od danilo » Pet Jun 14, 2013 11:47 am
A, juče, ustvari sinoć smenu koju ću pamtiti dugo, dugoooo...
Naime, krenem sinoć na 11/31 (trosmenac), znači uveče u III smenu, ne stignem na Studentski Trg, ali dobro posle stignem na Konjarnik. Vidim tamo me čeka A-1018 (IK-201; 2002. godište), međutim i čeka me, već vidim kolegu tras pun desni iuz Ustaničku ide ka Buelavru Kralja Aleksandra, naravno prazan.
Šta se dešava, jel ili isključenje ili je pak ono drugo... ipak... ono drugo..., a to se prekomanda na seoski turizam, na Begaljicu, tačnije rečeno na 1/302 (trosmenac)...
Ništa dođem ja do gore, udario sprint uz Ustaničku, dođem nekih 10ak minuta pre polaska, a auto već maltene pun i puni se i dalje. Na kraju dolazi Liaz sa linije 50 i maltene svi iz njega kod nas. Tek onda se napunio, možda je još malo bilo mesta, ali vrlo, vrlo malo.
Saznam od kolege da je on tek na Studentskom Trgu uključio A-1018, pre toga tu ničega nije bilo, pa je umesto da uzme auto na Konjarniku, na početku smene, prvo išao do garaže da uzme auto, napravio taj jedan pravac (na koji sam ja zakasnio) sa Studentskog Trga i tek što je došao na Konjarnik i sipao vodu za hlađenje, dobio prekomandu za selo.
Krenemo tako skoro pa dupke puni sa Ustaničke i ide sve maltene normalno, temperaturu isto drži, pritisci, sve u redu, sve radi. usput nešto se, hvala Bogu, nije mnogo punio, nismo imali duža zadržavanja na stanicama duž Bulevara Kralja Aleksandra i duž Smederevca. Kad na stajalištu "Pun za Institut" (kod kafane "Tri tiganja"), opa neće da zatvori ni jedna vrata, Isprobamo sve moguće, pali, gasi, daj kontakt, vadi ključ, ma nikako i to ni na sva vrata, ni posebno na svakom tasteru. Nema mrdanja, a meni krvio što ne možemo dalje, uh... Izbacimo putnike, prepun bus, počinje kiša, ustvari kratkotrajan pljusak. E sad bato kreće zavrzlama, gde okrenuti autobus... Bubanj Potok, ma jok kao daleko, Vinča nezgodna za zgloba, a ima i onu lakat krivinu na brdu, baš ono na usponu malo pre okretnice. Ima ovamo benzinska pumpa, ja se setim, odmah posle Kružnog Puta, znam da ima mesta, za razliku od ostalih pumpi na koje smo naleteli, gde je sve jako, jako usko, kad ovamo sve odgovara, samo jedan saobraćajni detalj... puna linija!
Teraj dalje, ajde kod kafane "Boleč", tu sad stavili ona razdelna ostrva, ono sve preuređeno, ne može ni tu, za Ritopek bi i mogli, mada razmišljam, ono usko do Dunava dosta, ali opet i šleperi se dole spušaju. Boleč... nikako, u ovoj ulici nema teorije da ga smota.
Ajmo dalje pa kao naletećemo negde da okrenemo... Setim se plantaža u Boleču, kad ni tamo nema mesta, ovamo put do kapije, ovako razdelno ostrvo, u principu stvarno nema gde da okrene, ovamo pored kapije neka travuljina...
Idemo na Bećarevo Brdo, vozi, vozi, vozi... I na kraju ga okrenemo na Strnjikama, na samom skretanju za Zaklopaču, zaustavim jedan šleper što je išao iz Zaklopače i okrene ga koleza bez problema.
Ajde nazad, pravac garaža, javljeno rasporedu i otpravniku sve...
I na kraju završimo u garaži, stigli negde oko 20:45 čini mi se. Ovamo presekli kroz Mite Ružića i pravac dole na garažu.
