Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod negas » Pon Mar 25, 2013 11:33 am

Nisu zapadne zemlje cilj, ne moze da se pipne...samo istok kao sto kazes Rusija i slicno...eventualno okruzenje, ali treba jos da se tu poradi, slazem se...
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Sponzor

Postod Alpino » Pon Mar 25, 2013 2:40 pm

Nažalost nema tu kruha što bi se reklo. Mislim da se Ikarbus treba ugledati na Solaris.
Poslednji put menjao Alpino dana Pon Mar 25, 2013 7:52 pm, izmenjena samo jedanput
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod MILCHO » Pon Mar 25, 2013 4:43 pm

Možda ima neke šanse u BiH, samo obrukali su se sa IK-206 u Sarajevu gdje su se otkačivale prikolice, češći kvarovi nego na malo starijim MAN Lion's Classicima, a korozija se pojavila nakon manje od pola godine i moguće da su blacklistovani kod GRAS-a.

Inače saznalo se da je tender za 206-ice u Sarajevu namješten da može proći samo Ikarbus, koji u stvari nije smio biti kupljen jer jedini od ponuđača nije imao zastupništvo u BiH. Inače vode se istrage protiv tadašnjeg rukovodstva GRAS-a zbog namještanja javnih nabavki i mnogih drugih nepravilnosti.

Sarajevu će trebati veća nabavka autobusa i tu možda Ikarbus ima šansu, ali prvo trebaju otvoriti zastupništvo u BiH, i ponuditi GRAS-u i drugim preduzećima jedno dobro odrađeno vozilo na probu (112, 218) kako bi GRAS i drugi prevoznici stekli utisak da se popravio kvalitet Ikarbusa.
MILCHO
Član

Pridružio se: Čet Maj 01, 2008 1:26 am

Postod Alpino » Pon Mar 25, 2013 7:54 pm

Kod nas recimo Ikarbus nema šanse čak i da ima neko nazovimo ga predstavništvo(ma ga i Solaris recimo pa nema šanse), ali uzalud sve ako nema ovlašteni servis već otvoren u blizini grada.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod djole » Pon Mar 25, 2013 8:09 pm

Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom tako da je neka srpska roba oslobodjena carine u Rusiji. Uglavnom se odnosi na prehrambene proizvode, garderobu, namestaj itd, ali se ne odnosi na automobile. Medjutim, sad nasa drzava trazi da se sporazum prosiri i na automobile prevashodno zbog Fiata i eventualno drugih proizvodjaca koji bi bili privuceni trzistem Rusije (mada opet, ako njih interesuje Rusija, mogu i tamo fabriku da naprave :D). U to moze Ikarbus da se uzda pod uslovom da naprave neki konkurentan autobus
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod negas » Pon Mar 25, 2013 11:04 pm

Djole, ja mislim da za buseve taj sporazum vazi, ali za FIAT tj aute ne vazi...tako sam nesto kao nacuo...dozvoli da pogresim...

Slazem se i za okruzenje da treba da se radi mnogo da bi se plasiralo...
negas

Postod bockoboda » Čet Mar 28, 2013 10:44 pm

Malo iz danasnje voznje
Image
Image
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g5xKbf2iWl0[/youtube]

A sad da dodamo nekih par recenica. Prvo,mnogo rastresa u voznji,daleko vise od 218-ke,vrata se sama otvaraju,ovog puta dok stoji vozilo,sediste je riknulo,to jest pilotov vazdusni ventil je sa greskom,a prethodno i prekidac sedista,koji je zamenjen.
Unutrasnji retrovizor je odvrnut,jedan od dva,drugi dobro drzi.
Grejanje je lose,ovaj nikakvo,duva mlako,poluhladno bez obzira na podesavanja.
Izuzetno lose ide,i to zahvaljujuci menjanju brzina,na ...hm...cudnim obrtajima,krene prvom do 1000rpm i vec menja u drugu na 600rpm na ler,taman drugom krene do 1000rpm vec treca...
Do 30km/h je vec uveliko u 4.-toj..
Kick down donekle pomaze,tad radi kao svi dosadasnji automatski menjaci u normalnom modu.
Poslednji put menjao bockoboda dana Čet Mar 28, 2013 11:13 pm, izmenjena samo jedanput
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod milos265 » Čet Mar 28, 2013 11:08 pm

Vidim ja da ces i ti na crnu listu Ikarbusa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod bockoboda » Čet Mar 28, 2013 11:31 pm

Hehehe,pa valjda nece..mada,nista mi zabrana i ne znaci,kada u Ikarbus nikad ni ne idem :D
Inace,ne znam,jos nisam provalio sta znaci kad se otvore vrata pa trepce lampica vrata,nekad druga,nekad treca,bilo prazan,pun,ne bitno je,nekada obe,nekada sva troja.
Jedino lampica prvih vrata ne trepce :)
I da,jos uvek nisu resene bravice vrata,a vec je par puta vozilo islko za Ikarbus,to me cudi,bar da se resi za prvo krilo prvih vrata,koje zaista nema potrebu da se otvara,ali,nadajmo se da ce neko i to resiti.
Malo mi smeta buka u voznji,motor se mnogo cuje a brujanje jos vise,nekada tako tutnji unutra na niskim obrtajima da je to strasno.
Oterao sam 1381 iz garaze do Z. Venca,taj je rastreseniji od 1379 jedno 10 puta,a vratio 1374 prethodnu seriju,koja je mercedes S klase za M-a,ali bukvalno.
Totalno odsustvo buke,ne trese,ne oseca sahte koje na oko deluju zdravo,a presao je nesto vise od 120.000km
Zao mi je sto Ik nije nastavio da snabdeva gsp sa IK 218 a 218M je trebalo napraviti u 5 primeraka i ispititvati ih narednih god dana,u gsp-u,pa na kraju videti sta i kako.
Generalno,Ik 218M je gledano unutra,stvarno mnogo ispred 218-ke,pocev od sedista,do rasporeda vrata,pa preko prostranosti,koju 218-ka nema ni blizu.
Samo se nadam,da ce 218M uci u serisku proizvodnju,sa sledecom serijom boljom u odnosu na ovu kao i 218 u odnosu na 218N

Ah da,ono sto me i dalje nervira u svoj toj prici,je oznaka 218M,za vozilo,koje nema nista ama bas nista slicno sa prethodnim. Sta je falilo IK 219M kad je vec dugacak skoro 19m,i broj vise oznacava napredak ako nista drugo :D
A ako ovo prati neko iz Ikarbusa,onda evo prilike da dobijemo odgovor iz prve ruke. :)
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod Petar 535 » Čet Mar 28, 2013 11:55 pm

To sto trepce svetlo za vrata, ni ja neznam, ali na jednom busu ( 891 ) trepce 4. dugme i onda mora 5-6 puta da klikce dugme i tako stoji 2-3 minuta u stanici bespotrebno .
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod Mickey » Pet Mar 29, 2013 1:12 am

ja sam se danas vozio u 218M na 72ci, i na 4. vratima je neki lik stajao do vrata, skoro se naslonio, iako je bus bio poluprazan, svi su sedeli sem njega... kad god je na stanici bio u onom zutom polju vrata su se otvarala ponovo nakon zatvaranja... kad je izasao iz busa vrata su radila normalno, bez ponovnog otvaranja. da li to IK ima neke senzore za tu zonu? sta ce biti kad se unutra nagura 180 coveka pa se svi naslone na vrata?

a da se podsetimo jednog krajnje jednostavnog primerka iz iste fabrike...
ik 103
Image
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod MILCHO » Pet Mar 29, 2013 1:40 am

kad se nagura 180 ljudi, onda će biti isto kao sa trolama u Sarajevu (sve imaju senzore). Od Alipašinog polja do Skenderije na svakoj stanici izgubi se par minuta jer ljudi neće da se sklone sa stepenica, iako je trola pretrpana nastoje se ugurati po svaku cijenu.
Tako će biti i Beograđanima sa IK-218M ako budu radili na linijama gdje je velika gužva.
MILCHO
Član

Pridružio se: Čet Maj 01, 2008 1:26 am

Postod negas » Pet Mar 29, 2013 2:31 am

bockoboda je napisao:Oterao sam 1381 iz garaze do Z. Venca,taj je rastreseniji od 1379 jedno 10 puta,a vratio 1374 prethodnu seriju,koja je mercedes S klase za M-a,ali bukvalno.
Totalno odsustvo buke,ne trese,ne oseca sahte koje na oko deluju zdravo,a presao je nesto vise od 120.000km

Predhodna serija na kojoj je šasiji? Našoj el švabskoj?

Jel je M, klasika 1234 DNR? U kom modu tako brzo šalta?

Bocko odlične slike, hvalati kada god možeš turaj!

Kako vidim na ovoj slici nije baš lepo uklopljena maska sa desne strane do vrata! Trebali su ići da poravnaju ivice metala sa maskom, dakle da maska bukvalno nastavi dužinu metala, ili eventualno sa ispupčenjem koje je max debljine tj širine maske...I to se može ispraviti...

Uslikaj kada možeš i budeš raspložen taj detalj!

A lepo su uradili prednju kapu iznad šoferke, ima prelepi pad. Tako treba da urade i na 312-ci međugradskom!
negas

Postod Mickey » Pet Mar 29, 2013 3:16 am

predhodna serija, oni 218, kao i 218n su samonoseca konstrukcija... a nastali su na ugledu na Volvo niskopodne sasije koje su oni nadogradili kad su sklapali one Hess (112.3 i 218.3) ima puno elemenata koji podsecaju, ili su isti sa tim busevima... pa eto kako je Ik konstruisao niskopodnjaka
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod negas » Pet Mar 29, 2013 3:27 am

Pa da, zbog toga i pitam, jer je u stvari to i rozikavi hess, ik je kopirao, ali srecom niko se ne buni :D :wink:

Pa nema veze ako su iskopirali, zašto bi to nama smetalo. Važno da se radi i da je to rešenje dobro!

Da je pameti da celo oslanjanje Berkofa iskopiraju i da takvo rade na ik-412-ci. Još bolje, rasturi jednog berkofa, prekopiraj celu rešetku podvozja i gradi karoseriju 412-ce i odlična stvar!

Zašto bi mi razvijali nešto ako nešto već ima urađeno. Ali treba poboljšati ako se vide neke mane, kojih sigurno ima, i uraditi celokupnu tehničku dokumentaciju inženjerski i to je to!
negas

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski