Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Čet Nov 21, 2013 12:49 pm

Juče u podne (u toku II smene) sam na prvencu 26ice (1/26) išao, na kratko, sa redovnim Japanezerom, A-784 (MAN SL 283; 2003. godište)...

Solidan auto... Nije tako loš, spolja je sasvim ok što se oplate i šasije (vizuelno) tiče. Prav, nije ukošen, onako deluje sasvim ok. Nije rastrešen, a ni ne primetih da se čuju trapovi. Negde podne i već na Dorćolu beše solidno popunjen, tako da je što se visine tiče ok, jer je istu održavao i nivelisao onako baš kako treba. Udoban, mek, lepo izamortizovan. Unutra, barem napred je ok, ima ručice na prozorima (barem ima u prednjem delu aut, pozadi ne znam).

Ide ok, od uspona me je samo uz Francusku vozio i tu je pun dosta dobro izvukao. II brzina, malo jači gas i ide dosta dobro. Menjač Voithov automatik, četvorobrzinac i isti jako mirno, tiho, brzo i gotovo neosetno išalta sve četiri brzine. Kočnice, rekao bi, dobre, ispravni su i nožni, a i ručni retarder, stanična, parkirna, sve radi.

Brzinomer nije ispravan, kao ni obrtomer, sat ispravan i tačan, a km sat mislim da je neispravan.
Merač za gorivo neispravan (kazaljka zabila u vrh skale i ne mrda). Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperatura negde između 80 i 85 stepeni C, uglavnom ne premašuje iz zelenog polja.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 10 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A-951 - često, ustvari mnogo često, se aktivira reducir ventil. Samo šišti u toku vožnje.
Vidim da A-1363 ima problema sa tasterima menjača. Često se dešava da neće da ubaci u D ili posle da izbaci u N.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod danilo » Čet Nov 21, 2013 1:00 pm

U još jednom remontovanom Mutketu sam se juče vozio i to u A-75 (IK-103F; 2005. godište) i to u podne (u toku II smene) na 48ici, biće da je to bio 8/48 (trosmenac).

Ok je odrađen, pravo ko strela, oplata šljašti ko da je sad sišao sa fabričke trake. Onako na oko odlično deluje i remont uliva poverenje, kao da je zaista dosta dobro odrađen. Visina isto tako stalna, nivelacija u redu, a opet je bio dosta opterećen.

Vuče odlično, eno uz Beogradsku se popesmo dok si rekao piksla. Startan, lepo povuče, dosta dobro ide. Ne znam da li je i nešto oko motora rađeno, jer mi se čini da pre remonta nije bio tako startan taKo jaka makina. Šalta mirno i tiho, menjač ZFov četvorobrzinac. Kočnice dobre, dosta jake, ispravan je samo nožni retarder.

Tahograf ima, ali na njemu firme nema, tako da ne znam koje je marke. Brzinomer je ispravan, obrtomer fabrički nema ugrađen, sat ispravan i tačan, a km sat mislim da je ispravan, da kuca.
Merač za gorivo neispravan (kazaljka zabila u vrh skale i ne mrda). Struju na akumulatorima drži na oko 24 do 25 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperatura stalna na nekih 80 do 85 stepeni C, stalno.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 do 8,5 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putnmičkom salonu kao i panel kod vozača.
Grejanje, koliko mi čini, jeste ispravnio u celom vozilu.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Čet Nov 21, 2013 4:17 pm

danilo je napisao:Vidim da A-1363 ima problema sa tasterima menjača. Često se dešava da neće da ubaci u D ili posle da izbaci u N.
Otišla ona tabla ispod tastera pa ne registruje šta je pritisnuto...
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod danilo » Čet Nov 21, 2013 5:48 pm

Štampano kolo...? Moguće. I rikverc zeza, neće da ga ušalta.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Čet Nov 21, 2013 6:11 pm

Da, na to sam mislio samo nisam znao kako se zove...
MILE
Član

Postod danilo » Pet Nov 22, 2013 12:24 pm

Sinoć (u toku III smene) sam išao sa A-1280 (IK-201; 2001. godište) i to na 18/74 (II deo šihte + III smena) ito sam bio kod Vuka, naiđe A-1280, ajd reko idem s njim da odradim kontrolu, znam da će se neki ovde obradovati kad ga utefterišem u kontrole... :)