A-1018 ovako kao auto ima tih problema sa strujom, počne samo da gubi struju, kontakt za vrata, migavci isto, a i ne radi levi far, desno je ok. Malo zna da digne temperaturu, posle Bećarevog Brda na nekih 90ak stepeni C je držao. Slabije vuče, mi prazni uz Bećarevo Brdo pa se već malo guši, al ga drži u III brzini, međutim da smo izdržali na 1/302 ne znam kako bi izvukao onako pun, malo je reći i prepun. Šalta dobro, menjač automatik, četvorobrzinac, marke "Voith", tu je sve ok. Kočenje nije loše, ima ispravan nožni retarder, mada radi i ručni, samo fali deo ručice retardera na komandnoj tabli. Staničnu kočnicu ima, radi, drži, kao i parkirna kočnica.
Limarija, onako osrednje neko stanje, ništa posebno, mada nešto puno korozije po sebi nema, tu je dosta dobar. Visina isto tako stalna, ne pada, ne štosuje, ni onako pun nije kalirao. Udoban jeste, mek u vožnji, dosta dobro izamortizovan, prikolica nije ukošena.
Tahograf marke "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer nije, sat je i ispravban i tačan, a beše radi i km sat.
Merač za gorivo nije ispravan, struja je na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru od 2 do 6 bara. Temperatura... pa eto nabio je prvo blizu stotke, pa oborio na 80, posle negde između 85 i 90 stepeni C, drži, inale ima stalno problema sa temperaturom.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 8 bara, stalno.
Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eeeee.... posle neuspešnog početka smene i neuspešnog seoskog turizma dobijamo pravu munju... A-939 (IK-201; 2006. godište) i isterujemo ga na 11/31...
Idemo na Konjarnik da se uključimo na polazak u 21:34, odatkle se uklopimo u turažu, 15ti već celu smenu u kvaru, a i 9ti se nešto valjda ranije isključio.
Dok smo izlazili temperatura u Višnjičkoj već na 90 stepeni C, a bio upaljen ovamo u garaži, i pritisak digo, jer je najpre bio pripremljen za noćni pregled.
Posle preko 90 uz Bulevaru skoro cela stotka. Na Konjarniku, dok smo čekali vreme, obori negde na 80ak stepeni C, a posle Hrama već raste, pa opet obori do Studentskog Trga, ali zato sledeći pravac, ka Konjarniku, Hram i đene, đene, ali ga ubi onaj uspon od Srbije do Nešića... E 110 stepeni C, temperatura. Na Konjarniku hlađenje, doliveno pola kante vode (koliko je i stalo), opet hlađenje i na kraju garaža, kad se ne da da se radi, onda se ne da do kraja!
Odličan je ovako auto, osim temperature od mene ima samo suve pohvale, već sam pisao o njemu ono kad sam bio na 3/31 ili gde beše...
Vuče strava, razbija koliko je startan, ali isto jako dobro koči, ne zna se da li je jači nožni ili ručni retarder, hvataju i jedan i drugi samo tako. Šalta dosta dobro, irno, tiho, menjač automatik, Voith, četvorobrzinac, lepo i brzo išalta sve četiri brzine. Staničnu kočnicu ima, lepo drži, ali parkirna je malo problematična, ispusti vazduh, ali baš nije nešto.
Tu je "Pepsi" reklama, odlično stoji, folija jako dobra, mislim nije iscepana i to sve, visina odlično iznivelisana, ma stvarno munja i aždaja neviđena.
Tahograf marke "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer nije (zaglavljena je kazaljka na nekih 1500 o/min), sat beše radi i ispravan je, km sat ispravan, kuca nekih oko 390 000 km. Malo radi, a malo ne radi osvetljenje tahografa.
Merać za gorivo ispravan. Struja na oko 26 do 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru od oko 2 bara na leru od nekih 6 bara. Temperatura počela udarnički na nekih 80ak stepeni C, završila na 110.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu je na oko 8 bara, stalno.
Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Na leru je malo teži volan.
Mirko GSP