Hm, Nis-ekspres je privatizovao ko? Konzorcijum sa direktorom i Delta! Znaci kupili su 56% firme! E sada neznamo kako su odnosi medju njima sada regulisani, ko koliko ima akcija, koliko radnici, koliko Delta! Sta je problem kod nasih preduzeca! Veliki broj radnika a mali broj vozila!
Kaze se da po vozili ne sme biti vise od 2, do 2,5 coveka-ekonomska naj rentabilnija brojka! Znaci vozni park 500 vozila najvise moze da ima oko 1250 radnika!
Kako je bilo u Litasu! Brojka je bila 5 radnika na 1 vozilo-sta se desava, dosla Veolija i onaj visak, oterala uz neki soc. program i sada su na 2-2,5 po vozilu! E sad zamislite da je Veolija kupila nis-ekspres-znaci od 3000 radnika, sve bi moralo da se svede na nesto vise od 1300, znaci vise od pola radnika napolje!
To isto, ama bas isto ceka Lastu koja ima 3 500 ljudi, a oko 750 vozila, ako je kupi Keolios, Ariva, Veolija, Kavim...znaci nije lose da radnici uz pomoc nekoga kupe firmu! Trebalo bi time da SACUVAJU radna mesta! E sad nece biti idealno, ali nece doci do masovnog otpustanja (tako bi trebalo), vec bi bio prirodan odliv, penzije i neka stimulacija onima koji su pri penziji!
Ako Lastu kupi stranac i istera 1500 radnika, a nis-ekspres ostane na nesto manjem broju radnika, uz solidan vozni park, bice im uspesnija privatizacija, jer najbitnije je sacuvati radno mesto danas-pitajte coveka koji izgubi posao!!!
Mislim da ce Nis-ekspres i dalje da tera po starom, ali opet mislim da ce sad biti bolje-pored svih mana koje je Lecko izneo! Verujte u mnogim preduzecima sam isao, u svakom je ista prica na relaciji, vozaci, saobracaj, odrzavanje...svuda isto...
Ima i jedna losija varijanta, a to je da firmu preprodaju strancu, pa da nema niakakv soc. program za radnike i onda bi radnici istrpeli! Ali nece nadam se! Nis-ekspres ce ipak ostati po mom misljenju ipak ono sto je i bio! Bas onako sa svim manama i vrlinama!
Nece biti lako, ali je nis-ekspres zadnji koji bi se neceg plasio...