Logo

Voznja po ledu i snijegu

Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.

Re: Voznja po ledu i snijegu

Postod profa_chb » Pet Jul 27, 2012 11:00 am

pretakanje iz šupljeg u prazno, koga zanima detaljno o retarderima, itd, ima tema Kocnice i usporivaci, tu je već pisano sve o tome, ako nešto zna nešto da doda, itd, ovde se samo vrti ko je šta video i čuo...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod branik » Sub Dec 08, 2012 10:15 pm

E, ovako se sneg cistio po selima i pre mnogo godina, jedino sto su vozu, kako se u mom kraju ova naprava zove, vukle zaprege. Komsije posadis da sede na njoj kao balast. Po zavrsenom poslu, vruca rakija je vec skuvana. Ovde ljudi moraju sami da se snalaze. Niko im drugi nece pomoci, a o vestini voznje po snegu i da ne govorim. Volim ovakve dane. Ove slike su iz februara, a bice ih kako duva sad uskoro ponovo.

ImageImage
<
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod profa_chb » Ned Dec 09, 2012 12:14 am

kad smo već kod toga, ja se upravo vratio sa puta, išao iz bg-a do mladenovca, i nazad, autoputem... putevi su relativno raščišćeni, doduše, sve vreme je vejalo. primetio sam zanimljivu pojavu, valjda su posipali so po autoputu, pošto sam vozio oko 80-90, i još grejao šoferku, ostajali su mi beli tragovi po staklu, morao sam na svakih 5 minuta da palim prskalicu :idea:

inače, sve pohvale za beograd put, video sam ih kod konjarnika, 2 MAN-a čiste obe trake na autoputu :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod branik » Ned Dec 09, 2012 4:41 am

Kako neko ranije rece, verovatno ce mi se krvi napiti, ali za mene voznja po suvom nema istu draz kao u otezanim uslovima. Naravno, ne govorim o elementarnoj nepogodi kada zbog vejavice sve stane, niti o ledenoj kisi. Protiv nje ne postoji recept. Tu majstorije u voznji ne pomazu. U ovome siguran sam da ce me jedino Berlingo podrzati.
branik
Profesionalni vozač

Postod Aleks_BGD » Ned Dec 09, 2012 7:19 am

Mani je ovo prva zima sa D kategorijom,veceras bilo vatreno krstenje na 47N...Nocna smena od ponoci do 04.10 i super proslo.Nisam se nigde zaglavljivao,odradio smenu..103ka ide opako dobro po snegu..
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod milos265 » Ned Dec 09, 2012 11:19 am

Pazi samo na onu krivinu kod skole u Resniku :wink:
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod profa_chb » Ned Dec 09, 2012 11:40 am

branik je napisao:za mene voznja po suvom nema istu draz kao u otezanim uslovima

slažem se, i meni je neki izazov, al' mi nije svejedno kad idem po ledu i snegu, a onda neka budala iskoči, izleti... iako imam zimske gume, iako sam "vešt", džaba, sneg je sneg... no, svakakvijeh budala sam juče video, dok sam ja po najvećem kijametu išao nekih 80 (kao i većina), bio je dobar broj onih koji su nas preticali sa preko 100 :roll: a kad sam stigao u bg, gomila "vozača" koji su se vukli oko 20 na sat po ulicama...

ljudi nemaju mere... propis je divna stvar, kad bi se poštovao, mnogo bi bolje bilo svima nama...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod PEX » Ned Dec 09, 2012 1:17 pm

Bugarski sleper obilazeci juce grtalicu na auto putu kod Backe topole se preprecio, zaglavio i napravio kolonu od sigurno nekoliko desetina kilometara. Moj matori se vracao iz Beca, trebali su juce oko 18h da budu u Beogradu, a ovako jos uvek stoje u mestu sa 23 putnika punih 20 sati i 30 minuta, sta reci no katastrofa od drzave i putara, toliko vremena nisu u stanju da odblokiraju auto put. Zamislite kako im je toliko dugo u autobusu, sreca pa imaju wc i kuhinju pa mogu nesto toplo i popit'.
PEX
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Apr 02, 2009 1:37 am

Postod branik » Ned Dec 09, 2012 1:25 pm

Malo snega i odmah problemi. Ipak je propis zakomplikovao stvar. Sad ljudima bez z.opreme ne treba naplatiti kaznu sto je nemaju, vec zato sto ugrozavaju i ometaju saobracaj.
Nije ni svaki sneg isti. Najklizaviji je kad ga je malo na putu, a nije mnogo ispod nule (do -3). Uvek je bolje pomeriti se iz utabanih tragova na svez sneg, pogotovo pri kocenju. Kad ga je na putu puno utabanog, a temperatura u dubokom minusu, moze da se vozi skoro kao po suvom, jedino nema kocenja. Kocenje je inace najdelikatniji manevar na snegu. Cim izadjem na put, pre vece nizbrdice, kad se promeni podloga, obavezno na ravnom kad nema nikoga u blizini pravim test kocenja. To mnogo znaci. Ti sto voze preko 100 trebalo bi da se zamisle posle koliko (kilo)metara bi se zaustavili u slucaju potrebe. Za uzbrdo, vazno je pripremiti vozilo na vreme: dovoljan zalet, konstantan gas, bez dodavanja, uz eventualno popustanje kad prokliza, ali ne previse jer posle nece imati snege da izadje. I onda, dosli ste do blizu vrha, a vozilo staje. Prirskate kocnicu, a ono polako pocinje da klizi nazad. Vecina vozaca instinktivno pritiska kocnicu jos jace i obuzima ih panika. Zbog male brzine ABS ne reaguje. Jedini lek je ubaciti u R, pustiti kvacilo da bi se prednji tockovi okretali i pokusati okretanje tako sto se namota volan na stranu gde ima vise mesta. Na pola okreta stisnuti kocnicu jako da se pojaca inercija prednjeg dela, menjac prebaciti u 1. ili 2. pustiti kvacilo i - prekrstiti se.
branik
Profesionalni vozač

Postod profa_chb » Ned Dec 09, 2012 1:58 pm

to za utabane tragove mi je i tast juče rekao, pošto je njihovo selo bilo zavejano kad smo krenuli. od njihove kuće do centra sela je nizbrdo, pa par krivina, pa uzbrdo, tu putari i ne idu, eventualno komšije ako nakače grtal'cu na traktor... no, iako sam bio skeptičan do pre neki dan, Tigar Winter-a se odlično pokazala 8)

@Pex pozdravi ćaleta, i javi nam ako saznaš nešto novo!
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Aleks_BGD » Ned Dec 09, 2012 2:22 pm

milos265 je napisao:Pazi samo na onu krivinu kod skole u Resniku :wink:

Ma tu nije bilo problema,ni odozdo ni na dole.Bilo je mucno malo ono kad se popnes na brdo pa skrenes levo,pa onaj pravac pa krivina na levo i ide ono spustanje i onda opet lakat desno.Mislim da je to ulica Palih boraca tako nekako e tu je bilo cupavo malo nisu cistili zato sto kad ides odozdo ides pun levi i onda gubi zalet pa ume da zavrti u mestu,mada smanjis mu gas i nema problema iscupa se.Takodje je bilo problematicno iz Borske dole pa uzbrdo ka 5 solitera ako mu nedas dobar zalet nema sanse da izguras brdo.Kolega Ilija je ostao zaglavljen u drugom krugu na 48N,a ja prosao nekako.

Kad idem nizbrdo drzim ga na retarderu i ako krene bas da me gura izbacim ga iz brzine i lagano na kocnicu fino se smiri.Inace cile vec mi kum dao neke savete i mogu ti reci drzao sam se toga i nije bilo problema,nadam se da ce tako i ostati.Sve u svemu za celu noc imao sam svega 7 minuta kasnjenja. :wink:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod branik » Ned Dec 09, 2012 3:29 pm

Kod spusta pri malim brzinama automatik je sporan zato sto pocinje da gura. Ali to je samo jedan trenutak pa samo psiholoski treba savladati to sto ide brze kad vozac zeli da uspori. Onda se ponovo uspostavlja kontrola. Cuvaj se izbacivanja na ler, jer na kocnicama moze da pocne sankanje, pogotovo ako je brzina mala pa ABS ne radi. Nekad je na spustu kad vucni proklizaju, spas dodavanje gasa.
Prve zime kad sam poceo da vozim treolu sankao sam se niz V.Ilica prema Rimskoj odmah na vrhu iza stadiona Sindjelica. Zanese se u desno zadnjim krajem i nekako ga uhvatim tako sto je zadnji desni naseo na ivicnjak i uz kontru volanom krenem. A onda se setim da mi je kraj zadnjeg prepusta negde u zoni bandera na trotoaru. Bilo je brzopotezno ispravljanje pa kocenje, pa malo klizanja, dok nisam uspostavio ravnotezu na elektromagnetnoj kocnici (kocenje motorom, kao retarder na busu). Cim bih pipnuo vazduh pocinjalo je klizanje. O stajanju na stanici nisam ni razmisljao. Srecom, neko je bio pametan, pa je semafor bio na treptacu. Zato uvek treba na vrhu probati da li ce da koci i kakvo je prijanjanje, pa i ne kretati ako je suvise klizavo. Posle nema stajanja (kajanja).
branik
Profesionalni vozač

Postod milos265 » Ned Dec 09, 2012 5:00 pm

Aleks_BGD je napisao:
milos265 je napisao:Pazi samo na onu krivinu kod skole u Resniku :wink:

Ma tu nije bilo problema,ni odozdo ni na dole.Bilo je mucno malo ono kad se popnes na brdo pa skrenes levo,pa onaj pravac pa krivina na levo i ide ono spustanje i onda opet lakat desno.Mislim da je to ulica Palih boraca tako nekako e tu je bilo cupavo malo nisu cistili zato sto kad ides odozdo ides pun levi i onda gubi zalet pa ume da zavrti u mestu,mada smanjis mu gas i nema problema iscupa se.Takodje je bilo problematicno iz Borske dole pa uzbrdo ka 5 solitera ako mu nedas dobar zalet nema sanse da izguras brdo.Kolega Ilija je ostao zaglavljen u drugom krugu na 48N,a ja prosao nekako.

Kad idem nizbrdo drzim ga na retarderu i ako krene bas da me gura izbacim ga iz brzine i lagano na kocnicu fino se smiri.Inace cile vec mi kum dao neke savete i mogu ti reci drzao sam se toga i nije bilo problema,nadam se da ce tako i ostati.Sve u svemu za celu noc imao sam svega 7 minuta kasnjenja. :wink:

Ma gore na Miljakovac se nemoj ni penjati ako ne moras. Kad se vracas iz Resnika pitas ove vozace iz gsp-a koji idu sa tobom da li ima nekoga od njihovih gore a ako nema samo gas pravo. Ne rizikujes i ne gubis vreme.
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod PEX » Ned Dec 09, 2012 7:19 pm

profa_chb je napisao:@Pex pozdravi ćaleta, i javi nam ako saznaš nešto novo!

Hvala Profo stigli su pre 2-3 sata. Ali 3 fudeksova autobusa su ostala u Vojvodini zaglavljena, mada i oni su se u medjuvremenu otisnuli put Beograda.
PEX
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Apr 02, 2009 1:37 am

Postod branik » Ned Dec 09, 2012 9:03 pm

Malo dezorganizacije u ciscenju, malo olako shvaceni propis o gumama i eto haosa na prvom snegu. Sta ce biti kad dodje zima?
branik
Profesionalni vozač

PrethodniSledeća

Povratak na Autobusi generalno