becks89 je napisao:Nebih da ovo preraste u opštu svađu, ali ne mogu se složiti sa vama starijim i iskusnijim članovima! Cone ti imaš stvarno dosta iskustva, dosta i stariji ali ne mogu da se složim sa tobom...
Trebalo bi da se složiš ako si iole pametan i razuman...
becks89 je napisao:Prva stvar, cela Nemačka će stati iza tog Mercedesa i reći to je greška u održavanju, samo neće dati na sebe, uostalom Mercedes je godinama unazad bio lider što se buseva tiče, kao najkvalitetniji proizvođač kao najbolji, pa ceo svet ih je kupovao, gde ti imaš prodaju Ikarbusa sem u Rusiji i BiH???? Gde imaš prodaju nakon raskida saradnje sa Ikarusom 1992. godine, van granica SFRJ i bivše SSSR ? Nema je. To je osnovna razlika, kao prvo Ikarbus je otkad ja znam za njega bio neozbiljna firma
Mercedes je gigant u generalnoj automobilskoj industriji, koliko se u istog ulaže on mora da bude najbolji...!
Kao prvo, nije postajao nikakav raskid saradnje sa
Ikarusom, već je odlukom od 30. decembra 1992-e godine, a zvanično od 30. juna 1993-e godine zbog izuzetno teške situacije u fabrici izazvane haotičnim stanjem u državi, ogromnim gubicima i dugovanjima zbog kojih je bio blokiran žiro-račun, a i problema sa nazivom jer je Mađarski
Ikarus zaštitio svoj naziv,
DP Ikarus promenio naziv u
AD Ikarbus, odnosno izvršen je postupak reorganizacije.
Reci mi gde bi ti voleo da imaš plasman na tržište I prodaju za vreme najveće hiperinflacije i sankcija u istoriji države. Prekidaju se svi spoljno-trgovinski odnosi između država, otežana je nabavka osnovnih derivata, sklopova i agregata... stanje opšteg haosa sve do kraja decenije, pa uprkos tome u istom tom periodu
Ikarbus je uspeo da razvije novu familiju autobusa (preteču istih tih
ik-103 i
ik-201 koje toliko hvališ), da proširi svoj proizvodni program i na turističke autobuse razvojem i izradom modela
ik-401, kao i međugradskog
ik-301, da razvije nekoliko prototipova među kojima su i prvi niskopodni
Ikarbus ik-106 izrađen na
Mercedesovoj šasiji, ekološki ik-104 CNG..., da u tom periodu na svim međunarodnim salonima automobila i teretnih vozila u Beogradu, svake godine izloži po nekoliko modela. Povrh svega toga
Ikarbus uspeva da negativno poslovanje ubrzo pretvori u pozitivno, vraćanjem dugova i povećanjem proizvodnje.
I taman je počeo neki bolji period i 75. godišnjica preduzeća 1998-e godine, konačan izlazak iz perioda najtežeg poslovanja, ali već godinu dana kasnije sledi novi udar na proizvodnju, 1999-a godina, period NATO bombardovanja Jugoslavije gde je uprkos tome, fabrika ipak radila minimalnim kapacitetom koji je rezultovao proizvodnjom 70 i remontom 28 autobusa. Prvobitni plan proizvodnje je narušen, i ponovo su ostvareni ogromni gubici. Sve to se odrazilo na to da već tokom sledeće 2000-e godine dođe i do privremene obustave rada, koja je deblokiranjem sredstava gradske takse i novim ugovorom sa
GSP Beograd za proizvodnju 100 i remont 66 autobusa, nastavljena. U narednom periodu sledi nova isporuka za
GSP kao i početak saradnje sa Ruskim
Tušino autom, te plasmanom vozila na njihovo tržište. Tada su predstavljeni i novi modeli turističkog midibusa
ik-308 koji je u to vreme bio prvi autobus sa
Euro 3 agregatom,
ik-415 prvi troosovinski turistički autobus na ovim prostorima (pola miliona maraka je bilo uloženo u realizaciju prototipa), kao i
ik-412 koji je nastao na platformi nekadašnjeg
ik-401. Nedugo potom usledila je 80-godišnjica fabrike i izrada prototipova gradskih niskopodnih autobusa, koji su postali sve traženiji na tržištu, na
Hess-ovoj šasiji sa Volvo agregatima i aluminijumskom karoserijom. Potom se prešlo na realizaciju vozila istog tipa, ali na sopstvenoj šasiji što je rezultovalo izradom prototipova 2006-e godine, i koji su, podsećam, pokazali odlične rezultate u višegodišnjoj eksploataciji.
Ipak, kako to uglavnom biva, đavo umeša ruke uvek kada ne treba, pa tako posle famozne isporuke 100 autobusa za
GSP (svi već dobro znamo kako su se "proslavili"...), potom i neuspele privatizacije imamo kulminaciju i generalni štrajk 2009-e godine... Sledi poništenje privatizacije i početak poslovanja u restrukturiranju. Nije sjajno, nije bajno ali svakako bolje od stečaja. Nešto se radilo prethodne 2 godine, uspeli su koliko-toliko da održe proizvodnju sa preko 100 autobusa u tom periodu (što je smešno ako uporedimo sa nekim od ranijih perioda, ali opet kažem bolje i toliko nego ništa), i evo sada su konačno uspeli da naprave novu saradnju, i to sa
MAN-om.
Dakle nije
Ikarbus neozbiljna fabrika od kada znamo za nju (zapravo od kada ti znaš za nju, zato sam ti i napisao ove "memoare" iznad, čisto da budeš malo upućeniji

) jer da je tako videli bismo mi katanac na kapiji još davne 1992-e godine kada je stanje bilo mnogo gore nego sada. Radilo se, ostvareni su određeni ciljevi ali su
pojedinci, kao i
nedovoljna ulaganja u poslednje vreme rezultovali time da se sa nekadašnjeg broja od preko 1000 radnika, jedan od najvećih proizvođača autobusa u regionu spadne na cifru od 300 zaposlenih u ovom trenutku. A imamo sve, fabrička hala je dovoljno velika da se znatno uposli i obnovi sa novim programom proizvodnje, imamo tržište zemlje i regiona (između ostalog tu je
Lasta kao naš najveći prevoznik koji je idealan za plasman međugradske i turističke game vozila, od koje se nažalost odustalo ali koju treba pod hitno ponovo realizovati!), imamo ljude koji znaju i mogu, mnogo. Pa ko je radio sve one modele do sada... naši ljudi, kolege inženjeri. Ništa manje nisu sposobni nego neke druge kolege iz inostranstva... Sve pohvale, i svaka čast gospodinu magistru Stanislavu Glumcu, nekadašnjem direktoru
Ikarbusa, koji je svojim znanjem i iskustvom itekako doprineo da ista ta fabrika opstane, da se inovira i nađe mesto među proizvođačima autobusa uprkos svim nedaćama koje su je zadesile. Tebi
Becks bi preporučio da nađeš knjigu
Projektovanje, proizvodnja i eksploatacija autobusa koju je kolega magistar napisao, te da je dobro prostudiraš i da posle generalno promeniš mišljenje o svemu što si napisao...
No da se vratimo srži problema...
Kad čovek pogleda tu je sve, fino. Imamo potencijala. Ipak fali ta prokleta podrška i dobra organizacija bez koje nema ničega. Nema motiva, nema volje i zato i nema rezultata, onih očekivanih... Zato sam i rekao da je ova saradnja sa
MAN-om, odnosno ovaj novi
ik-218M itekako značajan, jer je dokaz da sve može da bude mnogo bolje, samo kada se hoće. Povećana garancija na karoseriju i pod, koji su ranije bili osnovni problemi svih vozila su dokaz da se radi na korekciji istih. Nije problem to prokišnjavanje od koga ste napravili opštu pometnju... Kako reče
Cone, sve se to da lako otkloniti, i sve je to sasvim uobičajeno, zato i postoje reklamacije ali i probe. Kontrolisali su ih, uvideli da postoje sitni (ali ne suštinski) propusti i vratili vozila u fabriku, pre isporuke, kako bi se isti problemi rešili. I šta sad, opet i to ne valja, odmah treba zatvoriti fabriku... Polako gospodo. Nije sve tako lako, kao što izgleda.
becks89 je napisao:Krenimo dalje, koliko je ozbiljno iz serije u seriju nabudživati modele, tj. skarabudživati...
Ne razumem šta si hteo ovime da kažeš... pojasni nam malo šta je to "nabudženo" i izvan standarda (koje možeš detaljnije da upoznaš u knjizi koju sam ti preporučio) o autobusima?
becks89 je napisao:...koja bre domaća proizvodnja, šta je sad na ovom Ikarbusu domaće, sem što je domaćinski sklepan u Ikarbusu, ništa ama baš ništa, Fap kakav god bio bar podstiče domaće firme da rade zajedno, ekonomski oni oživljavaju taj deo Srbije, sve firme koje rade sa njima žive od njih, a šta sa Ikarbusom, kupuju Turske delove, šta Turci su bolji od nas, po čemu ?
Ne znam samo šta je na tom istom
FAP-u više domaće nego na
Ikarbusu... Uostalom, kada su bile ugrađivane domaće komponente bilo je reči kako iste ne valjaju...
Interproduktova sedišta,
Pneumo-Logic grejači,
Novatronic displeji... Sada kada su ugradili strane komponente, opet ne valja, opet nismo zadovoljni. Pa ko bi vama ugodio...
Od Turskih delova su stigla vrata i stakla. Koliko se sećam ranije se kukalo na loša vrata koje je
Ikarbus sam izrađivao... Stakla koja su sada ugrađena su mnogo kvalitetnija i lepša nego ranije, a iste ugrađuje veliki broj proizvođača itd itd... Uglavnom, stanje je takvo da ako želimo nešto modernije i kvalitetnije primorani smo da to uvozimo, jer nam je privreda u haosu a samim tim i mogućnost da svoj proizvod više "odomaćimo" znatno manja. Ipak, dokle god je tu znak i ime
Ikarbusa, to je naš proizvod, jer iza tog imena se krije istorija i identitet. A reci mi šta biva sa narodom koji ostane bez istih...?
becks89 je napisao:Pitam vas iskusne članove, da li se Mercedesu, Manu, bilo kom ozbiljnom proizvođaču dešava da na 50.000km već počinju da crkavaju senzori,lampice,paneli treskaju, vrata lupaju?
Dešavaju se i mnogo gore stvari. Koliko samo fabričkih grešaka imaju, pa naše komšije se tuže sa
Mercedesom i traže odštetu zbog problematičnih vozila... Isti taj
MAN (samo sklapan u Turskoj) je kod nas posle samo dve godine rada proveo godinu dana u garaži čekajući da stigne nov motor... Novi
Mercedesi su usred Londona goreli itd itd...
Što se tiče panela i vrata, to smo već milion puta objašnjavali, ko nije osetio "čari Beograda" sa rupama i razvaljivanjem vrata usled gužvi obično ne zna zašto su u takvom stanju...
cone je napisao:Deco, vi se tako lako predajete i svodi se na to da ništa naše ne valja, a samo uvozno valja i da sve treba zatvoriti.
Najlakše je pametovati iz fotelje na internetu, a niko neće da zasuče rukave.
Pa gde ćete raditi kad završite škole ako se sve ugasi?
PS: Prosto ne mogu da verujem da sam ja iz Novog Sada počeo da branim Ikarbus od vas Beograđana...

He he Cone, svašta ćemo još dočekati... Uvek je tako bilo. Oni što rade zabušavaju, ovi što ne znaju pametuju... al' niko ne radi.
I ovim "pametnima" uvek je uvozno bolje, jer što da se mučimo da nešto stvaramo i radimo kada sve može da se uveze i kupi... i to iz iste one fotelje, preko istog interneta. Sam Bog zna gde će ova omladina raditi ako se ovako nastavi, i ako sve pogase kao što su krenuli...

becks89 je napisao:Pojedinci koji se patriotski izjašnjavaju ne vide dalje od nosa...
Zapravo nisi ni svestan koliko ti sa tvojim izjašnjavanjem ne vidiš dalje od nosa... Ali dobro, ima vremena, naučićeš. Tada će ti se sami ukazati neki odgovori...