od danilo » Sre Dec 25, 2013 1:02 am
D se utefterišu i ovde kontrole, komada 2...
Obe kontrole su od današnjeg dana, odrađene u podne (u toku II smene), jedna u gradu, e, a ova druga na seoskom turizmu...
Pošto idem redom, najpre sam išao sa A-745 (IK-112N; 2008. godište) i to na njegovom redovnom 8/48 (trosmenac).
Pa, za razliku od A-746, ovo je sasvim ok autić... Nije nešto puno rastrešen, šta više i prijatno me je iznenadio da je tako malo rastrešen i da je toliko očuvan i stabilan, s obzirom da je kaNta u pitanju. Nije gubio visinu, što je za svaku pohvalu, jer smo unutra bili nagurani bukvalno ko sardine u konzervi. Nije se ni krivio, niti gubio visinu, a ni štosovao. Udoban je, relativno je ok, mislim jeste krući, ali ništa više od braće mu, čak je i bolji od velike većine i u tom pogledu. Oplata na ceom autu je ok, ima par mesta pozadi gde je blago ulubljenja, od udaraca, ali nije nešto strašno. Korozije bez, barem po onome što se da primetiti.
Ide dosta dobro, uz Bulevar Oslobođenja kcat izvlači samo tako. Nema potrebe za doziranjem "kick down-a", i ovako sa nekim osrednjim gasom i opet kažem prepun izvuče dosta dobro. Jaka je makina. Menjač ok odrađeuje posao, mirno i krajnje tiho šalta, a u pitanju je četvorostepeni "Voithov" automatik. Kočnice, reklo bi se, dosta dobre, jake, nema klizanja, a ispravni su inače i nožni, a i ručni retarder. Stanična tu je, drži, kao i parkirna.
Tahograf je na mestu, u fioci iznad vozača, ali zato na brzinomeru stalno gori crvena lampica i brzinomer ne radi (kazaljka ne mrda sa nule). Obrtomer isto tako, neispravan, kazaljka sa nule ne mrda. Ulje u motoru, pritisak od oko 2,5 do 6 bara. Temperatura isto ok, pa negde na oko 80 i koji stepeni C je održavao. Druge stvari nisam video.
Inače stalno je upaljena centralna lampica na komandnoj tabli, ali ne znam zašto. I isto tako krene zumer da se oglašava, pa mora da se stišava stiskanjem tastera za podešavanje visine komandne table i volana, na komandnoj tabli. Obično se oglašava kad se aktivira retarder, ne znam da li bi možda moglo da bude da fali ulja u HSPu, ali uglavnom ne izbacuje nikakvu poruku na ekranu.
Grejanje, što se vozačevog prostora tiče, ispravno, sve radi, ispravni su i cirkulaciona pumpa i ventilator.
Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
E onda put Avale, Ripnja i Glumčevog Brda... Da, da, da... jeste... 405ica je u pitanju i to sad prvenac u podne (1/405; trosmenac). Inače kao i: 2/405, 4/405 i 5/405 otprilike polazak bez redovnog vozila, jer stalno upada drugi auto, maltene svaki dan. Eto kad god sam na potezu drugi auto je na tim polascima. Jedino su A-94, A-270 i A-189 redovni na 6/405, 3/405 i 7/405. Drugo je sve klimavo...
Uglavnom na 1/405 sam ja danas išao sa A-73 (IK-103F; 2005. godište).
Čisto podsećanja radi ovaj auto je pre oko godinu dana i možda malo manje imao generalku šasije u Centralnom Remontu, na Dorćolu. Tada je kompletno odrađen, sve je sređeno, a evo i danas ne izgleda loše.
Spolja je prav ko strela, stvarno nigde nema da je ukošen ili da mu nešto drugo fali. Oplata je odlična, nema nigde korozije, jedino što se labavi poklopci akumulatora sa zadnje, leve strane auta. Nije imao neko veliko opterećenje, pa i nije bio neki problem da održava stalnu visinu na svim jastucima, što je i bio slučaj. Onako je relativno udoban, mek, odlično izamortizovan, ne pada visina, niti ima imalo štosovanja. Miran i krajnje stabilan u vožnji. Gume odlične - one čuvene Kosmajeve kramponke. Može po mećavi da se vere po Rašinom Majdanu i tamo po brdima, nema frke za njega.
Nije mnogo rastrešen, malo lupa i zveči, ali stvarno ne puno kada je prazniji, gore po onim kraterima u Brđanima i iza tamo, ali ovako ne. Nema dihtunge na vratima pa kad zahladi biće gadno.
Ide dosta dobro, startan fino vuče. Pope ga gore uzbrdo bez nekih većih poteškoća, kažem nije ni bilo nešto mnogo putnika, možda je do pola bio popunjen. I na pravcu hoće da ubaci izduvne gasove unutra, ali ne tako puno, međutim pozadi se ipak oseti. Menjač, ZFov automatik, četvorobrzinac, išalta sve četiri brzine jako dobro, bez poteškoća, cimanja, kidanja i tome sličnog. Kočnice su ok, ispravni su i nožni, ali i ručni retarder (ima neku budževinu, tanku belu ručicu retarder na komadnoj tabli). Staničnu kočnicu nema.
Tahograf je marke "Novatronic", brzinomer nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda, obrtomer fabrički nema ugrađen, a sat beše ispravan i tu negde i tačan.
Merač za gorivo neispravan (kazaljka zabila na kraj skale, u keca). Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, poprilično stalno. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara. Temperatura stalna, negde na oko 85 stepeni C.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 do 7,5 bara, stalno.
Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Grejanje, pozadi slabo, a pritom su i I i II kalorifer labavi, pričvršćeni za patos sa samo jedne strane, dok kod vozača gruvaju i cirkulaciona pumpa i ventilator ispid pulta, a i kalorifer ispod vozačevog sedišta i stvarno je sauna.
Odvaljen je nosač sedišta sa leve strane, između II i III vrata (ona metalna lajsna).
Skroz pozadi fali fluo-cev.
Mirko GSP