici da Stefan nije rekao, sta bi milsili da je?