Logo

Stanje voznog parka - Diskusije

Diskusije

Re: Pogon "Kosmaj" 2

Postod MILE » Sre Jan 09, 2013 1:17 am

Kao što im #198 leži u garaži već 8-9 meseci :evil:
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Sponzor

Postod danilo » Sre Jan 09, 2013 1:25 am

profa_chb je napisao:
danilo je napisao:Dobro ja pričam kako se radi kod nas, jer sam u to sigurno upućeniji od tebe, i na koji način to može da se reši, barem privremeno. Ali, ti uvek praviš neka poređenja sa Londonom, Njujorkom i Kuala Lumpurom kako se i šta se kod njih radi u tom slučaju. Ovo nije nijedan od ovih gradova i pošto je stanje takvo kakvo jeste nije rešenje samo isključiti auto, izbaciti putnike i onom iza sebe napraviti još veću gužvu.

saobraćajac, sedi dole, ti si upućen spiskove, polaske i statistike! nema tu poređenja sa drugm gradovima, mašina je to, svugde ista. kao što Stefi reče, to može tako jednom... takav režim vožje ne valja i nije dobar za vozilo. trust me, I'm an engineer :wink:

uostalom, isti taj autobus umesto da se odmah isključi iz saobraćaja, sredi, i sutradan izađe u saobraćaj, oni ga teraju "još malo", pa kad bude ****** motor, diferencijal, i šta sve ne, onda će da leži i čeka delove iz njemačke ili turske :wink:

Ti meni nećeš da određuješ da li ću ja da sedim ili ću da stojim ili ću da dubim na glavi, to prvo, a kao drugo ti nisi inženjer jer još uvek nisi završio fakultet, a ako je toliko bitno i ja dobijam zvanje inženjera kada završim fakultet koji studiram, tako da i za mene isto važi ta tvoja fraza...
A, u stanje voznog parka u GSPu sam sigurno ko zna koliko upućeniji od tebe...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod profa_chb » Sre Jan 09, 2013 11:54 am

trust me, I'm an engineer je samo fraza, za****ncija koja se koristi po internetu, kada želiš da dočaraš stepen sigurnosti u sopstvenu izjavu :wink:
ja ti nisam osporavao tvoju struku, niti to da li jeste ili niste inženjeri, ja samo povlačim crtu, šta je čiji posao! kao što ne mogu ja tebi da kažem da li na 48ici treba da budu 2 ili 4 šihte, tako ni ti meni ne možeš da kažeš da je zbog loše situacije u sobraćaju ok voziti bus kome radi samo jedna brzina :wink:

niske je napisao:Sva sreca da Conecto ima dug prenos, pa smo putovali pristojnom brzinom :mrgreen:

bio si ironičan, nadam se?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod danilo » Sre Jan 09, 2013 12:00 pm

Znaš kako opet vezano za struku, nije meni struka samo to što si naveo linije, polasci, šihtaši... Ako, ćemo pravo po tome šta učim i koje oblasti obuhvata ovo što studiram onda moram da ti kažem da imam i mehaniku i elektrotehniku i motorna vozila i sve u sitna crevca oko vozila (mehanike), tako da sam ipak sigurno donekle kompetentan da govorim i o tome. Plus neka predznanja iz toga od ranije.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod profa_chb » Sre Jan 09, 2013 12:05 pm

svaka tebi čast, ali po pitanju samog vozila ne možeš biti kompetentniji od nekoga ko studira mašinstvo, i to baš smer za vozila :wink:

uostalom, da li si nekad probao da voziš auto samo u prvoj brzini?
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod danilo » Sre Jan 09, 2013 12:34 pm

Jesam.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Alpino » Sre Jan 09, 2013 1:39 pm

danilo je napisao:Jeste, pogovotu Mečke koje traže redovno održavanje i originalne delove, kad to ispuniš oni ti bukvlano večno traju, ali stvarno.

Problem je što je motor OM457 kojega Mečka koristi dokazano nekvalitetan, lošiji su dosta nego MAN 08 ili D28 motori. Nije to ona stara Mečka iz vremena O405(N) serije i pogotovo O305. Oni danas jednostavno žive na staroj slavi. Googlaj ako ti se da problemi Citara u Londonu i slično.

Ili u Rijeci naručili Citare G sa OM457 model 354KS i što je bilo? Sva sila kvarova(više nego sa verzijom od 299KS koju isto imaju i isto nemalo problema) gdje su kao izašli Mercedes inženjeri na teren i utvrdili da je u Rijeci konfiguracija terena jednostavno toliko zahtjevna da taj motor to ne može izdržati, a je li uredno se prijavili na tender i dobili ga.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod niske » Sre Jan 09, 2013 7:34 pm

OM457 motori starijih generacija (Eu3 i Eu4) su odlicni motori, barem verzija sa 184 kw, kakva se vozi kod nas.
@Profa - nisam bio ironican, od Slavije do Miljakovca 2 smo stigli za 25 minuta. Inace ti autobusi (verzija iz 2003.) su sposobni da idu preko 50 u prvoj, i to pouzdano znam jer 170 nikako nije hteo da salta u drugu uz Miljakovac, a pri brzini od 40 kmh se ''vrteo'' na nekih 2000-2100 obrtaja ;)
niske
Član

Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 1:50 am

Postod Alpino » Sre Jan 09, 2013 10:05 pm

A to je onaj slabašan od 250KS, koliko znam taj nije ni postojao u EURO4 . U Citara sigurno nije jer Promet Split ima običaj nabavljati najslabije 12L motore u ponudi, a za solo Citara je to tada bio onaj od 299KS. Za EURO4 su kao najslabiji nudili OM906/OM926 ovisi je li Nijemac ili Turčin.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod oskar2215 » Čet Jan 10, 2013 4:15 am

danilo je napisao:Dobro ja pričam kako se radi kod nas, jer sam u to sigurno upućeniji od tebe, i na koji način to može da se reši, barem privremeno. Ali, ti uvek praviš neka poređenja sa Londonom, Njujorkom i Kuala Lumpurom kako se i šta se kod njih radi u tom slučaju. Ovo nije nijedan od ovih gradova i pošto je stanje takvo kakvo jeste nije rešenje samo isključiti auto, izbaciti putnike i onom iza sebe napraviti još veću gužvu.

Danilo, ne zelim da te napadam i optuzujem za ono sto si napisao, vezano za slucaj Mercedesa 173. Mlad si, steta je sto si toliko (pre)opterecen sa izvestajima, statistikom, rasporedom vozila, no pogledaj realno i razmisli o tome sta ti, kao i ljudi slicnog misljenja tvrdite i smatrate da je ispravno postupio vozac (verovatno jos i neko):

Mozda vam je poznato da vozila modela Ik-203, Mutanti i Mercedesi Conecto imaju najvecu prosecnu potrosnju u voznom parku GSP-a, pogotovo zimi (ovo sam zaznao od zaposlenog lica iz GSP-a, mozda jos neki model). Opravdavate postupak vozaca da sa prvom brzinom saobraca na deonici od Pravnog fakulteta do same okretnice na Miljakovcu. Niko se od vas ne pita i ne govori da je vozac napravio veci trosak preduzecu i naneo potencijalnu opasnost samom vozilu, a i sebi rizik od kazne, otkaza...
Koliko je samo vozilo potrosilo vise goriva na gorepomenutoj deonici, a koliko tek na deonici dok se vratio nazad sa Miljakovca do garaze (nulta kilometraza)? Zapitajte se malo. Ako je vozac vec hteo da ucini uslugu putnicima, sto ih lepo nije odvezao do Fransa i tu ih iskrcao, svejedno odatle postoji alternativa, makar do Kanarevog brda (47, 59), a da se odatle (stanice kod Fransa, Autokomanda) javio otpravniku i dispeceru pogona da se iskljucuje za garazu i polako doveze vozilo preko auto-puta, gde nema velike uzbrdice.

