Logo

SOR

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Sor

Postod tomo » Sub Jul 27, 2013 4:12 pm

Image
Korisnikov avatar
tomo
Član

Pridružio se: Sub Jul 17, 2010 10:58 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Sub Avg 10, 2013 6:53 pm

Image
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Shone » Čet Okt 17, 2013 12:31 am

Добри аутобуси ,али ружни толико да ми се просто гади када видим ове грбоње , нарочито ове новије моделе :roll: :evil: Позади су одлични и баш их волим како су их урадили , цео задњи део некако је робустан ,а ја то код аутобуса највише ценим :D ,напред још и могу да прођу , нарочито ови градски док пригадски баш и не могу баш да се похвале уместо тога ко год је ово цртао одмах нека се повуче у мишију рупу! Но , са бочне стране мајко мила не зна се шта је гадније да ли она бројна врата или грбава шасија која се некако и слаже са предњим делом ,али то није довољно па комплетан аутобус је права ругоба. ОК , ја волим "тенкове" ,али СОР не могу да дефинешем шта ли су они? :shock: Па СОР ЈЕ СОР ЈЕДИНСТВЕН И НЕПОНОВЉИВ! :D
Унутрашњност је на нивоу ,али и мотор који је заиста феномалан , иначе Ластини СОР-ови су одлични аутобуси!
Закључак: Упркос своме "јединственом" дизајну ово су аутобуси који су за сваку препоруку. :D
Извукла си осовинуууууууу из шаааасије љубави наше...
Korisnikov avatar
Shone
Član

Pridružio se: Ned Jun 10, 2012 5:44 pm

Postod blokovi » Pet Okt 18, 2013 6:25 pm

Cak su i minimalni potrosaci. Koliko ja znam Lastini SORovi imaju Iveco Cursor motore, ako se ne varam?
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod Alpino » Pet Okt 18, 2013 8:31 pm

Ovisi valjda koji model, neki su sa malim Tectorom od niti 6 litara.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod becks89 » Sub Okt 19, 2013 10:59 am

Prvi je C12, drugi ti je C10.5.
Generalno ti autobusi su jako štedljivi,za prigrad mislim da nemaju konkurenciju. Štedljiv motor, jeftini delovi, lako održavanje a i niska cena ( u odnosu na konkurenciju) to je topla preporuka za sve kupce. E sad, daleko je to od idealnog vozila, naročito za pojedine prigradske linije, najveće zamerke uglavnom idu na prostranost i na sam kapacitet. Što se samih performansi tiče, to je sve samo startan bus, takođe je sve, samo nije lak za vožnju, iritantna kratka prva brzina i preslab motor da bi krenuo lagano iz druge brzine prosto ubijaju u pojam. Ono što sam ja zapazio, vozač ima takođe jakoooo jakoooo malo prostora, ja nisam nešto mnogo visok i velik (187cm i oko 65kg) ja za volanom nemam gde sa nogama, takođe sabijen sa svih strana, nemam gde da skinem nogu sa kvačila, nemam mogućnost da podignem nogu da stisnem kočnicu, jer je sa desne strane retarder i deo dugmića. Onda sam volan ko na Jugiću, preglednost je manje više ok, sve dok nema gužve, e onda počinju problemi. Prve serije su imale retrovizor zakačen za prva vrata, onda zamislite kad vam se ljudi naguraju napred šta vi možete da vidite? Ništa!
Kasnije(novije) serije imaju izbačen retrovizor, pa je stanje kao malo bolje.
Što se instrument table tiče, pa ajde, jedinstvena je, čudna je pomalo, ali i poprilično jednostavna. Što se vozačevog dela tiče, glavni nedostatci su to što nemaš gde da spustiš flašicu sa vodom, telefon, karte,pare ili šta već. Sve služi za nešto, tako da nema neke pregrade koja može uvek i svaki put da se koristi.
Sve u svemu, iz serije u seriju je vidan napredak, ali nikako da ga prolepšaju malo, ogavniji bus uz Isuzu Bogdana ne postoji :D
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod Alpino » Sub Okt 19, 2013 6:12 pm

187cm nije malo, to je daleko iznad prosječne visine muškarca u Europi, to što su vozači na osim prostorima dosta viši nego drugdje je nešto drugo. Iako sam primjeti i po broju sjedišta i svemu da je to jako skučen bus.
Pretpostavljam da je mjenjač ručni ZF, 6-stupanjski, u takvom tipu busa je to najčešći izbor, a ne automatici, dok se automatizirani smatraju za luksuz. Taj mjenjač je jednostavno takav, kratka 1. brzina ali prigradskim busevima i nije baš bitno da se ispuca iz stanice. Ipak ti motori i nisu slabi, pogotovo ako je verzija sa 300KS jer konkurencija kao Conecto U ili MAN Classic U nisu imali jače, ali da fali mu momenta i da je Cursor unutra nebi bilo tih problema.
Ne znam u koju kategoriju vozila spadaju kod vas u Srbiji ali ovi prigradski busevi najčešće nemaju mjesto za stajanje i registrirani su bez toga, tako da svaki putnik koji stoji na nogoama i nema svoje sjedalo je kršenje zakona.
Alpino
Član

Postod becks89 » Sub Okt 19, 2013 7:04 pm

Pa pazi imaš prigradsku varijantu sa duplim drugim vratima i sa jednokrilnim vratima, a imaš "turističku" sa zadnjim jednokrilnim vratima koja se nalaze na samom kraju, a ne na sredini, e sad kako je koji registrovan pojma nemam :D Koliko se sećam ovaj što sam sedeo i provozao ga je verzija od 280ks, ako sam dobro zapamtio, da menjač je ZF sa 6 stepeni, automatike nemamo u Srbiji. Motore od 300ks bi trebalo da imaju ovi novi C12 LF ili kako već, oni su već kao malo napredniji, imali su led ekrane na spuštanje, sisteme za multimediju, neka ekstremno turistička sedišta /udobnija još nisam isprobao/ :D itd itd, kod njega je digitalni displejčić na instrument tabli i digitalni tahograf takođe, to im dođe potpuno turistička verzija.
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod Miki » Ned Okt 20, 2013 6:40 pm

Vozio sam se gradskim SOR-om u Pragu (NB 12), imam pozitivne utiske. Spolja mi se više sviđa prigradska verzija, četvoro vrata su lepo uklopili. S obzirom da sam se vozio linijom koja uglavnom ide uzbrdo, mogu reći da izvlači bez problema, motor nije glasan. :D
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Postod Alpino » Ned Okt 20, 2013 10:41 pm

Kada bus ide uzbrdo ima par stvari koje su bitne... Snaga motora, prijenosni omjeri mjenjača, broj putnika u vozilu, te na koncu je li klima uređaj upaljen ili ne i ovo zadnje ljudi često previde. Ako vozilo ima klima uređaj što je danas često slučaj e onda odmah treba jači motor. Taj solo gradski SOR ima motor od 265KS i ne baš nekog okretnog momenta, e sada ako je prijenosni omjer dobro riješen može i on vuči dobro uzbrod mada je velika vjerojatno da ima problem kada je nakrcan i ima upaljenu klimu ako je uopće i ima.

@ Becks

Baš to, oni imaju ''turistučke modele'' jer to sa pravim turističkim nema veze, i to je neki prigrad model sa boljim sjedalima i sa jačim motorom Tector 6 od 300KS, čudi me što nije Cursor 8 od 290KS jer je taj malo potentniji mada manje snage ali je obujam veći. Svakako jedini model sa malo jačim motorom im je gradski zglob koji ima Cursor 8 sa 330KS. Ne znam št će biti sa Euro6 ali to kreće valjda od 01.01.2014.
Alpino
Član

Postod becks89 » Ned Okt 20, 2013 10:58 pm

Ma kakav crni turizam, od vožnje u onom čovek postane klaustrofobičan.
Ne znam koja je poenta kupovine "turističkih" modela, tačnije verzije sa tom opremom, a potom poslati ista vozila u prigrad? Gde ima stajanja, gde nema dovoljnog broja sedišta, gde je masa drugih problema, u njima ne mogu da se mimoiđu 2 osobe. Toliko je skučeno. Generalno meni su to gotivni busevi, za prigradske linije sa manjim brojem putnika to je genijalno rešenje, ali za frekventnije linije mislim da svakako nisu rešenja, a naročito ne za turističke linije. Vidim da su neki potezali i preko granice, jadni ti putnici i vozači u njima.
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod Alpino » Pon Okt 21, 2013 9:46 am

Pravi prigrad podrazumijeva sva sjedenja, za to u busevi kao Lion's Regio i slični, a kamo li ne taj SOR. Znaš, postoje i busevi i duži od 12m, a možda to i nije čisto gradska nego gradsko-prigradska linija ako treba stajanje ili ima mali broj polazaka.
Alpino
Član

Postod mix5201 » Pon Okt 21, 2013 4:46 pm

becks89 je napisao:Pa pazi imaš prigradsku varijantu sa duplim drugim vratima i sa jednokrilnim vratima, a imaš "turističku" sa zadnjim jednokrilnim vratima koja se nalaze na samom kraju, a ne na sredini, e sad kako je koji registrovan pojma nemam :D

Ова "Сор" возила из 2007. године произвоње, са двокрилним другим вратима, седиштима и нешто ширим тунелом намењеним за неки приградски превоз поседују 48 места за седење, а 37 места за стајање (колико се сећам са оне налепнице налепљене у салону).
Korisnikov avatar
mix5201
Član

Pridružio se: Pon Sep 16, 2013 11:04 pm

Postod djole » Pon Okt 21, 2013 7:37 pm

Po meni SORovi su i vise nego korektni autobusi za nase uslove. Taj prigradski sa srednjim dvokrilnim vratima je pun pogodak za Lastine prigradske linije, ima dosta mesta za stajanje, ako treba da stojis bar stojis kao covek :D. Sedista udobna, jeste da nemaju nikakva podesavanja ali su ok. Turisticki mozda ima jedan red sedista vise i to stoji kao mana, dok autobus kao autobus ima sve elemente ozbiljnog turistickog vozila
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod cone » Pon Jan 27, 2014 5:56 pm

Lasta u Novom Sadu:

Image
Korisnikov avatar
cone
Gazda