Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod branik » Čet Jan 09, 2014 5:22 pm

На зимској је само мекша смеса газеће површине. По профилу, ово је летња гума! А након неколико оваквих паркирања биће крива и деформисана и за лето и за зиму и биће једино добра за разбијање трапа.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Sponzor

Postod danilo » Čet Jan 09, 2014 8:17 pm

I u Zemun da postavim neku kontrolu...

Na liniji 84, nisam za polazak, siguran u podne sam se vozio u A-312 (IK-103; 2003. godište).

Ok auto, spolja ne deluje loše. Poprilično mu je prava šasija, barem ovako vizuelno koliko se da primetiti. Ne deluje da je kriv, niti ukošen, nema grbu iznad II vrata. Pozadi na krovu ima nekoliko oštećenja (ulubljen lim na par mesta sa leve strane vozila).
Oplata na celom vozilu deluje poprilično dobro i donekle očuvano. Delimično ima tragova korozije, ali ne nešto preterano.
S visinom problema nema, a bio je onako solidno popunjen, mada ne onako krcato pun, već možda do pola pun putnika. Visinu odlično niveliše, dosta je udoban u vožnji, ne pada visina, niti štosuje. Trapovi se ne čuju, kao ni amortizeri.

Vuče dosta dobro, ali ceo put je bio po ravnom (od Pošte u Zemunu do Zelenjaka), osim Brankove, gde je izvukao bez nekih posebnih poteškoća. Startan je, lepo kreće iz mesta, ne guši se, ne trokira. Šalta porpilično dobro, a menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Ne kida, ne trza, ne cima menjač. Kočnice odlične, sa sve ispravnim i ručnim, a i nožnim retarderom, lepo i jako hvata.

Tahograf je marke "Kinezle" (verzija bez fabrički ugrađenog obrtomera), brzinomer je ispravan, kao i sat koji je tačan, a mislim da je ispravan i km sat.

Merač za gorivo rikavela i kazaljka sa nule i ne mrda. Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, stalno.
Ulje u motoru, pritisak ide od oko 2,5 do 6 bara otprilike, znači normala. Temperatura je bila negde na oko 80 do 85 stepeni C, u principu ne diže preko 85.
Vazduh i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu osmica okruglo.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Fali deo maske ispod volana (na mestu gde ide osovina volana i gde se nalazi taster za startovanje motora).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A, što se Karaburme tiče tu sam se danas na 9/16 (dvosmenac), na samom kraju I smene vozio u Džapanezeru A-886 (MAN SG 313; 2003. godište).

Spolja je sasvim solidan auto, onako po izgledu uliva poverenje.
Prav je, prikolica je dosta dobro poravnata sa prednjim delom auta, nije ukošena. S visinom je sve u redu, mada je ispred nas dobar deo putnika pokupila Lasta sa 8/16, tako da nije bilo gužve kod nas, svi smo maltene sedeli, ali i inače dobro drži stalnu visinu, ne pada, niti štosuje, već onako lepo niveliše.
Interesantno je da se ne čuju trapovi, to je pravo iznenađenje, baš prijatno. Niti se amortizeri čuju.

Slabo vuče, po ravnom ne, tu je sasvim ok, lepo ide, onako umereno startan, ali posle gore uz Vojvode Micka kad je krenuo da tupi ono nije zdravo. Pun gas i skoro jedva izvuče do vrha brda. Baš je tu i bio trom kada je polazio iz mesta, a i posle I brzina, razvuče za sve pare. Šalta dosta dobro i mirno, onako brzo i ravnomerno. Menjač je inače Voithov automatik, četvorobrzinac.
Kočnice ok, relativno dobre, rekao bio, ispravan je nožni, a i ručni retarder.

