Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Uto Feb 25, 2014 9:35 pm

I Džapanezer... A-859 (MAN SG 313; 2003. godište) i njegov redovni 16/95 (trosmenac) u podne (u toku II smene). Malo me je danas vozio...

Solidan auto. Nije loš.

Limarijski ok, onako oplata dobra, korozije nema, prav je, prikolica je dosta dobro poravnata sa prednjim delom auta. Visina ok, stalna je, ne pada, niti imalo štosuje. Bio je solidno popunjen, u podne. Udoban je, ali zato su trapovi dosta rastrešeni, lupaju, malo treskaju, pogotovu trapovi I osovine.

Ide dobro, uz Brankovu pun izvlači sasvim dobro, lepo povuče, onako startan. Šakta dosta mirno i gotovo potpuno neosetno, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice su dobre, jake, solidno hvata, ne nabada, a ispravni su i nožni, a i ručni retarder. Stanična i parkirna su skroz ispravne.

Brzinomer ispravan, obrtomer, sat isto sve ispravno, a km sat mislim da je zaglavljen, ali nisam siguran.
Merač za gorivo na oko pola skale je bila kazaljka stalno. Ulje u motoru od oko 2 do 6 bara, sve je ok. Temperatura stalno drži u zelenom polju, ne diže temperaturu i tu je na oko 80ak stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 9 do 10 baar, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I Zemunac, A-309 (IK-103; 2003. godište) i linija 708... i to u podne (u toku II smene).

Remontovan, sređen, utegnut i to pre oko pola godine u Centralnom Remontu u Dorćolu. Ispeglan, prava je šasija, dobar je.
Nije ukošen, nema grbu iznad II vrata, ok je sređen, mislim što se spoljašnjosti vozila tiče. Unutra su nosači sedišta labavi, pa sedišta su malo labavija. Visina je ok, iako je bio onako dosta popunjen, ali uglavnom je ok visina na svim jastucima, lepo niveliše, ne pada.
Oplata treba da je nova, kompletno prefarbana, nema korozije ni malo.

Ide dobro, ok je mašina, lepo povuče, startan je. Šalta krajnje mirno i tiho, menjač "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice sa sve ispravnim i nožnim i ručnim retarderom, stanična, parkirna, sve je ok, ok hvataju, jako.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije (kazaljka sa nule ne mrda), sat je ispravan i tačan, km sat ne znam da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Pritisak ulja u motoru ide od neka 2 do 2,5 bara na leru do nekih oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži negde na oko 80 do 85 stepeni C, u tom rasponu, između.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži negde na oko 8 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod danilo » Sre Feb 26, 2014 1:44 pm

I imam još jednu kotrolu, isto od juče... Nisam siguran koji je polazak, ali je linija 31 i to u podne, a A-1094 (IK-201; 2002. godište).

Limarijski je dosdta propao, loš je, mogu slobodno reći, barem što se tiče oplate. Tu je reklama "Pepsi", pa se od folije reklame ne može baš najbolje oceniti kakva je oplata, u kakvom je stanju, mada se i preko folije vidi da je na dosta mesta izudaran, oštećen, pogotovu na prikolici. I na krovu, gore onaj deo iznad vrata je dosta oštećen, na više mesta ulubljen, udaren. Verujem da na tim mestima gde ima povećih oštećenja da ima i korozije, da je na tim mestima probila.
Visina onako, čas ovako, čas onako. Kad je prazniji solidno drži, onako digne lepo visinu i ne pada, niti imalo štosuje, ali zato i pri nešto malo većem opterećenju, vrlo brzo padne visina na svim jastucima, pa onda i sama karoserija počne mal oda štosuje.

Kao makina solidan... Ide lepo, ne vuče loše, uz Bulevar Oslobođenja ide, onako II brzina, malo jači gas, izvlači solidno, i nije tako loš. Šalta dosta mirno i tiho, a menjač je marke "Voith", četvorobrzinac. Kočnice dobre, jake, ali je ispravan samo nožni retarder. Stanična samo preko ručice parkirne kočnice.

Tahograf je marke "Actia", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat je ispravan i otprilike tačan, dok km sat ne znam da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Struja na akumulatorima stalna na oko 26 V. Ulje u motoru, pritisak od oko 2 do 6 bara. Temperaturu drži stalnom na oko 80 do 85 stepeni C. Vazduh za kočenje i napred i nazad na oko 7 bara, a zna, pri većim opterećenjima, da padne i na oko 6 bara.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Feb 28, 2014 2:27 am

Ponovo pohvala za jednu očuvanu, pozdanu i zaista veoma redovnu Kosmajevu Mečku...

A, to je A-186 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2005. godište), njime sam se danas vozio nakratko u podne (u toku II smene) i to na njegovom redovnom trećem četresosam... 3/48 (trosmenac).

Odličan je auto ono generalno gledano, po pitanju svega...
Prav, malo je reći ko strela, ni malo ukošen. Oplata se ne vidi od bele reklame "Total Quarz", ali opet i sama folija reklame se dosta dobro drži.
S visinom zime nema, danas je imao nenormalno opterećenje, jako mnogo putnika, ali visina ni malo ne pada. Izgleda da ima baš dobre jastuke, a i ventle visine, pa je sama niveliacija visine besprekorna, kao i sama udobnost u njemu. Vrata, prozori to je sve ok.

Kao makina ništa ne zaostaje... Jak za sve pare! Uz Beogradsku izvlači samo tako, ko da je prazan i to pri tom ko da ide po ravnom. Izuzetno je startan, povozit, malo jači gas i izvlali samo tako. Šalta gotovo potpuno neosetno i neprimetno, a menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice i više nego dobre, ispravni su i nožni i ručni retarder.

Brzinomer, obrtomer, km sat ispravni. Merač za gorivo isto ispravan. Struja na oko 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru od oko 2 do 6 bara. Temperatura negde na oko 80ak stepeni non-stop.
Vazduh za kočenje i napred i nazad na oko 7 bara, stalno.
Pumpa volana nema da svira.

Ma bre uživancija u vožnji, a verujem i za vožnju.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I na zadnjoj šihti na šesetpetci... na 27/65 (šihta), tačnije na II delu šihte sam išao sa A-1065 (IK-201; 2002. godište), danas menjao redovnjaka A-1030, koji inače u zadnje vreme ima strava redovnost i ujutru i u podne.

Čim sam ga video u daljini, znao sam šta nas čeka, ali namerno sam i potrčao da stignem, ali posle se ispostavilo da sam mislim i da je gori...

Naime bela reklama "Total Quarz" koju ima na sebi je loša, nikakva, sama folija reklame se odlepila na više mesta. Izudaran je žestoko i to gotovo sa svih strana i odozgo. Trapovi lupaju, zveče, tresu, napred pogotovu. Amortizeri onako, nije baš kao na A-1008, ali je tu stiže ga. Neudoban u vožnji, pri prelaska preko onih čuvenih šahtica u Bulevaru Mihajla Pupina je onako. Gume, pogotovu na pogonskoj osovini loše, šara plitka, ćelave. Visina je ok, ne pada ni na jednom jastuku, ok niveliše, što se toga tiče nema problema.
Izgleda da na trapu ima nekih problema ili sa sponom nekom ili sa balans-štanglom. Na kolotrazima i prilikom kočenja povuče u levu stranu, mada može i do kočnice da bude, ali opet mislim da nije jer krene i sama karoserija nakratko da zanese u levu stranu.

Po ravnom i pun, dupke pun ide dosta dobro i fino prima gas, tako da lepo kreće iz mesta. Međutim, na usponima i sa malo putnika, do 30ak, jedva izvlači. Pun gas, I brzina i nekako laganica do vrha. Lupa bregasta osovina, barem mi se čini, po zvuku, da je to. Šalta dobro, mirno, tiho, ne kida, ne trza, ne lomi, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice, kako - tako, ispravan je nožni retarder, a i ručni, ali nema celu ručicu, već samo onaj patrljak. Stanična samo preko ručne, ručna drži.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat jeste i tu je negde i tačan, a km sat mislim da nije ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Struja na akumulatorima na oko 25 do 26 V, stalno. Ulje u motoru, pritisak od oko 2 bara na leru do nekih 6 baar, posle, pri višim obrtajima. Temperatura stalna na okrulo 80 stepeni C, posle uspona digao stepen, dva. Vazduh za za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na okruglo 8 bara.

Malo ubacuje izduvne gasove u putnički salonu, na usponima.
Naprsla šoferka sa leve strane.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Mar 02, 2014 1:13 pm

I dve ljute makine, dve ljute Kosmajeve Mečke...

Idemo redom pa prvo od petka kontrola i to sa starije, crvene Mečke, sa A-149 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2003. godište), uveče (III smena), a to beše 4/79 (trosmenac).

Nije se nešto posebno promenilo od kada me je vozio zadnji put, a to beše pre oko par meseci. I dalje je to ona stara, utegnuta mečka, zaista od starijih među najboljima, ako ne i najbolja. Inače mu je redovnost ovde i više nego dobra, gotovo i da nema izostanka u zadnje vreme.
Karoserija, limarija, šasija vizuelno i vipe nego ok, prav stvarno ko pušk,a ni malo ukošen, a i sada oplata gotovo besprekorna, znači gotovo bez i jednog oštećenja po istoj. Vrata, prozori sve ok. Visina odlično iznivelisana, ne pada, niti imalo štosuje, održava je stalnom, udobnost ma i više nego dobra, savršeno stabilan, amortizeri i više nego u redu po onome što se da primetiti u vožnji.

Ide ko munja prava, vuče odlično, jaka, razrađena makina, na usponima ide maltene ko po ravnom. Mada unutra nas je najviše do 10ak bilo, pa ni toliko. Menjač šalta potpuno neosetno i neprimetno, inače je menjač Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice jake, pouzdane sa ispravnim nožnim retarderom.