Danilo (a i vi ostali clanovi mladjih generacija), da samo znas kako bi ti bilo da si ti, kao vozac/dispecer nekog privatnog preduzeca i da dozvolis sebi da doneses takvu odluku da zarad uspesnog obavljenog zadatka rizikujes i ostetis svoje vozilo/preduzece materijalnom stetom, a mogao si je spreciti. Zaposlenima (u transportnoj delatnosti) u iole ozbiljnoj firmi "glave lete" zbog takvih propusta. Posle je pitanje hoces li se moci zaposliti negde drugde, naredni poslodavac moze da cuje za tvoj slucaj, pa da se sve to procuje. Ides na razgovor za posao na puku srecu! Verovatno postoji (znam da je postojala) "crna lista" vozaca (odnosilo se na vozace iz spedicije).

Da je GSP iole ozbiljno preduzece, da ima dobru upravu, organizaciju, kvalitetno obucene vozace, majstore, adekvatnu infrastrukturu ono ne bi ni u ludilu dozvolilo da do tako neceg dodje! I da se dogodi, vozac bi verovatno uradio kao sto sam gore i naveo, makar to bio i poslednji polazak sa oba terminusa!
Lako je pricati i govoriti da je nesto krs, raspad, da ga ne treba iskljuciti, da recimo ja, kao vozac pocetnik ne zelim da zaduzujem taj raspad od vozila, nego neko vozilo u odlicnom stanju itd... Ali ljudi, treba zasluziti da se zaduzi novo vozilo! Treba ceniti i cuvati (mi, kao putnici a i vozaci) ono sto imamo! Zar ne vidite da se stalno to govori na ovom forumu!
Vama je normalno da se zarad jedne 20 minutre voznje do brdovitog Miljakovca, zrtvuje vozilo i izlaze potencijalnom rashodu od mesec dana! Gde vam je tu racunuca? Lepo je clan MILOS265 rekao da ovi Mercedesi mogu daleko vise da postigu nego sada, samo da se redovno odrzava. Pa clanovi Simpson, StefanBGD i Profa su takodje u pravu za ono sto su rekli na predhodnim stranicama! Kako ne primecujete?

Nazalost, ne mozete mozda to sve jasno primetiti (onaj malopre primer) u tolikoj meri u GSP-u, ali eto zato u Lasti mozete. Pogledajte samo kako izgleda kabina a i sam ucinak od 5843, 5905, 5902 i slicnih, to su posade (redovni vozaci) svojim radom zasluzile, ne moze im to niko osporiti i zameriti. E sad, podrazumeva se da ako nije "preko veze", da date sefu saobracaja domaceg prsuta, 30 litara domaceg vina zarad zaduzenja novog vozila, pa posle "opa Djurdjo"! Pogledajte na sta lici 5835, 5199, 5120 (fotografisao sam 5199, 5120) pa razmislite kad ce takva posada da dobije takvo vozilo nalik na gorepomenute.

Tako da Danilo (a i ostali koji su istog misljenja) niste u pravu! Ponavljam, nije mi cilj da nekog od vas ucim pameti, nego zelim da vam saopstim da kritiku cesto treba shvatite pozitivno, ma koliko god da je tesko! Ne zelim da se vrtimo u krug za beskrajnim i besmislenim diskusijama, vec da vas posavetujem, da vam ukazem na neki propust. Mozda mi sada mnogi ne veruju, ali prelistajte nekada kasnije bilo koju temu na forumu gde ste bili aktivni, mozda vam se neke stvari same pokazu i ako ste posteni i iskreni prema sebi, naucicete na nekim svojim a i tudjim propustima/greskama.
Poslednji put menjao oskar2215 dana Sub Jan 12, 2013 12:32 am, izmenjena samo jedanput
ImageImage
Korisnikov avatar
oskar2215
Student saobraćaja

Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:14 am

Postod avramovicsasa » Čet Jan 10, 2013 7:01 am

GSP Beograd kojem je prioritet da prevozi putnike a ne da zarađuje na njima,pozdravlja Vozačev čin da kako tako po hladnom vremenu preveze putnike do krajnjeg odredišta naravno na osnovu procene Vozača da je vozilo za to sposobno.