Brzinomer je ispravan, km sat ne radi, ne kuca i zaglavljen je negde na oko nepunih 319 000 km.
Obrtomer, interesantno, ispravan, obrtaji idu od oko 550 do nekih 1500 - 1600 o/min.
Merač za gorivo ispravan, negde iznad 3/4 skale je bila kazaljka.
Pritisak ulja u motoru, nizak, od oko 1,5 do 3 bara, barem po onome što manometar pokazuje.
Temperatura stalna na nekih 85 do 90 stepeni C. Uglavnom u tom rasponu održava stalnu radnu temperaturu.
Vazduh i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 9 bara, stalno.

ispravni su svi validatoti u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Grejanje napred kod vozača i u prednjem delu putničkog salona je ispravno, za prikolicu ne znam.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod danilo » Sub Jan 11, 2014 1:07 am

Šta me je sve danas vozilo na 48ici, au oduševio sam se, ali stvarno, bez zezanja...
Malo mi neobično da ih pišem pod Kosmajce, još uvek, ali tako je.

Najpre sam išao sa 16/48 (šihta) u II delu šihte, a tamo redovnjak, A-958 (IK-201; 2001. godište). Nisam nešto mnogo išao njime, svega četiri stanice, ali ok, dovoljno da se vidi o kakvoj se makini radi.

Mogu vam reći da su ga Kosmajci sredili... Ne bre, ne mislim urnisali nego stvarno sredili, u pozitivnom smislu.
Tu su zimske gume (kramponke), to sam odmah uočio i to svih 8 komada.

Onda više ne troši ulje, ne dimi na iberlauf, ja mislim uopšte da ne dimi, a ni ne oseća se, kako unutra, tako ni spolja. Odmah se to odrazilo i na ponašanje u vožnji. Mnogo bolje vuče, uz Starine Novaka, sa podosta putnika, relativno dobro izvlači. Kakav je bio dok ga pamtim sa 3/27E sa smene i sa šihti sa 65ice... ihaj... ovo je limuzinčina sad. Izgleda da je imao generalku motora.

S vazduhom isto više problema nema, znači jakih 8 bara pa i preko toga nadrukava i održava bez problema.
Jedino kako se punio, odnosno kako mu je opterećenje raslo, tako je blago, celom levom stranom, krenuo da malo gubi visinu.

Limarija, karoserija, standardno sve. Nije loša oplata, šta više dosta se i dobro drži.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer, km sat, a mislim i sat komplet neispravni.
Merač za gorivo neispravan. Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, stalno. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 1,5 do 6 bara. Temperatura, ni tu problema nema, stalna na oko 75 do 80 stepeni i to stalno tu održava.
Vazduh sam već rekao.

Onda sam išao uveče (III smena) sa 1/48 (trosmenac) i sa A-924 (IK-201; 2000. godište)...

"Wink" reklama za patike je i dalje tu. Karoserijski, za te godine i ne deluje tako loše, onako dosta se dobro drži.
Nije imao neko veliko opterećenje i visinu je držao odlično i pravilno iznivelisanu. Ne pada, niti štosuje, udoban u toku vožnje. Malo se čuju trapovi i rude prikolice, ali ništa strašno, ne čuju se mnogo.

Vuče dobro, pa i dosta dobro. Ista ona zvrčka, kad kreće iz I brzine treba mu mesta da se zaleti malo, a onda posle ostatak I i stale dve brzine ide ko munja. Uz Beogradsku izvlači bez ikakvih poteškoća. Šalta mirno i tiho, bez ikakvih problema, a menjač je "Voithov" automatik trobrzinac. Kočnice dobre, ispravan je nožni retarder.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer fabrički nema ugrađen, sat ispravan, a mislim i da je km sat ispravan.
Merač za gorivo i voltmetar nisu ispravni i kazaljke im sa nula ne mrdaju.
Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara, stalno. Temperaturu drži stalno na nekih 85, 86 stepeni C.
Vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Jan 11, 2014 1:17 am

I za sam kraj, A-1047 (IK-201; 2002. godište) i 17/65 (smena + dopuna + smena), menjao A-3194, koji je najverovatnije imao servis.
A, njime sam se vozio uveče (u toku III smene).

Prikolica je dosta dobro poravnata sa prednjim delom auta, ne zanosi ne leti nešto puno u vožnji. Rude prikolice se ne čuju, kao ni amortizeri, a ni trapovi. Ali, je zato oplata nikakva. Korozije ima mestimično i ne toliko puno, ali je dosat izubijan, oštećen, izudaran, nikakav. Već duže vreme je oplata na komplet vozilu u takvom stanju.
Visina, uprkos onako solidnom opterećenju, u redu, baš kako treba iznivelisana, nema da pada, da štosuje.

Vuče onako dosta dobro, nije tako loša makina. Uz Nikole Dobrovića je išao gotovo kao po ravnom. Ranije se često gasio, zbog pregrevanja boš pumpe, ali sad hladnije vreme i odmah nema tog problema. Ide, ide lepo, ne guši se, ne trokira. Menjač šalta odlično, a inače ima Voithovog automatika četvorobrzinca. Kočnice, rekao bi, da su ok, lepo hvata, ne nabada, a ispravan je jedino nožni retrader, jer ručni nema.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, ali kazaljka skače bezveze. Auto recimo ubrzava, a on pokazuje čas 20 čas 30, čas 10 km/h, znali to mu dođe maltene ko i da je neispravan. Obrtomer neispravan, kazaljka sa nule ne mrda. Sat ispravan i tačan, a mislim i da km sat kuca.
Merač za gorivo nije ispravan. Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 do 6 bara, zavisno od broja obrtaja. Temperatura stalna negde između 85 i 90 stepeni C, pa bliže 90 stepeni C ipak. Stari problem sa temperaturom i sada, po hladnom vremenu, je i dalje prisutan.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 u proseku, stalno.

Grejanje je i više nego dobro. Kod vozača su ispravni i cirkulaciona pumpa i ventilator i kalorifer ispod sedišta. Greje pa razbija!
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Jan 13, 2014 12:34 am

I opet sinoć smena, nema sve dan za danom, bez opuštanja i to na 6/27 (trosmenac), kažem uveče (III smena) i to opet sa redovnjakom, Poljak A-3185 (Solaris Urbino 18; 2013. godište).

Redovan auto i redovno stanje... I dalje sa onim oštećenjem sa zadnje leve strane na prikolici u delu iza III (pogonske)osovine, ustvari u delu zadnjeg prepusta. Tu je udaren kada je imao drugi sudar, kada je automobil, iz nepoznati razloga, izleteo iz sporedne ulice u Ulicu Jovanke Radaković i udario u A-3185 sa 12/27.

Drugo sve ok, sve ispravno, uredno, čisto... Ujutru ili u podne neko od kolega je detaljno i kompletno obvrisao komandnu tabli i prednji pult krpom i sredstvom za čišenje, tako da se cela tabla i pult caklila i vrlo lepo mirisala.
Na satu sada nekih oko 11 700 km, radi lepo, veoma dobra, ma kakvi odlična redovnost.

Podsećanja radi 6/27 uveče - Smena na Trgu Republike u 17:43, 5 obrta za smenu, završava na Mirijevu III u 23:35, garaža u 23:45. Ok smena, solidna. Turaža se stiže dosta dobro, ka Trgu, zbog situacije u saobraćaju, i po 8 minuta ranije, na Mirijevo obično 5 do 6 minuta ranije, ali ima pravaca kad isto budie i po nekih 7 do 8 minuta.

Ispravno je sve, brzinomer, obrtomer, km sat... Gorivo negde oko 1/4 rezervoara bilo puno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 do 6 bara. Temperaturu drži stalnom na oko 83 stepeni C. Vazduh i napred i nazad drži na oko 8 bara, poprilično stalno.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I usput sa se sinoć (II smena) provozao par stanica i sa 9/26 (dvosmenac) na kojem je juče bio Džapanezer, A-796 (MAN SL 283; 2003. goidšte).

Do skoro bio u rashodu, do pre možda nekih mesec dana, mislim da je razlog tome bio motor.
Sada je ok, spolja limarija onako solidna, oštećenja nema nekih većih. Korozije po oplati onako mislim da nema uopšte, možda samo negde po malo, što maltene i nije vidljivo.
Visina ok, bio je dupke pune (subota uveče u centru grada), ali nije padala visina ni malo, ni na jednom jastuku, a i nije ni nalo štosovao. Trapovi se malo čuju, onako tup zvuk, mada je generalno sasvim udoban u vožnji.

Ide lepo, vuče solidno, mada je mene eto vozio svega tri stanice i to po isključivo ravnom terenu, ravnom ko tepsija.
Šalta sasvim norno, brzo i onako odsečno, bez cimanja, kidanja i trzanja, a menjač je Voithov automatik četvorobrzinac. Kočnice dosta dobre i jake, sa sve ispravnim i nožnim, a i ručnim retarderom.

Brzinomer, kao ni sat, a i km sat, čini mi se, nisu ispravni.
Merač za gorivo ispravan, negde preko pola rezervoara je bilo puno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperatura stalno u zelenom polju, negde na oko 85 stepeni C, otprilike.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 9 bara, stalno.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Jan 14, 2014 4:12 pm

Opet malo da hvalim Mečku, ovoga puta A-169 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2003. godište), a njime sam se juče, po najvećoj gužvi, vozio onako u lokalu, u podne (u toku II smene) na 10/33 (trosmenac).

Ok autić, sasvim. Spolja šasija deluje da je dosta dobra, prava, nije ni malo ukošen, sad tu je plava reklama za "Dunav Osiguranje", pa se ne može ništa tačno reći za stanje oplate, ali verujem da je sasvim ok. Vrata, prozori, to je sve u redu, lepo i dosta dobro dihtuju. S visinom je sve u redu, nivelacija i više nego dobra, a dupke pun. Udoban i to veoma, amortizeri dobri, ne čuju se. Ma kakvi samo pliva, ko lađa.

Ide dosta dobro, sasvim je lepo izvukao uz Beogradsku i to onako, pod mjačim opterećenjem. Inače lepo kreče iz mesta, dosta dobro prima gas. Menjač maltene besprekorno šalta, a ima Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice jake, dobre, lepo i jako hvata, a tu je i ispraavan nožni retarder.

Brzinomer je ispravan, km sat koliko videh radi, ali najbolje ne vide tačnu, do sada prevaljenu kmtražu.
Merač za gorivo isto tak oispravan, negde na oko pola rezervoara je pokazivala kazaljka. Struju na akumulatorima drži na oko stalnih 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži stalnom na oko 80ak i koji stepen C.
Vazduha za kočenje pritisci i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara, maltene stalno.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Jan 15, 2014 1:54 am

A-3134 - neispravna jedna lampica za osvetljavanje tahografa.
A-3165 - problemi sa napajanje brzinomera, neispravan obrtomer (kazaljka ne mrda sa nule), tahograf čas pokazuje pređenu kmtražu, a čas sam prebacuje na "odmor", zaglavljuju IV vrata (navodno zbog senzora).
A-3167 - problemi sa visinom karoserije (jastuka).

Ovo sam primetio od početka ove nedelje u kontrolama.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Jan 16, 2014 1:14 am

I jedna kontrola za laku noć... jednom kontrolom sa legendarne serije dvestakečeva završimo i ovaj dan.

Pa evo večeras (u toku III smene), da ne kažem malopre (pre neka 2 sata) na prvencu šesetpetice, na 1/65 (trosmenac) me je vozio A-1030 (IK-201; 2002. godište).
Ijao, beži mi Solaris i vidim kroz mrak se promalja garažni broj, kad vidim ono A-3163, odnosno 19/65, ijaooo, sjajno, reko iza ide A-1030. Stvarno sam se bio obradovao.

Ok je auto, nije loš, prikolica kao da je ste malo ukošena i to rekao bi u densu stranu, ali ne nešto mnogo. Oplata na autu u onako solidnom je stanju, a on je, podesećanja radi, pre neke tri godine, pa leti vreme, mislim da sad već ima toliko, imao neki poluremont u Centralnom Remontu, na Dorćolu. Ima korozije po oplati, najviše na delovima oko blatobrana, mada ne nešto puno.
S visino, jedino malo problema ima na III (pratećoj) osovini. Tu je malo pala, ali ne tako mnogo. Ne bi rekao da tu štosuje u toku vožnje. Inače je kao auto, ovako generalno, udoban, lepo izamortizovan. Mada, da lupa i trese jeset... mislim što jes, jes.
Pri vožnji kroz Ruzveltovu dosta trese, lupa i škripi, pogotovu pokretna stakla na prozorima u putničkom salonu i plastična vozačeva kabina.

Vuče dobro, nije loš, uz Nikole Dobrovića onako osrednje popunjen sasvim lepo izvlači u II brzini, pri malo jačeg gasu, a opet bez ijednog doziranja "kick down-a". Šalta dosta dobro, pa i odlično, bez cimanja, trzanja i cimanja, onako lepo, normalno i ujednačeno, a inače je menjač "Voitho-ov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, sasvim ok, lepo naštelovane, lepo hvata. ISpravan je nožni retarder, ne i ručni, jer nema ručicu retardera na komandnoj tabli, a ni stanične kočnicu. Mada staničnu ima preko ručice parkirne kočnice, tu je stanična kočnica ispravna.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije (kazaljka ne mrda sa nule), sat je ispravan i pokazuje tačno vreme, a za km sat nisam siguran da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule i ne mrda. Struju na akumulatorima drži stalnom na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, pri višim obrtajima. Temperatura ok, drži negde na oko 75 stepeni C, stalno (termometar je sa horizontalnom skalom pa je teže utvrditi tačno kolika je temperatura).
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 bara, u proseku.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Ispravno je grejanje, barem kod vozača rade i kalorifer ispod sedišta, a i cirkulaciona pumpa i ventilator. U prikolici ne znam kako je, nisam tamo zalazio.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Jan 16, 2014 8:24 pm

I po prvi put u ovoj godini obiđoh potez... potez 400. Odmah posle šihte na potez, a između toga doručak.

Krenem na 1/405 (trosmenac), u podne (u toku II smene), vidim tamo A-29, međutim ipak ne stignem na njega, ode mi za par minuta možda, a onda odlučim da sačekam 2/405 (trosmenac).
Nema njega, nema i na kraju polako u terminus ulazi A-83 (polazak u 10:20 sa Trošarine). Kad ne ide, garaža, a što nabio temperaturu 100 stepeni C, prokuvao usput, mora za garažu.
Tu je rezerva (A-3; IK-101; 1996. godište), i dok se makina pripremila, nadrukao vazduh, digla visina, krenemo u 10:35 sa Trošarine.

Spolja, par, nisam primetio da je izlomljen, doduše ovo nije 103ka pa da bude grbav. Prav je porpilično i to mislim po obe ose.
Limarija kakva takva, za godine i stanje i sve i relativno dobra, može se reći. Korozije po sebi toliko i nema, ima manjih oštećenja, ali ne i nekih krupnijih i uočljivijih. S visinom nema problema, ok je, ne pada, nito štosuje, lepo i pravilno niveliše. Udoban u vožnji.

Dosta dobro vuče, iako smo dosta kasnili nije bilo puno putnika, tako da je uz Ripanjsko Brdo izvukao u III brzini ko od šale. Startan, lepo polazi iz mesta, brzo prima gas, ma makina ipo, a reže li reže, za sve pare! Šalta se dosta dobro, rekao bi, lako idu, sve brzine, ne krči i ne izbacuje iz brrzine. Kočnice kakve takve, ispravan je nožni retarder, koči se menjačem pa to dosta znači.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat jeste, km sat ne znam da li je ispravan.
Merač za gorivo "out of order", kazaljka sa nule nikako ne mrda. Struju na akumulatorima drži na oko 26 do 27 V, stalno.
Pritisak ulja u motoru drži u opsegu od oko 2 bara na leru do nekih 6 bara, posle pri višim obrtajima. Temperatura poprilično stalna na nekih 75 stepeni C, pa odatle maltene i ne mrda dalje.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 8 i 8,5 bara.

Malo na usponima ubacuje izduvne gasove u putnički salon.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I isto u podne (u toku II smene) sam išao sa 5/48 (trosmenac), a tamo A-185 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2005. godište), a ja najpre (bezveze) trčao u Arivinu 47icu.

Od mene ovaj auto ima samo reči hvale, odlična, očuvana Mečka, nemam zamerku.
Ustvari imam... jedina zamerka mislim da se odnosi samo na pumpu volana, koja se čuje i grebe i lupa prilikom namotavanja volana u obe strane, drugo je sve kako treba.

Naravno, da spolja gledano, nema nikakvih problema sa šasijom. Prav, sve u redu, oplatab potpuno, svuda "zdrava", nije oštećena, nije ulubljenja, bez oštećenja. Pun dupke, visina stameno, muški održana stalno, bez padanja, naginjanja karoserije i bez štosovanja, što je možda i najbitnije. Izuzetno udoban, mek, tih, amortizacija bukvlano savršena.

Vuče jako dobro, izuzetno jak i startan, mali gas i ide ko zmaj, vuče za sve pare. A, interesantno je to da kada mu se na ravno otpusti gas održava stalnu brzinu, iako je u "D" (u brzini), a ponaša se kao da je u "N" (u leru). Kao da ima neki automatski tempemat ugrađen.
Šalta odlično, mirno i tiho, savšrno i gotovo neosetno, a menjač je autoatik "Voithov", četvorobrzinac.
Kočnice jake, baš, bap jake, ispravni su i nožni, a i ručni retarder.

Brzniomer ispravan, obrtomer isto, km sat radi, ispravan je, kuca, ali ne vide prevaljenu kmtražu.
Ispravan je merač za gorivo, preko pola skale bila kazaljka. Struju na akumulatorima stalna na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 1,5 bara na leru do nekih 6 bara. Temperaturu drži stalnom na oko 80 i koji stepen C, tako stalno održava.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E sad pošto nas je negde od Rašinog Majdana jurio 3/405 (trosmenac), 2/405 je išao samo do Brđana u Ripnju, gde smo prešli u 3/405 i A-53 (IK-103; 2000. godište), s kojim sam išao do Glumčevog Brda i nazad do Trošarine.

Ok auto, pre oko tri godine, a sad već možda i četiri, rađen je, imao je generalni remont šasije, rešetki i stubova u Centralnom Remontu, na Dorćolu, što se i danas da primetiti. Prav je, nije ni malo ukošen, oplata relativno dobra. Nema tragova korozije, ne barem u nekoj većoj meri i ne nekih većih. Visina odlično iznivelisana, ne pada, niti imalo štosuje.

Vuče solidno, od Kolonije do Čaršije se na Ripanjskom putu malo gušio, tu je teže izvukao i to stalno u I brzini, onako bilo je čupavo, ali na tom usponu kad je savladao onaj pravac posle je išao sasvim normalno. Šalta dosta dobro, gotovo i neosetno, mirno i tiho, a menjač je "Voithov" automatik, trobrzinac. Kočnice dosta dobre, reklo bi se, ima samo nožni retarder, koji je ispravan. Hvala lepo, meko, ne nabada.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer jeste ispravan, obrtomer nije i kazaljka sa nule ne mrda. Sat je ispravan i pokazuje otrpilike tačno vreme, a km sat ne znam da li je ispravan. Merač za gorivo isto kao i kod "trojke". Struja na akumulatorima stalna na oko 26 do 27 V.
Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 do 7 bara, zavisno od obrtaja. Temperaturu drži stalnom na oko 80ak stepeni C.
Vazduh za kočenje i na pred i nazad stalan između 7,5 i 8 bara.

Pogašeni su svi validatori u putničkom salonu - tako da živeo švers.
Na usponima male počne da ubacuje izduvne gasove, a kao da odnekle curi malo nafta po izduvnoj grani pa se onda dodatno osećaju izduvni gasovi.
Malo curi ulje iz reduktora po glavčini desnog pogonskog točka.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Jan 16, 2014 8:28 pm

A-499 sa 1/408 - Gubi visinu na I (upravljivoj) osovini.
A-773 sa 1/401 - Gubi visinu na levoj strani (na obe osovine).
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Jan 18, 2014 1:37 am

I jedna kontrola za sam kraj ove radne nedelje...

U podne (u toku II smene) sam danas nekoliko stanica Bulevarom išao sa 1/26 (dvosmenac) i to sa A-1013 (IK-201; 2002. godište), koji je menjao redovnog Džapanezera sa ovog polaska, A-784.

Onako limarijski sasvim solidan, sređivanje, tačnije remont šasije i rešetki je imao pre oko tri do četiri godine i to u Centralnom Remontu, na Dorćolu.
Sada je u nekom onako prosečnom do dobrom stanju. Pirkolica je poravnata sa prednjim delom auta, nije ukošena, lepo prati prednji deo auta u toku vožnje. Oplata dosta dobra, nigde ne primetih tragove korozije da ima. Oštećenja nekih većih nema, poklopci se drže, a tu je i zadnji branik. Na oko ovako deluju labavi levi i deosni deo maske. S visinom nema problema, bio je možda do pola pun, ali je sasvim normalno održavao stalno iznivelisanu visinu. Udoban je, amortizeri i trapovi se ni malo ne čuju, ma sve ok.

Vuče dosta dobro, lepo prima gas, brzo ubrzava, jaka makina. Nisam primetio da ubacuje izduvne gasove u putnički salon. Šalta dosta mirno i tiho, gotovo i neosetno i tako lako i brzo išalta sve četiri brzine. Kočnice dobre i jake, ne nabada, sve je ok, a ispravni su i nožni, a i ručni retarder, tu je i stanična kočnica na komandnoj tabli.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije (kazaljka zaglavljena na nekih 1500 o/min), sat je ispravan i tačan, a km sat mislim da jeste ispravan, da kuca.
Merač za gorivo i voltmetar nisu ispravni (kazaljke sa nule ne mrdaju). Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 bara na leru pa do nekih 5 bara, posle pri višim obrtajimam pred prešaltavanje u višu brzinu.
E temperatura već zeza. Stari problem. Držao je stalno preko 90 stepeni C. Možda 91, 92 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu.
Nisam gledao da li cirkuliše voda koz kalorifere u putničkom salonu, ali kod vozača je naravno bilo isključeno grejanje na pumpu, jer je i bilo veoma toplo napolju.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Jan 21, 2014 12:34 pm

D udenem još dve kontrole koje sam odradio sinoć, malo boraveći na terenu po gradu...

Odlučio sam malo da odem na liniju 26, da padne koja kontrola i da posnimam liniju, da vidim kakvo je stanje uveče, a onda mi u gradu dođe A-1025 (IK-201; 2002. godište) na redovnom 7/26 (trosmenac), da uveče (u toku III smene) me je vozio i to onda skroz od grada do Braće Jerković.

Ok auto, i dalje u odličnom stanju što se limarije, karoserije tiče. Prav ko strela, prikolica sasvim dobro poravnata sa prednjim delom auta, i ne zanosi u toku vožnje, maltene ne uopšte. Tu je i crvena reklama za "Kika" robnu kuću, lepo izgleda, onako daje neki šmek autu, a opet se i sama folija reklame lepo drži. Udoban je i to izuzetno, lepo izamortizovan, utegnut, ni malo rastrešen, onako sve pod konac, ništa od panela ne luzpa i ne zveći. Stari problem - visina i to prevashodno na I (upravljivoj) osovini. Taj problem zasgiruno znam da ima od pre leta 2013. godine. Ranije je obično gubio visinu u desnu stranu, a sad na I osovini, pa, pošto vazduh šiba i do 9 bara, rekao da je problem do ventila visina. Jeste da sad to pričam napamet, al tako mu dođe najlogičnije.

Ide ko metak, vuče odlično, jak, povozit, na pola gasa čupa asfalt kako ubrzava, a MANčuga reže li reže, turbina zviždi, a po putu samo pliva i špiluje ko lađa... Ih bre, onakav auto bi sa velikim zadovoljstvom dužio. Jedino se mučio uz Peke Pavlovića, ka Centralnom groblju, tu jači gas, I brzina i dok ga ne izvuče do pumpe ne može brže, ali bio je i podosta opterećen. Šakta jako dobro, tiho, ravnomerno i mirno, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice odlične, jake, ispravan je samo nožni retarder.

Tahograf je "Kienzleov", brzinomer ispravan, obrtomer nije (beše kazaljka sa nule i ne mrda), sat je ispravan i tačan, a za km sat ne znam,, jer ga jisam lepo video.
Merač za gorivo nije ispravan. Struju na akumulatorima drži na oko 26 do 27 V, stalno. Ulje u motoru, pritisak od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži na oko 80ak stepeni C, poprilično stalno.
Kao što rekoh, vazduh i napred i nazad na oko 8 do 9 baram stalno.

Grejanje i više nego dobro, rastura cirkulaciona pumpa koliko je jaka.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E onda posle sa Jerkovića sam išao sa 25/26 (šihta + III smena), isto znaliu uveče (u toku III smene) i to sa A-715 (MAZ BIK 203 CNG; 2012. godište). Dugo se nisam nekim BIKom vozio, pa ajd sad reko malo da promenim.
Inače je A-715 odradio dvosmenca 16/26 pa je posle, umesto A-1005, ostavljen uveče za 25/26.

Ok je auto, limarija, šasija sve na oko deluje dosta dobro i utegnuto. Nema nekih oštećenja po oplati, barem ne nekih većih, izraženih, ali ni manje čak nisam primetio. Visina u redu, ne pada, niti imalo štosuje, samo što je onako krut, kao i svi Volovi.
Tu je sve ok, onako do sada i očuvan, nije mnogo rastrešen, možda minimalno, nije ono baš ko čaša, al solidan je.

Ide odlično, vuče dosta dobro, sve je lepo izvukao ovamo uz Maksima Gorkog i Todora Dukina. Jednom je menjač nešto zeznuo pa je izbacio iz brzine, ali samo na kratko, posle je sve bilo ok. Šalta inače dosta dobro i mirno, menjač "Alisonov" šestobrzinac, automatik. Kočnice dobre, jake, ma bre čak i prejake, sa sve ispravnim i nožni i ručnim retarderom.

Tahograf je tu, ispravan je brzinomer, kao i obrtomer, a i sat, nisam siguran za prevaljenu kmtražu.
Videh pritisak ulja u motoru da drži na oko 2 do 6 bara, a temperatura stalna na oko 85 stepeni C.

Moram samo da napomenem da izuzetno neprtijatno oseća, pa mogu da kažem i smrdi, ceo putnički salon.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod severac » Uto Jan 21, 2014 7:50 pm

#1019 na liniji 16 danas, pocepana harmonika gore, samo se ceka kisa pa da pocne tusiranje putnika. :)

Inace vuce i ide dobro.
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod danilo » Sre Jan 22, 2014 2:11 am

On ima, barem je dugo imao, probleme sa izduvnim gasovima. Mnogo unutra ubacuje. Možda je rešeno u međuvremenu.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod severac » Sre Jan 22, 2014 10:13 am

Nije se nista osetilo.
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

PrethodniSledeća