Logo

Engleska 2012

Reportaže članova sa putovanja.

Re: Engleska 2012

Postod profa_chb » Pet Avg 10, 2012 1:22 am

Stigli smo danas, nekako. Uzeli taksi do železničke stanice, seli na voz, sve je išlo po planu, dok se nismo približili Reading-u. Tu smo nešto usporili, i kasnili 10 minuta. Dok smo izašli iz voza i prešli na odgovarajuću platformu, voz za London nam je pobegao. No odatle ide na svakih 15 minuta. Kad smo ga sačekali i ušli, negde posle 25 minuta vožnje, na jednoj od stanica je nastala tolika gužva da stu ljudi stajali. Od zanimljivih primeraka, bilo je: dve konjaste britanke, majka i ćerka, u haljinama sa dezenom zastave, dva debela madžara u dresovima i sa naslikanim zastavama na licu, i troje čeha sa naslikanim zastavama na licu :mrgreen: Zbog gužve je i ovaj kasnio 5 minuta no dobro. Na Ealing-u nas je sačekao stric kolima, tako da smo brzo stigli kod njih :)

No, sutra kupujemo Oyster-a, turamo pare na njega, i idemo do centra grada, sve sam isplanirao, biće i slika :wink:

Za sada od slika samo ova panorama železničke stanice u Cheltenham-u
Image

i par fotki mačke koju smo čuvali
Image
Image
Image
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod cone » Čet Avg 16, 2012 5:09 pm

Ajde, čekamo zanimljiv nastavak! :wink:
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod sasa-74 » Pet Avg 17, 2012 12:30 pm

STA :shock: da nije mozda izgubio macku :D :D
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm

Postod Aleks_BGD » Pet Avg 17, 2012 4:59 pm

Da se on nije zagubio tamo negde u belom svetu...? :mrgreen: :mrgreen:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod profa_chb » Pet Avg 17, 2012 5:00 pm

Nisam, ne brinite, stigao sam danas, slika ima mnogo, biće u narednih nekoliko dana :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Pet Avg 24, 2012 8:37 pm

Prvi dan kako smo stigli u London, nismo nigde išli, taj dan smo malo odmarali. No, sutradan, u petak, smo devojka i ja napravili jedan veliki krug po gradu. Otišli smo metroom do Oxford Street-a, u pitanju je jedna od "glavnijih" ulica u centru, i tamo smo šetali. Tu su uglavnom velike prodavnice, butici, tezge i prodavnice suvenira, itd. Prošetali smo do Oxford Circus-a, a odatle nastavili Regent Street-om do Piccadilly Circus-a. Usput smo naišli na jednu od mnogobrojnih maskota olimpijskih igara
Image

a i na Ferrari-jevu prodavnicu (mislim, gaće, čarape, makete, ne prodaju kola)
Image

Jedna panorama Piccadilly Circus-a, vidi se poznati spomenik sa desne strane, i još uočljiviji bilbordi preko puta
Image

Odatle smo autobusom otišli do Parlamenta, gde se nalazi i čuveni Big Ben
Image

Nakon toga smo prešli Westimnster Bridge, a sa njega sam uslikao Big Ben i Parlament, iz drugog ugla
Image

kao i London Eye, i u pozadini Jubilee Bridge (o tome kasnije)
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod arandjelovic » Pet Avg 24, 2012 8:40 pm

I skoro na svakoj slici uhvacen po neki bus, to se zove ljubav prema autobusima! :mrgreen: :mrgreen:
Mercedes-Benz... The best or nothing!
Korisnikov avatar
arandjelovic
Član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2012 11:09 pm

Postod profa_chb » Pet Avg 24, 2012 8:58 pm

A onda sam se malo zeznuo... Na netu sam našao informaciju da na autobuskoj liniji RV1 testiraju jedan Wright Pulsar na gorivne ćelije. U pitanju je tehnologija koja je veoma slabo zastupljena u svetu, svega stotinak autobusa je proizvedeno (valjda?), tako da sam kao budući mašinac hteo da se provozam tim čudom. Ionako je u planu bilo da pravimo pauzu za ručak (po principu ponesi od kuće), tako da smo seli na stanicu, jeli i čekali. I čekali. I ništa... Posle po' sata sam skontao da neće doći (linija od oko 5km, 10ak buseva, lako se uđe u šemu), tako da smo ušli u najobičniji mogući autobus i nastavili dalje. Relativna zanimljivost, linija je nastala pre nekoliko godina, kao pokušaj da se popularizuje južna obala Temze, povezuje Covent Garden (pijaca i trg u centru, severna obala), Waterloo (terminus, železnička stanica, stanica metroa), Jubilee gerdens (park na južnoj obali, pored London Eye-a, o tome kasnije), London Bridge (terminus, železnička stanica, stanica metroa), prelazi Tower Bridge, i završava opet na severnoj obali, kod Tower Hill-a (srednjevekovna tvrđava i muzej, bio sam 2005. tamo).

Sišli smo kod Tower Bridge-a, most prepoznatljiv po simpatičnoj konstrukciji i po tome što se podiže kad teba da prođu brodovi
Image
Image
Image

naravno, tu je i olimpijski duh
Image

Image
Image

Ovde se nazire tvrđava, desno
Image

Inače, sa mosta se vidi Krastavac, poslovna zgrada u poslovnom delu grada
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Pet Avg 24, 2012 9:00 pm

arandjelovic je napisao:I skoro na svakoj slici uhvacen po neki bus, to se zove ljubav prema autobusima! :mrgreen: :mrgreen:

Biće... Zezala me devojka, kaže "Meni obično upadaju autobusi dok slikam nešto, samo mom dečku upadne nešto dok slika autobuse" :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Pet Avg 24, 2012 9:09 pm

Ali, što se tiče sledeće stavke, tu se nisam zeznuo. U Londonu su u gradskom saobraćaju sačuvali Routemaster-e, rade na skraćenim varijantama linija 9 i 15, imaju poseban red vožnje, vidno obeležen, a najbolje od svega je što su integrisani u "jedinstvenom tarifnom sistemu". 15icu nismo dugo čekali, a Milici se veoma dopao autobus, po njenim rečima, najlepši autobus u Londonu. Provozali smo se do Trafalgar skvera, koji vrvi od turista.
Image

Tu smo naišli i na sat koji pokazuje koliko je vremena ostalo do paralimpijskih igara
Image

Inače, tu se nalazi i Nacionalna galerija
Image

O Trafalgaru će biti još, kasnije. Nismo se dugo zadržali, već smo autobusom produžili do Hyde Park-a. Sišli smo tačno kod Royal Albert Hall-a (pojma nemam šta je, ali je poznato :oops: )
Image

Spomenik, čijeg imena se ne sećam, čisto zlato
Image

i naravno Hajd Park
Image

Tu smo malo sedeli, odmorili, a onda nazad na metro pa kući. Nastavak sledi sutra :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Sub Avg 25, 2012 9:54 am

Sutradan, u subotu, smo svi zajedno otišli do Windsor-a, manjeg mesta nedaleko od Londona, gde se nalazi "zamak" kraljevske porodice. Plaća se ulaz, i ima svašta da se vidi.

Image
Image
Image
Image

Dodatno se plaća ulaz u "baštu", ali dve fine bakice na kapiji nisu proveravale dokumenta, tako da smo devojka i ja prošli kao studenti, i platili samo po funtu :mrgreen: (i ona je student, ali nije izvadila međunarodnu studentsku karticu)
Lepa je bašta
Image
Image
Image
Image
Image

Ali, i oni su ljudi. Imaju omanji staklenik
Image

a u njemu luk :shock:
Image

Doduše, tu su i čuvari, a bogami i turisti
Image

Eh sad, ulazili smo i u sam zamak, ali je zabranjeno fotografisanje... Uglavnom, sve je od najfinijeg drveta, čistog zlata, ukrašeno, veliko, skupo, izložena su veoma cenjena umetnička dela... Lepo izgleda, ali mi sve to previše izgleda kao "vidite šta smo oteli u ratovima" :roll: Nja. No, šta mi se stvarno svidelo, velika maketa kućice za lutke, koja je stara preko 100 godina, zauzima celu jednu prostoriju, unutra ima struja, sve po redu! Valjda je to pravljeno kao "idejni projekat" za kuću koju je trebalo da zidaju?
Kad smo krenuli nazad za London, videli smo da je zastava na zamku podignuta, što znači da je kraljica boravila tamo :o A i gde bi jadna, ima samo 3 palate, Buckingham, Windsor i još neku u "unutrašnjosti". Koliko sam čuo, kraljevska porodica im putuje vozom, zakupe vagon i voze se sa ostalom rajom.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Sub Avg 25, 2012 10:12 am

Sutradan, u nedelju, smo opet svi na gomilu, otišli do Kew Gardens-a, velika botanička bašta u zapadnom delu Londona.

Jedan od staklenika
Image

Ugalj :lol:
Image

Image

Japanska kapija :?
Image

Najbolje je to što su u jednoj šumi unutar bašte napravili stazu. Na visini od 30ak metara, može se liftom ili peške do gore, pogled je super
Image
Image
Image
Image

Image
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod milos265 » Sub Avg 25, 2012 10:18 am

Profo, koji si ti od ove dvojice na slici, ovaj u patikama ili ovaj sa zbunom na glavi :idea: :?: :mrgreen:
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod cone » Sub Avg 25, 2012 2:03 pm

Slike su fenomenalne! Malo je reći! :D
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod profa_chb » Sub Avg 25, 2012 3:22 pm

Hvala, imam ih baš mnogo, no kačim samo najzanimljivije :)

@ milos265 čupavi se ošišao, prvi dan kako se vratio :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

PrethodniSledeća

Povratak na Reportaže sa putovanja