Spolja onako, drži se, nije loš, mislim na samu oplatu. Drži se solidno, a reko bio ovako po vizuelnom stanju oplate, kao da je u skorije vreme seređivana oplata. Sad ne znam da li je samo farbanje u pitanju ili su još nešto radili oko šasije, karoserije... Uglavnom prikolica je ok, dosta je dobro poravnata sa prednjim delom auta i rekao bi da nešto puno i ne zanosi u toku vožnje. Mada dosta skače, ko jarac skače. Malo se čuju trapovi, lupaju, a amortizeri su ok, dobri su, ne čuju se, kao ni rude prikolice. Visinu drži dosta dobro, nivelacija je u redu, sasvim dobro drži, ali ono i nije nas bilo više od možda 30ak unutra.

Aždaja je svojevrsna, ide odlično. Startan je i to izuzetno pri polasku iz mesta, vuče odlično i uz Mirijevski Bulevar izvlači do da ide po terenu ravnom ko tepsija. MANčuga reže - ledi se krv u žilama! Šalta samo tako, brzo i odsečno, bez ikakvih problema i poteškoća. Menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, baš, baš jake, ispravan je i nožni retarder.

Tahograf ima (beše "Actiin"), brzinomer je ispravan, obrtomer nije (kazaljka sa nule ne mrda), sat je ispravan i pokazuje tačno vreme, nisam siguran da li je ispravan i km sat.
Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka sa nule ne mrda). Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 - 2,5 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperatura poprilično stalna na oko 80ak stepeni C.
Vazduh i na predenjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 do 8 bara.

Slabo je osvetljenje u putničkom salonu.
Koliko mi se čini, grejanje u vozilu nije pušteno.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A-1025 - gubi visinu na celom desnoj strani vozila (na svim desnim jastucima).

Inače esktra auto. Temperatura na oko 80 stepeni C, vazduh nazad 8 bara, napred 6 bara.
Limarija odlična, vuče dosta dobro.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Pet Nov 22, 2013 3:27 pm

E tu sam kontrolu jedva čekao.... Inače isti je bio u toku dana na 83 ali je verovatno odrađen redovnio Solaris pa je majstor uzeo svoj auto.
MILE
Član

Postod danilo » Ned Nov 24, 2013 1:00 pm

Dve kontrole odrađene u petak, dve Karaburmine legende... dva dvestakeca iste generacije, 2002. godište...

Prvo sam išao sa A-995 (IK-201; 2002. godište) na 12/27 i to u podne (u toku II smene).
Ovako auto kao auto neki prosek, mislim za šihtu dušu dao, a ovako nije nešto posebno. Prikolica se onako solidno drži, nije nešto mnogo ukošena, onako drži se solidno, a oplata je već onako kilava i dosta je propala. Izudaran je dosta, dosta je oštećena, a korozije već uveliko ima, svuda po istoj. Visinu je držao onako normalno, ne pada, a bio je možda do pola pun putnika, nije neka gužva bila. Nivelacija ok, ne pada visina, niti imalo štosuje, a i onako udoban je. Mek je, amortizeri se ne čuju,trapovi isto tihi, rude prikolice se ne čuju.

Ide onako malo tromije polazi iz mesta, posle kad se zalaufa nije tako loš. Šalta ok, sasvim normalno, bez cimanja i kidanja, a menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, jake, ispravan je samo nožni retarder.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat neko leveo vreme pokazuje, km sat mislim da je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan. Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 1,5 bara na leru do oko 6 bara, pri višim obrtajima. Temperaturu drži na oko 70 do 75 stepeni C.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 8 do 8,5 bara, stalno.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E onda isti dan, ali sad ne u podne, nego uveče (u toku III smene), sam išao sa 23/26 (II deo šihte + III smena), a tamo je u petak bio A-1003 (IK-201; 2002. godište).

