Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod blokovi » Uto Mar 19, 2013 2:47 am

Највећи кривац је руководећи кадар ГСПа и Икарбус,требали су прво возаче да анкетирају да виде шта је добро а шта лоше?Па ови ако буду радило 10 година биће доста.
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Sponzor

Postod suikar » Uto Mar 19, 2013 10:06 am

Ja neznam kakvo je sadašnje rukovodstvo u Ikarbusu,ali kada sam se ja obratio tadašnjem generalnom direktoru gospodinu Stanislavu Glumcu,on mi je odgovorio na pismo i naveo,da je Ikarbus uvek spreman da prihvata svaku sugestiju.Takođe me je tada pozvao,da posetim fabriku.Bio sam nekoliko puta tamo,tako da znam tačno,kako radi Ikarbus i za koga.Su-trans već 30 godina sarađuje sa Ikarbusom i sa našim Ikarima nema nikakvih problema.Naši vozači se jedino žale na loše postavljen hladnjak kod IK-201.Ostalih zamerki nema.Naš IK-206 radi bez ikakvih problema.Tih,ništa ne lupa niti škripi.A tako je i kod ostalih vozila.Izgled unutrašnjosti vozila bira kupac.Broj sedišta,njihov raspored,pa čak i izgled.Kod nas u svim autobusima su ugrađena tapacirana sedišta.
suikar
Član

Pridružio se: Ned Jan 10, 2010 10:56 pm

Postod Alpino » Uto Mar 19, 2013 10:16 am

Tako je, sjedišta, kabina, tabla, vrata i ove ostale popratne stvari, pa čak i tip mjenjača recimo često bira tek nakon potpisanog ugovora. I ovo je sve problem vodstva GSP oko krajnjeg tipa izvedbe IK218M.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod branik » Uto Mar 19, 2013 11:45 am

Нисам видео возила, али шитам овде и склапам своју слику целе приче.
Да би неко правилно изабрао, треба да зна много о томе. Да ли је икада неко од шефова саобраћаја, инжењера одржавања итд из ГСП, сео за волан аутобуса и покушао да га вози? Шта њему значи заједнички тастер за врата, ниска инструмент табла... Па неће он цео дан да набада тастере 4,3,2,1,1,2,3,4 и да се криви да их дохвати! Тако је и са мењачем. Баш га брига за дугачку прву или за тип тастатуре. Неће он трпети псовке путника када узбрдо почне да мења горе-доле. Исто важи и за оне који пројектују. Зато би требало да су им драгоцена искуства возача, мајстора на одржавању... А кад је код нас ко слушао vox populi?

На једном од првих 103 који је дошао у ''Ракету'', тек кад је дошло на ред штеловање вентила, примећено је да је то немогуће да се уради док се не исече патос испод задњег реда седишта или да се вади цео мотор. Важно да се прво направи један примерак, да интезивно ради и да се прати и анализира бар док не прођу најважнији сервиси. Овде пробна серија има 32 примерка. Да то није мало скупо? Или ће сваки од тих 32 заправо да буде ручно рађени уникат. Још само да им угравирају златне плочице са бројем.

Опет се враћамо на завршну обраду, јер све битно за вожњу потиче од МАН. Аљкавост нашег произвођача се види по томе што су у производњи успели да изгребу инструмент таблу која је саставни део самоходне шасије, како чујем у лабавим поклопцима зглоба, непрецизно постављеном силикону, кабловима који висе... Па зар је био проблем раздвојити крила првих врата и поставити заједнички тастер? Шта значи фиксирање ВДВ табле која треба да прати подешавања волана и тако возачу олакша рад? Неко је то паметно смислио и стандардизовао и не треба сад ми да будемо паметнији па то преправљамо. То је дело онога ко не разуме шта је аутобус и шта је возач у њему!

Све то не утиче на вожњу, али квари општи утисак, и сигурно, затвара врата за тржишта ван Србије, а можда чак и ван ГСП.
Ипак, сваку домаћу производњу треба поздравити.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod profa_chb » Uto Mar 19, 2013 11:48 am

bockoboda je napisao:Vidis,nije tacno. Ne trazi gsp blokadu,gsp je naveo da po njegovom standardu vozilo ne sme da otvori vrata dok se ne zaustavi,i isto tako,vozilo NE SME da se pokrene dok se sva vrata ne zatvore.

Idiiiiiii :shock: Nisam znao :o A ja mislio da su na japancima tu istu funkciju deca isključila :D
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Mickey » Uto Mar 19, 2013 1:35 pm

na istim tim Japancima nema zajednickog tastera za sva vrata, vec vozac svaki put "nabada" 1,2,3,4
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod Petar 535 » Uto Mar 19, 2013 2:36 pm

Na pojedinim Japancima iz pogona Karaburme su nabudzili tastere za otvaranje svih vrata .
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod ArthasUE » Uto Mar 19, 2013 3:55 pm

Novajlija danas na Zelenjaku. ;)

Image

Image
Korisnikov avatar
ArthasUE
Član

Pridružio se: Ned Avg 12, 2012 10:51 am

Postod bockoboda » Uto Mar 19, 2013 7:18 pm

profa_chb je napisao:
bockoboda je napisao:Vidis,nije tacno. Ne trazi gsp blokadu,gsp je naveo da po njegovom standardu vozilo ne sme da otvori vrata dok se ne zaustavi,i isto tako,vozilo NE SME da se pokrene dok se sva vrata ne zatvore.

Idiiiiiii :shock: Nisam znao :o A ja mislio da su na japancima tu istu funkciju deca isključila :D

Ta funkcija na japancima nije iskljucena,radi kao i prvog dana.
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod Petar 535 » Uto Mar 19, 2013 8:19 pm

Da stavim i u ovu temu koju sliku od Ikarbusa :

Image

Image

Image

Image

Image

Image**
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod MILE » Uto Mar 19, 2013 8:47 pm

bockoboda je napisao:
profa_chb je napisao:

Ta funkcija na japancima nije iskljucena,radi kao i prvog dana.
Isključen je samo zvučni signal.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod dusanman » Sre Mar 20, 2013 12:44 am

A ovo ogrebotine sa strane instr.teble to je verovatno od transporta :) lepo izgleda :) nzm jedva cekam da dodjem u Bg da ga probam pa da sudim o njemu ;)
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

Postod branik » Sre Mar 20, 2013 1:29 am

Шта је ручица десно од волана? Ретардер?
branik
Profesionalni vozač

Postod blokovi » Sre Mar 20, 2013 1:47 am

Da,i pogledaj polozaj i velicinu,moras maltene da ustanes da dovatis...
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod branik » Sre Mar 20, 2013 1:52 am

Може да се дохвати прстима са волана. То нема везе са Икарбусом, јер је то све тако у комплету МАН.
branik
Profesionalni vozač

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski