od danilo » Pet Okt 18, 2013 8:58 am
Malo sam izmenjao dane pa sam onda sinoć (III smena) ponovo malo bio na 27ici, ovog puta na 9/27 (trosmenac), ali poslem tri vezana dana na 9/27, četvrti dan nas je zeznuo redovnjak, čuveni 1049. Naime, juče se nije tamo pojavio, a od ujutru je tamo, brat mu, A-1001 (IK-201; 2002. godište).
Inače, u vezi A-1049, temperatura će ga sahraniti, ono nije normalno, grejanje pušteno, a temperatura stotka ko od šale, 97, 98, ako malo spusti i opet onda stotka. Menjana pumpa za vodu i hladnjak nakalemljen sa nekog rashodovanog IK-201 (od onih koji su na Novom Beograd, samo ne znam tačno sa kog auta je skinut hladnjak) i opet džabe!
E ova opaka makina je tamo bila od ujutru, u 3:10 izlazak iz garaže, odradio je sve obrtem ali baš sve, bez ijednog kvara, bez problema, bez isključenja i bez ispadanja iz turaže. A, što se tiče smene uveče (III smena), smena 16:51 Trg, isključenje za garažu 23:10 Mirijevo III, 23:15 garaža, za smenu 4,5 obrta, pravci između 45 i 50 minuta, a stiže se sasvim korektno, između 5 i 8 minuta, svaki pravac.
Ovo je strava auto po svim kriterijumim, ali bukvalno po svim i tražio sam mu zamerku, tražio, sinoć u svesku upisujem i jedino što sam isčačkao je da su mu neispravni brzinomer i km sat, jer drugo, kolko god da teraš mak na konac, nema šta da mu zameriš.
Pošto je pre oko godinu i nešto dana imao remont u Ikarbusu, što se itekako da primetiti, jer se utegnut i ispeglan samo tako. Oplata je gotovo savršena, nigde nema ni malo korozije, nema ni nekih većih oštećenja po oplati, prikolica savrpeno poravnata sa prednjim delom auta. Isto tako visinu održava stalnom, ne pada visina, niti štosuje, ono izuzetno udoban, amortizeri se ni malo ne čuju, a u vožnji samo pliva, lepo špiluje po asfaltu, pravo uživanje, naročito gore na aprtizanski put, Mirijevsi Venac kada se izađe. Kvalitetno odrađen remont, nema šta!
A, aždaja je prava... Jak je, ubrzava veoma, veoma dobro, ajd sad može i malo bolje, ali i ovo je zaista odlično. Kažem jak je, dosta doobro i brzo ubrzava, usponi nikakav problem mu ne predstavljaju, ide ko po ravnom, ali bukvalno. Šalta jako mirno i tiho, menjač, Voith, automatik, četvorobrzinac, gotovo i neosetno i neprimetno išalta sve ćetiri brzine. Kočnice jake, jedino što nema ručni retarder i staničnu na komandnoj tabli, eto to fali, ali ovako em je jak retarder, em nožna jaka i fino i lepo hvata, ravnomerno, ujednačeno, nema da nabada, perfektno stvarno!
Tahograf, beše, marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer, km sat neiaspravni (km sat zaglavljen), sat ispravan i tačan.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima je stalna na oko 26 do 27 V. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperatura na oko 80 do najviše 83, 84 stepeni C, pušteno je grejanje.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži iumeđu 7,5 i 8 bara.
Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
E ono je munja, em je munja, em je moja omiljena serija dvestakečeva!!! Jao, kad bi mi ga dali na 65icu, pa ja bi pevao! Iovako je rezerva, vucara se bezveze po šihtama, a juče je dokazao da može trosmenca da radi. Kad bi ga stavili na 15/65, ili na 17/65 to bi bio pogodak u centar mete! 15/65 nema uopšte redovnjaka, svašta tu upada (A-922, A-1014, A-1041, A-1048...), a opet 17/65 sa nepouzdanim A-1051 (pregreva se boš pumpa...) je klimav.
Odradi se s ovim samo tako, bez ikakvih problema.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A-902 - počeo je da gubi visnu i da štosuje, na levoj strani vozila, pri većim opterćenjima. Juče, u podne, temperatura je bila između 85 i 90 stepeni C.
A-905 - produvao na iberlauf, purnja dosta, unutra se dosta oseća (smrdi sagorelo ulje i dimna zavesa). Malo slabije vuče sad kad je produvao. Amortizeri, visina sve u redu, menjač, kočnice takođe. Oplata onako, na sve strane gitovana, propala,izudarana.
A-939 - produvao na iberlauf, gruva sa leve strane beli dim za sve pare.
Mirko GSP