Brzinomer, obrtomer, km sat ispravni.
Merač za gorivo isto, negde na pola rezervoara bila kazaljka. Struja na akumulatorima je na oko 26 V, stalno. Ulje u motoru, pritisak od oko 2 do 6 bara. Temperatura na oko 80ak stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži negde na 7ici.

Rade svi validatori u putničkom salonu i panel kod vozača.
Grejanje šibra, radi sve komplet.
Radi gore ono LED osvetljenje displeja, dobra je fora, sad se ova Mečka prepozna na km po tome.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E, onda juče ujutru, mada to je već taman počela smena u podne (II smena) i prvenac s čestresosmicu, 1/48 (trosmenac), na čelu sa redovnom, vernom Mečkom A-194 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2005. godište).

Prav ko strela, nije ukošen, oplata odlična, isto sve kao i kod brata mu, gore pomenutog. Udoban i to izuzetno, amortizeri odlični, ne čuju se, trapovi isto tako. S visinom problema nema, iako je onako osrednje bio popunjen.

Ide i više nego dobro, u principu nema šta posebno da se kaže i naglasi. Znači odlična mašina, vuče dosta dobro, startan izuzetno. Uz Bulevar Oslobođenja izvlači baš kako treba. Šalta gotovo i neprimetno, ne cima, ne trza, ne kida, a menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice ekstra, jake, pouzdane, efikasne, ispravni svu i ispravni i nožni i ručni retarder.

Brzinomer ispravan, kao i obrtomer, km sta kuca li kuca, samo ne vide prevaljenu kmtražu.
Merač za gorivo, čini mi se da je neispravan. Struja na oko 27 V. Ulje u motoru, pritisak od oko 2 do 6 bara. Temperatura na oko 80ak stepeni C, stalno tu održava.
Vazduha za kočnenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu su na oko 7 bara.

Rade svi validatori u putničkom salonu i panel kod vozača.
E pumpa volana struže mnogo, baš drnda onako opako. Malo čim se namota volan, čuje se jako strzganje - e to baš kvari utisak.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Mar 02, 2014 1:51 pm

E onda malo Karaburma i dvestakečevi... Legendarna i meni veoma draga serija kola...

Pa idemo redom... Prvo A-1030 (IK-201; 2002. godište) i to na redovnjaku 27/65 (šihta; II deo šihte), to je bilo u petak, sad videćemo da li je i ovaj mesec tamo A-1030.

Limarijski je solidan autić, ne deluje loše. Oplata onako u nekom ok, osrednjem stanju. Visina ok, drži lepo i dosta dobro niveliše, a čak i diže visinu više nego uobijčajeno. Uglavnom je udoban, solidni amortizeri, trapovi jeste da malo lupaju, ali ne puno, mislim mnogo, mnogo manje nego na A-1065. Gume nisu loše, pogotovu na II osovini, protektirane gume, šara dobra, sasvim zadovoljavajuća.

Po ravnom me je vozio, samo po ravnom, a tu se pod nekim slabijim opterećenjem dosta dobro pokazao. Ide lepo, mirni prima gas, fino povuče. Šalta mirno, dosta tiho, a menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice onako solidne, sa ispravnim samo nožnim retarderom. Stanična i parkirna preko ručice ručne.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer beše nije i kazaljka je negde, onako bezveze, zaglavljena. Sat ispravan tu je negde i tačno vreme na njemu.
Merač za gorivo, a i voltmetar neispravni - kazaljke sa nule ne mrdaju. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 do 3 bara na leru do nekih 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži poprilično stalnom na oko 80 i kojem stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih oko 8 bara, okruglo.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I za kraj ove ture kontrola opet moćni, sad i izremontovani IK-201; A-1097 i to sam s njim išao na 22/26 (III smena). Nejgov zadnji pravac.

Za njega samo reči hvale, stvarno odličan auto, barem ja nisam primetio ništa posebno bitno što bi mu se moglo zameriti.
Pošto je remonotovan i očekivano da je u odličnom stanju, a i jeste. Oplata zaista sasvim ok, samo što na par mesta, najviše na prikolici i to na zadnjem delu prikolice ima oštećenja. Korozije nema, nidge nije probila, ali ima mesta sa zadnje strane gde je udaren.
Udoban, amortizacija odlična, trapovi bešumni, a visina stalna, sa dosta dobrom niveliacijom, uprkos onako jačem opterećenju.

Razrađena MANčuga odlično ide, vuče za sve pare, uz Francusku se, dosta dobro popunjen, pokazao zaista dobro. Dobro prima gas, fino izvlači, startan. Šalta dobro, menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice strava, jake, dobre, ispravan je jedino nožni retrader. Ručni nema, staničnu ima samo preko parkirne kočnice.

Tahograf je "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer neispravan (kazaljka sa nule ne mrda). Sat ispravan i tu negde i tačan, a km sat ne znam da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima stalna na nekih 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperatura tu je negde na nekih 85 stepeni C, poprilično stalna.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 7 do 7,5 bara.

Ispravni su svi validatori putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Mar 04, 2014 7:38 pm

Evo kontrole i s jedne novobeogradske makine...

Danas šihta i to popodne, na 14/75 (II deo šihte), a tamo redovnjak, kaNta, A-1363 (IK-218N; 2008. godište). Od kad je redovan ovde, a tome ima već par meseci, kao što je slučaj i sa A-1362 sa 15/75 (šihta), veoma dobro redovnost ima. Šta više zavidnu, stvarno za primer, maltene kao što je i A-1232 nekada pre imao.

Ide dosta dobro, po ravnom me je jedino vozio, a tu se relativno dobro pokazao. Fino prima gas, lepo povuče, startan onako osrednje, ma ok makina zaista. Šalta dobro, mirno i tiho, gotovo i potpuno neosetno, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice jake, ispravan je nožni i ručni retarder. Ispravan je i nožni i ručni retarder, kao i stanična i parkirna kočnica.

Brzinomer je ispravan, obrtomer isto tako, a km sat radi, ispravan je, ali jedino što nisao video tačnu prevaljenu kmtražu.
Videj da je pritisak ulja u motoru od 2 do oko 6 bara, znači neki prosek, u granicama normale. Temperatura stalna na nekih 80 do 85 stepeni C, u tom rasponu stalno tu.

Nije tako puno ni rastrešen, onako sasvim je u korektnom stanju. Znači trapovi se ne čuju n imalo, amortizeri isto tako. Visina stalna na svim jastucima i koliko sam primetio nivelacija visine je dosta dobra. Unutra paneli fiksni, stabilni, ne lupaju, ne tresu, ne treskaju.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Mar 05, 2014 7:38 pm

I opet Mečka i to opet crvena, sad ustvari šarena sa reklamom, ali je inače crvena, starija...

Ovoga puta A-150 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2003. godište) i to baš na njegovom redonom polasku i liniji, na 10/25P (trosmenac), i to na negde uveče (III smene) na oko pola smene i kasnije.

Ok je auto, sve je ok, prav je baš kao strela, šasija gotovo da, na oko, nije ni malo kriva. Nije ukošen, nije kriv, sve je u redu. Mislim kao i kod gotovo svih Mečki, ustvari kod svih Mečki. Visina ok, ne pada ni s jedne strane, udobnost odlična i više nego dobra, a nivelacija visine isto tako. Amortizeri se ne čuju, trapovi strava, prozori i vrata dihtuju dosta dobro.
Tu je i reklama za GP "Aradinović", pa ne mogu najsigurnije da kažem u kakvom je stanju oplata na autu.

Što se vožnje tiče odličan je. Jedino me je vozio mahom nizbrdo, od Mirijrva do Tri Bike, sve je spuštanje nizbrdo i ravno. Ali, povuče dobro, onako startno kreće iz mesta, jak je, mirno i tho radi Mečka. Menjač je automatik, četvorobrzinac, Voithov četvorobrzinac, ok šalta, mirno, ne trza, ne kida, ne lomi. Kočnice strava jake, ispravan je nožni retarder, ok hvata.

Brzinomer nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda, a km sat mislim da nije ispravan, obrtomer radi, ispravan je (od oko 550 do 1600 o/min). Merač za gorivo mislim da je ispravan, negde na pola kazaljke beše kazaljka. Struja na akumulatorima stalna na oko V. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, pri višim obrtajima. Temperatura stalna negde na oko 80 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara, stalno.

Grejanje komplet ispravno, i kod vozača i u putničkom salonu, odlično greje, šiba odlično onaj kalorifer kod II vrata.
Drži stalno upaljenu V lampicu i vidim ko zna od kad jer je preko zalepljena nalepnica.
U jednom trenutku mi se učinilo da se na nizbrdici čuje diferencijal, al jok, sve je u redu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Još jedna kontrola i to sa Karaburmine legende... dvestakec...
A-1003 (IK-201; 2002. godište) i to sam uveče (III smena) išao, na 12/27 (dopuna + smena + smena), menjao je Poljaka, A-3185.

Solidan auto, gledam ga baš danas na 26ici, nije tako loš limarijski.
Prikolica prava, dosta je dobro poravnata sa prednjim delom auta, nije gotovo ni malo ukošena. Oplata onako, ima oštećenja, korozije, ona je dosta propala, ali ovako deluje dobro.
Nije bio ništa posebno opterećen, a visina je stalna i nivelacija visine je u redu, ne pada, niti imalo štosuje, s obe strane vozila, na svim jastucima, lepo održava stalnu visinu. Udoban je, ne trese, ne štosuje.

Gore po Mirijevu se dobro pokazao, kažem nije imao neko ne znam kakvo opterećenje, a dosta je dobro vukao, lepo je išao, mirno i lako prima gas, po brdima odlično izvlači. Šalta mirno i tiho, bez cimanja, trzanja i kidanja, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, jake, ispravan je beše samo nožni retarder.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat beše ispravan, a za km sat već nisam siguran da li je ispravan.
Merač za gorivo neispravan. Struja na akumulatoru je na oko 25 do 26 V, stalno. Temperaturu drži na nekih 80 do 85 stepeni C, a čini mi se da fali manometar za pritisak ulja u motoru.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 7,5 i 8 bara.

Znam zasigurno da je kod vozača ispravno grejanje, i cirkulaciona pumpa i ventilator i kalorifer rade, ispravni su, a pozadi, u putničkom salonu, već ne znam kakvo je stanje.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Mar 06, 2014 2:09 am

Ponovo Mečka večeras... za nepoverovati zaista... Sada opet starija, crvena Mečka, ali ovoga puta je to A-164 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2003. godište). Njime sam se večeras (u toku III smene) vozio na 13/33 (šihta + III smena).

Nema šta posebno da se naglasi sem da je zaista ok auto i odlična Mečka.
Redovnost na 7/25 (trosmenac) mu je odlična, a pretpostavljam da je danas zbog nekog servisa završio popodne na šihti.
Prav, utegnut, nije ni malo ukošen... ma savršeno. Shodno 33ci dosta popunjen, dosta opterećen, ali uprkos tome je veoma udoban, mek, tih i odlično izamortizovan, a isto tako ni s visinom nema, ama baš nikakvih problema. Visina niti pada, niti imalo štosuje, samo onako fino špiluje.

Uz Starine Novaka i uz Bulevar Oslobođenja je odlično izvukao, nije si ni malo mučio. Sasvim mino prima gas, startan pri polasku iz mesta, jaka makina. Šalta odlično, mirno, tiho, neosetno, a menjač je inače Voithov automatik, četvorobrzinac, sa limitacijom do II brzine. Kočnice odlične, jake i efikasne sa sve ispravnim nožnim retarderom.

Brzinomer ispravan, obrtomer mislim da jeste isto. Km sat nisam video.
Merač za gorivo trebalo bi da jeste ispravan. Struja negde na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru je u rasponu od oko 2 do 6 bara. Temperatura između 75 i 80 stepeni C, stalno.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži negde na oko 7 bara, stalno.

Jako je slabo osvetljenje putničkog salona (kao i A-150; zaborvai da napišem). Isrpavne su svega 3 fluo-cevi.
Nije ispravno komandne table (ne radi ni jedna sijalica; zato i nisam lepo video instrumente).
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Mar 08, 2014 3:49 pm

I dve kontrole sa Kosmajaca...

Prvo malo sa seoskog turizma, odnosno sa poteza 400. Prošle nedelje je bila mala pauza, nisam gore posećivao one brđanske krajeve Beograda, ali sam zato išao juče.
Sada sa 2/405 (trosmenac) i to u podne (II smena), sam početak smene. Ovoga puta tamo nije bio redovnjak, Mutke A-83, nego ga je menjao Kamilko, Ikar A-60 (IK-103; 2000. godište).

Ovaj auto je remontovan negde pre oko dve godine otprilike i to dole u Centralnom Remontu, na Dorćolu.
I sada je limarijski odličan, zaista. Prav ko strela, ni malo nije ukošen, oplata odlična na svim delovima karoserije, da bukvalno nigde do sada nije probila korozija. Amortizeri i trapovi se ni malo ne čuju, a opet je i veoma udoban i stabilan na putu.
S visinom uopšte nema problema, znali ekstra su jastuci, a i ventili visine, jer u povratku je bio i više nego prepun, od Kolonije ka Čaršiji, a visina gotovo da ni malo nije padala, niti je karoserija štosovala.

E, vem makina mnogo kvari utisak! Na Avalcu ne toliko, ali posle uz Ripanjsko brdo i ovamo od Kolonije ka Čaršiji, na usponima, ne da ubacuje gasove nego razbija! Čim mu se da jači gas užasno se oseća unutra. Čim je opterećeniji na usponima jedva izvlači, I brzina, pun gas i ko uspinjača se klatiš do vrha! Šalta mirno i tiho, neosetno, a menjač je Voithov automatik, trobrzinac. Kočnice dobre i jake, ne kliza, a ispravan je nožni retarder, a i ručni.

Tahograf je "Kienzleov", brzinomer neispravan, kao i obrtomer, sat ispravan, za km sat ne znam da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispavan. Struja na oko 25 do 26 V. Ulje u motoru, pritisak od oko 1,5 do 6 bara. Temperatura na oko 80 do 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 7,5 i 8 bara.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posle opet Kamilko, stotrojka, A-66 (IK-103; 2000. godište), na liniji 48 (ne znam koji je polazak) i to opet u podne (u toku II smene).

On je već onako... Limarija ništa posebno, oplata onako nije mnogo oštećenja, ali ima, pogotovu sa zadne strane, na više mesta da je izudaran i oštećen. Korozije možda ima u manjoj meri, ne nešto preterano. Udoban jeste, ono već krenuo popodnevni špic, pa smo unutra bili lepo i uredno upakovini ki sardine u konzervi, a opet visina ni na jednom jastuku nije padala, niti je karoserija štosovala.
Amortizeri i trapovi se ni malo ne čuju, onako udoban, fino se pokazao u vožnji.

Bolja, mngoo je bolja makina nego A-60... Uz Beogradsku i tako bukvalno preopterećen je izvukao sasvim zadovoljavajuće. Nije loš, lepo prima gas, onako i startan pri polasku iz mesta. Šalta kajnje mirno i bez problema i poteškoća, a menjač je Voithov automatik, trobzinac. Kočnice ok, ispravan je nožmi retarder, a beše i ručni.
Jednom se ugasio u Bulevaru Oslobođenja, iz prve je posle upalio i posle više nije biulo problema.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer nije, sat jeste ispravan, za km sat ne garantujem.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na oko 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperatura na nekih 80ak stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži negde na oko 7,5 do 8 bara.

Ispravan je panel kod vozača i svi validatori u putničkom salonu.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Mar 09, 2014 5:26 pm

Redovno stanje na Poljaku, A-3157 (Solaris Urbino 18; 2013. godište). Sinoć (III smena) se malo družismo na 4/27 (trosmenac).
Do sada prevalio nepunih 33 000 km (sinoć bilo na oko 32 800 km).

Odličan je auto, sve je u redu, a sve je i ispravno...
Znači od oštećenja, jedino pozadi, na prikolici, zadnji, desni ćošak, ono staro oštećenje. Razbijen, odnosno fali taj jedan okrugli, crveni katadiopter.
U redu je nivelacija visine na svim jastucima, udoban je u vožnji i u principu po pitanju ogibljenja i limarije nema nekih izraženih problema.

4/27 uveče - Smena na Mirijevu III 17:59, završava isto na Mirijevu III 23:15, a garage po turage mu dođe u 23:30. Ukupno uveče 4 kruga, kao i u podne, a ujutru i pravac više - 4,5 obrta. Već standardno turaža se lepo stiće, sve je u redu. Samo je sada falio polazak ispred pa je bilo nešto veća gužva.

Brzinomer je ispravan, obrtomer isto tako, kao što rekoh i km sat je ispravan.
Goriva je bilo negde na oko pola rezervoara. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 do oko 6 bara. Temperatura poprilično stalna na oko 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži negde na oko 8 do 8,5 bara.

U celom vozilu grejanje je kompletno ispravno i stvarno je banja! Klima, Webasto, radijator, kaloriferi, ventilatori... sve je ispravno!
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Mar 11, 2014 10:38 am

Evo da se vratim i na još koju kontrolu... Juče u podne, po onom najvećem špicu odrađeno...
Baš na šihtašu... i to na 20/27 (šihta; tačnije II deo šihte) i to u A-965 (IK-201; 2001. godište).

Mnogo sam se obradovao kad sam ga video, a inače sem A-932, sve ove preostale najstarije dvestakečeve sa Karaburme videh u roku od možda pola sata. Retko se to inače dešava.

Solidan je autić... Limarijski je veoma dobar i tu nekih posebnih problema nema. Prikolica je dosta dobro i lepo poravnata sa prednjim delo auta, uglvnom niej ukošena. Sama oplata na celom vozilu je odlična, jer gotovo da uopšte i nema tragova korozije. Harmonika cela, prozori, vrata u redu, dihtovanje vrata nešto lošije. Dosta je udoban u vožnji, ne lupaju i ne tresu trapovi, fino špiluje po asflatu, a i one silne šahtice u Bulevaru lepo prelazi. S visinom nema problema, onako osrednje opterećenje je imao, ali visina nije padala ni na jednom jastuku, niti je karoserija štosovala.

Kao mašina nije loš, mada je posle uz Mije Kovačevića, se nešto mučio, kao da nije lepo prihvatao gas. Šalta dosta mirno i tiho, onako bez trzanja i cimanja, a menjač je Voithov automatik, trobrzinac. S kočnicama nema problerma, ispravan je nožni retarder.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer, sat, km sat - sve neispravno, kazaljke zaglavljene, pale na nulu, km sta zaglavljen.
Merač za gorivo i voltmetar nisu ispravni i kazaljke ne mrdaju sa nule.
Pritisak ulja u motoru ide od oko 3 bara na leru, pa posle do preko 6 bara, pri višim obrtajima. Temperaturu drži stalno negde na oko 65 do 70 stepeni C (izvađen termostat...?).
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 bara.

Ubacuje izduvne gasove unutra, i na leru, a pogotovu na usponima, pri jačem gasu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A, posle šihte, opet šihta... Na kratko sam juče popodne išao i sa 15/75 (šihta; II deo šihte) i to sa redvonjakom, N serijom, A-1362 (IK-218N; 2008. godište).

Pa bolji od A-1363, ali gura, ima zavidnu redovnost, baš kao i nekadašnja makina sa zadnjeg polaska sa 75ice... A, nekada tu beše A-1216, e on je imao izvanrednu redvnost, baš sam voleo njime da se vozim, a uvek je bio utegnut, čisti, sve ispravno i na svom mestu.