Želja da se spasi Menjač je teško da se poredi sa pogledima prema Maloj Deci ili Starom Bolesnom Čoveku koji se izbacuju na Sneg ili - 7 ,našta je Vozač verovatno i računao.
Sigurno nije sve tako crno čim je autobus stigao do poslednje stanice i što je bez Vuče otišao za garažu,sada konačnu ocenu trebalo bi da daju Stručnjaci,ili da ga poprave ili povuku iz saobraćaja. :wink:
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod profa_chb » Čet Jan 10, 2013 11:32 am

Sale, ne smaraj, niko od tih ljudi neće crći ako sačeka sledeći bus.

Oskare, brate, prijatelju, ne znam šta drugo da ti kažem nego bravo! Imaš pivo od mene za ovaj post! :wink:
danilo je napisao:
profa_chb je napisao:uostalom, da li si nekad probao da voziš auto samo u prvoj brzini?

Jesam.

Probaj i drugu, pa ćeš da vidiš čemu služi :wink:
niske je napisao:@Profa - nisam bio ironican, od Slavije do Miljakovca 2 smo stigli za 25 minuta. Inace ti autobusi (verzija iz 2003.) su sposobni da idu preko 50 u prvoj, i to pouzdano znam jer 170 nikako nije hteo da salta u drugu uz Miljakovac, a pri brzini od 40 kmh se ''vrteo'' na nekih 2000-2100 obrtaja ;)

Odakle da počnem... U pitanju je šestostepeni menjač, za gradski autobus. Ako on u normalnom režimu od 0 do 60 prošalta kroz sve stepene prenosa (bz preskakanja), objasni mi, molim te, koliko je dobro za takav bus da ide samo u prvoj? I kako uopšte to možemo smatrati dugim brzinama? Jedno je duga brzina, a drugo je maltretiranje motora na previsokim obrtajima...
Duge brzine su, na primer, imali Voith-ovi trobrzinci iz 80ih, gde se prvom (u normalnom režimu!) išlo do 30 (40 ako je kickdown u pitanju)...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod niske » Čet Jan 10, 2013 1:34 pm

Kada sam napisao da Conecto 2003. moze da ide preko 50 u prvoj, mislio sam na one sa VOITH menjacem. Druga stvar, taj 173 je ''ceo zivot'' u nekim problemima (vec 2-3 godine ima ogromnih problema prilikom kretanja iz mesta (gubi snagu)), i bolje je vozilo odlezi mesec dana u rashodu, ali da ga bar srede ljudski, nego da svaki cas ispada sa linije/a. A u tih 25 minuta voznje, nije moglo nista da mu se desi ;)
niske
Član

Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 1:50 am

Postod danilo » Čet Jan 10, 2013 1:38 pm

niske je napisao:A u tih 25 minuta voznje, nije moglo nista da mu se desi ;)

E upravo na to sam i ciljao kada sam rekao da podržavam vozača što je odvezao auto do terminusa :)

@profa

Uuuu bravo, da mi nije tebe ne bi znao čemu služi...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Petar 535 » Čet Jan 10, 2013 1:43 pm

Oskar 2215 @

Sve je dobro sto si rekao , ali ne mozes Lastu i GSP porediti . ( nemoj pogresno da me razumes ) U Lasti je normalno da se cuvaju vozilo , dobro sad 206-ice stare su vec istrosene , ali u GSP dobra vozila dobijaju neradnici , i oni koji ne cuvaju i unistavaju vozilo , a oni koji cuvaju ili dobiju krsa , ili recimo , jedan dan ti sva ogledala poskidaju , drugi dan jelkice , pa retrovizore ( slucaj sa starim 1111 ) , a da ne pricam sto mehanicari kradu mirise , patosnice ... ( slucaj sa 1309 i jos ihahaj njih ) . :)

Svi ste u pravu , ali ja sam za da nadjemo neki kompromis . Zavisi gde je bilo vozilo od garaze i terminusa . Ako je daleko od terminusa , ja bih isao odmah za garazu , ali ako je blizu , ostavio bih putnike na okretnici i zvao vucu . :) :)
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije