od danilo » Sre Avg 28, 2013 10:20 am
Ajde ovako da ispišem kontrole sa vozila Karaburme kojima sam se vozio prethodnih dana, da vidimo da li se nešto premenilo kada je njihovo stanje u pitanju...
Jedan koji važi kao bolji i pouzdaniji auto serije dvestakečeva iz 2002. godine važi A-1000 (IK-201; 2002. godište)... Njime sam se konkretno vozio u nedelju, što značo zadnje gdana ovogodišnjeg letnjeg reda vožnje, i to na 5/65 (trosmenac), u podne (u toku II smene).
Njime sam išao u lokalu, tu ne što kratko. Limarija je ovako manje - više ok, jer što je najbitnije nije tako ukošen, već sama oplata je vidno propala, napred ne tolioko, tu stvarno nije strašno, međutim na prikolici je već gore. Naročito bokovi prikolice, zadnji onaj deo. Malo nas je i bilo unutra, malo opterećenje, pa je shodno tome i visina bila ok, udoban, ne lupa ništa, ne trese, ne štosuje.
Kao mašina pa onako prosečna mašina, fino ubrzava. Šalta normalno, kočenje dobro, ne vučće u stranu, meko hvata, ispravan samo nožni retarder.
Onda odmah u ponedeljka unutru sam nakratko navrnuo na 15/65 (dopuna + smena + smena) i išao s redovnjakom A-1035 (isto IK-201; 2002. godište).
Tu je već sve po starom manje - više, osim novog problema koji se javio, a to je curenje bafte. Negde, ne zna se tačno gde, je curela nafta, tako da je oko 8:15 odmah sa Zveztdare II auto isključen za garaži i odmenio ga je, nakon što je ispeglao I deo šihte na 23/65, A-932.
Onako baš se dobro i jako osećala nafta, ceo salon unutra, a i pored auta u krugo od 5m sigurno. Tako da se ne bi zezalo i rizikovalo pravaca garage.
Na A-1051 (IK201; 2002. godište), kojim sam isto išao na redovnom polasku i liniji i to na 17/65 (smena + dopuna + smena), se javio rekao bi novi problem, jer se ne sećam pre leta da se bio takav, a n itokom leta kada me je vozio. Menjač je počeo mnogo da kida, cima i trza i to ono muško stvarno. Ili je do struje (AKU baterije da ne drže dobro, alternator da ne puni dobro, labav remen... nešto od togas recimo bi moglo da bude) ili jednostavno da fali ulja u menjaču i da zbog toga ovako kida. Najviše se to oseti kada se otpusti gas pa kada krene da vraća iz više u nižu brzinu.
Ostalo vezano za ovu makinu je ono standardno.
Onda na 12/27 (dopuna + smena + smena), opet sve redovno i polazak i linija, A-998 (i opet još jedan IK-201; 2002. godište).
Limarijski dosta loš, mada gledano ovako spolja po oplati, ništa bolji nije ni gore pomenuti A-1051, a da opet i A-1035 ukošen sačuvaj Bože, mislim na ukošenu prikolicu.
A, A-998 nešto tromiji pri polasku iz mesta, malo se tu guši kada kreće, ali ide, nije tako loš. Nema nekih novih stvari posebno vezanih za njega, manje - više po ponašanju i stanju u vožnji, isto je sve kao što je bilo i zadnji put.
E onda oduševljenje, mislim za mene zbog makine kojom sam išao, u ponedeljak ujutru (u toku I smene) i juče (u podne) išao sam sa A-902 (IK-201; 2004. godište), opet redovnjak, što znači 9/65 (trosmenac).
Karoserija, limarija je dodatno propala čini mi se, prikolica je već užas. zadnji onaj deo kao što sam gore napisao i za A-1000, je sav truo, šupalj, u rupama, sve izraubovano. Ovamo generalno po oplati ima oštećenja, mesta gde je udaran, oštećen, izgreban, tako da je na Karaburmi limarijski iz ove serije defnitivno najgori. Nema problema s visinom, ne pada, niti štosuje, udobnost, izamortizovanost sasvim dobra i tu nikakvih problema nema. Ni kada je pun sve je u redu.
Temperatura - njegov stari problem, ono što ga ubija, juče u podne normalno stanje, na oko 87 do 88 stepeni C, je stalno držao, eventualno, ako je digao do 90, ali preko zasigurno ne.
A, onda zatim poslepodne, mada je to još uvek bila smena u podne (znači II smena) išao sam i sa A-1049 (IK-201; 2002. godište), na 9/27 (trosmenac), to već neplanirano, ali sam išao, to je bitno.
Vidim da s temeraturom onako kuburi i dalje, dolazi na Trg i tu je negde na 90ak stepeni C cbilo, možda stepen, dva ispod. Sad ne znam inače kakav je posle uspona, gore Partiznaski put kad pređe i gore tamo, jer je mene vozio od Trga do Vuka, znali nakratko.
U ponedeljak, A-949 nije izdržao sve da odradi, ujutru je izašao na 1/65 (trosmenac), ali u podne, negde u prvoj polovini smene otprilike, je zamenjen i tu je uskočio A-922 (IK-201; 2001. godište), kojim sam se u pravo u pdne i vozio. Relacija od Ruzveltove do naselja mog.
Meni se čini da je ranije bio znatno startniji, povzitiji i brži, važio je za jako dobru i relativno pouzdaniju makinu, a sad je postao užasno trom. Tu je sad ne gde rame uz rame sa A-924, znači dok krene iz mesta treba mu baš punop i vremena i mesta, u prvoj brzini pogotovu trom i slab, posle od II brzine već bolje i brže ide.
S visinom više nema problema, a dugo je imao, posle znam da je to rešeno i otklonjeno i evo sad sam se u to i lično uverio. Digne visinu na jastucima čak i preduka u saim jastucima, znači diže visinu u nebesa, a opet na manometrima pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu na oko 6, jedva možda da nekad dogura do 6,5 bara.
Na A-796 (MAN SL 283; 2003. godište), kojim sam juče išao na 21/26 (II deo šihte) pada pritisak vazduha, i to jedva održava da ne padne u crveno polje na manometrima. Jedva neka 6ica (6 bara), za dlaku da padne ispod. Ne znam što je onoliko nizak pritisak, visina je ok, normalna, ne pada, ne štosuje, a već je bilo gužve. Čuje se prednji trap, dosta bije, lupa, trese i poskakuje u toku vožnje, čak i po relativno ravnom i dobrom terenu.
Po pitanju instrumenata na gore navedenim kolima: A-1000 tahograf marke "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer neispravan, sat ispravan i pokazuje približno tačno vreme, km sat mislim da je ispravan. Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima je na oko 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do oko 5 bara. Temperaturu održava stalnom na nekih 85 do 87 stepeni C. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 bara.
A-1051 tahograf "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer neispravan, sat i km sat ispravni. Merač za gorivvo nije ispravan. Struja beše na nekih 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru od oko 2 do 5 bara. Temperaturu drži na oko 8 stepeni C, stalno. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara.
A-1035 tahograf marke "Kienzle", neisapravan brzinomer, kao i obrtomer, sat i km sat ispravni.
Merač za gorivo neispravan. Struja na akumulatorima je na oko 26 V. Pritisak ulja u motoru od oko 2 do 6 bara. Temperaturu je držao na oko 85 stepeni C, ali zna da digne i preko 90. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 7,5 do 8 bara.
A-998 tahograf "Actia" (verzija bez ugrađenog obrotmera). Brzinomer ispravan, sat i km sat ispravni. Merač za gorivo neispravan, struja na 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara pri višim obrtajima. Temperatura stalna na nekih 90ak stepeni C. Pritisci vazduha 8 bara.
A-902 tahograf marke "Kienzle", brzinomer ispravan (popravljen), obrotmer neispravan (zaglavljen), sat i km sat ispravni.
Merač za gorivo i voltmetar neispravni (kazaljke stalno na nuli, ne mrdaju). Pritsak ulja od oko 2 bara na leru do nekih 6 bara. Temperaturu održava stalnom na nekih 85 do 90ak stepeni C. Pritisci vazduha između 7,5 i 8 bara.
A-1049 tahograf "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer neispravan (zaglavljen), sat i km sat ispravni.
Merač za gorivo neispravan. Struja na akumulatorima je na oko 26 do 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru od oko 2 bara na leru do nekih 6 bara posle, na višim obrtajima. Temperatura stalna na nekih 88 do 90 stepei C, nije prelazio preko 90. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 7,5 bara, u proseku.
A-922 tahograf "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer nije, sat i km sat ispravni.
Merač za gorivo neispravan. Struja na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru od oko 1,5 bara na leru do oko 6 bara. Temperatura između 85 i 90 stepeni C, dosta stalno. Pritisci vazduha za kočenje i napred i nazad na oko 6 bara.
A-769 brzinomer ispravan, obrtomer nije, sat ispravban i tačan, za km već nisam siguran. Merač za gorivo neispravan (kazaljka pala na nulu, ne mrda). Pritisak ulja u motoru od oko 2 do 6 bara. Temperaturu je držao u zelenom polju, stalno, na nekih 80ak stepeni C. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko jedva 6 bara, stalno.
Mirko GSP