Radi lepo, onako, jedino što je jako puno rastrešen, e baš je tu velika razlika između njega i A-1363.
Onako visina je u redu, nisam primetio da pada, manje - više nivelacija visine na svim jastucima je stalna i podjednaka, a generalno je dosta dobro iznivelisana. Lupaju trapovi, III osovine najviše, čini mi se, treska užasno, svaki prelazak preko šahtice i najmanje neravnine, ma, što kažu, pikavac na putu oseti.
Recimo kod A-1363 to nije slučaj, udobniji, mekši u vožnji, bolje izamortizovan.

Nije loša mašina, dosta se dobro popeo uz ""11ti april", lepo vuče, onako umereno startno. Menjač dosta dobro išalta sve četiri brzine, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre i jake, ispravni su i nožni, a i ručni retarder, stanična, parkirna - sve je ispravno.

Tahograf je tu na mestu, u fioci iznad vozača...
Brzinomer ispravan, kao i km sat (pokazuje nekih 360 000 km). Obrtomer nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda.
Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru pa do nekih 6 bara, posle, pri višim obrtajima.

E da, moram i grejanje da pohvalim, izuzetno je jaka cirkulaciona pumpa, venilator, kalorifer kod vzoača - ne da greje nego razbija!
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Mar 12, 2014 1:05 pm

A, zato sam juče u podne (u toku II smene) išao i sa A-1072 i to na 19/65 (trosmenac), saobraćao umesto A-3163.

Ok auto, naravno veoma sam mu se obradovao, sreća - neizmerna... :!: :!: :!: :D :D :D

Nije loš, prav je, prikolica lepo poravnata sa prednjim delom auta. Visina je u redu, samo malo (pri većem opterećenju) pada na zadnjem, levom jastuku (III; prateća osovina). Oplata odlična, bukvalni bez korozije je cela oplata. Harmonika se drži, nije pocepana.

Ide solidno, po ravnom čak vrlo lepo izvlači, ali zato na usponima je loše. Uz nešto malo veće opterećenje jako teško izvlači i to se svodi na ono I brzina, pun gas i nekako najedvite jade, se popenje do vrha brda. Baš se mnogo gupi na usponima. Šačta krajnje mirno i tiho, bez ikakvih problema i poteškoća, a menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, ispravan je nožni retrader, onako lepo hvata, čak je i retarder oanko jak.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer nije ispravan, obrtomer isto nije ispravan. Sat takođe van stroja, a mislim i km sat.
Merač za gorivo neispravan (kazaljka sa nule ne mrda). Struja na akumulatorima je na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru, normala, od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu je držao stalnom na između 80 i 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara.

Čuje se zunjaje prilikom skretanja (iz predela zgloba, harmonike).
Gasio se dva puta na ravnom (pregrevanje boš pumpe...?!), ali posle pali bez problema, ko šibica!
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Mar 13, 2014 7:32 pm

Juče sam malo išao s legendom starom, A-932 (IK-201; 2000. godište) i to na 19/27 (šihta; II deo šihte)...

Paaaa stanje redovno, manje - više. Hoću da kažem u poređenju sa stanjem koje sam zatekao zadnji put kad sam se njime vozio sve je gotovo isto.

Limarija, onako, osim oplate koja je vidno propala, već na više mesta probija korozija, sama šasija ovako vizuelno ne izgleda loše. Prikolica je poravnata sa prednjim delom auta, ne zanosi u toku vožnje. Amortizeri dobri, ne lupaju, ne tresu trapovi. S visinom nije bilo nikakvih problema, ali ni opterećenje nije bilo veliko. Normalno niveliše, karoserija ni malo ne štosuje.

Standardno ono, kad kreće nešto je malo tromiji u prvi mah kad kreće iz mesta, ali posle brzo (i dalje u I brzini) ubrza sasvim lepo i korektno. Šalta mirno i tiho, gotovo i neosetno, a menjač je Voithov automatik, trobrzinac. Kočnice ok sa ispravnim nožnim retarderom.

Tahograf je "Kienzleov", brzinomer, obtomer, sat, km sat komplet neispravni, kao i merač za gorivo.
Struja na akumulatorima stalna na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 1,5 do 6 bara. Temperaturu drži stalno između 80 i 85 stepeni C, nanekih oko 82, 83 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 bara u proseku.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Mar 13, 2014 7:53 pm

A, onda danas, jutros (I smena) i 8/25P (dvosmenac), a tamo je A-260 (FAP A537.2; 2001. godište)...

Onako, FApčina ko Fapčina...

Limarija solidna, prav je, nije ukošen, kriv, šasija deluje da je sasvim lepo poravnata.
Oplata na autu bez vodnih tragova korozije, oštećenja malo ima prevashodno sa zadnej starne vozila, al ine mnogo. S visinom, interesantno, nije bilo problema, a bio je onako osrednje opterećen. Fino niveliše, ali zato štosuje karoserija. Pozadi (II osovina) ne tako puno, ali napred (I osovina) da, itekako.

Ne vuče loše, čak i nešto opterećeniji izvlači na usponima sasvim zadovoljavajuće. Menjač, Voithov automatik, četvorobrzinac, lepo i ravnomerno šalta, onako menjač niti trza, niti kida. Kočnice dobre, ispravan je, čini mi se, samo nožni retrader.

Tahograf je marke "Novatronik", brzinomer neispravan, obrotmer fabrički nema ugrađen. Sat neispravan, kao i km sat.
Merač za gorivo neispravan. Pritisak ulja u motoru od oko 2 do 6 bara. Temperatura na oko 80ak stepeni C (ima naknadno ugrađen termometar).
Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 7,5 do 8 bara.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onda i kaNta... A-210 (IK-112N; 2008. godište) i to u podne (II smena), na 5/33 (trosmenac).

Karoseija loša, sa desne strane dosta oštećena oplata na više mesta. Pada visina u levu stranu na oba jastuka (na obe osovine). Karoserija dosta štosuje, pogotovu napred (I osovina). Onako, dosta rastrešen, lupa, trese, udara, vrata škripe, sva su rasklimatana.

Klimava maska tahografa, uključena crvena lampica na brzinomeru. Brzinomer neispravan (kazaljka na nuli), obrtomer ispravan. Km sat neispravan, zaglavljen.

Na monitoru pokazuje: kvar u EDC/EMR sistemu, kao i neispravnost (da ne pune) II i III alternator.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I za kraj sa poteza... sa poteza 400 i jedan Mutke... Ovoga puta 2/405 (trosmenac) i to u podne (II smena), a tamo kao što već rekoh Mutke, redovnjak, A-83 (IK-103F; 2005. godište).

Prav je, nije ni malo ukošena šasija, oplata drži se, ali je recimo poklopac motora dosta oštećen i labav je sa zadnje strane. Takođe, labavi su bočni poklopci (kutije sa akumulatotima). Pozadi izgleda da curi neko ulje (ne znam koje), jer je poklopac dosta prljav i crn.
Visina normalna nivelacija, ne pada, karoserija ne štosuje ni malo. Onako udoban jeste, nije mnogo rastrešen, ne lupa i ne treska.

Kao mašina se realativno dobro pokazao. Onako, ne baš dupke pune, ali veoma popunjen, na jakim usponima na trasi ide i izvlači dosta dobro, bolje od velike većine kola kojima sam ovuda išao. Šalta mirno i tiho, nije uopšte kidao i trzao. Menjač je ZFov automatik, četvorobrzinac. Kočnice ispravne sa sve i nožnim, a i ručnim retarderom.

Tahograf je marke "Actia", brzinomer nije ispravan, kao ni obrtomer, sat valjda jeste, a za km sat nisam siguran.
Merač za gorivo neispravan. Struja na akumulatorima je na oko 25 do 26 V, stalno. Ulje u motoru ide od oko 2,5 do 6 bara. Temperatura poprilično stalna na nekih oko 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara, stalno.

Nekad, malo, ubacuje izduvne gasove u putnički salon.
Vrata povremeno zaglavljuju.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Mar 15, 2014 10:11 pm

I ajmo još jedna kontrola... od juče ovoga puta.
Nisam radio, al sam samo išao sa 23/65 (šihta; II deo šihte), skoro jedan ceo pravac.

Međutim, ovog puta tu nije bilo redovnjaka, Poljaka, Solarisa, A-3165, već je umesto A-3163 sa 19/65, koji je rano ujutru imao servis, a potom dat na 23/65, ali samo ujutru (I deo šihte), da bi posle završio ko zna gde, vrteo A-995 (IK-201; 2002. godište). Njime sam se upravo i vozio.

Onako limarijski realno nešto posebno i nije. Prikolica, što je najvažnije, jeste dosta dobro i pravilno poravnata sa prednjim delom auta, međutim dosta je oštećena oplata. Na sve to još je i na jako puno mesta probila korozija. On je pre oko godinu i nešto dana otprilike rađen u bravarnici na Karaburmi, onako nepto je krpljen, ali opet nije nešto posebno sređen.
S visinom problema nema, baš se tada i bio baš dobro napunio, onako dosta je bio opterećen, al s visinom problema nije bilo. Lepo i dosta doro niveliše, udoban je u vožnji, fino špiluje po asfaltu.

Kao mašina tu i tamo. Nešto tromije kreće iz mesta i na usponima nije baš najsjajniji, ali ovako ide lepo, čak fino ubrzava, bez ikakvih problema prima gas. Što se menjača tiče u pitanju je "Voith-ov" automatik, četvorobrzinac i on šalta sasvim mirno i tiho, bez ikakvih problema. Kočnice nisu loše, ispravan je samo nožni retarder, ručni nema, kao ni ručinu stanične kočnice. Parkirna kočnica ne hvata momentalno, duže ispušta vazduh i onda mora da se pazi. Posle kad ispusti vazduh, posle par sekundi, drži normalno.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije i kazaljka sa nule ne mrda, sat je ispravan i tačan, za km sat već nisam siguran.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Struja na akumulatorima je stalna na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 - 2,5 bara na leru do nekih 5 do 6 bara pri višim obrtajima.
Temperaturu drži stalno na oko 80 do 85 stepemni C, posle uspona diže do oko 90.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara, stalno.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije