Logo

Moja garaža

Slike i rasprave o automobilima.

Re: Moja garaža

Postod Kassbohrer » Sub Jul 20, 2013 2:27 pm

Zanimljivo ja kad vidim kupljen nov u BIH, bježim od toga kilometrima :wink:
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Sponzor

Postod branik » Sub Jul 20, 2013 2:45 pm

Vozila koja bi trebalo da sluze kao porodicna, to bi znacilo da je kilometraza umerena ( 5 godina = do 100 000, uredno odrzavana, posebno ako su bila na tada vrlo aktuelan lizing i sada se, po isteku tih 5 godia prodaju. Istovremeno razmisljam o seat cordobi i takve mogu da se nadju i sa manje od 50 000km. Auto kkoji je u startu kostao oko 10000e kupovale su mlade porodice, sa ne bas velikim primanjima koje zato i nisu mogle da naprave neke ekstremne kilometraze, a zbog obaveza prema lizing kuci, ispostovana je garancija u potpunosti. kod velikih vozila to vec nije slucaj. Zato je mozda fokus i izasao iz te ciljne grupe, ali od onih sto me zanimaju (fijesta, fabija, kordoba, grande...) to je upravo to.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod zumzum » Sub Jul 20, 2013 3:55 pm

Ljudi,vidim da je Stralis pomenuo ,,nesrecni" Pezo motor 1,6hdi. Ako bi mogli da mi napisete koji su to problemi sa tim motorom,posto je moj drugar kupio nov 307 sa tim motorom 2006 i nije imao nikakvih problema,doduse presao je i smesnu kilometrazu oko 45 000. Hteo bih da mu prenesem na sta da obrati paznju.
Kamionce je ko avionce, samo da mu je od Fapceta motorce :)
zumzum
Član

Pridružio se: Pon Avg 27, 2012 11:37 am

Postod djole » Sub Jul 20, 2013 8:56 pm

Nesrecan je posle 300 000 km kao i vecina drugih motora :wink:.
Ja se slazem sa Stralisom i Branikom, mislim da je trenutno najbolja varijanta prilikom kupovine polovnjaka neki benzinac nize srednje klase starosti do 6-7 godina koji je kod nas kupljen nov. Takvi automobili su vozili uglavnom porodicni ljudi koji su se domacinski ophodili prema njemu i znatno bolje nego ovaj u Nemackoj koji zna da ce posle 4 godine uzeti nov auto. Auta iz inostranstva ma kako bila odrzavana i vozena vec imaju preko 200 000 km i to je to, oni su odradili svoje i sad moze da se vozi ali ne i da se ne razmislja o njemu. Ko vise voli da vozi napucan auto koji je sa pola senzora pred kraj zivota blago njemu :)
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod Kassbohrer » Ned Jul 21, 2013 12:34 am

Svaki cigo svoga konja hvali :D Vidi djole, ako su u pitanju dva identična vozila, iste starosti sa istom kilometražom u 95% slučajeva je bolje uzeti iz uvoza. Potpuno druga stvar je kako se zaštiti od prevaranata :wink:
Kassbohrer
Član

Postod branik » Ned Jul 21, 2013 3:41 am

E, to! Kako uci u trag kilometrazi. Kod domaceg vozila to je mnogo lakse, posebno ako su bila kupljena na lizing. Cim auto dolazi spolja, a nema servisnu, osnov je da se sumnja u km. A i nekako su svi neznatno probili granicu od 100k km. Mada, i sama servisna se lako pravi. Treba uzeti broj sasije pa kod uvoznika. Isplati se i platiti jer se tako sazna bar priblizna km.
branik
Profesionalni vozač

Postod Kassbohrer » Ned Jul 21, 2013 12:43 pm

Ako auto nema servisnu to je osnov da ga odmah zaobiđeš u širokom luku. Odnos godine-kilometraža-cijena ako je nerealan takođe treba zaobići. Najsigurnija je provjera kilometraže u ovlaštenom servisu, to svaki ozbiljan trgovac dozvoljava.
Kassbohrer
Član

Postod Krle » Pon Jul 22, 2013 9:57 am

Kuni mi se covek koji je radio u zanicnom "VW"" servisu, pa posle i u "Opelovom", da su cesto naplacivali servise i materijal koji nisu izvrsili i ugradili...Slicno sam cuo da se radi i kod zvanicnog zastupnika za "Fiat" vozila...
Krle
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:55 pm

Postod branik » Pon Jul 22, 2013 11:04 am

Juce mi se pozalila komsinica koja vozi astru 1.4, `98. sa kojom je presla oko 70 000 da joj trosi ulje i to vise od litar na 1500 (vratila se iz Grcke, a prethodno je dolila). Nikad nije pregrejana, vozi potpuno normalno i umereno, nigde ne curi... Posumnjao sam na servis, jer je auto uvek ostavljala u jednom BG ovlascenom servisu, ne gledajuci sta rade. U jednom momentu sam pomislio na to sto Krle kaze, a sada sam siguran da je to u pitanju. Zasto mi motor tako propao do 70 000, ako je lepo negovan? Kad dodje do potpune degradacije ulja od starosti i rada, pada mu viskozitet, postaje redje, pada pritisak,motor ga trosi, a lezajeve i karike ko sisa. Njih ce gazda platiti.
branik
Profesionalni vozač

Postod stralis3 » Uto Jul 23, 2013 11:22 pm

Naravno,o tome smo pisali u par navrata...jednostavno,npr. Fiat Punto Clasic ima motor 1.2 kod kog je na nasem trzistu propisana zamena ulja na 10 000 km (nije mi jasno zasto na Z10 na 15 000),a ulje koje se za njega preporucuje i koje bi ovlasceni serviseri morali da sipaju je Selenia 20K,koja se menja na 20 000 kilometara...e sad,naivan,dosadasnji vlasnik Yuga ili neke serpanje koja je otisla pod presu,tera i uredno placa kod ovlascenog servisera servise na 10 000 km,iako sam duboko ubedjen,da se tada samo produva filter vazduha i dolije malo ulja,a uredno se naplati komplet mali servis,a "pravi" servis tek na 20 000 kilometara i ko zna koje se ulje sipa. Boli me to sto ce mnogi ti motori propasti vrlo brzo i to sto vec sada cujem neke price o tim motorima u Clasicu,sto zbog nasih ljudi koji ne vode puno racuna,sto zbog ne savesnih ovlascvenih servisera,a poznato je da je bas taj FIRE 1.2 na Auto Bild super-testu 2003. godine ostvario neocekivane rezultate (nakon 100 000 km,bez odstupanja u fabrickim merama,kada su skinuli glavu),bas kao i njegov dizelski rodjak (1.3 MJT) 6 godina kasnije...
[quote="djole"]taj 1.2 sa 60 ks je neprevazidjen motor, mocniji atmosferski motor za gradski auto nije napravljen :D
Korisnikov avatar
stralis3
Član

Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 8:28 pm

Postod arandjelovic » Uto Jul 23, 2013 11:36 pm

E pa Milose to je nasa zemlja Srbija gde se radi sve i svasta pa nam posle automobili ne valjaju. A najgore mi je kad cujem ono zamena ulja na 10000km ali ti ipak zameni na 8000, ej bre u 21. veku, pa na Zastavama pre 30 godina se na toliko radio servis a ne sad... :(
Mercedes-Benz... The best or nothing!
Korisnikov avatar
arandjelovic
Član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2012 11:09 pm

Postod branik » Sre Jul 24, 2013 12:05 pm

Иѕгледа да је, на жалост тако. А сада видех да сам погрешио у куцању. Комшиничина астра је 2008. а не `98 како сам написао. Очигледно је да мора да се посматра и контролише шта раде. А и иначе овлашћени сервиси су врло слаба карика у ланцу оджавања. У њима углавном раде веома млади момци са мало искуства, практичног,не само стручног.
branik
Profesionalni vozač

Postod nocturne » Čet Jul 25, 2013 1:06 pm

Moj Radoslav :D

Image
nocturne
Član

Pridružio se: Čet Jun 18, 2009 3:00 am

Postod stralis3 » Čet Jul 25, 2013 8:18 pm

Radoslav je bez greske... :D
[quote="djole"]taj 1.2 sa 60 ks je neprevazidjen motor, mocniji atmosferski motor za gradski auto nije napravljen :D
Korisnikov avatar
stralis3
Član

Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 8:28 pm

Postod arandjelovic » Čet Jul 25, 2013 11:50 pm

Sa Fiat Bravo felnama a u pozadini mladji brat. :D
Mercedes-Benz... The best or nothing!
Korisnikov avatar
arandjelovic
Član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2012 11:09 pm