S obzirom da nije imao remont, niti bilo kakvo ozbiljnije sređivanje i intervenciju, ovaj auto se i dosta dobro drži. Sad kad se gleda spolja i ne deluje nešto posebno. Dosta je izudaran, loša je oplata i to poprilično je loša. Prikolica rekao bi da nije ukošena i da je relativno dobro poravnata sa prednjim delom auta. Ima branik pozadi, to je ineteresantno pomenuti. S visinom problema nema, ono čak smo išli i sa podosta putnika (smer ka gradu pa nije bila baš tolika ludnica). Ok je, udoban, trapovi, am ortizeri, rude prikolice se ne čuju ni malo.

Ide sasvim dobro, gledam, eto tako do pola pun putnika, uz Maksima Gorkog ide sasvim normalno, lepo prima gas i izvlači ko da ide po potpuno ravnom terenu. Ne guši se, ne trokira, ne zeza. Šalta dosta dobro, mirno, tiho i brzo, a menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice, ispravan je nožni retarder, a ručni nema, kao ni staničnu kočnicu na komandnoj tabli.

Tahograf je marke „Kienzle“, brzinomer je ispravan, obrtomer nije, a sat je ispravan, za km sat već nisam siguran.

Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka sa nule uopšte ne mrda). Struju na akumulatorima drži stalnom na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 – 2,5 bara na leru do oko 5 – 6 bara, pri višim obrtajima. Temperaturu je održavao mahom stalnom na oko 85 stepeni C.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Nov 24, 2013 1:13 pm

E, a onda sam stigao i sinoć (III smena) malo d navrnem na smenu i to na 1/16 (trosmenac), a tamo redovnjak, glavom i bradom Poljak, A-3127 (Solaris Urbino 18; 2013. godište)...

Vezano za 1/16 uveče, subotom - 16:45 smena na Karaburmi II, završava u 23:20 na Karaburmi II, garage 23:25, sve zajedno kad se sumira 5 obrta za smenu uveče. Pravci po 42 minuta, na kraju se smanjuje u zadnjem krugu na 40 minuta.

U vezi Solarisa tu već nemam šta mnogo da napomenem, sve je ok, lepo radi, sve je ispravno, a koliko vidim ove cele nedelje je tu, na 1/16, pa mu je i redovnost i više nego dobra. Samo da ga sada ne ureknem... :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Km sat kucka već oko 5000 km na satu, tako i malo jače, sve radi, zaista uživati i voziti ga i voziti se u njemu.
Jedino stalno drži upaljenu onu ćutu lampicu na komandnoj tabli, srednju, za kvar u EDC sistemu i kad se izlista monitor vidi se i ta poruka, među kvarovima. To je tako bilo i pre 2 nedelje i sad isto to gori. Ne znam zaista jel lažnjak ili zaista prijavljuje neispravnost, ali se nadam da je ovo prvo ipak u pitanju.

Odlično greje, naložena suva drva bukova :lol: i zaista malo, malo mora da se isključuje grejanje jer baš napravi banju. Inače u vezi onoga za grejanje na otvorima za klimu (krovno grejanje) to jeste preko klime, uključi se klima i greje (tera pumpa u kontra smeru u odnosu na režim kada se hladi, isto kao i split sistem klima u stanovima i kučama). Koliko sam razumeo klima je podešena na fiksnih 22 stepeni C, samo se vrši odabir hlađenje ili grejanje.
Jedino ono za vozačevo sedište i dalje nisam siguran za ona tri tastera da li je za grejanje naslona. To moram još da vidim.

Sve je čisto, uredno, na svom mestu, ma bre ko apoteka, cakum - pakum.

Bilo bi i fotki, ali menjasmo vreme sa 2/16, zamolio nas majstor na Pohorskoj da menjamo, pred njegov zadnji pravac, jer posle tog pravca završava na Karaburmi. Kao važi, nema frke. Kad ono posle sve baš, baš knapirano se stiže, po minut i manje pred polazak, tako da nije bilo nikakvih šansi ni za jednu jedinu fotku. Mada njega sam već detaljno isfotkao prošli ponedeljak i okačio njegove fotke.

Odradi se i na pranje se otera, uparkiran po PSu, sve kako treba... :!: ;) 8-) :) :D :D :D
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod severac » Ned Nov 24, 2013 3:40 pm

Obidji Danilo i #3127, da proveris da li menjac nabada. Ili bar reci vreme kad da ga cekam sutra, mislim da krece oko 10:40 iz Pohorske. Ili je oko 11:30 krenuo. Ne znam tacno koji je dan bio kada sam ga uhvatio.
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod danilo » Ned Nov 24, 2013 7:47 pm

A, sinoć (III smena) me ispreseca Arrivina 100ka. Oko pola 12 prošao pored Rospi Ćuprije i reko da li iza njega ima još neki, al reko treba da ima sa Mirijeva u pola 12, kad onda se setim da subotom zadnji sa Mirijeva III šljaka 7/74 (trosmenac) (radnim danom 9/74), odnosno GSPov polazak, a tamo redovnjak, A-1116 (IK-201; 2004. godište).

Ok auto, za zadnji polazak sasvim solidan, može tu da ostane da vitla još dugo... Zaista ništa ne bi imao protiv.
Limarijski je super, oplata se odlično drži, maltene nigde i nema korozije, a nema ni nekih većih oštećenja i ulubljenja po celoj oplati. Možda sa zadnje strane i ima malo da je udaren, oštećen i to na prikolici, ali najvećim delom je karoserija očuvana i u dosta dobrom stanju. Prikolica sasvim poravnata sa prednjim delom auta, ne zanosi ne leti levo - desno u vožnji, zaista mirna i lepo poravnata sa prednjim delom auta. Izuzetno je udoban, mek i jako dobro izamortizovan, a pritom ništa ne lupa i trese.

Vuče jako dobro, sasvim dobra makina, uz Mije Kovačevića od Tri Bika do Bogoslovije II brzina, malo jači gas i ide odlično, mada ono nije bilo ni nešto puno putnika (možda 15ak do 20, ne više). E sad kod 11og aprila je krenuo da zeza, mada ne znam tačno šta je u pitanju. Nije lepo hteo da prima gas i teže je šaltao. Gas, pa jači gas, a teško ide, pa onda zaglavi u I brzinu. Tako da je bilo do Merku-ra (udara cenzuru na naziv marketa), do kraja uspona i posle je opet išao dosta dobro, vukao ko prava aždaja. Šalta dosta dobro i mirno, menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac, onako sasvim lepo šalta, brzo, tiho, odsečno i bez cimanja, trzanja i kidanja.
Kočnice, rekao bi, dosta dobre i jake. Ispravan je samo nožni retarder, jer ručnog nema, staničnu na komandnoj tabli nema.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat je ispravan i pokazuje negde otprilike tačno vreme, a km sat mislim da jeste ispravan, da kuca.
Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka sa nule ne mrda). Struju na akumulatorima drži na oko 26 do 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 2,5 bara na leru, posle pri višim obrtajima gruva i do oko 5 - 6 bara. Temperatura porpilično stalna negde između 80 i 85 stepeni C, možda na 85 obično duže drži.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do delih 8 bara, stalno.

Grejanje mu jeste pušteno, napred kod vozača šiba dosta dobro, u prednjem delu putničkog salona je onako zadovoljavajuće, al brate u ptikolici već pingvinčići.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Nov 24, 2013 7:49 pm

Pa evo A-3127 sa 1/16 sam i napisao sad, ali ok je menjač, ništa nisam primetio :!: :)
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod severac » Ned Nov 24, 2013 8:26 pm

E, jesam lud, mislio sam na #3128, pre neki dan sam zapisao da mi je sumnjiv, ne #3127. :)
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod danilo » Ned Nov 24, 2013 9:15 pm

Aha, on je sa 6/16... Ok, ako naletim prekontolisaću, pa pišem :!: :wink:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod blokovi » Pon Nov 25, 2013 11:08 am

Da ti se zivot zgadi u kojim se kantama vozim zadnjih dana, ovih dana je pobednik bio 1250 onaj ni sam sebe ne moze na ravnom terenu da povuce, grejanje nema naravno, menjac krlja na svakoj promeni brzine, ma uzas, sto pre u rashod !
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije