Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod Marko » Ned Mar 17, 2013 3:39 pm

Ono što muči celu našu privredu jeste nedostatak obrtnog kapitala .To muči Ikarbus i FAP stim što ikarbus trudi se da osavremenjuje proizvodnju vozila uvodeći nikopodna vozila u proizvodnju . Da bi se poboljšao kvalitet mora da se osavremeni proizvodna linija završna obrada i kontrola pre izlaska iz fabrike .Za sve ovo je potreban novac koji se može uložiti u plate (kratkoročna mera kupovine socijalnog mira ) ili proizvodnju gde će korist imati i dobavljači sami radnici a i kupci .
FAP je proizvođač privrednih vozila ( njegova primarna delatnost) i tu bi trebao svoju šansu da traži u nabavci vozila za vojsku , komunalna preduzeća i građevinske kompanije itd.
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Sponzor

Postod becks89 » Ned Mar 17, 2013 4:06 pm

Stefan Bgd je napisao:
becks89 je napisao:Nebih da ovo preraste u opštu svađu, ali ne mogu se složiti sa vama starijim i iskusnijim članovima! Cone ti imaš stvarno dosta iskustva, dosta i stariji ali ne mogu da se složim sa tobom...

Trebalo bi da se složiš ako si iole pametan i razuman... :wink:

Šta to treba da znači, ja što imam drugačije viđenje problema, treba da se slažem sa prvim opširnijim mišljenjem koje neko od vas postavi?
Stefan Bgd je napisao:
becks89 je napisao:Krenimo dalje, koliko je ozbiljno iz serije u seriju nabudživati modele, tj. skarabudživati...

Ne razumem šta si hteo ovime da kažeš... pojasni nam malo šta je to "nabudženo" i izvan standarda (koje možeš detaljnije da upoznaš u knjizi koju sam ti preporučio) o autobusima?

Kao ti ne znaš šta je sklepano u tim autobusima? Upravo vaše težnje da se sve nalazi u knjizi i u teoriju je glavni problem koji pogađa srpsko društvo, ti jesi obrazovaniji, pre svega iskusniji od mene, daleko da želim da ti solim pamet ili bilo šta drugo. Ali, ljudi moji toliko teoretičara imamo da to ne može biti dobro, nije sve u teoriji druže. Beograd je specifičan, što po terenu gde se obavlja gradski saobraćaj, što po stanju saobraćajnica. Međutim, ja ne želim da pričamo o održavanju Ikarbusa, pa i King Long da održavaš mora biti dobar. Ja pričam o neozbiljnost u firmi, vi pričate jedno ja drugo, nikada nisam rekao da je pametno zatvoriti bilo šta naše, ja sam rekao da ukoliko ljudi neće da rade, bolje nek zatvore firmu. Koja je poenta izbacivati poluzavršene autobuse iz serije u seriju? Prvo baca se senka upravo na to ime Ikarbus, drugo odbijaš mušterije, o rokovima da ne pričam, to ne postoji u firmi.

Stefan Bgd je napisao:
becks89 je napisao:Pojedinci koji se patriotski izjašnjavaju ne vide dalje od nosa...

Zapravo nisi ni svestan koliko ti sa tvojim izjašnjavanjem ne vidiš dalje od nosa... Ali dobro, ima vremena, naučićeš. Tada će ti se sami ukazati neki odgovori... :wink:

Zato što sagledavam stvari realno ja sam nenormalan??? Pa dobro ti slobodno veruj u to kako je Ikarbus dobar i ozbiljan proizvođač, niko ti to ne brani, ali nemoj meni da namećeš isto mišljenje. Isti ti inžinjeri ja verujem da nisu ušli u taj autobus, jer bi videli masu propusta i potpunih promašaja u izradi,završnoj obradi i šta ti ja znam. Oćeš da krenem od zakrivljenja šipki, da krenemo od izmišljanja tople vode i izrade IK-103-FAP, da krenemo o promašajima pri završnoj izradi zadnjih 10 godina ili masu drugih primera?
Ja se slažem sa tobom da su oni opstali u najtežim vremenima, ali danas koliko toliko tržište je stabilno, nije mnogo dobro, ali nije ni toliko loše. Večno se vade na loše tržište, pa majku mu i drugima je loše nije samo njima.

Evo i ti si pisao, jedan od iskusnijih članova, ja opet ne dobijam odgovor šta je to toliko dobro na Ikarbusu, ne dobih odgovor zašto je neozbiljan Ikarbus dobar, ali ajde ja sam nenormalan, imam drugačije mišljenje.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod blokovi » Ned Mar 17, 2013 4:35 pm

Da se ne lazemo Ikarbus jeste dobar,ali ono je krivo za funkcionise i sto je krivo za stanje kakvo je u nasoj zemlji je POLITIKA,namestanje tendera za Ikarbus kad je bilo 2008me godine je poceo sunovrat Ikarbusa,novi IK218 su bolji,ali opet su losi jer je na pola njih recimo diferencijal u fazi raspadanja,dobro nemaju problem sa smrzavanjem i zaledjivanjem instalacija kao IK218N,ali opet kapacitet je jako mali u odnosu na IK161,IK166,IK111 i IK102,IK206 je po meni totalni promasaj,jer je uzan mali je kapacitet u salonu,opet ako hocemo niskopodne i normalne autobuse da lice na nesto,najbolje bi bilo da Ikarbus i Neobus oforme konzorcijum koji bi se bavio proizvodnjom i kvalitetom autobusa,uz prisustvo i nadgledanje inzinjera iz gradova gde se vrsi nabavka,a ne da kancelarijski ljudi sede u toploj fotelju i ispijaju kafu pola radnog vremena,i "umaraju" se i "satiru" od posla,dakle jedini spas za domacu proizvodnju autobusa je da se Ikarbus i Neobus spoje u jedan konzorcijum i to je to.Meni je Neobus niskopodni odlican autobus,vozio sam se par puta u NS kad sam bio i stvarno moze da ispuni sve standarde i norme kvalitetnog niskopodnog autobusa,cak stavise prostraniji je u odnosu na IK112 i IK112N...
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod branik » Ned Mar 17, 2013 5:57 pm

Mislim da je ova rasprava pocela da prevazilazi okvire ovog foruma i njegovu namenu. Mi stanje odavde ne mozemo da promenimo. Ljudi rade i trude se. Kad je devedeset neke bio na sajmu predstavljen prvi niskopodni (MAN podvozje) anketirali su posetioce o utiscima i zapazanjima. Posebno ih je zanimao ugao vozaca. Iskustva tog busa su sigurno su iskoriscena u pravljenju 118/218. Ima kod nas znanja, ostalo je jos strucnih i pametnih ljudi. Samo im dajmo sansu da rade!
Sta se dogodilo sa tim vozilom? bio je karaburmi, radio je na 16, obojen u belo sa sarama u obliku krugova. Ni tada, ni sada, MAN ne bi dozvolio da mu se znak stavi na nesto sto je izvan njegovih standarda. I to nesto znaci, a time IK prestaje da bude no name proizvod i to mu otvara vrata drugih trzista. nemojmo odmah da jurisamo na EU jer je tesko uci na to trziste izvan tog prostora, ali nam se zato smesi ceo Balkan, ili kako sad vole da ga zovu, Region.
Ne otpratih, 218M koristi ed blu?
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod suikar » Ned Mar 17, 2013 6:22 pm

Samo toliko da dodam,Ikarbusove autobuse ne koristi samo GSP Beograd.Pobogu,ne postoji samo Beograd u Srbiji.Ikarbus večito radi tako,kako GSP Beograd naređuje.Kako Su-trans nema problema sa Ikarbusovim autobusima?Neka vlasti u Beogradu prvo reše problem kompletne infrastrukture,pa neka posle nabavlja nova vozila.
suikar
Član

Pridružio se: Ned Jan 10, 2010 10:56 pm

Postod dusanman » Ned Mar 17, 2013 6:28 pm

Taka je,nasi Ikarbusi su odlicni ;)
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

Postod branik » Ned Mar 17, 2013 6:36 pm

Godinama je Beograd apsorbovao sve sto je silazilo sa trake u Zemunu. Fap je sam morao da se iybori i otvori vrata za svoj autobus koji je prakticno nastao na osnovu iskustava u pravljenju sasija za sanose i dubrave i dugogodisnje veze sa MB.
Krvna veza sa minhenskim proizvodjacem u Ik nije za potcenjivanjem i treba je negovati. Steta je sto su narudzbine retke pa prakticno sada svaka znaci i novi model jer mora da se prati progres. Davno je proslo vreme proizvodnje istog modela decenijama. ne mislim da bi IK trebalo da rasipa energiju na turisticki program. Postoji kod nas trziste za medjugradske autobuse i tu bi se mogla trazityi sansa. ali, to je vec pitanje dugorocne dezavne ekonomske strategije, a za to mi nismo pozvani da pricamo.
branik
Profesionalni vozač

Postod djole » Ned Mar 17, 2013 7:12 pm

Ne ide poredjenje ni Novog Sada sa Beogradom u pogledu saobracaja, a kamoli Subotice. SU trans sigurno bolje cuva vozila od GSP-a, ali u Beogradu su uslovi eksploatacije takvi da se licni auto u Beogradu tri puta pre razdrnda nego da se vozi po Subotici, na to dodaj sto kroz jedan autobus u Beogradu prodje minimum 15 puta vise ljudi nego kroz isti u Subotici, ti autobusi rade po 18 sati dnevno... Dovoljno je samo uporediti Ikarbuse koji se voze na Lastinim prigradskim i gradskim linijama i videti koliko Beograd unistava autobuse. Opet, na srecu, u Beogradu ne voze samo Ikarbusi pa neko normalne inteligencije moze prostim posmatranjem sa strane da vidi koliko je Ik nekvalitetan.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod dusanman » Ned Mar 17, 2013 9:01 pm

E u tome je stvar,bas ono znaci u Subotici nemas brda i tramvajske pruge,i ostalo i npr Gradski autobusi ne rade linije dugacke 20km,vec prigrad-prigradski bus a ne ko u Bg zglobnjak na Prigrad,mada samim tim mnogo vec grad,mnogo duze linije,pre se izdrnda,sve to ima svoje,+ lose odrzavanje.
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

Postod becks89 » Ned Mar 17, 2013 9:17 pm

Odoste u OT, ali reći ću samo ovo, održavanje u GSP-u je kao i proizvodnja Ikarbusa, nedogovorno i neozbiljno. Može sve da se sredi, ali kad se pritegne. Toliko od mene!
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod suikar » Ned Mar 17, 2013 10:28 pm

dusanman je napisao:E u tome je stvar,bas ono znaci u Subotici nemas brda i tramvajske pruge,i ostalo i npr Gradski autobusi ne rade linije dugacke 20km,vec prigrad-prigradski bus a ne ko u Bg zglobnjak na Prigrad,mada samim tim mnogo vec grad,mnogo duze linije,pre se izdrnda,sve to ima svoje,+ lose odrzavanje.

Rade linije duže od 20km i te linije su krcate.Ali,vratimo se temi.
suikar
Član

Pridružio se: Ned Jan 10, 2010 10:56 pm

Postod negas » Pon Mar 18, 2013 1:48 am

bockoboda je napisao:Nemam ja nista protiv toga,da stariji obucavaju mladje,ali ti stariji da nesto znaju,zar bi ik bikti toliki krsevi? Sta,hirurg,kome svaki pacijent umre,ili zavrsi u kriticnom stanju treba da obucava mlade? Ok,ima istine,ali u ovoj prici ne.
Ko uci,uce mladi,ti ces da crtas,ja cu kao vozac da ukazem na mane,potrebe iz pogleda eksploatacije,onaj treci ce to da napravi,a samo kad su svi slozni,tada se moze uspeti...

Sta u ovoj prici ne? Po tebi ispada da je svaka operacija u Srbiji sa smrtnim ishodom!? Dobro OK, verovatno nisi mislio tako, ali napisao si da ti stariji ne znaju nista, i mi imamo krseve, pa nije tacno!

Hoces da kazes da oni koji su uzeli parce papira seli i projektovali turisticki ik 412 ili 415 ili ik-103-jku da ne znaju nista! Pa nije bas! Mi pre neznamo da relaizujemo projekat, tj tehnologija izrade busa nam je losija. E tu ne utice projekat, vec pored coveka i masine. Dakle robotizacija na primer, robot zavaruje, pa automatski strugovi/glodalice-gde postizes neverovatnu tacnost obrade a samim tim podizes kvalitet i brzinu izrade ili dobra tj adekvatna ili vec savremena zastita, pa zavrsna obrada i td...Ovo pisem u globalu, glodalice i strugovi se malo koriste kod buseva, ali koriste...

Ne moze mlad hirurg da operise srce! Sad je izasao sa faksa i odmah na posao, aha, radite kolega u 09h operaciju - operaciju da radi pripravnik ??? Ma ne moze ni slepog creva, ne!

Potpuno ali potpuno isto ti je i u inzenjerstvu! Zasto se kaze, treba negovati kadar - to nije fraza !!! Dakle treba imati kontinuitet, treba imati projektni biro, tehnologiju, gde ce ljudi raditi minimu 20 godina u kontinuitetu, gde ce biti postavljen sistem e tako se gradi kvalitet! A mi smo sve to presekli...I onda kada sve imas to u vidu, BUS JE PERFEKTAN!

A svaka primedba na aljkavost stoji. Onaj pusi u hali cccc, i sta da je zapalio bus/halu...desilo se...Nemaju direktora koji ce to da sankcionise, to je ! Nema discipline. Idi vidi da li smeju u garazi nis-ekspresa da zapale cigaretu, smeju, odmah leti napolje!!! Odmah!
Poslednji put menjao negas dana Uto Mar 19, 2013 12:52 am, izmenjena samo jedanput
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod branik » Pon Mar 18, 2013 2:38 am

Da bi se to postiglo, treba da postoji strucan menadzment, a ne politicki direktor koji ce da se slika i muca pred novinarima. To znaci, direktor u mantilu koji ce makar da prodje kroy halu i koji zna se konkretno radi na kojoj poziciji. Takodje, to znaci da svako bude placen prema doprinosu firmi i svojoj vrednosti, a ne prema pravilniku na osnovu komunisticke uranilovke, koji zahteva da svi ljudi istog stepena strucnosti dobijaju isto. Siguran sam da tu najvise skripa. A siguran sam da je takav rad iygradio solaris za kratko vreme.
branik
Profesionalni vozač

Postod bockoboda » Pon Mar 18, 2013 10:54 am

Sad sam bio u novim busevima,znaci strasno,s**** autobus!
Totalno razocarenje,a mrzi me da pisem sad sta,veceras cu detaljno. Za sad,ovo je ravno decijoj igrariji.
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod branik » Pon Mar 18, 2013 11:06 am

Чекамо аргументе.
branik
Profesionalni vozač

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski