Logo

Gradski prevoz u Sarajevu

Slike i rasprave o gradskom prevozu u gradovima u Srbiji i regionu.

Re: GRAS Sarajevo

Postod MILCHO » Čet Avg 02, 2012 12:53 pm

[size=20pt]Haris Kadić: Podjela linija nam je jedini izlaz iz krize[/size]

Razumijem strah radnika, ali nemamo drugog izbora, kaže Kadić

Iako su radnici GRAS-a nezadovoljni najavama menadžmenta da će od prvog septembra "Centrotransu" prepustiti neke linije javnog prijevoza, Haris Kadić, direktor GRAS-a, rekao je za "Dnevni avaz" da je saradnja s ovom firmom jedini način za izlazak preduzeća iz krize i njegov opstanak.

Vezane ruke

- U ponedjeljak smo s radnicima održali sastanak i pojasnili smo im s kojim problemima se susreće GRAS. Imamo manjak vozila, koja su stara, a veliki broj linija, ogromna dugovanja preduzeća, nemamo podršku Kantonalne vlade i građana i takav način rada je neodrživ - kaže Kadić.

On dodaje da radnici kategorično traže da sami voze, jer se plaše "Centrotransa" i da će, ako se s njima pokrene saradnja, raditi protiv GRAS-a.

- Razumijem ih potpuno, svi oni strahuju za svoj posao, ali nama su ruke vezane. Mi ne možemo ispuniti očekivanja građana. Moje je da iznalazim rješenja i smatram da ćemo uvođenjem "Centrotransa" građanima ponuditi kvalitetniji i sigurniji prijevoz. Ovo sve posmatram kao ekonomski interes i poboljšanje situacije u našem preduzeću - ističe Kadić.

Nužan potez

On napominje da nijedna odluka ne može konačno biti donesena bez pristanka radnika i da on sam neće potpisati nikakav papir.

- Sindikati obavljaju razgovore s radnicima i šta će sada biti ne znam, ali sam siguran da bi još jedan štrajk značio uništenje GRAS-a. Ulazak drugog prijevoznika nije moja želja, već je nužan potez kako bi se poboljšala situacija u preduzeću - navodi Kadić.

AVAZ
MILCHO
Član

Pridružio se: Čet Maj 01, 2008 1:26 am

Sponzor

Postod leotar » Čet Avg 02, 2012 2:30 pm

Da li Centrotrans poseduje adekvatne autobuse za gradski prevoz ?
Čini mi se da su tu više prigradski autobusi u pitanju, mada su im jako dobri oni troosovinski manovi koje poseduju.
leotar
Član

Pridružio se: Uto Mar 16, 2010 6:22 pm

Postod Manas » Čet Avg 02, 2012 3:07 pm

Navodno su rekli ako dobiju neke gradske linije da ce kupiti 20 gradskih buseva :)
Manas
Član

Pridružio se: Pon Jul 23, 2012 12:26 am

Postod MILCHO » Čet Avg 02, 2012 5:18 pm

Kupili su 10 gradskih Isuzua mislim da će im biti isporučeni ovog mjeseca, a rekli su da imaju dovoljno autobusa za ove linije na koje su aplicirali. Mislim da od svega ovoga neće biti ništa jer radnici GRAS-a neće dozvoliti ovu raspodjelu na štetu GRAS-a. Direktoru ne odgovaraju štrajkovi u firmi i rekao je da neće ništa potpisati bez pristanka radnika.

Pa ako ćemo i po zakonu ministarstvo može dati drugom prevozniku liniju ili dio linije koja se ne održava prema tome Centrotrans bi mogao dobiti neke druge linije a nikako 31e, 33, 22, 28 itd... Od traženih linija mogli bi dobiti dvokratni na vogošći, 2/3 linije 31, i dvokratni na Sokolović koloniji.

U aprilu 2010 GRAS je imao 95 autobusa (bez turističkih) i 40-tak minibusa, (malo, ali je 85-90% planiranih polazaka bilo u funkciji)
Nakon što Centrotransu tada nije uspjelo da uđe na GRAS-ove linije, počelo je konačno uništenje GRAS-a. Užasno dugo vremena nije bilo dotoka dijelova (i sad stžu na kašičicu, ali dugo nisu nikako stizali), počele su nestašice goriva, a vozni park je sveden na 50 ispravnih autobusa i 25 minibusa. U 2011 je gubitak GRAS-a bio kao u 10 prethodnih godina.
Mediji su skoro svi okrenuti protiv GRAS-a, i često su neke situacije lažno izvrtali i izvlačili iz konteksta.
Pošto je Centrotrans stranačka firma nebi me čudilo da je ova Grasova nesreća skuhana njima u koristk, jer sad dolazi do mogućnosti da im GRAS sam preda profitabilne linije kojih se pokušavaju dočepati zadnjih 8 godina.
MILCHO
Član

Postod MILCHO » Pon Avg 06, 2012 8:28 pm

MILCHO
Član

Postod deni002 » Sub Avg 18, 2012 9:20 am

Boli briga centrotransa hoće li se radnici grasa buniti ili neće. Centrotrans ulazi na linije prvog septembra. Ko im je kriv. I ti si sam napisao na ovom forumu da će i onako grasove linije otići u tender. Trebao je Kadić prije doći. Da je prije došao bilo bi sve drugačije. Ali ne dolazili su sve sami lopovi koji su pokrali gras sve dok Kadić nije došao. Nije trebao dati ostavku. Čitav grad govori da će centrotrans ući na neke linije.
deni002
Član

Pridružio se: Pon Jun 25, 2012 5:39 pm

Postod MILCHO » Sub Avg 18, 2012 2:41 pm

To ti misliš. Direktor ništa nije potpisao, zato je i dao ostavku. 25 Avgusta bi trebala biti odluka hoće li Centrotrans voziti ili neće.
Bez tendera to su još uvijek GRAS-ove linije, dakle direktor mora potpisati.

Što se tiče linija koje idu na tender idu i GRAS-ove i Centrotransove jer će se utvrditi nova mreža linija u KS
MILCHO
Član

Postod MILCHO » Pon Sep 03, 2012 1:11 pm

Toliko je malo vozila preostalo da su na liniju 31e Vijećnica-Dobrinja stavili FAP A-757 (321) sreća pa su ostala 3 autobusa standardni zglobovi IK-206 i SG313 (405, 416, 418) jer na ovoj liniji u špici i zglobno vozilo zna biti pretrpano i neznam kako će se mimoilaziti u FAP-u.
MILCHO
Član

Postod MILCHO » Pon Sep 03, 2012 6:54 pm

321 na liniji 31e
Image
Image

Pored ovog radio je još jedan FAP - g.br. 320
MILCHO
Član

Postod deni002 » Pon Sep 03, 2012 11:08 pm

Daj bože da GRAS opstane. Centrotrans nabavio 10 ISUZU minibusa:

http://www.klix.ba/biznis/news/centrotr ... /120903170
deni002
Član

Postod MILCHO » Pon Sep 03, 2012 11:57 pm

GRAS je iste kupio, i završeni su samo treba da se prebace iz Turske u Sarajevo. Inače kanton je uplatio krajem avgusta pare da se osposobi određeni broj vozila, pa su danas u prometu 33 minibusa, akobogda uskoro će ih biti preko 40. Što je puno bolje od 22-25 kako je do sad bilo, i puno bolje od 2011 kad je 18 minibusa bilo u saobraćaju, od čega je tokom dana ostajalo 10-tak.
MILCHO
Član

Postod MILCHO » Sre Sep 05, 2012 4:58 pm

U toku iduće sedmice stižu Grasovi minibusi.
MILCHO
Član

Postod deni002 » Sre Sep 05, 2012 10:20 pm

Super. Jedva čekam da se u njima provozam. Hoće li GRAS opet moći održavati linije sa tim novim vozilima + starim kao npr linija za Mahmutovac?
deni002
Član

Postod MILCHO » Čet Sep 06, 2012 12:05 am

Pa biće pokriven veći dio linija koje ne rade.
MILCHO
Član

Postod deni002 » Ned Sep 09, 2012 6:19 pm

Kada će gras štrajkovati? Hoće li sutra štrajkovati?
deni002
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u regionu