Siera je napisao:Na Setri 400 na istoj rucici je i intarder i retarder i tempomat.
Ne kažem da sve znam ali malo pojasniti neke stvari
Nisam naj sigurniji u ovo dostignuće tehnike možda to i ima ali...
Retarder je stariji tip hidraulične kočnice nalazio se obično izmedju motora i menjača. Za kočenje je koristio ulje koje se prilikom jačeg i dužeg kočenja veoma lako zagreje pa je samim tim ima i vodeno hladjenje od motora i svoj hladnjak za ulje. Znam nekoliko primera gde su vozači ne znanjem nizbrdo pregrejali motore i upropastili ih.
Intarder to su verzije iste kočnice samo je spakovana u menjač opet ima vodeno hladjenje, uljni deo sa hladnjakom to su sistemi koji su razvijeni zadnjih 10-15 godina ne znam baš tačno. Retarder postoji recimo od neke 88godine
Verovatno to što si pominjao ako je vozilo novije generacije ima intarder, ako je starije onda je retarder a taj III položaj mislim da je u pitanju motorna kočnica koja nema konstrukciono veze sa intarderima ili retarderima. Takvu motornu kočnicu poseduju danas skoro sva novija vozila.
Tempomat je uredjaj koji održava konstantnu brzinu vozila (dok može da je održava) On nije sve moguć ne može da se bori protiv zakona fizike.
Naj delotvorniji je u kombinaciji sa automatskim menjačima i recimo intarderom. Na putevima u našoj zemlji i okolnim zemljama motorna kočnica je sasvim dovoljna ukoliko se koristi pravilno.
Mada svi ovi uredjaji tehnički i konstrukciono su skoro isti na kamionima i autobusima.
U autobuse se mnogo ne razumem pa neka me neko ispravi ako sam negde nešta omašio.
zavisi..imas autobuse koji su ispod 88 godista pa imaju retarder..imas i autobuse ispod 90-og koji imaju INtarder..dva primjera:metalik siva setra 213h Papovic prevoza iz Niksica ima,kao i bijela setra koja vozi za PEP Beogradsku liniju..motorna ti ne pomaze niz Zlatibor i Crkvine..po ravnici moze da bude od koristi..opet i to zavisi..npr jedna Bova ima jacu motornu nego telmu(ili retarder,sta vec ima),tu je vjerovatno telma losa,ali i motorna dobra cim moze da je zamijeni bez problema..