danilo je napisao:Dobro ja pričam kako se radi kod nas, jer sam u to sigurno upućeniji od tebe, i na koji način to može da se reši, barem privremeno. Ali, ti uvek praviš neka poređenja sa Londonom, Njujorkom i Kuala Lumpurom kako se i šta se kod njih radi u tom slučaju. Ovo nije nijedan od ovih gradova i pošto je stanje takvo kakvo jeste nije rešenje samo isključiti auto, izbaciti putnike i onom iza sebe napraviti još veću gužvu.
Danilo, ne zelim da te napadam i optuzujem za ono sto si napisao, vezano za slucaj Mercedesa 173. Mlad si, steta je sto si toliko (pre)opterecen sa izvestajima, statistikom, rasporedom vozila, no pogledaj realno i razmisli o tome sta ti, kao i ljudi slicnog misljenja tvrdite i smatrate da je ispravno postupio vozac (verovatno jos i neko):
Mozda vam je poznato da vozila modela Ik-203, Mutanti i Mercedesi Conecto imaju najvecu prosecnu potrosnju u voznom parku GSP-a, pogotovo zimi (ovo sam zaznao od zaposlenog lica iz GSP-a, mozda jos neki model). Opravdavate postupak vozaca da sa prvom brzinom saobraca na deonici od Pravnog fakulteta do same okretnice na Miljakovcu. Niko se od vas ne pita i ne govori da je vozac napravio veci trosak preduzecu i naneo potencijalnu opasnost samom vozilu, a i sebi rizik od kazne, otkaza...
Koliko je samo vozilo potrosilo vise goriva na gorepomenutoj deonici, a koliko tek na deonici dok se vratio nazad sa Miljakovca do garaze (nulta kilometraza)? Zapitajte se malo. Ako je vozac vec hteo da ucini uslugu putnicima, sto ih lepo nije odvezao do Fransa i tu ih iskrcao, svejedno odatle postoji alternativa, makar do Kanarevog brda (47, 59), a da se odatle (stanice kod Fransa, Autokomanda) javio otpravniku i dispeceru pogona da se iskljucuje za garazu i polako doveze vozilo preko auto-puta, gde nema velike uzbrdice.
Danilo (a i vi ostali clanovi mladjih generacija), da samo znas kako bi ti bilo da si ti, kao vozac/dispecer nekog privatnog preduzeca i da dozvolis sebi da doneses takvu odluku da zarad uspesnog obavljenog zadatka rizikujes i ostetis svoje vozilo/preduzece materijalnom stetom, a mogao si je spreciti. Zaposlenima (u transportnoj delatnosti) u iole ozbiljnoj firmi "glave lete" zbog takvih propusta. Posle je pitanje hoces li se moci zaposliti negde drugde, naredni poslodavac moze da cuje za tvoj slucaj, pa da se sve to procuje. Ides na razgovor za posao na puku srecu! Verovatno postoji (znam da je postojala) "crna lista" vozaca (odnosilo se na vozace iz spedicije).
Da je GSP iole ozbiljno preduzece, da ima dobru upravu, organizaciju, kvalitetno obucene vozace, majstore, adekvatnu infrastrukturu ono ne bi ni u ludilu dozvolilo da do tako neceg dodje! I da se dogodi, vozac bi verovatno uradio kao sto sam gore i naveo, makar to bio i poslednji polazak sa oba terminusa!
Lako je pricati i govoriti da je nesto krs, raspad, da ga ne treba iskljuciti, da recimo ja, kao vozac pocetnik ne zelim da zaduzujem taj raspad od vozila, nego neko vozilo u odlicnom stanju itd... Ali ljudi, treba zasluziti da se zaduzi novo vozilo! Treba ceniti i cuvati (mi, kao putnici a i vozaci) ono sto imamo! Zar ne vidite da se stalno to govori na ovom forumu!
Vama je normalno da se zarad jedne 20 minutre voznje do brdovitog Miljakovca, zrtvuje vozilo i izlaze potencijalnom rashodu od mesec dana! Gde vam je tu racunuca? Lepo je clan MILOS265 rekao da ovi Mercedesi mogu daleko vise da postigu nego sada, samo da se redovno odrzava. Pa clanovi Simpson, StefanBGD i Profa su takodje u pravu za ono sto su rekli na predhodnim stranicama! Kako ne primecujete?
Nazalost, ne mozete mozda to sve jasno primetiti (onaj malopre primer) u tolikoj meri u GSP-u, ali eto zato u Lasti mozete. Pogledajte samo kako izgleda kabina a i sam ucinak od 5843, 5905, 5902 i slicnih, to su posade (redovni vozaci) svojim radom zasluzile, ne moze im to niko osporiti i zameriti. E sad, podrazumeva se da ako nije "preko veze", da date sefu saobracaja domaceg prsuta, 30 litara domaceg vina zarad zaduzenja novog vozila, pa posle "opa Djurdjo"! Pogledajte na sta lici 5835, 5199, 5120 (fotografisao sam 5199, 5120) pa razmislite kad ce takva posada da dobije takvo vozilo nalik na gorepomenute.
Tako da Danilo (a i ostali koji su istog misljenja) niste u pravu! Ponavljam, nije mi cilj da nekog od vas ucim pameti, nego zelim da vam saopstim da kritiku cesto treba shvatite pozitivno, ma koliko god da je tesko! Ne zelim da se vrtimo u krug za beskrajnim i besmislenim diskusijama, vec da vas posavetujem, da vam ukazem na neki propust. Mozda mi sada mnogi ne veruju, ali prelistajte nekada kasnije bilo koju temu na forumu gde ste bili aktivni, mozda vam se neke stvari same pokazu i ako ste posteni i iskreni prema sebi, naucicete na nekim svojim a i tudjim propustima/greskama.